Vrtulníky pro OSSR

Odpovědět
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Re: Vrtulníky pro OSSR

Příspěvek od Juraj Tichý »

Jaaj Ukrajina nie je nepriateľ..
Tak to zabalme uplne. Nikto nie je v súčasnosti nas nepriateľ. Zrusme armadu bez náhrady. Bude na nove nemocnice.
Pikujuci brizolit
poručík
poručík

Příspěvek od Pikujuci brizolit »

Juraj, my si ale armádu sústavne likvidujeme, podľa mňa aj tým velikánštvom v počte základní :razz:
Ešte aj Pobaltie to chápe a kupuje viac ako my. Dokonca aj maďari.
My sme takí rakušáci bezpohlavne mixnutý s nemcami, dorazíme, čo sa dá 8-)
Uvidíme, čo dá zrušiť Naď. Možno nás aj prekvapí.
“War is a matter not so much of arms as of money.”― Thucydides, History of the Peloponnesian War
zzz
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od zzz »

Pikujuci brizolit píše:(...)
Ono Malacky sú fajn z hľadiska polohy voči okoliu, blízka strelnica, VVP, len pre aktuálne potreby OSSR sú úplne mimo diania. Na Záhorí armáda nemá sklady viď Poprad, Hlohovec, Trenčín. 5PŠU Žilina, Trenčín, 1.mb Topoľčany, Nitra, Martin. 2.mb Prešov, Michalovce, Trebišov + Sereď, Rožňava... prístup buď cez Pezinskú babu len pre malé vozidlá, nákladným je zákaz, po D1 a D2 katastrofa naokolo cez BA. Alebo z Trnavy na Senicu a dole... žiadna výhra.
Neslúži ani ako záloha. 8-)
Díky za informace. Takže - jestli chápu správně výše uvedenou diskuzi - modernizace LZMC určitě ne. Tj. na Slovensku nyní probíhá diskuze odborné veřejnosti, jestli LZMC opustit (zrušit) nyní nebo až za pár roků?

Možná by bylo fajn založit samostatné vlákno na téma "jak ušetřit a přitom neprohloupit při rušení či modernizování sítě evropských letišť". IMHO kandidátem do diskuze by bylo např. ozbrojených sil Rakousko, protože drží síť letišť, která je naddminezována současnému provozu. Po nynějších škrtech (např. nebude nástupce Saabů 105, budou redukovány vrtulníky,…) v Rakousku očekávám další škrty ... např. vojenského letiště ve Wiener Neustadt (=spekuluji o zrušení letiště na západním předměstí LOXN, nikoliv zrušení civilního na východním předměstí LOAN), přestože asi lepší by bylo zrušit letiště na západ od Vídně neboť obtížně může fungovat jako primární záloha pokud by Bundesheer chtěl použít Schwechat - letadlo by letělo přes celou Vídeň, ve srovnání se trasou na LOXN

Ad Abonentná zmluva od r. 2011
Vycházel jsem ze slovenského Registru smluv, konkrétně z https://www.crz.gov.sk/index.php?ID=329439&l=en ... oba uvedené smluvní dodatky z let 2012 resp. 2013 jsou za "prťavé" desítky tisíc EUR = nic zásadního.
Nevěděl jsem, že existovala ještě nějaká další (souběžná) smlouva pro údržbu/servis/provoz slovenských Fulcrumů.
Jako „Abonentná zmluva 2“ jsem chápal právě tu z roku 2011 (=první Abonentná zmluva k MiGům byla přece někdy 2005/2006, ne?)
Takže se omlouvám za mystifikaci.
"Opravdu myslíte, že někdo, kdo vyhrál volby férově s 79%, potřebuje následně mlátit lidi na ulicích a vypínat internet??"
https://twitter.com/BenesikOndra/status ... 4985394178
Držím jim palce, ať se o vnitřní politice své vlasti můžou rozhodovat naprosto svobodně.
Moudře. Demokraticky.
Bez násilí. Sametově.
Pikujuci brizolit
poručík
poručík

LZMC asi musí byť zrekonštrovaná, nemáme kam dať MiG-29 ak budú rekonštruovať Sliač. Vlastne máme, ale Trenčín v rozhodnutí nefiguruje.
O žiadnej diskusii o osude LZMC neviem, kolegovia majú asi viac info...

Inak začul niekto, že sa má s MiG-29 presúvať aj zbytok 2.taktickej do Malaciek? Nikde som to ofiko nevidel.

To zzz, ospravelňovať sa nemusíš, nemáš začo, s tými zmluvami MiG-29 ,dodatkami a znovuotváraní...je to bordel.
“War is a matter not so much of arms as of money.”― Thucydides, History of the Peloponnesian War
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Ukrajina sice nie je nas nepriatel, ale je velke bezpecnostne riziko. Nasu vychodnu hranicu mozeme prirovnat k mexickej hranici s USA. Incidenty na beznom poriadku. Pricom protivnikom su skupiny vyzbrojene podobne ako male armady. Preto si myslim, ze zbavovat sa bezpecnostnej infrastruktury v tomto kusku Slovenska by neprinieslo ziadne pozitiva, skor by veci skomplikovalo.

Z mojho pojladu, ak chceme nieco rusit, zrusme Malacky a dozbrojme Trencin. O Presove sa hovorilo este asi pred 7 rokmi, ze by ho mohli zrusit, no nakoniec, asi aj zmenou politickej klimy a rozvojom vrtulnikoveho skolstva sa veci zmenili.
Pikujuci brizolit
poručík
poručík

Ukrajinská hranica a prirovnanie s mexickou?
Tá naša je najmenej obľúbená aj k prechodom legálnym a aj pašovaním. Najlepšie ocenenie práce pohraničníkov je, že ich nemajú radi, lebo si paradoxne robia svoju prácu... Jasné, že sa pašuje, ale skúste Przemysl v Poľsku atď.
No ak začnú ukrajinské drogové kartely porcovať ľudí, dávať to na rôzne asociálne siete, unášať a zabíjať, Ukrajinci pracovať ako záhradníci a čističi bazénov, možno.
Zatiaľ je to len krajina, kde síce vymožiteľnosť práva neexistuje, korupcia je možno väčšia ako v Mexiku ( u polície atď) ale bežní ľudia sa snažia prežiť vcelku nenásilne. Ak sám nie si "zlý" človek, tak s ich "premiatnmi " neprídeš nijako do kontaktu...
Btw, prínos Prešovskej základni v ostrahe východnej hranice je citujem" nula, celých, nula nula nič do p...i". Asi taký ako Sliača či Rammstainu v Nemecku. :D
To ako keby som sa obával, čo neprispôsobivé menšiny v nemenovaných Viedenských bezirkoch robia za neplechu v BA a je to tam na skapanie a montoval do toho Rožňavský raketometný oddiel. 8-)

V rámci sekcie Sraz Palba navrhujem prechod hranice, prechod Zakarpatím a Tí, ktorý prežijú besnenie ukrajinských drogových kartelov, prevádzačškých kartelov a nebude im chýbať v ponuke pivo teplé ako šťanky na mexický spôsob (reálne je tam štandard, v najhoršom europivo) tak napíše okrem nekrológov tých menej šťastných aj oslavný epos na tému rozbil som sa na Ukrajine :-?

Sp§ť k vrtuľníkom. BH na ostrahu hranice nepoužívame a Bell z MO od poslednej nehody v PO asi nebol...
Pre prirovnanie, v Košiciach je možnosť parádnej základne a aj tak sa opustila. Čo ten Prešov pre Vás má a KE nie?
zzz
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od zzz »

Pikujuci brizolit píše:(...)
V rámci sekcie Sraz Palba navrhujem prechod hranice, prechod Zakarpatím a Tí, ktorý prežijú besnenie ukrajinských drogových kartelov, prevádzačškých kartelov a nebude im chýbať v ponuke pivo teplé ako šťanky na mexický spôsob (reálne je tam štandard, v najhoršom europivo) tak napíše okrem nekrológov tých menej šťastných aj oslavný epos na tému rozbil som sa na Ukrajine :-?
Parádní způsob jak odlehčit diskuzi :rotuj: :mrgreen: :up:

Pro nás, co to máme trochu z ruky, tak doporučuji film Čára.
Ve spoileru je prozrazena část děje tohoto filmu:
"Opravdu myslíte, že někdo, kdo vyhrál volby férově s 79%, potřebuje následně mlátit lidi na ulicích a vypínat internet??"
Držím jim palce, ať se o vnitřní politice své vlasti můžou rozhodovat naprosto svobodně.
Moudře. Demokraticky.
Bez násilí. Sametově.
Pikujuci brizolit
poručík
poručík

Triple z, našli sme, prekvapivo na inom mieste viď výcuc z Tvojho ČSFD linku v spoileri. :up:
Koniec OT
zzz
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od zzz »

Možná se pletu, ale myslím, že jsi postnul ten druhý (myslím, že ve filmu jsou 2 - a pro nás "cestovatele" byl zajímavý ten druhý).
Moudře. Demokraticky.
Bez násilí. Sametově.
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Pikujuci brizolit píše: No ak začnú ukrajinské drogové kartely porcovať ľudí, dávať to na rôzne asociálne siete, unášať a zabíjať, Ukrajinci pracovať ako záhradníci a čističi bazénov, možno.
A neporcuju ? Kde zacneme ? S ludmi rozsekanymi v zachode oproti michalobskej policii, alebo sudmi s rozsekanymi ukrajincami v Zemplinskej sirave, alebo unesenymi slovevenskymi pohranicnikmi, alebo prestrelkami ? Desiatkami ilegalnych preletov, tunelom pod hranicou, katapultom, paserackymi dronmi, umrznutymi utecencami atd. Suhlasim, ze to asi nebude jak El Paso a Juarez, ale na europske pomery sa tam roho uz stalo az az. Inak Ukrajinci uz na slovenskom a polskom pohranici robia "cisticov bazenov" uz davno. Som pocul uz aj taky hlod, ze kto ti dlazdil kupelku ? Ved ukrajinsky doktor.
Pikujuci brizolit
poručík
poručík

Triple z, tak ho hádam niekedy nájdeme :D

Niko, Černák a spol boli horší. Ukrajinci nie sú to o nič horší ani lepší ľudia ako my. Chcú žiť. Je to zločin? Pašujú sem drogy? Tagujú si územia? Robia no go zóny?
Bar Fontána v Gabčíkove...sme lepší, horší? Jasné, oni majú asi svoje 90 roky teraz, ale tam je faktorov viac.

Ukrajincov pracuje na Slovensku cca 27000, legálne. V Čechách a Poľsku násobne viac. Ale to z nich zlých ľudí a nepriateľov nerobí.
Unesení colníci/pohraničníci, ak si čistý, nik si Ťa nevšíma, koľko smien colníkov naši kukláči sami zabalili? Viac ako tí druhí. Boli čistý myslíš?

Celkovo prirovnávať Ukrajinu k Mexiku... kruté. nelegálne sa tu nedaaú príliš šancu zamestnať, v Poľsku to majú ľachšie.

Áno, utečenci sú problém, ale u nás je marginálny, nie sú to stovky, tisíce v táboroch ako inde, to nás neohrozuje.

Celkovo k tej téme mi Letecká základňa Prešov nedáva zmysel, nič s tým vyššie napísaným nemá. Hranica patrí vnútru, nie armáde.

PS: A že Ty budeš taký malý Rakúsky nazi z 90 rokov voči Ukrajincom, ako boli voči nám oni kedysi, som nečakal :D Ale neber to osobne :up:
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Vobec nesom voci Ukrajincom nazi. Neviem jak ta takato somarina napadla. Uprimne povedane su mi ukradnuti. Aj to, ci tu pracuju, ci nie. Ci su dobri, ci zli. Ja tu cely cas tvrdim a to na zaklade prikladov, ze ukrajinska hranica je bezpecnostne riziko. Mnozstvo incidentov vyrazne vybieha z normalu. A sorry, ale porovnavat pripad, ked nam ukrajinska paravojenska milicia zajme dvoch pohraniciarov a ide ich sudit s tym, ze niekolko skorumpovanych pohraniciarov zbalili kuklaci ? To vazne ? :roll:

Armada aktivne spolupracuje na ochrane vychodnej hranice a potrebuje mat na to aj patricnu letecku zakladnu. Jednou z veci setrenia prostriedkov vladnej letky by malo byt aj presunutie vrtulnikov MV do Presova. V KE nech ostanu hoci tie tri prieskumne lietadla, ale vrtulniky nechat v KE su vyhodene peniaze v prospech Schwechatu. Nehovoriac o tom, ze v PO vedia Mi-171 zdielat technikov atd.
Pikujuci brizolit
poručík
poručík

niko píše: Mnozstvo incidentov vyrazne vybieha z normalu. A sorry, ale porovnavat pripad, ked nam ukrajinska paravojenska milicia zajme dvoch pohraniciarov a ide ich sudit s tym, ze niekolko skorumpovanych pohraniciarov zbalili kuklaci ? To vazne ? :roll:
Lebo je to jediná hranica, ktorá sa aktívne stráži. AK by na Orave túto zimu ju strážili s Poľskom, máš pár hrdinných pohraničníkov prejdených snežnými skútrami...bez súdu.
Inak to s kukláčmi som myslel našimi kukláčmi a našimi colníkmi. To spojenie s paravojenskou milíciou som rozhodne nemyslel a nespomínal 8-)
niko píše: Armada aktivne spolupracuje na ochrane vychodnej hranice a potrebuje mat na to aj patricnu letecku zakladnu. Jednou z veci setrenia prostriedkov vladnej letky by malo byt aj presunutie vrtulnikov MV do Presova. V KE nech ostanu hoci tie tri prieskumne lietadla, ale vrtulniky nechat v KE su vyhodene peniaze v prospech Schwechatu. Nehovoriac o tom, ze v PO vedia Mi-171 zdielat technikov atd.
Pri presune letky MV do Malaciek sa spomínalo, že veĺká časť personálu to neakceptuje. Do PO to myslím akceptuje ešte menej. Ak sú už prieskumné stroje v KE, aký zmysel má dávať 2 vrtuľníky do PO? Čo ak to nebude Mi-171 ale Bell?
Budú zdvojené funkcie lacnejšie a pružnejšie ako centralizovaný systém ak bude všetko v KE? Nič nie je zadarmo, aj keď si to radi myslíme. Opäť teoreticky 5 strojov MV a potrebuje 2 základne. Jaj. Ja úspory nevidím :D
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Co sem pletiete KE?
OSSR ci PZSR ma v Košiciach nejaku zakladnu?
Na košickom letisku posobi súkromná STA. Obnovovat zakladnu OSSR v Košiciach by bola najväčšia hlúposť aku som v tejto debate počul. Z akého titulu?
Brizolit ty si z Košíc? Vysvetľovalo by to tvoje antipresovske nastavenie.
Pikujuci brizolit
poručík
poručík

Juraj, bavíme sa tu o Mi-171 letky MVSR do PO podľa nika, prieskumné stroje do KE, lebo v PO nevzlietnu a pristanú asi iba raz.
Ale ja na to dôvod nevidím. Letisko v PO nefunguje 24/7.

PS: Nie som z KE a Ty asi nie si Trenčína, keď preňho lobuješ v prospech zrušenia Malaciek.
Inak za Trenčín a zrušenie Malaciek som aj ja. ja by som na tom zviezol aj Prešov, ale Niko bojuje ako rodený koňar ( koňar= Prešovčan pre mimointeresovaných)

To niko: inak ak vidíš Ukrajinu ako bezpečnostnú hrozbu,. ok, ale je to v silách MV SR to riešiť, na to do toho ťahať armádu je nevhodné.
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Pikujucy brizolit: Nee, nesom konar. :D Len povazujem to letisko za strategicky dolezite. Inak ani Ukrajinu nepovazujem za bezpecnostu hrozbu, len ukrajinsku hranicu.

Ale k tomu presunu vrtulnikov letky MV z KE do PO. Tak tie mesta su od seba tusim 30 kilometrov, takze hadam by s tym personal nemal mat problem. V Presove by odpadli poplatky dneska uz rakuskemu letisku Kosice, vojenski technici by vedeli pomoct pri Mi-171 a mozno v buducnosti aj s dalsimi strojmi ak sa podari zosynchronizovat tendre MV a MO. Dokonca by si vedeli pozicat aj letecky personal.

K tym prieskumnym lietadlam neviem, ci su uz v KE. Najskor este nie. Nevsimol si niekto na CRZ, ze by im uz Dubnica dodala pozorovacie pristroje ?
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Aké prieskumné stroje OSSR idu do KE?
Pikujuci brizolit
poručík
poručík

Niko, veď viem, že nie si :D
K tým 17kám a 171, netuším, koľko technikov ostalo pri LPZS 17ke, inú 17ku som nevidel lietať ani nepamätám a dokonca už ani LZPS asi dva mesiace. Ale k veci. V KE máš technikov na 171 hafo, ale v súkromnej spoločnosti.
Ak dáš prieskumné do KE (tiež netuším, či tam sú už, ale zistím 8-)) dať vrtuľníky do PO nemá fakt zmysel.
To s tým Košickým Schwechatom nie je tak isté niko,čo viem, nie len letisková ostraha je štátna, nemyslím len colníkov atď. Kto vie aká bola celá zmluva.

K téme: Ak bude nákup LUH spojený s letkou MV, potom to dáva zmysel, ale tu Prešovu chýba konvenčná VPD nie pre vrtuľníky. To je môj hlavný argument za zrušenie PO.
Po odpísaní 2x letka Mi-24 a 2x letka Mi-17/Mi-2 to nemá dovôd byť samostatné úzkoúčelové vrtuľníkové letisko. Chápem to pri flotile bojovch a bojovotransportných helikoptér, nie úž pri neozbrojencoch a LUHu...

K téme Košice od Juraja: letisko s tradíciou, leteckou školou a kopou odborníkov na všetky typy až snáď MiG-29 prevádzkovaným u nás padol mihnutím oka a bez emócii v čase keď letectva sme mali 3 až 4 kraát viac ako teraz-... V Prešove je oproti tomu , ehm, nič a bojuje sa za jeho zachovanie. :idea:
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Pikujucy brizolit: V KE sice su technici Mi-171 sukromnej spolocnosti, ale tych treba zaplatit. V Presove uz su zaplateni.
Inak nemyslim si, ze PO nema perspektivu. Ked sa kupia LUH, bude na to letisku do 18-19 strojov. Aj vyjde PH, tak 21 s dvoma vrtulnikmi MV 23. 23 vrtulnikov na jednej baze uz nie je vobec zle. Ale chcelo by to poriadnu VPD a presunut tam aspon dva L-410 pre Socom a kosicke prieskumaky. To by bolo skoro 30 lietadiel.
Takyto model rozvoja Malaciek podla mna neexistuje. To letisko proste nema dobru polohu.

Juraj: Ide o stroje MV.
Alfik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Alfik »

BTW naprostá většina v Česku pracujících ukrajinských doktorů pracuje jako doktoři. Legálně, a to jak z hl. pracovního povolení, tak uznání titulu. Ti naši pracují v GB a tak je nutně potřebujeme...
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Odpovědět

Zpět na „Letecká technika“