Dzin píše:zzz píše:Scotty87:
zdroj,pls?
Třeba
zde na ČT.
Díky! ...vyjdeme-li z citovaného zdroje:
ad Zuzana2 vs. Caesar
Do nejužšího výběru se dostalo i slovenské dělo Zuzana, které Metnar označil za velmi dobrý zbraňový systém. Francouzská konkurence ho ale porazila cenou, dostřelem i použitou municí.
(...)
Ministerští úředníci nyní musí projekt zaregistrovat na ministerstvu financí a začnou s Nexterem vyjednávat o ceně. Podle předběžných informací by cena měla být asi šest miliard korun včetně DPH, tedy asi 105 milionů korun za jedno dělo. Vojáci by je měli dostat v letech 2022 až 2026.
(...)
Pokud vše dobře proběhne, do konce roku bychom chtěli mít podepsanou smlouvu,“ řekl Metnar. V ceně by měla být zahrnuta munice, školení či výcvikové simulátory.
(...)
Právě dostřel označil Metnar za jeden z důležitých parametrů. NATO požaduje dostřel minimálně 40 kilometrů, Caesar je schopen podle ministerstva obrany se speciální municí dostřelit do 55 kilometrů, se standardní municí 42 kilometrů.
(...)
Důležitou skutečností při rozhodování ministerstva obrany bylo, že Caesar může Nexter zabudovat na podvozky od kopřivnické automobilky Tatra Trucks, jejíž výrobky už armáda využívá. Zapojení českého obranného průmyslu do tendru je podle Metnara jedním z podmínek spolupráce. Podle představ ministerstva by byla ve Francii vyrobena dělostřelecká nástavba, kompletace na podvozky by se pak dělala v ČR.
Dotaz na zastánce dodavatele ze Slovenska (Zuzana2): Je-li tomto citovaném tvrzení něco nepravdivého nebo zamlčeného, tak to sem sypte pls - konkrétně, prosím... Jinak budu počítat s tím, že ČT ocitovala pravdu, nic než pravdu a jenom pravdu =že pro podmínky AČR je Caesar lepší než Z2... a tím pádem budou pro mě vyřešené všechny údajné objektivní přednosti dodavatele (Zuzana2) ze Slovenska...
Údajné (mezi)národní politické konotace prosím oddělit od objektivních faktorů.
ad Dana vs. Caesar
Právě dostřel označil Metnar za jeden z důležitých parametrů. NATO požaduje dostřel minimálně 40 kilometrů, Caesar je schopen podle ministerstva obrany se speciální municí dostřelit do 55 kilometrů, se standardní municí 42 kilometrů. Současné DANY dostřelí asi 20 kilometrů.
Nyní používané DANY bude chtít armáda ponechat v modernizačních zálohách. Důvodem jsou i nemalé zásoby munice, které armáda má. Vzhledem k jiné ráži v NATO ji nebude moct u nových děl použít.
Dotaz na zastánce dodavatele ze Slovenska (Dana): Je-li tomto citovaném tvrzení něco nepravdivého nebo zamlčeného, tak to sem sypte pls - konkrétně, prosím... Jinak budu počítat s tím, že ČT ocitovala pravdu, nic než pravdu a jenom pravdu =že pro podmínky AČR je Caesar lepší než nabízené řešení-Dana... a tím pádem budou pro mě vyřešené všechny údajné objektivní přednosti dodavatele (Dana) ze Slovenska...
Údajné (mezi)národní politické konotace prosím oddělit od objektivních faktorů.
P.S. Opravdu to myslím vážně - jsou-li někteří schopní plevelit jiná diskusní vlákna (o úplně něčem jiné) nepravdami a dělají to asi kvůli fufnicím, tak prosím namísto plevelení se pustťe do věcné diskuze tam kde Vás to skutečně zajímá - k fufnicím. Tj. zde - v tomto vlákně!!!
Já jsem jeden z těch lidí v ČR, kteří opravdu "nežerou" každé slovo co vypustí Babišova vláda, ale informace si přeberu a ověřím. Tj. na podzim budou v ČR volby ... my voliči budeme mít šanci vystavit "vysvědčení" Babišově vládě... máte-li (Vy zastánci názorů, že Caesar pro podmínky AČR je horším řešení než nabízené Z2 či Dana), tak se s tím.
Až budu opět na Slovensku, a pokud mi někdo z místních objede lak na autě hřebíkem/kamínkem, tak bych aspoň rád věděl, jestli pro svoji frustraci na zlé "čehúny" (jsem z Moravy
) měl nějaký objektivní důvod. Nebo holt mi takového člověka, plného zášti, má být spíš líto, protože naletěl nějaké propagandě navedených lidí kvůli fufnicím.