OSSR - nový stíhací letoun Lockheed Martin F-16 Block 70
Re: Nový stíhací letoun pro OSSR
Kanon a 2x R-60 + 2 az 3 palivove nadrze.
žádné střely středního doletu ?
Na Air policing musí prebehnúť vizuálna identifikácia. Btw. Gripeny bežne lietajú s Amraam?
Ako pise Lynx, na air policing su rakety BVR za normalnych okolnosti zbytocne. Viem, ze Madari mali na Pobalti tiez AIM-120, ale nad Slovenskom hadam nehrozi za normalnych okolnosti stret s niekym ako RuAF.
Ano, české Gripeny létají na AP se střelami AIM-120C-5 AMRAAM. Stejně tak i norské F-16 a ostatní účastníci.Lynx píše:Na Air policing musí prebehnúť vizuálna identifikácia. Btw. Gripeny bežne lietajú s Amraam?

První dvojice českých Gripenů, která přilétla do estonského Ämari. Dobře je vidět výzbroj v podobě střel AIM-120C-5 AMRAAM a AIM-9M-9 Sidewinder plus kontejner Litening 4i. (foto: Cpl Lee Matthews RAF, © UK MoD Crown Copyright 2019)
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
seabee: Ale ved to je jasne, ze v Estonsku lietaju aj s AIM-120. Takto ale otazka neznela. Otazka je ci lietaju ceske Gripeny nad Ceskom tiez s AIM.120 ? Pochybujem.
Nemalo by to zmysel, zbytočne by im míňali životnosť, tá sa myslím uvádza jednak v letových hodinách a aj v počte štartov a prístání.

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.
Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
můj kontakt v Čáslavi hlásí, že hotovost je vyzbrojená jak Sidewindery, tak Amraamy.

skelet: Zaujimava info. Dik. Nedava mi to sice zmysel, ale ved preco nie. Nemusi byt vsetko len o ekonomike.
Smysl to naopak dává. Jsou to hotovostní letouny, takže z praxe sice všichni ví, že z 90% letí jen na čumendu za dopravákem, ale pro těch zbývajících 10% se hodí mít po ruce i něco co má skoro 20kilovou hlavici.

V Cechach ? 20 kg havicu a dolet 100 km, ked musis mat vizual kontakt s prenasledovanym lietadlom ? Hmm, tak tym si nie som uplne isty.
Tych zasahov hotovosti je 70 % dopravaky a civilne lietadla a 30 % skuska hotovosti NATINADS, proti ozbrojenemu nepriatelskemu vojenskemu lietadlu nebol nikdy. Ale je to nakoniec jedno. Ked si chcete vylietat amraamy, vasa vec.

Já si tím jistý jsem. Jinak s touhle logikou by pro armádu stačily oprášit MiG-21PF.. vlastně i ty Sidewindery jsou zbytečné, na dopravák stačí kanón.

To je sice fakt ... a navíc si nedovedu představit situaci, kdy by hotovost na dopravák odpálila AMMRAM ... ale za prvé, ty MiGy-21 již byly hodně olétané a za druhé, nic nového, podobného, se nevyrábí.skelet píše:Já si tím jistý jsem. Jinak s touhle logikou by pro armádu stačily oprášit MiG-21PF.. vlastně i ty Sidewindery jsou zbytečné, na dopravák stačí kanón.
Jinak jak je vyzbrojena hotovost je vidět na tomto 3 měsíce starém videu, z nácviku zásahu proti nekomunikujícímu letadlu. Startovala reálná hotovost.

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
- Juraj Tichý
- Kapitán
Ok, bez ohľadu na to ci s nimi lietaju alebo nie, príde Vam to ako dobrý nápad?
Mate 24 C-5tiek, ktoré sa už nevyrábajú, integrovane vyššie rady nie su a takto im skracujete životnosť.
Este mi napadlo, nie su to CATM-120? Každú hotovosť si tak môžu piloti skúšobne zostreliť nejaky ten Airbus v BVR.
Mate 24 C-5tiek, ktoré sa už nevyrábajú, integrovane vyššie rady nie su a takto im skracujete životnosť.
Este mi napadlo, nie su to CATM-120? Každú hotovosť si tak môžu piloti skúšobne zostreliť nejaky ten Airbus v BVR.

Skeptiku: já mám info přímo od technika Gripenu, dá se předpokládat, že ví co podvěšují.
Juraj: ano, je to dobrý nápad. Navzdory všemu je armáda určena k boji.
Juraj: ano, je to dobrý nápad. Navzdory všemu je armáda určena k boji.

Chlapi, jasne, ze je to ekonomicka (Juraj), ale aj prakticka (Skeptik) blbost. Je to drahe a nepotrebne. Podla mna ich sice podvesuju, ale najskor iba sviatocne.
Ok, takže sorry. Oprava. Synek mě trošku nepochopil. Vnitro je jen Sidewinderama. Balt je i s Amraamama.
Takže pardon. Jinak kluky slovenské pozdravuje.
Takže pardon. Jinak kluky slovenské pozdravuje.

Cize je to jak u nas. Klasika.
A má slovensko střely středního dosahu ?