CV90 - nové bojové vozidlo pěchoty AČR

Odpovědět
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Re: Nové bojové vozidlo pěchoty pro AČR

Příspěvek od skelet »

Nesher: jak u kterého BVP, pokud vím tak se má podílet na výrobě minimálně Ascodu
ObrázekObrázekObrázek
Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

skelet píše:Nesher: jak u kterého BVP, pokud vím tak se má podílet na výrobě minimálně Ascodu
To ano (oni by si sáhli na část koláče ať už by to byl Ascod, nebo Lynx, nebo CV90). Ale je přeci jen rozdíl být dodavatelem celého vozidla (byť velkou část komponentů nakupují), nebo jen dodavatelem komponent výrobci, přičemž hlavním partnerem toho výrobce bude navíc ještě konkurence, tedy VOP CZ.
Skeptik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Skeptik »

skelet píše:další "kvalitní" článek od securitymagazin.cz, který opět na něco zapomíná, a to na to že nová BVP se měla z části vyrábět a zcela kompletovat v ČR. Tedy stejný přístup jako je u těch Pandurů nebo Titusů.
Nevím, mě poměrně kvalitní a vyvážený připadá.
Možná proto, že jej napsal někdo, kdo o tom asi něco ví.
Autorem je kapitán Štěpán Malast, tiskový a informační důstojník 4. brigády rychlého nasazení a velitel 3. mechanizované roty (nevím zda stále, i po jmenování do nové fce).
https://sever.rozhlas.cz/brigada-rychle ... le-7746954
https://www.facebook.com/4brigada/photo ... 862389778/
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

zajímavé, že pak tak fundovaný člověk opomněl ten fakt, že výroba BVP měla probíhat u nás. Možná, že to jen opomněl napsat člověk, který je pod článkem podepsaný. Jakýsi Jakub Samek. Kapitán Štěpán Malast je uveden jako autor fotografie Panduru :wink:
ObrázekObrázekObrázek
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Kouzelnik »

Skeptik píše:
skelet píše:další "kvalitní" článek od securitymagazin.cz, který opět na něco zapomíná, a to na to že nová BVP se měla z části vyrábět a zcela kompletovat v ČR. Tedy stejný přístup jako je u těch Pandurů nebo Titusů.
Nevím, mě poměrně kvalitní a vyvážený připadá.
Možná proto, že jej napsal někdo, kdo o tom asi něco ví.
Autorem je kapitán Štěpán Malast, tiskový a informační důstojník 4. brigády rychlého nasazení a velitel 3. mechanizované roty (nevím zda stále, i po jmenování do nové fce).
https://sever.rozhlas.cz/brigada-rychle ... le-7746954
https://www.facebook.com/4brigada/photo ... 862389778/
skelet píše:zajímavé, že pak tak fundovaný člověk opomněl ten fakt, že výroba BVP měla probíhat u nás. Možná, že to jen opomněl napsat člověk, který je pod článkem podepsaný. Jakýsi Jakub Samek. Kapitán Štěpán Malast je uveden jako autor fotografie Panduru :wink:
hm pokud jde o ty primitivní informační sračkové polo-pravdy jako je záměna autora fotky za autora textu... vypadá to na další "curzonovu linii" od týmu který tvoří texty pod nickem @Skeptik

Ano, autorem článku je pan Samek. viz https://www.securitymagazin.cz/autor/jakub-samek.htm. Na seznamu jeho článků je vidět jeho obrovský záběr - cítí se fundovaně do té míry, že publikuje jak témata o globální geopolitice (proč Hitler vyhlásil válku USA i jaké nynější některé postoje soudruhů v Zimbabwe), tak i praktické témata jako je např. taktika stíhačů za WW2 (Hellcaty proti Bf-109) či retrospektiva působení ponorek za několik desítek let.

Holt pokud by člověk s takto širokým záběrem dělal třebas "instalatéřinu", tak to aby si jeho zákazník připravil další peníze, až bude zvát skutečného odborníka, který napraví to co "napáchal" takovýto "skoro-všechno-umím" skoro-instalatér
R.I.P.
Skeptik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Skeptik »

Aha, mea culpa.
Já nepochopil, že tím Autor, je myšlen jen autor fotografie :( ... ale jiného autora jsem tam nenašel.
Výstřižek.JPG
To však nic nemění na skutečnosti, že mi to připadá dobře a rozumně napsané ... i když se to někomu nemusí líbit.

Co se výroby v ČR týče, bylo by to skvělé. Ale uvidíme, co těch 40% zapojení českých firem bude znamenat.

Zda se do toho budou počítat o pobočky zahraničních firem na území ČR.

Zda to znamená 40% výroby nebo jen 40% ceny BVP.
Například montáž korby. Česká firma nakoupí v zahraničí jednotlivé díky korby, například za 18 miliard CZK, ty sestaví a prodá firmě, která provádí finální kompletaci za 20,8 mld CZK. Zapojení českého průmyslu je 20,8 mld CZK, tedy 40% z 52 miliard. Reálná přidaná hodnota je ale 2,8 mld CZK, tedy 5,4 %.
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Přijde mi, že článek nepřináší nic nového. Je jasné, že pokud sejde z aktuálního tendru (a vlastně i jakéhokoliv nákupu nových BVP), je nutné jejich absenci řešit jinak. Je zde možnost reorganizovat pozemní síly a místo nich dokoupit KBVP Pandur, jen OT v podobě Titusu, nějaká ojetá vozidla nebo modernizovat BVP-2. Poslední dvě možnosti jsou ale snad nejhorší, jelikož než se vozidla dostanou k vojákům, budou již zastaralá. Kolová vozidla nám ale nepomůžou splnit závazek vůči NATO na vybudování pásové brigády. Mno nevím, ale vychází mi jako nejlepší možnost nákupu nějakého nového BVP - můžeme se ale bavit počtech, konfiguraci atd.
Obrázek

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

Skeptik píše:Aha, mea culpa.
Já nepochopil, že tím Autor, je myšlen jen autor fotografie :( ... ale jiného autora jsem tam nenašel.
Výstřižek.JPG
To však nic nemění na skutečnosti, že mi to připadá dobře a rozumně napsané ... i když se to někomu nemusí líbit.

Co se výroby v ČR týče, bylo by to skvělé. Ale uvidíme, co těch 40% zapojení českých firem bude znamenat.

Zda se do toho budou počítat o pobočky zahraničních firem na území ČR.

Zda to znamená 40% výroby nebo jen 40% ceny BVP.
Například montáž korby. Česká firma nakoupí v zahraničí jednotlivé díky korby, například za 18 miliard CZK, ty sestaví a prodá firmě, která provádí finální kompletaci za 20,8 mld CZK. Zapojení českého průmyslu je 20,8 mld CZK, tedy 40% z 52 miliard. Reálná přidaná hodnota je ale 2,8 mld CZK, tedy 5,4 %.
a
A kolik myslíš, že v je v Panduru reálně české práce a dílů? Řekl bych, že stejně jako v tom BVP, ať už se vybere jakékoliv. TDV většinu komponentů nakupuje v cizině a tedy je jen sestavuje. Jediné rozumné řešení je, jak už jsem tu několikrát zmiňoval a jak píše Rase, pokračovat v tendru a případně se dohodnout na delším harmonogramu dodávek, delších splátkách atp. A to třeba i za cenu navýšení konečné ceny, ta sama o sobě problém není, problém je potencionální nedostatek "hotovosti" v krátkodobém horizontu.
Skeptik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Skeptik »

Nesher píše:A kolik myslíš, že v je v Panduru reálně české práce a dílů? Řekl bych, že stejně jako v tom BVP, ať už se vybere jakékoliv. TDV většinu komponentů nakupuje v cizině a tedy je jen sestavuje.
O to hůř ne ? ... jenže to co jsme si mohli dovolit v "tučných letech" si nemůžeme dovolit v "hubených letech" ... a ty právě přicházejí.
Mimochodem, já nikdy netvrdil, že nákup vojenské techniky ze zahraničí spasí český průmysl ... na to jsou tu jiní "národohospodáři".
Nesher píše:Jediné rozumné řešení je, jak už jsem tu několikrát zmiňoval a jak píše Rase, pokračovat v tendru a případně se dohodnout na delším harmonogramu dodávek, delších splátkách atp. A to třeba i za cenu navýšení konečné ceny, ta sama o sobě problém není, problém je potencionální nedostatek "hotovosti" v krátkodobém horizontu.
No, taky bych rád řekl, že "výdaje pro mne nejsou samy o sobě problém, to jen zrovna teď mám hluboko do kapsy". :lol:
NE, zbytečné výdaje budou vždy problém.
A tendrovat to teď, jen abychom tendrovali, ale odsunout dodávky (abychom pak dostali zastaralé zboží), nebo platby (abychom ve výsledku zaplatili víc) je ekonomický nesmysl.
Naposledy upravil(a) Skeptik dne 21/4/2020, 20:58, celkem upraveno 1 x.
ObrázekObrázek

Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

Velice zajímaví článek o nákupu BVP a tabulka která trochu podráží nohy všem kteří tvrdí kolik se zrušením tendru na BVP v nejbližších rocích ušetří. Do roku 2022 se ušetří necelé tři miliardy.
https://www.onwar.eu/2020/04/20/bvp-sem-bvp-tam/

Obrázek
Naposledy upravil(a) Scotty87 dne 21/4/2020, 21:45, celkem upraveno 1 x.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Skeptik, Nesher: tak nějak opomíjíte dlouhodobou zaměstnanonst a na ní se nabalující konsekvence ve vztahu k daním, sociální problematice apod. V případě Lynxu byla na stole i otázka domácího vývoje specializovaných verzí, alá Pandur mj. Ale chápu, špatně se to počítá.

EDIT: odsunout dodávky, proč? Dle plánu 2022, takže v reálu 23 plus. To je dostatečně dlouhá doba ne?
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

Skeptik píše:
Nesher píše:A kolik myslíš, že v je v Panduru reálně české práce a dílů? Řekl bych, že stejně jako v tom BVP, ať už se vybere jakékoliv. TDV většinu komponentů nakupuje v cizině a tedy je jen sestavuje.
O to hůř ne ? ... jenže to co jsme si mohli dovolit v "tučných letech" si nemůžeme dovolit v "hubených letech" ... a ty právě přicházejí.
Mimochodem, já nikdy netvrdil, že nákup vojenské techniky ze zahraničí spasí český průmysl ... na to jsou tu jiní "národohospodáři".
Nesher píše:Jediné rozumné řešení je, jak už jsem tu několikrát zmiňoval a jak píše Rase, pokračovat v tendru a případně se dohodnout na delším harmonogramu dodávek, delších splátkách atp. A to třeba i za cenu navýšení konečné ceny, ta sama o sobě problém není, problém je potencionální nedostatek "hotovosti" v krátkodobém horizontu.
No, taky bych rád řekl, že "výdaje pro mne nejsou samy o sobě problém, to jen zrovna teď mám hluboko do kapsy". :lol:
NE, zbytečné výdaje budou vždy problém.
A tendrovat to teď, jen abychom tendrovali, ale odsunout dodávky (abychom pak dostali zastaralé zboží), nebo platby (abychom ve výsledku zaplatili víc) je ekonomický nesmysl.
Skeptiku sorry, osobně postrádám v tvých příspěvcích logiku celkem pravidelně, ale tohle je už vážně hodně mimo.
Ty tady tvrdíš, že máme, v souladu se článkem, že zrušit BVP a nahradit je "českým" Pandurem. A když ti vysvětlím, že Pandur vlastně český není, za to jako náhrada BVP naprosto nevhodný, tak mi řekneš tím lépe? Tedy koupíme zahraniční vozidlo, které je nám naprosto k ničemu, ale hlavně ze jsme ušetřili. To je jako bych měl pět dětí a místo MPV si koupil za Logana. Sice v něm ty děti neodvezu, tedy je mi více míně k ničemu, ale ušetřil jsem.
Jinak bych od tebe prosil alespoň snahu o porozumění psaného textu. Ta krize tu není navždy (otázka je zda ty peníze hypoteticky ušetřené za BVP vůbec nějak české ekonomice pomůžou), tedy tu víceméně všichni tvrdíme to samé, pokračujme v tendru, jen tu hlavní část peněžní zátěže přesuňme více do budoucna, to už bude po krizi a nebude to takový problém. Ale to je pořád dokola, jak se ti nějaká proměnná do rovnice nehodí, tak ji prostě ignoruješ.
Jinak mě nepřestává fascinovat tvoje schopnost rozumět všemu, od národohospodářství, přes přesné odhady dlouhodobé bezpečností situace ve světě, po správné parametry výzbroje pro AČR. A samozřejmě vždy docházíš k jiným výsledkům než lidé co se tím živí. Docela mi připomínáš jednoho pána, toho času izolovaného v Lánech. Ten také rozumí všemu.
Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

Zemakt píše:
Skeptik, Nesher: tak nějak opomíjíte dlouhodobou zaměstnanonst a na ní se nabalující konsekvence ve vztahu k daním, sociální problematice apod. V případě Lynxu byla na stole i otázka domácího vývoje specializovaných verzí, alá Pandur mj. Ale chápu, špatně se to počítá.

EDIT: odsunout dodávky, proč? Dle plánu 2022, takže v reálu 23 plus. To je dostatečně dlouhá doba ne?
Já to nepomíjím, jen to nechci dělat (myslím debatu) ještě složitější. To co rozporuji je hlavní teze článku, tedy místo BVP kupme Pandur protože je český. Jenže není, respektive je český stejně jako budoucí BVP.
Já nákup BVP podporuji a to i za cenu, že se protáhnou dodávky a hlavní část splátek nezačne běžet v roce 2023-2025, dle tabulky od Scottyho (za což mu patří díky), ale třeba až rok či dva později. To už bude krize několik let za námi a veřejné rozpočty by měly být víceméně v dobrém stavu.
Skeptik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Skeptik »

Jenže on ani tak není problé SR letošního roku ... tam už se moc zachránit nedá. I když každá ušetřená miliarda dobrá.
Problém budou rozpočty 2021 - 2025.
Pokud letos poklesne HDP o jen těch MF predikovaných 6% (haha), což je 8% méně než se očekávalo, pak příjmy SR klesnou o 12-15%
Pokud se letos místo o 40 mld zadlužíme o 300 mld (či více) naroste nám dluhová služba (to co se ze SR musí zaplatit) z dnešních cca 45 mld CZK o další miliardy až desítky miliard (dle vývoje na finančních trzích).

Pokud v příštím roce vzroste ekonomika o 3% jak predikuje MF (hahahahaha) tak to ale pořád bude úroveň o 5% nižší než byla predikována na letošní rok ... ale výdaje SR vzrostou, o dluhovou službu, o valorizaci důchodů, o sanaci škod, které krize způsobila a ještě způsobí. Již včera schválila vláda navýšení odvodů za státní pojištěnce do zravotního pojištění o 500 Kč na hlavu = v roce 2021 o cca 50 mld víc ze SR.
A příjmy budou nižší, protože firmy a OSVČ budou sanovat ztráty, které jim krize letos způsobila = výpadek na příjmu z daní. Ale i lidé a firmy budou mít hlouběji do kapsy = výpadek na DPH. Turistika se určitě hned nerozběhne = výpadek z turistického průmyslu ... atd.
To vše budou desítky miliard, které do SR nepřitečou.

A tak by šlo pokračovat. Prostě nečekají nás "šťastná léta" ...

To vše může AČR uškodit nebo pomoci.
Pokud se evropské státy vrhnou na sanaci škod a ozdravení hospodářství ... uškodí jí to, protože nebude potřeba. Stejně jako nebyla po celá 90-tá léta, kdy se ČR zotavovala z prohrané Studené války.
Pokud ale některý stát Evropy (a nechci jmenovat Německo) usoudí, že by Evropě bylo lépe pod jednotným (jeho) vedením ... pomůže jí to, protože pak se bude zbrojit bez ohledu na cokoliv.

Dnes ale směr vývoje neznáme. Obezřetnost je tedy na místě.
Dnes se zavázat k platbám za vojenskou techniku, která bude v následujících letech jen zastarávající zátěží by byla neskonalá pitomost.
ObrázekObrázek

Kouzelnik
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Kouzelnik »

Obecně platí - ať už jde o texty které sem píšou trollí týmy, publikující např. pod nickem @Skeptik... tak přece proč by měl člověk "sednou na lep" každému následníkovi Goebbelse, aniž by si ověřil základní fakta?

To je moje poslední reakce na ten aktuální článek na securitymagazin.cz, neboť nevěřím, že jeden člověk dokáže plnohodnotně sledovat tolik různých témat - Zimbabwe, ponorky, úvahy Hitlera, raritní souboje Hellcatů,... takže něco z těch témat sleduje leda silně povrchně - prostě něco z toho co píše nutně musí být žvást anebo část textů za toho autora sepsal někdo jiný.

Rase píše:(...) vozidla nám ale nepomůžou splnit závazek vůči NATO na vybudování pásové brigády. Mno nevím, ale vychází mi jako nejlepší možnost nákupu nějakého nového BVP - můžeme se ale bavit počtech, konfiguraci atd.
@Rase ... nevím o jaký závazek přesně má jít. Tj. nevím na z jakého konkrétní cíle vycházeli lidé, když tento jakýsi závazek formulovali.

Můj osobní názor: to se děje nyní, tak (střednědobě) bude mít nějaký významný dopad. Jeden z názorů jaký konkrétní dopad bude na naše okolí je např.:
Miroslav Zámečník pro Týdeník HROT píše:Zkuste si představit, co tahle krize udělá s chudými v chudých zemích, které nemají nic, co by se podobalo „neomezené palebné síle“ státu a centrální banky. Pokus zafinancovat potápějící se loď jejich ekonomik obřím navýšením rozpočtových výdajů a schodků skončí v krizi platební bilance, protože kapitálové trhy mají v časech, jako jsou tyto, zájem o bezpečné přístavy.
https://www.tydenikhrot.cz/clanek/cesko ... sest-a-pul

Cituji z tohoto textu pana Zámečníka, neboť jde o jednoho z mála lidí, kteří v češtině publikují texty o konkrétních dopadech ekonomického vývoje v zahraničí. Z mého osobního pohledu jej vnímám jako (opatrného) příznivce volného obchodu. A má za sebou praktickou zkušenost při hledání toho nejmíň blbého řešení, těch desítek miliard Kč ((skoro) jistě) ztracených, tak jak to před cca ?6? roky kulminovalo v obou státních finančních firmách na podporu exportu z ČR - exportní banka ČEB a exportní pojišťovna EGAP https://roklen24.cz/a/iwdgZ/kysilka-rez ... eb-a-cmzrb.
Na druhé straně je pravda, že tento ekonom se před cca 10-ti lety zcela vážně ucházel o místo ředitele ZOO v Praze... tak si názor o integritě jeho názorů udělejte si sami
R.I.P.
Skeptik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Skeptik »

Nesher píše:Skeptiku sorry, osobně postrádám v tvých příspěvcích logiku celkem pravidelně, ale tohle je už vážně hodně mimo.
Ty tady tvrdíš, že máme, v souladu se článkem, že zrušit BVP a nahradit je "českým" Pandurem.
Promiň, to musí být nějaké nedorozumění.
Já nikdy a nikde netvrdil, že by se BVP měly nahradit Pandury. Bože, to by bylo z bláta do louže.
Já říkám, že by se teď žádný tendr na BVP neměl vyhlašovat, a že by se mělo počkat 2-3 roky.
Maximálně, že by se měl provést upgrade vybraných BVP-2, aby bylo s čím cvičit, které by se následně převedli do zálohy - uloženky nebo AZ.

Nesher píše:A když ti vysvětlím, že Pandur vlastně český není, za to jako náhrada BVP naprosto nevhodný, tak mi řekneš tím lépe?
Kde jsem řekl "tím lépe" ???
Já napsal: "O to hůř ne ? ... jenže to co jsme si mohli dovolit v "tučných letech" si nemůžeme dovolit v "hubených letech" ... a ty právě přicházejí."
Hůř je opak lépe.
Bylo to vše směřováno k vyvrácení chiméry, že kompletace BVP nějak "spasí průmysl" a poskytne zaměstnanost. (Tedy ona pár pracovních míst vytvoří, ale za zcela neadekvátní cenu ... kterou zaplatí ČR).
ObrázekObrázek

skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Jj, prekrucovani by slo
ObrázekObrázekObrázek
Skeptik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Skeptik »

Kouzelnik píše:Obecně platí - ať už jde o texty které sem píšou trollí týmy, publikující např. pod nickem @Skeptik... tak přece proč by měl člověk "sednou na lep" každému následníkovi Goebbelse, aniž by si ověřil základní fakta?
Dotaz na adminy
Nejsou takovéto ataky diskutující již náhodou za hranou pravidel Palby ?
Já chápu, že se mé názory nemusí každému líbit. Chápu, že ne každý je také musí pochopit. Ba dokonce akceptuji, že mohou být i chybné.
To by ale nemělo být důvodem k tomu mne sprostě napadat.

Nebo snad pravidla neplatí pro všechny? Já byl kdysi zabanován na týden za menší prohřešek. Děkuji.
ObrázekObrázek

Arthur
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Arthur »

Skeptik píše:
Kouzelnik píše:Obecně platí - ať už jde o texty které sem píšou trollí týmy, publikující např. pod nickem @Skeptik... tak přece proč by měl člověk "sednou na lep" každému následníkovi Goebbelse, aniž by si ověřil základní fakta?
Dotaz na adminy
Nejsou takovéto ataky diskutující již náhodou za hranou pravidel Palby ?
Já chápu, že se mé názory nemusí každému líbit. Chápu, že ne každý je také musí pochopit. Ba dokonce akceptuji, že mohou být i chybné.
To by ale nemělo být důvodem k tomu mne sprostě napadat.

Nebo snad pravidla neplatí pro všechny? Já byl kdysi zabanován na týden za menší prohřešek. Děkuji.
Keď dochádza kauzalita tak sa vyťahujú argumentum ad hominem...
Úprimná požiadavka vodiča BVP-2 z reportáže ČT24 z 27. 12. 2018, ktoré malo nahradiť viac ako 200 nových obrnencov: "dufam, to bude zmena k lepšiemu, že tam bude aspoň topení pro osádku pretože tam nie je vôbec nic, v lete je tam strašný vedro a v zime strašná zima"
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Bylo to vše směřováno k vyvrácení chiméry, že kompletace BVP nějak "spasí průmysl" a poskytne zaměstnanost. (Tedy ona pár pracovních míst vytvoří, ale za zcela neadekvátní cenu ... kterou zaplatí ČR).
Obrázek
Však říkám, spočítat to je mnohem horší než to bagatelizovat. Ale chápu, není dost vstupních parametrů. Principiálně však je to dobrá cesta, bo já koukám narozdíl od tebe Skeptiku, o dvě ulice dál. Ty pouze za roh a jseš skeptik :wink: . S tím napadáním souhlasím. Není to na místě Kouzelníku.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Odpovědět

Zpět na „Obrněná technika a dělostřelectvo“