OSSR, kampak kráčíte?
Moderátor: jarl
Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.
Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".
Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.
Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.
Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".
Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.
Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Re: OSSR, kampak kráčíte?
No preco som pisal o otvarani zakladne civilom je, ze ked sa bude musiet modernizovat zakladna podla poziadaviek ICAO, preco to uz nevyuzit. Ale tak to uz je na rozhodnuti inych. V zasade je ale presun letky MV dost komplexna vec a ako som pisal v podstate je to vybudovanie letky nanovo.
Ešte zabúdame aj na personál. Neviem, či majú VzS momentálne technický personál pre stroje vládnej letky. Takže všetko by stálo a padalo na tom, či by technici boli ochotní sa presunúť z BA do Malaciek, alebo by radšej odišli do súkromného sektora. Jediné rozumné riešenie by tak zostávalo iba papierový presun. S tým, že by vlastne všetko zostalo tak ako dnes, len by sa prevádzka neplatila z rozpočtu MV ale z rozpočtu MO.
- Pikujuci brizolit
- poručík
Flader, o nedostatok disponibilného personálu by som sa teraz nebál, predsa len, pilotov a technikov už nebude ako šafranu.
Civilný sektor v čase terajšej krízy, ktorú letecké spoločnosti proste nedajú, uvoľnuje personál a ešte viac uvoľní vhodné kapacity pre potreby či už MO, alebo MV.
Ak chcú niečo v súčastnom systéme fungovania čokoľvek meniť, začať teraz a dotiahnuť to dokonca je, podľa mňa, asi ten najlepší čas. Vačší pes vždy m..á, a tým najvačším psom bude teraz pár rokov štát.. a nie len v letectve.
Civilný sektor v čase terajšej krízy, ktorú letecké spoločnosti proste nedajú, uvoľnuje personál a ešte viac uvoľní vhodné kapacity pre potreby či už MO, alebo MV.
Ak chcú niečo v súčastnom systéme fungovania čokoľvek meniť, začať teraz a dotiahnuť to dokonca je, podľa mňa, asi ten najlepší čas. Vačší pes vždy m..á, a tým najvačším psom bude teraz pár rokov štát.. a nie len v letectve.

“War is a matter not so much of arms as of money.”― Thucydides, History of the Peloponnesian War
Tak pre letovy aj pozemny personal je uplne jedno, ci sa presunie do Malaciek, alebo na Schwechat. Schwechat je dokonca blizsie. Takze volba je podla mna jasna.
Ja vidim mozny scenar prepodriadenia vladnej letky asi takto: Rozhodne sa o prepodriadeni. 60 % personalu da vypoved ale dohodne sa s nimi, ze ostanu este 2 roky ako civilni zamestnanci za nejaku protihodnotu. Medzi tym sa zacnu preskolovat vyradeni piloti z Migov, novacikovia a zopar ludi z vladnej letky hadam ostane. Nasledne po 2 rokoch povodne osadenstvo vladnej letky odide a letka zacne fungovat ako taka prestupna stanica pre vysluzilych stihacov pred ich odchodom do civilneho sektora a pilotov, co sa nebudu chciet vlacit po svete. Rovnako ako v inych krajinach. Do tych 2 rokov sa rekonstruuje letisko v Malackach na taku uroven, ze tam budu moct Airbusy pristavat. Cize pre povodne osadenstvo ostane na 2 roky vsetko po starom a po ich odchode de facto vznikne plnohodnotna vojenska jednotka. No a dufam, ze lietadla dostanu novu livery, nie tento lietajucy cirkus.
Ja vidim mozny scenar prepodriadenia vladnej letky asi takto: Rozhodne sa o prepodriadeni. 60 % personalu da vypoved ale dohodne sa s nimi, ze ostanu este 2 roky ako civilni zamestnanci za nejaku protihodnotu. Medzi tym sa zacnu preskolovat vyradeni piloti z Migov, novacikovia a zopar ludi z vladnej letky hadam ostane. Nasledne po 2 rokoch povodne osadenstvo vladnej letky odide a letka zacne fungovat ako taka prestupna stanica pre vysluzilych stihacov pred ich odchodom do civilneho sektora a pilotov, co sa nebudu chciet vlacit po svete. Rovnako ako v inych krajinach. Do tych 2 rokov sa rekonstruuje letisko v Malackach na taku uroven, ze tam budu moct Airbusy pristavat. Cize pre povodne osadenstvo ostane na 2 roky vsetko po starom a po ich odchode de facto vznikne plnohodnotna vojenska jednotka. No a dufam, ze lietadla dostanu novu livery, nie tento lietajucy cirkus.

A hneď by sme boli bližšie k 2% HDPFlader píše:... len by sa prevádzka neplatila z rozpočtu MV ale z rozpočtu MO.

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.
Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
Julesák, veď to. Opticky sa dvihnú financie na obranu, ale reálne to OSSR nič neprinesie. Stroje MV aj tak používajú na dopravu už teraz.
Ešte je jeden scenár. Na Sliači môžu vládne špeciály pristávať už teraz...
Ešte je jeden scenár. Na Sliači môžu vládne špeciály pristávať už teraz...
- Pikujuci brizolit
- poručík
Flader, to video už nie je k dispozícii 

“War is a matter not so much of arms as of money.”― Thucydides, History of the Peloponnesian War
Už by to malo ísť.Pikujuci brizolit píše:Flader, to video už nie je k dispozícii
- Juraj Tichý
- Kapitán
Na súťaži IFV v Lotyšsku, získali posadky 2. a 3. miesto zo 17tich.
Na BVP-2.
To tu zopár ľudí nerozchodi.

Na BVP-2.
To tu zopár ľudí nerozchodi.

Řekl bych, že Vám to tady všichni přejeme a nijak to názor na modernizaci nemění 

Já myslím, že v pohodě rozchodí. V čem se soutěžilo, jak se jednotlivé etapy hodnotily, s kým jste soutěžili (národnost, stroje)? Až tohle bude jasné, tak lze vyvozovat závěry. Také to mohla být soutěž v pití šnapsu a tam pokud máte v posádkách nějaké Východňáry, byl úspěch jistý :-)Juraj Tichý píše:Na súťaži IFV v Lotyšsku, získali posadky 2. a 3. miesto zo 17tich.
Na BVP-2.
To tu zopár ľudí nerozchodi.![]()
Momentálne, pokiaľ si dobre pamätám, je tam mechanizovaná rota z Nitry.
- Juraj Tichý
- Kapitán
Osobne som očakával traktát z opačnej strany. Ale tak budiš
Tiež zaujímavé. 
EDIT:
Rovnako sa o BVPčkach vyjadrovali aj Amíci na Lešti. Považovali to za ich veľkú prednosť, keďže sa dokážu dobre skryť za nerovnosťami. Nízka silueta je určite výhoda.
Ja osobne ju považujem za veľmi dôležitú. Preto je môj favorit CV90, ktoré je od BVP2 vyššie len o 25cm.
Z môjho pohľadu to nie je, že BVP je len zle zle a nemá žiadne plusy. Akurát tých mínusov je už oveľa viac. Modernizácia BVP-2 mi zmysle nedáva. BMP-1 len v rovine dočasného riešenia, s posilnením panciera s obetovaním plavby-schopnosti a posilnením ženijných spôsobilosti práporu. Napríklad ak by som s mal vybrat BVP-M verzus Corsac, Scipio, tak som za BVP-M. Pri Vydre som si nie až tak istý, ale z dôvodu aktuálnej potreby šetrenia, by som asi tiež uprednostnil modernizaciu BVP-M a ušetrené financie z casti vrazil do výzbroje a výstroja jednotlivca. (HK416, CG4, ...) a časť presunul do rýchlejšieho riešenia moderných pásových BVP.

EDIT:
Už aj minulý rok získal nejaký slovenský vodič BVP cenu vojaka týždňa, za to že dokázal viešť BVPčko tak, že ho nezamerali.Nesher píše: Já myslím, že v pohodě rozchodí. V čem se soutěžilo, jak se jednotlivé etapy hodnotily, s kým jste soutěžili (národnost, stroje)? Až tohle bude jasné, tak lze vyvozovat závěry. Také to mohla být soutěž v pití šnapsu a tam pokud máte v posádkách nějaké Východňáry, byl úspěch jistý :-)
Rovnako sa o BVPčkach vyjadrovali aj Amíci na Lešti. Považovali to za ich veľkú prednosť, keďže sa dokážu dobre skryť za nerovnosťami. Nízka silueta je určite výhoda.
Ja osobne ju považujem za veľmi dôležitú. Preto je môj favorit CV90, ktoré je od BVP2 vyššie len o 25cm.
Z môjho pohľadu to nie je, že BVP je len zle zle a nemá žiadne plusy. Akurát tých mínusov je už oveľa viac. Modernizácia BVP-2 mi zmysle nedáva. BMP-1 len v rovine dočasného riešenia, s posilnením panciera s obetovaním plavby-schopnosti a posilnením ženijných spôsobilosti práporu. Napríklad ak by som s mal vybrat BVP-M verzus Corsac, Scipio, tak som za BVP-M. Pri Vydre som si nie až tak istý, ale z dôvodu aktuálnej potreby šetrenia, by som asi tiež uprednostnil modernizaciu BVP-M a ušetrené financie z casti vrazil do výzbroje a výstroja jednotlivca. (HK416, CG4, ...) a časť presunul do rýchlejšieho riešenia moderných pásových BVP.
Ak máte niekto prístup do N-ka, pozrite, či sa z tohoto článku dozvieme niečo nové o ERIP programe pre Slovensko:
https://dennikn.sk/1873463/slovensko-ma ... u/?ref=rub
https://dennikn.sk/1873463/slovensko-ma ... u/?ref=rub
- Pikujuci brizolit
- poručík
Hall:
- Juraj Tichý
- Kapitán
Pán minister by mal viac chodiť na wikipediu, keď chce dávať takéto tvrdenia. O tom, že máme záujem o HH-60W je tam už dlhšie. Je to trubiroh.Naď hovorí, že nominanti SNS o využitie amerického fondu nemali reálny záujem a s Američanmi rokovali len minimálne. Nové vedenie ministerstva preto začalo zisťovať skutočné možnosti.
Za tých 100milUSD by som radšej videl tých 9 Lakot.
@Juraj Tichý ... pls o překlad: "trubiroh" znamená víc nebo míň ve srovnání s "baran"?Juraj Tichý píše:(...)Je to trubiroh. (...)
R.I.P.
- Pikujuci brizolit
- poručík
Ak chcú dozbrojiť Blackhawky a dodať systémy obrany len na pár z nich, hm teda. Dokúpiť ďalšie holý/holé, tiež nič moc. Naď má konečne šancu aj niečo urobiť, držím s výberom palce.
Juraj, za to vyjde 10 a pol Lakoty minimálne, teda, ak nebudú lakotný.
Každopádne kvitujem krok z US strany. Samozrejme, veď je to americké a ak niečo nie je z USA...

Hall, Ty ako vojak, čo by si nám odporučil z pohľadu vyciciavanej a systematicky degradovanej OSSR?

Juraj, za to vyjde 10 a pol Lakoty minimálne, teda, ak nebudú lakotný.

Každopádne kvitujem krok z US strany. Samozrejme, veď je to americké a ak niečo nie je z USA...

Hall, Ty ako vojak, čo by si nám odporučil z pohľadu vyciciavanej a systematicky degradovanej OSSR?
Naposledy upravil(a) Pikujuci brizolit dne 28/4/2020, 22:36, celkem upraveno 1 x.
- Pikujuci brizolit
- poručík
Nie som Juraj, ale:
Význam slova trubiroh
pejor. (obyčajne v nadávke) hlupák, sprosták, truľo
Význam slova trubiroh
pejor. (obyčajne v nadávke) hlupák, sprosták, truľo