OSSR, kampak kráčíte?

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
niko
Kapitán
Kapitán

Re: OSSR, kampak kráčíte?

Příspěvek od niko »

Julesak: Napriklad v ramci vycviku, alebo na laboratorny vyskum. Preto sa aj pytam, ci je ochrana pred biologickymi zbranami cisto v rezii MZ, alebo MO.

Inak k tej teme nemeckeho vraha a vycviku v TCA. Nakoniec sa ukazalo, ze je to cele blbost. Vyjadrenie TCA z FCB:
Vyhlásenie TCA. Toto vyhlásenie je reakciou našej akadémie na zverejnené správy v médiách, zvlášť v Správach RTVS odvysielaných v dňoch 4. a 5. apríla 2020.
Chceli by sme sa dôrazne ohradiť voči nekorektným medializovaným informáciam, že Tobias Rathjen, ktorý vo februári 2020 zavraždil v nemeckom Hanau 9 ľudí, absolvoval kurz, či dokonca špeciálny výcvik v našej akadémii.
Polícia SR preverovala, či sa Tobias Rathjen pod vlastnou alebo falošnou identitou zúčastnil kurzov v našej akadémii. Policajnému zboru SR naša akadémia poskytla maximálnu súčinnosť. Daná osoba pod vlastným a ani cudzím menom nikdy neabsolvovala žiaden kurz v TCA.
Skríning účastníkov kurzov u nás prebieha dôsledne, v medziach zákona, resp. zákonom stanoveným postupom v súčinnosti s prevádzkovateľmi strelníc, a to bez ohľadu na to, či sa jedná o občanov SR alebo občanov ostatných štátov EÚ.
Pikujuci brizolit
poručík
poručík

Příspěvek od Pikujuci brizolit »

Naď: Moji predchodcovia radšej platili pokuty, než by si priznali pochybenia

Minister obrany hovorí, že pre boj s koronavírusom má viaceré alternatívy aj armáda.

Čítajte viac: https://domov.sme.sk/c/22376762/nad-moj ... benia.html

Malý výcuc z článku:
Od nástupu do funkcie riešite najmä situáciu okolo koronavírusu. Čo však bude s rozbehnutými miliardovými nákupmi vojenskej techniky?

Je tu množstvo vecí, ktoré som zdedil a poviem úprimne, že mnohokrát je to v oveľa horšom stave, než som si myslel. Existujú rôzne súdne podania za netransparentnosť. Ministerstvo opakovane platí pokuty od Úradu pre verejné obstarávanie namiesto toho, aby si priznalo chyby. Týka sa to aj rozbehnutých tendrov - či už na transportéry 8x8, 4x4 alebo radary a stíhačky F-16.

Pri stíhačkách ste už ohlásili, že najbližšia splátka môže byť smrteľnou dýkou v rozpočte. Čo teda spravíte?

Za stíhačky zaplatila predchádzajúca vláda najskôr 600 miliónov dolárov a v tomto roku ďalších 400 miliónov. V septembri však musí ministerstvo už pod mojím vedením zaplatiť ďalších 175 miliónov dolárov, v budúcom roku ešte okolo 600 miliónov dolárov. Keď sa pozrieme na krízu prichádzajúcu s chorobou Covid-19, tak je zrejmé, že bude mať dosah na rozpočty všetkých ministerstiev. Vychádza mi to tak, že ak by sme nič neurobili s budúcoročnou splátkou, tak by som len na stíhačky minul možno 45 percent budúceho rozpočtu. To je neudržateľné. Len kombinácia platieb za stíhačky a výdavkov na platy, elektrinu a tak ďalej by bola vyššia, ako je celý rozpočet rezortu.

Budete teda s Američanmi rokovať o odložení splátok?

Vo štvrtok sme mali stretnutie s americkou veľvyslankyňou (Bridget A. Brinkovou - pozn. red.). Sú rôzne možnosti, ako ďalej postupovať v procese obstarávania lietadiel F-16. Veľmi oceňujem, že americká strana chápe situáciu, v akej sme a určite nájdeme nejaké rozumné riešenie.

Pre nákup stíhačiek sa ministerstvo súdi s Úradom pre verejné obstarávanie. Stiahne po vašom príchode žalobu?

Určite áno. Pripadá mi to absurdné. Navyše je tam aj stanovisko Európskej komisie, ktorá dala za pravdu úradu.

Zrušíte tiež tender na transportéry 8x8?

Áno, tento nákup som vždy nazýval ako manuál na netransparentnosť. Projekt nebol dobrý. Bol nepriehľadný, nedomyslený a predražený. Budem k tomu ešte sedieť s náčelníkom generálneho štábu, ktorý musí určiť, čo reálne potrebujeme aj so zohľadnením finančnej reality. Ak pôjdeme do nejakého obstarávania, bude to otvorený medzinárodný tender. No nech zvíťazí akýkoľvek výrobca, budeme chcieť, aby do kontraktu zapojil aj slovenský obranný priemysel.

Na vývoj prototypu slovenského transportéra s názvom Vydra dalo ministerstvo pod vedením SNS šesť miliónov eur. Vyjde investícia nazmar?

Máme prototyp, ktorého funkčnosť je zatiaľ najmä v polohe demonštrácií na rôznych verejných podujatia. V oblasti obrannej techniky už bolo viacero prototypov, ktoré neprešli do sériovej výroby.

Aké priority budú v programe vlády?

Žiadne prekvapenia. Aj vďaka tomu, že rezort je v gescii OĽaNO, bude gro programového vyhlásenia vychádzať z programu strany, na ktorom som robil s asi dvadsiatimi odborníkmi. Na tvorbe programového vyhlásenia sa zároveň podieľali aj špičkoví odborníci zo zvyšku koalície či strán, ktoré sa do parlamentu nedostali a tiež bývalý štátny tajomník Ondrejcsák.

Bude k prioritám patriť aj nová obranná a bezpečnostná stratégia, ktorú SNS blokovala?

Prezradím, že pôjdeme cestou vypracovania nových dokumentov. Aj tie, ktoré schválila bývalá vláda a neboli zaradené na rokovanie Národnej rady, už prešli nejakým vývojom a kompromisom, aby bola uspokojená SNS. Máme tu tiež úplne novú situáciu s koronavírusom.

Vyhraní sa Slovensko v nových dokumentoch voči Rusku, čo sa za éry SNS ukázalo ako problematické?

Dokument zatiaľ ešte nie je rozpracovaný. Keď sa skončí boj proti koronavírusu, vypracovanie nových strategických dokumentov bude medzi prioritami, pretože tie aktuálne platné sú ešte z roku 2004.

S akými rôznymi variantmi nasadenia armády sa ráta v boji proti koronavírusu?

Sme pripravení na rôzne scenáre a uvažujeme s otvorenou hlavou. Hľadáme rôzne riešenia, kde môžeme aj iniciatívne prispieť. Všetko závisí od toho, či sa núdzový stav, ktorý platí v zdravotníctve, rozšíri aj na iné zložky. Za súčasného stavu môžeme vyčleniť do päťsto vojakov. Momentálne je 405 takých, ktorí pomáhajú.

Ak by bola do núdzového stavu zahrnutá aj armáda, čo ďalšie by mohla ponúknuť?

Máme pripravený napríklad scenár, ktorý sa volá Izolátor. Ráta s tým, že by sme mohli umiestniť až 2500 ľudí do vojenského výcvikového priestoru Lešť aj so základným zdravotným personálom. Okrem toho máme aj scenár Kuriér, ktorý už aj prebieha. Ozbrojené sily vo veľkom pomáhajú Správe štátnych hmotných rezerv a ďalším pri rozvoze materiálu, napríklad do nemocníc. Je to dobré aj pre nás, pretože takto naše vrtuľníky black hawk nelietajú prázdne, čo by museli pri výcviku. Samozrejme, máme aj ďalšie scenáre, ktoré by sme nechceli, aby sa naplnili. Ide o uzavretie nejakej obce či mesta.

Čo je zabezpečené v týchto dňoch?

Pripravili sme Ústrednú vojenskú nemocnicu v Ružomberku, ktorá by v prípade potreby bola červenou nemocnicou, teda by riešila iba prípady súvisiace s Covid-19. Naše laboratóriá v Zemianskych Kostoľanoch vyrábajú taktiež dezinfekčné prostriedky v stovkách litrov a vojenskí lekári začínajú testovať ľudí. Nejde len o vzorky, ktoré odoberáme v osadách, ale potenciálne chorých budeme v najbližšom čase testovať aj vo vlastných zariadeniach.

V ktorých konkrétne?

Vo vojenskej nemocnici v Ružomberku a v laboratóriách hlavného vojenského lekára v Liptovskom Mikuláši.

Ráta s nasadením armády aj variant blackoutu krajiny, ktorý spomína premiér Igor Matovič?

Pri téme blackoutu je dôležité povedať, čo tým myslíme. Ak niekto hovorí, že Igor Matovič na tlačovej besede pustil niečo, čo nemal predrokované, tak to nie je pravda. Rokovala predtým o tom aj vláda. Malo by ísť o kroky, ktoré by smerovali k ďalšiemu zníženiu aktivity v krajine. Dnes fungujeme na 30-percentnej úrovni bežného fungovania krajiny a dostali by sme sa možno na 15-percentnú úroveň. Áno, pri tom by mohli byť nasadené aj bezpečnostné zložky, aby dohliadali na dodržiavanie opatrení. Pripravujeme sa na to, no čakáme na rozhodnutie.

Osobne ste zástancom vypnutia krajiny?

Som zástancom systematických krokov. Sú tu dva názorové prúdy. Jeden hovorí, aby sme krajinu postupne štartovali, otvárali obchody a tak ďalej, druhý, aby sme opatrenia ešte sprísnili. Nie som odborník, nech sa vyjadria hygienici, lekári či ekonómovia, pretože to má masívny dosah na ekonomiku. Ja som pripravený na to, aby sme s náčelníkom generálneho štábu zabezpečili všetko pre tú alternatívu, pre ktorú sa rozhodne vláda.

Čítajte viac: https://domov.sme.sk/c/22376762/nad-moj ... benia.html
“War is a matter not so much of arms as of money.”― Thucydides, History of the Peloponnesian War
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Juraj Tichý »

Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Julesak »

niko píše:Julesak: Napriklad v ramci vycviku, alebo na laboratorny vyskum.
Tak výcvik sa pokiaľ viem nerobí naostro :-? Alchymista by možno vedel, škoda že už sem nechodí, on ak si dobre pamätám s tým mal skúsenosti.
Výskum? Aký výskum? MO má nejaký biol. výskum?
Každý otestovaný jedinec je dnes plus, my by sme sa snažiť v tomto ísť českou cestou, nie testovať pár stoviek denne.
niko píše:Preto sa aj pytam, ci je ochrana pred biologickymi zbranami cisto v rezii MZ, alebo MO.
Podľa mňa RCHBO musí byť pod MO (vojsková čať), teda ak máme mať takú spôsobilosť.
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
Flader
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Flader »

Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Julesak: No, skor by som odporucil ist Juhokorejskou cestou. Hadam sa kolegovia neurazia, ale hlavne zo zaciatku reakcia ceskej vlady a absolutne chaoticke kroky rozhodne nebola hodna nasledovania.

Flader: :D :D snad sa budu zlepsovat. Skoda, ze to nemoderuje chalanisko, ktory robil Slovensky stit 2019. To malo o dost vyssiu uroven.
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Julesak »

Juraj Tichý píše:Julesak: No, skor by som odporucil ist Juhokorejskou cestou. Hadam sa kolegovia neurazia, ale hlavne zo zaciatku reakcia ceskej vlady a absolutne chaoticke kroky rozhodne nebola hodna nasledovania.
Môže byť, išlo mi o to že aj v ČR testujú viac ako u nás.
Obrázek

Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Aha, tak to ano, Testovanie sa im podarilo rozbehnut riadne. Niekde som cital, ze testuju viac na pocet obyvatelov ako VB ci Francuzsko.
Flader
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Flader »

Zase páni nie je testovanie ako testovanie. Zoberte si, že teraz je záchyt pri 1500 testoch denne takmer rovnaký ako keď sa testovalo 300. Takže také testovanie pre testovanie síce spôsobí pekné vysoké čísla celkových testov, nízke percentá prípadov ale:
a, zbytočne zaťažuje kapacity
b, skresľuje celkový obraz
Lepšie by bolo keby tých 1500 testov denne bolo všetko v rizikových skupinách (ľudia s príznakmi, s cestovateľským záznamom, ľudia ktorý mohli byť v kontakte s nakazeným ...) a zdravotníckom personále (o ten teraz nemôžeme prísť)
asdfr
svobodník
svobodník

Příspěvek od asdfr »

Flader > Dnes bol na Sme clanok, ako chlapika s 38 horuckou odpalkovavali len koli tomu, ze nemal cestovatelsky zaznam.
Manzelka pracuje v zdravotnictve, ale nie v nemocnici a pred par dnami, ze kraj zistoval zaujem sa dat otestovat. Od vtedy sa viacej nik neozval. Takze mozno nejaku kroky sa podnikaju aj z pohladu testovania zdravotnikov. Ono ked sa zoberie, ze len vojenska nemocnica v Ruzomberku ma okolo 700-800 zamestnancov, takze otestovat len zdravotnikov plosne nie je sranda.
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Tiez som to cital. Prave testovanie toho pana by bolo absolutne zbytocne. Na neho sa ma pozerat, ako na cloveka s COVID-19. Aj preto čo popísal,ze to bol rozumný chlap, čo dodržiaval všetky odporučania. Skôr by som po 7-10 dnoch spravil pool-test baraku, kde byva.

Bohuzial testov je malo a neda sa otestovat každý s príznakmi. Hádam sa to zlepší keď partia okolo Mistrika spusti výrobu domácich testov, bez potreby nákupu v zahranici.
Lebo dnes je situacia taka, ze krajiny si kradnu kontajnery s ruskami na letiskach. A to su len ruska!
Uz vidim ako v pripade vojny nam dodavajú hlavne, municiu ci sučiastky na výrobu munície 30x173 :D :D Bud ďalej s 30x165 alebo investovat 2A42 do prerobenia na 30x173, ak je to technicky mozne. Naprojektovat si municiu zvladame bezproblemov.
Alebo ďalší dôležity materiál. Keď vystrielame tých našich 30 Amraamov budeme moct tie F-16tky akurat tak schovat do tunela Visnove a dufať, že prežijú dokonca. :lol:
Arthur
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Arthur »

VÝROČNÁ SPRÁVA VTSÚ 2019
zdroj: http://www.vtsu.sk/Vyrocna%20sprava%202019.pdf
Úprimná požiadavka vodiča BVP-2 z reportáže ČT24 z 27. 12. 2018, ktoré malo nahradiť viac ako 200 nových obrnencov: "dufam, to bude zmena k lepšiemu, že tam bude aspoň topení pro osádku pretože tam nie je vôbec nic, v lete je tam strašný vedro a v zime strašná zima"
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Julesak píše:Tak výcvik sa pokiaľ viem nerobí naostro :-? Alchymista by možno vedel, škoda že už sem nechodí, on ak si dobre pamätám s tým mal skúsenosti.
Výskum? Aký výskum? MO má nejaký biol. výskum?
Tak napr. s chemickymi zbranami sa cvici aj naostro. Dokonca ich vo vojenskom laboratoriu sami vyrabame. Samozrejme v kontrolovanom malom mnozstve. Takze tato sposobolost pre chemicke zbrane v armade existuje. To je to, co som pisal, ze v tomto patrime do skupiny armad, ktore su na tom lepsie ako ostatne. Preto sa pytam, ci armada ma aj podobnu sposobilost aj pre biologicke ohrozenie. Napriklad pre vyskum, testovanie. Logika v tom je, kedze sa nase centrum vola: Výcvikove a testovacie centrum radiačnej chemickej a biologickej ochrany.

Julesak píše: Podľa mňa RCHBO musí byť pod MO (vojsková čať), teda ak máme mať takú spôsobilosť.
Podla mna je biologicka ochrana krajiny ako takej v rezii MZ. Armada plni asi iba urcitu vojskovu cast.
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Julesak »

niko píše: Podla mna je biologicka ochrana krajiny ako takej v rezii MZ. Armada plni asi iba urcitu vojskovu cast.
Tak som to aj myslel.
Obrázek

Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Julesak »

Flader:
Pekné, ale najviac ma zarazilo že v MO SR existuje "Stredisko vystrojovania generálov a reprezentatívnych zložiek OS" :shock:
Obrázek

Flader
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Flader »

Aprílové číslo časopisu Obrana:

https://www.mosr.sk/obrana-42020/

Takže momentálne sú rozvinuté 2 tankové roty (preto zatiaľ relatívne nízke počty tankov v aktívnej službe). V lete má vzniknúť aj tretia tanková rota.
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Flader dik za dobry link. Dost zaujimavy je aj ten clanok o Urade hlavneho lekara.
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Takze uz nie len brat a svagor v Bruseli, najnovsie je uz aj nadova priatelka. Ta sa stala hovorkynou/poradkynou MV. :lol:

https://www.tvnoviny.sk/domace/1994400_ ... -nS02I1Nqc#
Arthur
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Arthur »

Škrty v rozpočte MO
zdroj: https://www.ta3.com/clanok/1180641/situ ... te-mo.html
niko píše:Takze uz nie len brat a svagor v Bruseli, najnovsie je uz aj nadova priatelka. Ta sa stala hovorkynou/poradkynou MV. :lol:

https://www.tvnoviny.sk/domace/1994400_ ... -nS02I1Nqc#
CELÉ ZLE :raf: :down:
Úprimná požiadavka vodiča BVP-2 z reportáže ČT24 z 27. 12. 2018, ktoré malo nahradiť viac ako 200 nových obrnencov: "dufam, to bude zmena k lepšiemu, že tam bude aspoň topení pro osádku pretože tam nie je vôbec nic, v lete je tam strašný vedro a v zime strašná zima"
Flader
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Flader »

Odpovědět

Zpět na „Aktuality“