https://magyarnemzet.hu/belfold/atadtak ... t-7588370/#

Moderátor: jarl
PavolR píše:Podľa šíriacich sa správ majú byť tie peniaze rozdelené do 11 položiek, čo zrejme znamená 11 zmlúv. Množia sa špekulácie, ale môže ísť o nasledujúce:
- takmer - rakety a príslušenstvo AMRAAM od Raytheonu
- pravdepodobne - nešpecifikovaná objednávka za cca 1 mld USD od Lockheedu (podľa mňa najskôr HIMARS)
- istotne - 3 ks dopravných lietadiel (pravdepodobne KC390, ktorých subdodávateľom je aj Aero)
- takmer iste - ľahké prúdové lietadlá - najskôr Aero
- istotne - 4 ks cvičných lietadiel Zlin ( pokiaľ už nemali v predošlej zmluve opciu )
- istotne PVO (možno NASAMS 2, ale vyzerá to zatiaľ bledo - no v tom prípade to asi bude jedna zmluva spolu s AMRAAMS)
- istotne pásové a možno aj kolesové BVP - buď v rámci jednej zmluvy, alebo dvoch zmlúv, v závislosti od dodávateľa/ov
- zrejme - ďalšie turecké 4x4 (aktuálnu objednávku označilo ministerstvo za "prvú")
- možno - nejaké izraelské, alebo skôr turecké drony
- možno - náhrada za Gripeny. Maďarsko sa údajne zaujímalo o F-35, no zároveň vraj maďarská vláda nadviazala kontakt aj s jedným veľkým EU výrobcom. Osobne by som to potom videl najskôr na Eurofightery od Airbusu.
- možno - špekuluje sa o samohybných húfniciach pre strednú brigádu a v rámci toho o EVA kvôli participácii na projekte PESCO.
To by bolo podľa mňa optimálne riešenie a nie je vylúčené, že európska firma, s ktorou vraj Maďarsko podľa článku, ktorý som zdielal, rokuje, by mohol byť aj SAAB, no táto varianta by bola zakonzervovaním aktuálneho stavu, kdežto bolo zo strany vlády viackrát deklarované, že armádu vníma ako nástroj projekcie sily voči okolitým krajinám, na čo už asi Gripeny nestačia – obzvlášť v kontexte údajného záujmu o F-35. Preto som nadobudol presvedčenie, že daná alternatíva (plán B) by mohla byť Airbus, pretože tá firma v Maďarsku exponovaná v omnoho väčšej miere, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Nielen že plánuje vybudovať fabriku v Gyule, ale je tu ešte megaobchod s dopravnou spoločnosťou Wizz Air, ktorá nakupuje od Airbusu dovedna 260 (!) lietadiel. Uvedomujem si, že ide o kontroverznú teóriu, ktorá by za normálnych okolností nedávala priveľký zmysel, ale predsa si za ňou zatiaľ stojím.
PavolR píše:Pre tých, ktorí sa dúfajú v obstaranie IFV Puma pre maďarskú vlastibranu mám jednu nádeje vzbudzujúcu a jednu negatívnu správu:
1.- Dr. Ferenc Kaiser, docent na NKE HHK Katonai Nemzetbiztonsági Tanszék, vraj dnes v rádiu Kossuth hovoril o obstrávaní Pum ako o hotovej veci (osobne som to nepočúval).
2.- plukovník István Ocskay, riaditeľ pre výskumu a vývoj Modernizačného ústavu Maďarskej vlastibrany, publikoval začiatkom roka článok, na základe ktorého Puma nevyhovuje, alebo iba v obmedzenej miere vyhovuje požiadavkám maďarskej armády: http://real.mtak.hu/109941/1/HM_2020_1_ ... Istvan.pdf Argumentuje hlavne nedostatkom priestoru, neschopnosťou plavby a absenciou špecializovaných vozidiel.
Keď chcú plávať tak zašpekuľujem resp. jeden tip by som mal keď teraz vlastnia fabriku pre L-39NGkozlustechnykus píše:Schopnost plavby maji jako no-go pozadavek? Protoze jestli jo, tak co vlastne chcou kupovat?[/quote]Rase píše:Patrně změní názor, až si uvědomí že ani Turci jim nebudou schopni nabídnout plavbychopné BVP. Celé je to dost zmatené a v případě maďarských nákupů se může stát prakticky cokoliv. Osobně si myslím že koupí turecký Tulpar nebo něco německého (Puma nebo Lynx). Zkrátka podle politických zájmů, tak jako u ostatní techniky co koupili. Tak snad něco pořídí rychle a všechny naše spekulace se rozplynou.