Jsem dalek toho, abych padlým vojákům Buňačenkovy divize, kteří naprosto nezpochybnitelně přišli bojujícím pražským povstalcům na pomoc, upřel památník, přestože památníků tito vojáci mají několik, včetně toho na Olšanských hřbitovech. Celé to vypadá a nejen vypadá jako neuvěřitelný cirkus.
Ale budiž – vše co se odehrálo je plně v kompetenci městské části Řeporyje a jeho zastupitelstva a pomník či jak se píše památník stojí. S tím problém nemám. Ale tvrdím a tvrdit budu, že tím bylo úmyslně a nebo na základě fatální neznalosti vytvořeno poutní místo při fašisty a nácky všeho druhu.
Zde je pamětní deska. Nemám s ní žádný problém. Sice ty blbé řeči od Solněžicina jsou tam zbytečně, Vlasovci mají významný podíl, ale o záchraně Prahy nelze mluvit, ale budiž, trochu patosu neuškodí.

Pamětní deska
Zde je celkový pohled na památník a to už jako zásadní problém vidím. Rozhodující je onen sloupek, s plastikou.

A zde ji máme. Plastika tanku T-34 přiklopeného německou přilbou. Vím kdo je autorem tohoto díla a myslím si, že jde o přesně cílenou podobu. Pokud se dáte do řeči s odborníky na válečné hroby a památníky - což jsem já udělal - bude vám řečeno, že pokud je něco něčím na památníku přikryto a nebo takto přiklopeno, je to jasný zámysl tu přikrytou věc umenšit na významu a to co ji přiklápí naopak povýšit.

Takže zde máte sovětský tank T-34/85 přikrytý významně větší německou přilbou. Tedy z toho vyplývá, že symbol německého vojáka – jeho přilba, významně převyšuje symbol Rudé armády a to je dotyčný tank.
Jistě když si dáte práci najdete spoustu možností mi sdělit, že kecám. Ale to je vaše věc. Počítám s tím a vítám to.
Tato plastika stojí na vrcholku vysokého sloupku a je tak malá že je vidět jen při určitých úhlech pozorování. To značí, že je potřeba ji ukazovat. V Německu by to neprošlo. Prostě ne, jejich zákony by takovou věc neumožnily.
Zjišťoval jsme si proč. Je to jednoduché. Zvednou ruku k nacistickému pozdravu je tam trestný čin. Ale ukazovat na něco malého někde výše než stojíte zvednutou paží můžete. Proto by to neprošlo – nikdy v Německu nepostaví něco takového, aby to mohlo sloužit k nacistickému pozdravu, a když se to nebude někomu líbit, se vymluvit na to, že nehajluju ale ukazujeme si s kamarády co to tam je.
U nás to jak je vidno možné je. Ale to není vše. Proč nebyl památník odhalen 5. května 2020? Tehdy velitel dovize Buňačenko dal rozkaz, a vlasovci zahájili přesuny a následně boj. Toto datum se jeví logické, zvláště když měl velitelské stanoviště právě v Řeporyjích.
A jak těmito daty naložil pan starosta a jeho rádci? Nijak. Nebo spíše po svém - památník byl odhalen buď z naprosté tuposti, nebo jen neznalosti a arogance ale spíše naprosto úmyslně, dne 30. 1943, tedy na výročí smrti Adolfa Hitlera.
Tímto je dle názoru některých odborníků na pomníky dokonán akt tvorby poutního místa pro nacisty přímo v hlavním městě, které při povstání vyvražďovali.
Máte všechny atributy takového místa:
- odhalení ve správný den, smrti jejich idolu Adolfa Hitlera
- symbolika jasně ukazuje německou nadřazenost
- je zde možno naprosto beztrestně hajlovat a makovat to jako neškodné ukazování…
Být nácek, hned tam jedu.
A vše má nádherný dozvuk. Přečtěte si tento dokument:
Liga proti antisemistismu (LPA) kategoricky odmítá nehorázné urážky předsedy KSČM a místopředsedy Poslanecké sněmovny Vojtěcha Filipa, které v uplynulých dnech několikrát vyslovil na adresu starosty Řeporyjí Pavla Novotného, starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře a primátora Prahy Zdeňka Hřiba. Všechny tři komunální politiky Filip nařkl z propagace neofašismu, neonacismu a Pavla Novotného z propagace fašismu.
Za zcela absurdní pokládáme urážky starosty Pavla Novotného, který pochází z židovské rodiny poznamenané holocaustem. Liga zdůrazňuje, že Pavel Novotný nikdy nepropagoval ani nehájil politiku a agresívní vojenskou expanzi nacistického Německa a mnohokrát tuto skutečnost při obhajobě své činnosti výslovně uváděl. Nikdy rovněž nepropagoval ani nehájil fašistickou ideologii ani neobhajoval činnost českých neonacistických organizací. Naopak, jeho rodina i on sám vždy aktivity neonacistů odsuzoval.
To samé platí i o Ondřeji Kolářovi a Zdeňkovi Hřibovi. Komunistická strana Čech a Moravy se hlásí k puči z roku 1948 a je nástupnickou stranou někdejší KSČ, kterou LPA pokládá za zločineckou organizaci. Z tohoto důvodu Liga nikdy neočekávala, že činnost KSČM přinese cokoliv pozitivního pro Českou republiku a její občany. Existenci KSČM proto do jisté míry ignorovala.
Urážky Vojtěcha Filipa však překročily veškeré přijatelné meze a Liga v této situaci nebude mlčet. Očekáváme okamžitou omluvu Vojtěcha Filipa všem zmíněným pražským politikům, jeho rezignaci na funkci místopředsedy Poslanecké sněmovny a odchod z politické scény. Osoba tohoto typu nemá ve vysoké politice co dělat. Pokud bude předseda KSČM ve svých nehorázných urážkách pokračovat, LPA osloví spřízněné organizace a demokraticky smýšlející občany a vyzve je k veřejným protestním akcím.
Mgr. Věra Tydlitátová, Th.D. předsedkyně LPA
Jiří Asher, člen vedení LPA
Prof. Pavel Hošek Ph.D., Univerzita Karlova, Praha
Nechám na vašem zvážení kolegové, jestli by sepsali tak jak sepsali, kdyby věděli to,co jsem napsal výše já.
Bohužel i příslušník staré židovské rodiny, prostě může být ve své protiruské a protikomunistické zaslepenosti naprostý idiot.
Jsem sice moderátor ale pokud kolegové stejně postavení naznají, že toto zde nemá co dělat, prosím smazat. Pokud to necháte, prosím o pohlídání diskuse, já bych při tom nebyl dost objektivní.
Jinak co se týká pana Vojtěcha Filipa, nemá v Parlamentu co dělat ale bohužel voliči volí jak volí. A dokud na něm a dalších komunistech v Parlamentu stojí vláda, lepší to nebude. Nijak se ho nezastávám, ale myslím si, že co se týká tohoto pomníku, mám obavu, že se dost přiblížil pravdě.