Tak, začnu hezky popořádku:
- ke spojení viz Parmezano

- k rozměrům, v nejširším místě je to 90 na výšku pak 135, snad 140. Ano celý tunel je z prefabrikátů, nebo alespoň jeho jádro, svrchní vrstva může být litá, ale to nejde poznat protože ja natřená asfaltovou izolací, nebo něčím na způsob lepenky. Šel jsem tím tunelem asi deset metrů relativně pohodlně, ve vnitř je suchý, takže žádná stoka. Na konci tunelu bylo vidět světlo. Příště si vezmu baterku a projdu to celé. Nerad bych v půlce narazil na nasraného jezevce

. A pak to vyfotím i z toho jakoby vlezu. Ten má rozměry 160x160 a od horní hrany tunelu na výšku cca 350. Bez žebříku se tedy člověk nechytá. Z venku žádné schůdky či stupačky nejsou. Ani žádné stopy po nich.
Aniž bych si přečetl tvoji dodatečnou otázku tak mi to tam celé docvaklo. Ano, je to celé situované v mírném sklonu, přičemž ten jakoby vlez, je komín. Fungující na přirozeném odvětrání. V nouzi se možná dal použít i jako únikový otvor. Stupačky tam nutně být nemusejí, stačil by žebřík. Ale to ověřím později, zdali po nich budou alespoň otvory. Zajímavý je začátek tunelu, respektive jakási příruba, viz foto, docela by mne zajímalo jak respektive čím se to celé uzavíralo.
A teď si drobet zaspekuluji. Jedná-li se opravdu o protiletecký kryt, jakože už jsem o tom přesvědčen, pak je vcelku podivné, kde je situován. Západním směrem je bývalá rota pohraniční stráže Pomezí n/O. Je to cca 2 km. Na sever po čáře, rovněž pak maximálně 2 km je rota Dubina (Libá). Délka celého objektu je odhadem 150 (200) metrů. Tudíž se do něj klidně celá ta rota vojáků může v případě potřeby vměstnant.
No jo, ale to nic nemění na faktu, že je to jak z Pomezí nebo Dubiny drobet z ruky. No a tak jsem tedy ještě pořádně koukl na ten u ústí situovaný bunkr, kam má vlastně nasměřovanou střílnu. Ono je to před ní celé zarostlé nálety již vzrostlými stromy apod., nicméně tak jak jsem to z počátku psal, nesměřuje na ohyb řeky. Ten je poněku blíže k Pomezné, ale směřuje na toto místo:

(kdysi za bolševika se takovýto pohled naskýtal jen "vyvoleným", nebo těm ve smrtelné křeči

)
Hvězdičkou jsem vyznačil přiblížné místo toho bunkříku, a nad ním ve stráni je ten kryt. Tudíž mne tedy napadá, jestli celá tahle paráda zde nebyla zbudována jen kvůli případnému zamezení násilného přechodu přes most, který byl kdysi, pravda, v širším okolí jediný. Což? Navíc, nejsem si vědom, že by v okolí ostatních rot se nacházely obdobné objekty.