Na 95% zůstanou stávající Gripeny (možná s updatovaným radarem) dalších 15 až 20 let.
Pokud vůbec zůstane všech 14

To tam nepíšu. Čo konkrétne sa inštalovalo?Zemakt píše:Krom jiného i některé instalační prvky tankovacího zařízení za letu.
http://czechairforce.com/news/armada-za ... rave-pp16/Jinou a už méně viditelnou změnou po PP16 je zesílení části trupu v oblasti pod čelním štítkem na pravé straně, kde se nachází kování pro pozdější možné uchycení tankovacího nástavce. Toto zesílení trupu již mají všechny nově vyrobené trupy dvoumístných strojů L-159T1/T2 a výrobce společně s armádou pravděpodobně věří, že se tento modernizační program podaří v budoucnu realizovat.
21. základna taktického letectva Čáslav - "Zvolenská" ... a na vocase zase SpitfireScotty87 píše:Tak nová kamufláž už je na světě.
Přitom ta Cháberova La-5FN je tam také :HONZIK11 píše:JOJO, vše je poplatné své době. Jedinou omluvou je, že se Spitfire na ocase nevyskytoval 50let. A ti kluci z něho a Hurikánu na Lavočky přešli.
A přitom fotek z onoho září bylo a je ještě dost.
https://www.idnes.cz/technet/vojenstvi/ ... _valce.jpg
Neznámé a nezajímavé ? Možná okoukané, ale to má úplně jiný smysl. V tomto duchu byl i obdobny názor na ... Su-15 označovaný v kódu NATO , Flagon ,odpověď na B 52 a U2,,,Scotty87 píše:Spitfire je prostě legenda a takový symbol stíhacího letadla druhé světové války. Docela chápu že piloti zrovna nehoří touhou dát si na své letadlo sovětský Lavočkin. Tedy letadlo které je mino okruh nadšenců v podstatě neznámé a veskrze nezajímavé.
Wasp píše:Neměl to být původně tank ?
Omlouvam se. Už jsem to napravil . Byl to ,,F15 Wasp,,.Scotty87 píše:Když oslovíš náhodný vzorek lidí a ukážeš jim Spitfire a La-5 s tém aby řekli co je to za letadlo, tak rozhodně víc lidí pozná Spitfire. Takže ano, je to naznáme letadlo stejně jako v podstatě všechny druhoválečné sovětské stíhačky. U tanků by to bylo zase obráceně a většina by identifikovala T-34 proti jakémukoli anglickému tanku. Pokud je nějaké známé sovětské letadlo a na L-159 by dávalo smysl tak jen Il-2 Šturmovik.
Nejsem si jistý že bych psal cokoli o Su-15.
Zacalo to tím, zeskelet píše:Můžete navrhnout, ať 211 dostane k nějakému výročí kamufláž s Lavočkou, Peřina neměl s Lavočkou společného vůbec nic.
Mohu potvrdit (v r. 89 mi bylo 25 let), že v 70. a 80. letech byla účast našich letců v BoB součástí výuky dějepisu na zákl. škole a každý rok, byly nejméně jednou, při různých výročích, uvedeny filmy jako Bitva o Británii, Nebeští jezdci, apod.Skeptik píše: Jinak s to "nevyskytování se Spitfiru 50 let" či popírání účasti čs. letců v Bitvě o Británii je oblíbené "fake news" dnešní doby.
Tedy nevím, jak tomu bylo před rokem 1977 (tak daleko mé vzpomínky již nesahají), ale co pamatuji, mluvilo se, a v L&K i psalo, o západních letcích naprosto normálně.
Například na střední škole, v roce 1986, kdy jsme probírali v dějepisu 2. sv. válku jsme měli se spolužákem sérii referátů o letecké bitvě o Francii a o BoB (naše učitelka o WWII věděla "kulové" a nebála se to přiznat).
Pozn. O letectví se zajímám cca 40 let a začínal jsem, jak jinak účastí našich letců v Polsku, Francii, Velké Británii a SSSR. Sovětské letectvo mne tenkrát moc nezajímalo, protože toho bylo všude plno a vše na jedno brdo. Začalo mne zajímat až někdy kolem roku 1987, kdy se začaly objevovat publikace z tehdejšího "pěrestrojkového" SSSR, které ukazovali, že vše bylo trochu jinak. Jinak než se psalo v sovětských propagačních publikacích, ale zároveň i jinak, než se psalo v anglických propagačních publikacích.