OSSR, kampak kráčíte?
Moderátor: jarl
Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.
Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".
Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.
Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.
Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".
Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.
Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Re: OSSR, kampak kráčíte?
Arthur: Nemiesal by som do toho Covid. Jedna vec je operacna, kde su OS nasadene. A druha vec je planovacia, kde na MO odbornici spolu s GS planuju projekty do buducna. Latka je postavena vysoko, vsetky okolite staty su velmi aktivne. Tak sa hadam konecne rozkyvu aj nasi.
Plne súhlasím s nikom, zatiaľ žiadny posun čo sa týka nových akvizícií a načrtnutia strategickej vízie do budúcnosti a aj informácií pre verejnosť.
Počkal by som do konca roka, ako dopadnú radary, snáď potom s niečim prídu. Jedna vec je kritizovať, druhá niečo konštruktívne robiť. Ja len dúfam, že sa to rozbehne, keď vidím, ako susedia (hlavne Maďari) postupujú vpred a obstarávajú zmysluplné a kvalitné systémy, ako sa im tá skladačka postupne vyplňuje a tu stále prešľapujeme na mieste, je mi do plaču.
Viem, že 25 rokov nezáujmu a drancovania armády nedobehneme za 4 roky, o to väčšie ambície by mali mať. Nezostáva nám nič iné, ako veriť, že sa to už konečne rozbehne.
Počkal by som do konca roka, ako dopadnú radary, snáď potom s niečim prídu. Jedna vec je kritizovať, druhá niečo konštruktívne robiť. Ja len dúfam, že sa to rozbehne, keď vidím, ako susedia (hlavne Maďari) postupujú vpred a obstarávajú zmysluplné a kvalitné systémy, ako sa im tá skladačka postupne vyplňuje a tu stále prešľapujeme na mieste, je mi do plaču.
Viem, že 25 rokov nezáujmu a drancovania armády nedobehneme za 4 roky, o to väčšie ambície by mali mať. Nezostáva nám nič iné, ako veriť, že sa to už konečne rozbehne.
"Alea iacta est"
niko: Nemiešal by ste do toho COVID? Už len to, že minister musí v rozhovore odpovedať len na COVID otázky zo strany novinára o niečom svedčí.
Veď je jasné, že tá sekcia SEMOD MOSR pracuje len hovorím, že výstupy (tlačovky) MOSR ako OSSR sú hlavne o COVIDE a zabezpečovaní operácie Spoločná zodpovednosť. Ostatne ak ste si všimli aj tč. prebieha tzv štvrté kolo testovania.
A čo sa týka tých strategických vízii, hodnotení obrany, bielych kníh, Dlhodobých plánov atď. nehovorím, že nie sú podstatné (samozrejme, že sú), ale ruku na srdce takýchto dokumentov tu za tých vyše 25 rokov bolo až až a skutek utek...
Tiež som zvedavý na dôležité kroky, ktoré urobili aj pri viacerých modernizačných projektoch, o čom Nás budú informovať v najbližších týždňoch nakoľko som dlhodobo presvedčený, že obstarávať nielen novú modernú techniku sa dá nielen transparentnejšie a systémovejšie, ale najmä lacnejšie ako to robili “manažéri” za posledných 25 rokov.
Veď je jasné, že tá sekcia SEMOD MOSR pracuje len hovorím, že výstupy (tlačovky) MOSR ako OSSR sú hlavne o COVIDE a zabezpečovaní operácie Spoločná zodpovednosť. Ostatne ak ste si všimli aj tč. prebieha tzv štvrté kolo testovania.
A čo sa týka tých strategických vízii, hodnotení obrany, bielych kníh, Dlhodobých plánov atď. nehovorím, že nie sú podstatné (samozrejme, že sú), ale ruku na srdce takýchto dokumentov tu za tých vyše 25 rokov bolo až až a skutek utek...
Tiež som zvedavý na dôležité kroky, ktoré urobili aj pri viacerých modernizačných projektoch, o čom Nás budú informovať v najbližších týždňoch nakoľko som dlhodobo presvedčený, že obstarávať nielen novú modernú techniku sa dá nielen transparentnejšie a systémovejšie, ale najmä lacnejšie ako to robili “manažéri” za posledných 25 rokov.
Úprimná požiadavka vodiča BVP-2 z reportáže ČT24 z 27. 12. 2018, ktoré malo nahradiť viac ako 200 nových obrnencov: "dufam, to bude zmena k lepšiemu, že tam bude aspoň topení pro osádku pretože tam nie je vôbec nic, v lete je tam strašný vedro a v zime strašná zima"
Arthur hej no. Covid je super vyhovorka. Tak mi to pripomen za 6 mesiacov, jak som sa dnes strasne mylil a ako perfektne, transparentne a lacno sucasne vedenie nieco obstaralo. A dufam, ze to nebudu len radary a letiska, ktore beriem ako cinnost v ramci "operacie F-16".
- Juraj Tichý
- Kapitán
Ale hej, máš pravdu.niko píše:
K tym nadstavcom na tankovanie. Juraj ako som pisal, ked ma niekto niekolko typov dopravnych lietadiel moze si dovolit mat nakladiaky a vybombovane lietadla do boja. My, kedze mame dva Spartany, musime si ich vysperkovat na plno, aby zvladali uplne vsetko. Vid. ako Rakusania s vrtulnikmi.
Ked si však predstavím, co vsetko treba. Tak neviem ci sa nase Spartany dočkajú...

Juraj ja zas beriem Spartany ako nie zas tak drahy spas. Za dva stroje s celou paradou sme zaplatili 69 mil. €. Co v porovnani s inymi systemami nebolo az taak vela. Ale beriem, ze kupovat musime v podstate vsetko a treba to nejako rozumne rozvrhnut.
Skelet, môžeš si tie informácie pozrieť tu:
https://mosr.sk/operacie-europa-a-blizky-vychod/
Po kliknutí na ukazovatele na mape ti zobrazí podrobnejšie informácie.
https://mosr.sk/operacie-europa-a-blizky-vychod/
Po kliknutí na ukazovatele na mape ti zobrazí podrobnejšie informácie.
- Juraj Tichý
- Kapitán
https://www.mfsr.sk/files/archiv/63/rev ... 200701.pdf
Strana 15, tabuľka 4.
Počet vojakov v operáciách (údaje EDA)
SR: 255
ČR: 369
V súčasnosti sa príslušníci Ozbrojených síl SR zúčastňujú na dvoch operáciách pod velením NATO (operácia RS v Afganistane a v rámci veliteľstva NATO v Bosne a Hercegovine), na dvoch operáciách a misiách pod velením EÚ (operácia EUFOR ALTHEA v Bosne a Hercegovine a misia EUMM v Gruzínsku), ako aj na dvoch misiách OSN (UNFICYP na Cypre a v pozorovateľskej misii UNTSO v Izraeli a Sýrii).
Údaje k augustu 2020.
Predsunutá prítomnosť Lotyšsko: 152vojakov.
Do Mali posielame 19 vojakov
Do IRINI: hovorilo sa o 10 vojakoch
Cypurs: 241
Irak: 11
Sýria: 2
Gruzínsko: 1
Afganistan: 18
ALTHEA, Bosna a Hercegovina: 41
EDIT: Na nete som našiel, že na budúci rok AČR očakáva počet vojakov v misiách na 851 na rok 2021 a 946 na rok 2022. Je to aj cca aktuálne číslo?
Strana 15, tabuľka 4.
Počet vojakov v operáciách (údaje EDA)
SR: 255
ČR: 369
V súčasnosti sa príslušníci Ozbrojených síl SR zúčastňujú na dvoch operáciách pod velením NATO (operácia RS v Afganistane a v rámci veliteľstva NATO v Bosne a Hercegovine), na dvoch operáciách a misiách pod velením EÚ (operácia EUFOR ALTHEA v Bosne a Hercegovine a misia EUMM v Gruzínsku), ako aj na dvoch misiách OSN (UNFICYP na Cypre a v pozorovateľskej misii UNTSO v Izraeli a Sýrii).
Údaje k augustu 2020.
Predsunutá prítomnosť Lotyšsko: 152vojakov.
Do Mali posielame 19 vojakov
Do IRINI: hovorilo sa o 10 vojakoch
Cypurs: 241
Irak: 11
Sýria: 2
Gruzínsko: 1
Afganistan: 18
ALTHEA, Bosna a Hercegovina: 41
EDIT: Na nete som našiel, že na budúci rok AČR očakáva počet vojakov v misiách na 851 na rok 2021 a 946 na rok 2022. Je to aj cca aktuálne číslo?
No za rok 2020 jsem to zatím pro AČR nenašel, ale v roce 2019 prošlo zahraničními misemi 1617 vojáků. Stabilně se účastnilo zahraničních misí mezi 913 až 721 vojáky. Dalších 201 vojáků bylo mimo ČR v rámci struktur NATO. Takže v roce 2019 se až 4% vojáků účastnilo nějaké zahraniční mise ("bojových" 3,5%).
https://www.mise.army.cz/historie-misi/ ... 19-219271/
https://www.mise.army.cz/historie-misi/ ... 19-219271/

- Juraj Tichý
- Kapitán
Ak to chceme rátať takto.
V Lotyšsku sa tych 152 strieda dvakrát rocne.
Cyprus tusim tri alebo štyri turnusy. A tak ďalej.
Vojakov v štruktúrach NATO (Brusel, USA) sa u nas do operácii a misii neráta. To je samostatne číslo.
V Lotyšsku sa tych 152 strieda dvakrát rocne.
Cyprus tusim tri alebo štyri turnusy. A tak ďalej.
Vojakov v štruktúrach NATO (Brusel, USA) sa u nas do operácii a misii neráta. To je samostatne číslo.
Taky jsem to napsal samostatně. Ale i tak bylo v roce 2019 až 913 vojáků na misi. To je skoro 3x víc jak vojáků OSSR. Přičemž největší kontingent byl v Afghánistánu, pak v Pobaltí

- Juraj Tichý
- Kapitán
Môžme si porovnať matematiku?
Ja som ti dal aktuálny stav 495 vojakov v misiách.
495 je cca 54% z 913.
Keďže ČR je dvakrát väčšia, príde mi to, ze sme na tom úplne rovnako.
Ja som ti dal aktuálny stav 495 vojakov v misiách.
495 je cca 54% z 913.
Keďže ČR je dvakrát väčšia, príde mi to, ze sme na tom úplne rovnako.
Pravda. Nějak jsem si zafixoval to tvé první číslo. Jinak po pravdě by mě zajímalo proč je na Kypru tolik vojáků, ale to je fuk. Takže jsme dostali k tomu, že nemáte na misích viac, ale maximálně stejně jako AČR.

Tak tak príslušníkov OSSR v zahraničných misiách je 54,22% ako tých z AČR v zahraničných misiách.
Alebo príslušníkov AČR v zahraničných misiách je o 84,44% viac ako tých z OSSR v zahraničných misiách, inými slovami nie 3x viac, ale o 1,8444444444x viac
Slovenská republika je veliacou krajinou v Sektore 4 na Cypre.
Alebo príslušníkov AČR v zahraničných misiách je o 84,44% viac ako tých z OSSR v zahraničných misiách, inými slovami nie 3x viac, ale o 1,8444444444x viac

Slovenská republika je veliacou krajinou v Sektore 4 na Cypre.
Úprimná požiadavka vodiča BVP-2 z reportáže ČT24 z 27. 12. 2018, ktoré malo nahradiť viac ako 200 nových obrnencov: "dufam, to bude zmena k lepšiemu, že tam bude aspoň topení pro osádku pretože tam nie je vôbec nic, v lete je tam strašný vedro a v zime strašná zima"
- Juraj Tichý
- Kapitán
Na Cypre este v roku 2016-17 bolo len 150 vojakov. Mandát je na 280. Nárast zrejme reaguje na zvýšené napätie v poslednom čase.skelet píše:Pravda. Nějak jsem si zafixoval to tvé první číslo. Jinak po pravdě by mě zajímalo proč je na Kypru tolik vojáků, ale to je fuk. Takže jsme dostali k tomu, že nemáte na misích viac, ale maximálně stejně jako AČR.
OSSR prevzali velenie za sektor 4 v roku 2001.
Aktuálne pôsobí na veliteľstve UNFICYP v Nikózii 50 príslušníkov OS SR (štáb, ženijná čata a UN FPU) a v Sektore 4 s velením vo Famaguste pôsobí 190 príslušníkov OS SR.
Napisal som "o trochu viacej na veľkosť štátu" co s 54% suhlasi.

Otázkou je jestli by jste uživili ten střední náklaďák, ale to zas v jiném tématu..

- Juraj Tichý
- Kapitán
Tlak na velke a vzdialené prepravy po ukončení misii v Iraku a Afganistane bude klesať.
Na prepravu do pobaltia sa využíva primarne železnica a inak to nebude, aj ked budeme posilňovať pritomnost v Grécku.
Všetky krajiny NATO zintenzivnili výcvik cestných a železničných presunov. USA chceli cez leto cvičiť presun 20.000vojakov do Európy a to prostredníctvom lodí.
Oba varianty = 4 Spartany, aj 2 Spartany + 2 Herkulesy (Hčka, na Jčka nemáme. Dobre si to uvedomuju aj Poliaci) majú svoje plusy a svoje mínusy. Pričom druhy variant ponuka viac možností, za väčšie peniaze.
Ked zverejnia doktrínu budeme múdrejší. Povedia nám viac o ambíciách. ÚHP vyzýval využiť F-16 politicky aj ekonomicky.
Na prepravu do pobaltia sa využíva primarne železnica a inak to nebude, aj ked budeme posilňovať pritomnost v Grécku.

Všetky krajiny NATO zintenzivnili výcvik cestných a železničných presunov. USA chceli cez leto cvičiť presun 20.000vojakov do Európy a to prostredníctvom lodí.
Oba varianty = 4 Spartany, aj 2 Spartany + 2 Herkulesy (Hčka, na Jčka nemáme. Dobre si to uvedomuju aj Poliaci) majú svoje plusy a svoje mínusy. Pričom druhy variant ponuka viac možností, za väčšie peniaze.
Ked zverejnia doktrínu budeme múdrejší. Povedia nám viac o ambíciách. ÚHP vyzýval využiť F-16 politicky aj ekonomicky.
Zda sa, ze nasi vojaci v misii IRINI budu mat mozno horucejsiu misiu ako sa povodne zdalo.
Turecko zasiahlo proti prehladavaniu lode podozrivej z pasovania zbrani do Libie. Vojaci memeckej fregaty misie IRINI museli opustit jej palubu a prerusit prehladavanie.
https://www.spiegel.de/politik/ausland/ ... CQgO1dEMph
Turecko zasiahlo proti prehladavaniu lode podozrivej z pasovania zbrani do Libie. Vojaci memeckej fregaty misie IRINI museli opustit jej palubu a prerusit prehladavanie.
https://www.spiegel.de/politik/ausland/ ... CQgO1dEMph
- Pikujuci brizolit
- poručík
Dúfam, že im Nemci zakážu Sivých vlkov v Nemecku za to hrubé porušovanie rezolúcie OSN
To myslím Turci nerozchodia.
Kedy sa tam naši VP majú vlastne pripojiť?

Kedy sa tam naši VP majú vlastne pripojiť?
“War is a matter not so much of arms as of money.”― Thucydides, History of the Peloponnesian War