OSSR, kampak kráčíte?

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Re: OSSR, kampak kráčíte?

Příspěvek od Juraj Tichý »

Kazdy prapor ma rotu bojovej podpory a v nej minometnu a protitankovu catu.
98mm minomety su tahane PV3S a to je ideal nahradit to nejakym OT 4x4.
To je spolu s protitankovymi catami pri všetkých praporoch dobra stovka vozidiel.
Flader
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Flader »

Ešte som zabudol náhrada BRDM u chemikov.
Pikujuci brizolit
poručík
poručík

Příspěvek od Pikujuci brizolit »

Čo iste nedáva potrebu 400+ BOV 4x4 avizovanú minulým vedením rezortu.
Minomety ťahať BOV4x4, to radšej niečím iným nie? Alebo to integrovať priamo na nástavbu.
Ako treba vymeniť Aligátory, ale ako posledné spolu s Iveco LMW. Veď sú to najnovšie mašiny, ešte k tomu "echt slovenské" 8-)
“War is a matter not so much of arms as of money.”― Thucydides, History of the Peloponnesian War
Flader
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Flader »

Veď ale tak to aj malo byť. Odporúčam pozrieť si ten vládny materiál k 4x4. Bol tam rozpis aj harmonogram. čo si pamätám tak:
- Prvé mali byť dodané vozidlá pre motorizovaný prápor a ISTAR.
- Aligátory sa mali meniť medzi poslednými, vtedy im už bude ťahať na 30 rokov.
Pikujuci brizolit
poručík
poručík

Veľa vecí sa dá pokryť lacnejšou variantou klasických pick upov.
Flader, ten materiál je už pasé. Radšej si počkajme na nový, realistickejší. :up:
“War is a matter not so much of arms as of money.”― Thucydides, History of the Peloponnesian War
Flader
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Flader »

Čo konkrétne by si nahradil pick-upom? Toto mali byť vozidlá ktoré mali byť nasadené popri BOV8x8, BVP... Žiadna logistika či zázemie.
Pikujuci brizolit
poručík
poručík

Flader, pri tých 400 plus BOV4x4 by toho bolo viacej. Tam sa rátalo že nahradia aj UAZy a Defíky plus kto vie, čo ešte, asi aj Navarry, Géčka, Transportery a ďalšie kusy čo sa roky "konzistentného" obstarávania nazbieralo.
K vozidlám priamo k mechanizovaným práporom, ISTAR a motorizovanému práporu rozhodne výhrady nemám. Chemici detto.
Jedine čo mi nevyhovuje sú tie ťahané mínomety, tá ich rýchlosť je naozaj k V3S. Ak ju nahradia Aktisom, nevadí. Ak BOV4x4, radšej integrovať na vozidlo, využiť manévrovú rýchlosť, znížiť obsluhu. To by sme zvládli svojpomocne na kvalitnej platforme BOV4x4 a mať to v DELOSYSe by boli body naviac. Tam to ešte vieme, prečo to nevyužiť.
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Pickupom? Minometnu catu? Alebo protitankovu?
PL caty? Ci cely 23.mopr?
BOV 8x8 ti bol STANAG L3 malo a chcel si Boxer, ale zvyšok posadis do pickupov? A autobusy miesto BVP by nestacili? :D
Postavime to na Toyotach ako Taliban?

To si si dufam robil prdel. :D
Pikujuci brizolit
poručík
poručík

Bol som rýchlejší Juraj, viď vyššie :D Nie, taký prdelník nie som, to by šlo chlapcom a dievčatám o čuňu a to by som nerád. :up:

EDIT: buď som bol na šrot, ale nespomínam si, že by som niekde chcel Boxery. Mne sa Vydra nepáči z princípu "plavbyschopnosti za určitých ideálnych o 2 tony menej " podmienok na úkor balistickej odolnosti za všetkých podmienok. :D
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Tie UAZy a Defendery sa mali nahrádzať u 23.mopr. Nikde inde. Inak specializovane verzie BMP, OT90, Aligatory, PV3S, BRDM a neskor aj Iveca LMV.

Ono sa to nezda, ale to sa fakt narata.
Ja by som to sice spravil inak, ale tych 404 ks logiku malo.
Ak by sme chceli minomet na korbe, preferoval by som asi 6x6 podvozok a vyssiu vezenu zasobu minometnych granatov. Dal by sa sice za 4x4 potiahnut brzdeny prives, ale agilnost a priechodnosť by utrpela. Dnes všetku municiu vezie PV3S na korbe.

Edit: je mozne, ze som si ta pomylil :razz: beriem späť.
Pikujuci brizolit
poručík
poručík

Juraj, v tom sa nehádam, Kĺudne aj 6x6 pre mínomety, možno aj 8x8, ale o 6x6 platforme sa u nás debaty nikdy seriózne neviedli. A ďalšia okrajová platforma asi nebude to pravé orechové.
Pri počte 404 kusov BOV4x4 je tu aj problém, že na plnokrvné OT a IFV a odovodených vozidiel okolo Ti ostane max 279 kusov možnej techniky z hľadiska zmluvy o Konvenčných ozbrojených silách v Európe.
Naše BVP su na kašu viac, tanky detto, tažkú brigádu nemáme, strednú možno ak vybrakuješ a kreatívne pospájaš celky 1. a 2. mb :-) A na aktívne zálohy neostane nič, lebo BOV4x4, max rebrináky.
Kúpiť alebo menej a zamerať sa naozaj na prioritu- brigádu buď to ťažkú alebo strednú. Ostatné časom. No pár tých pick upov sa pri tom určite rado zvezie na úkor BOV4x4.
Ale najprv radary, samozrejme. :up:

EDIT: Juraj, netreba, netvrdím, že som tu nebol nikdy na šrot :D
Flader
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Flader »

Pikujuci brizolit píše:Flader, pri tých 400 plus BOV4x4 by toho bolo viacej. Tam sa rátalo že nahradia aj UAZy a Defíky plus kto vie, čo ešte, asi aj Navarry, Géčka, Transportery a ďalšie kusy čo sa roky "konzistentného" obstarávania nazbieralo.
K vozidlám priamo k mechanizovaným práporom, ISTAR a motorizovanému práporu rozhodne výhrady nemám. Chemici detto.
Jedine čo mi nevyhovuje sú tie ťahané mínomety, tá ich rýchlosť je naozaj k V3S. Ak ju nahradia Aktisom, nevadí. Ak BOV4x4, radšej integrovať na vozidlo, využiť manévrovú rýchlosť, znížiť obsluhu. To by sme zvládli svojpomocne na kvalitnej platforme BOV4x4 a mať to v DELOSYSe by boli body naviac. Tam to ešte vieme, prečo to nevyužiť.
Aha, už som pochopil. Čerpáš info len z médii. Fakt odporúčam pozri si ten pôvodný plán. Žiadne UAZy sa 4x4 nahradzovať nemali. Defíky mali nahradiť maximálne tak u motorizovaného práporu. Ale ten ich má teraz ako núdzové riešenie, lebo jednoducho nič iné nie je. Navary a Mercedesy G majú zväčša VP. U nich ale nemali 4x4 tieto autá nahradiť, ale rozšíriť možnosti VP. Teraz okrem pár kusov aligátorov (tuším 3-5 kusov) nemajú vozidlá ktoré by sa mohli dostať do bojovej zóny.
Pikujuci brizolit
poručík
poručík

Flader, ja som ho kedysi čítal. Len ak je "obsolete".. ok, ak si zajtra nájdem čas, a nájdem ho, pozriem.
Mńa dráždi hlavne fakt, že slotov na naozaj bojových mašíny, IFV a OT by nám ostalo nejako podozrivo málo. To sa mi nerovná príliš rozvoju ozbrojených síl.
U minulého vedenia rezortu to chápem, rozvoj síl nebol zameraný na posilnenie našich schopností v rámci NATO, ale teraz sa hádam dozvieme čo naozaj bude reálne nakupované podľa požiadaviek vojakov aj s alokovanými peniazmi.
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Nie kazde 4x4 by vzalo miesto IFV. Tak to nefunguje.
IFV musi byt osadene kanonov nejakej raze.
Tak sa z BVP robil havlov tiger. To isté vozidlo, veza z OT64 a uz to pre zmluvu o obmedzeni konvencnych zbrani v Europe nebolo IFV.
Pikujuci brizolit
poručík
poručík

Juraj, veď práve, môžme mať 683 bojových obrnených vozidiel,z toho max 476 bojových vozidiel pechoty/OT so solídnym laufom. My by sme mali 404 kusov BOV4x4 a max 279 kusov IFV a OT so solídnym laufom. Teda, ak by si na BOV4x4 dal stanicu 30mm a viac, ešte menej. Trošku fail, nie?
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Ale tych 404ks by sa myslim neodratali vsetky z počtu 683.
Myslím, ze to bude kompliikovanejsie.
Ja si to este dostudujem.
Pikujuci brizolit
poručík
poručík

Práve tie detaily by sem mohol zavesiť niekto znalý, či sa tam zaratávajú aj ambulantné verzie BVP, Tatrapan atď.
Čistý BOV4x4 ale myslím že by sa zarátaval celý.
asdfr
svobodník
svobodník

Příspěvek od asdfr »

Nech sa paci. Tu je znenie zmluvy Zmluva o konvenčných ozbrojených silách v Európe ale len v anglictine

https://www.osce.org/files/f/documents/4/9/14087.pdf

a tu su pocty, coho kolko mozeme mat
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1993/267/

Zmluva pozna "armoured combat vehicle" - Bojové obrnené vozidlá - ich mozeme mat dokopy 683

a tieto rozdeluje na
“armoured personnel carrier" - to su obrnene vozidla vyzbrojene zbranami do 20 mm
"armoured infantry fighting vehicle " - obrnene vozidla so zbranami raze 20 mm a viacV
“heavy armament combat vehicle” - vyzbroj nad 75 mm

Mne z toho vychadza, ze pokial to nema vyzbroj, tak toho mozes mat kolko chces. Takze taka ambulancia na BVP sa ti do toho nerata.
Tak isto do toho sa nerataju napr. Aligátor pre radiacny, chemicky a biologicky prieskom a napr. Aligator pre leteckých navádzačov.
Pikujuci brizolit
poručík
poručík

asdfr, ďakujem. :up:
Beriem späť, tých 400+BOV4x4 by bolo asi OK :wink:
Ospravedlňujem sa Flader a aj Juraj :oops:
Pikujuci brizolit
poručík
poručík

Naď: Nemôžem povedať, že SNS na ministerstve kradla. Žalovali by ma

Obranu neriadil Gajdoš, ale generálny tajomník Hoľko.

Čítajte viac: https://domov.sme.sk/c/22426720/nad-nem ... hovor.html
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“