@Juraj Tichý, @Scotty87, @Dzin
Můj názor je, že pokud by současné schopnosti AW-139/139M (např. ve verzi kterou si loni objednali italové, tj. patrně neozbrojené, snad vyjma budoucí možnosti instalace "window gunnera") vyhovovaly požadavkům AČR, tak by šlo o nabídku s lepším poměrem "cena/hodnota".
Nicméně AČR potřebovala spíše vrtulníky do boje než do nouzové adaptace civilních vrtulníků, takže volba mezi AH-1Z/UH-1Y a AW-139M byla vcelku jasná.
Za ty roky vyjednávání o nových vrtulnících pro AČR přece mohlo být přece spousta "plně vyzbrojených" AW-139M. Ale s výjimkou irské verze před cca 15-ti lety kupodivu nepřišla žádná objednávka aspoň na trochu vyzbrojenou verzi, jestli se nepletu.
Rase píše:Tak ony ty stroje používá spousta armád, byť třeba né přímo v ozbrojené verzi. (...)
Níže přikládám pěkné video ozbrojené Irské verze SAR (6 kusů). Mě osobně přijde, že je to dostatečná verze i pro AČR. Přeci jen se zdá, že rakety nebudou a na vrtulnících budou jen kulomety, tak je to úplně jedno...
Nicméně oproti AW-139M (v "irské variantě") vnímám MH-139A jako jistý pokrok ohledně kulometné výzbroje (=IMHO ten "okenní kulomet" MH-139 asi lze nouzově vyklopit do více úhlů než v irské variantě - zejména při vyklopení ve směru dolů je střeliště na MH-139M IMHO líp vyřešené).
Tj. Leonardo se usilovně snaží nabízet militarizované verze vrtulníků různým ozbrojeným silám (viz např.
AW-149M nebo
AW-169M, ale patrně i v těchto případech jde spíše "nevyzbrojené" verze... Kdyby byly požadavky AČR jiné (= na méně "vyzbrojené" vrtulníky), tak by možná nabídka od Leonarda mohla být zajímavější, např. s ohledem na AW-189, až doslouží Mi-171Š/ŠM ... bude-li někdy v budoucnu vyzbrojená varianta AW-189. A bude-li mít AČR zájem provozovat několik různých (odlišných) typů ... což by se projevilo v nákladech na logistiku a nutnost patřičně zainvestovat do širokého sortimentu náhradních dílů/velkého množství certifikace techniků pro údržbu
Teoretickou otázkou na pokec by bylo: jestli by pro AČR dával smysl zkombinovat některý z "militarizovaných" civilních vrtuláků od Leonarda s T-129 z probíhající výroby "kitů" v Leonardu - ve smyslu zvolené kombinace UH-1Y/AH-1Z
R.I.P.