COVID-19 na Slovensku

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Zamčeno
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Re: COVID-19 na Slovensku

Příspěvek od Juraj Tichý »

Kolko mame vakcin, tolko sa očkuje.
Časť sa premori. V januári ma prist 150.000 vakcin. Snáď čoskoro schvália aj ďalšie vakcíny. Spolu s premorenymi sa dostaneme do stavu, ze to zacne brzdiť. R bude prirodzene klesať.
Zdravotníci preockovani, nebudú chýbať v nemocniciach, nebudú šíriť nakazu v nemocnici, lebo museli robiť aj pozitivni. Nasledne rizikovi, prestane sa umierať.
A keď sa prestane umierať, prestanú sa politici báť. V marci bude po akýchkoľvek tvrdých opatreniach. Budeme ako cez leto 2019 a leto uz bude uplne free.

Od augusta tvrdím, ze ešte január a uz bude dobre. Tak snad mi tu predpoveď nepokazia. :lol: to by ma nastvali.
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Juraj pri ockovani sa musi nieco vyrazne zmenit inak budeme ockovat 2 roky. MInimalne. A hlavne uz musia zacat ockovat ludi nad 65. Teraz to nie je dobre nastavene.
S tym premorenim som pocul to bez vakcinacie nepojde. Protilatky sa tvoria menej ludom, ako sa cakalo.
kenavf
7. Major
7. Major

Příspěvek od kenavf »

"V januári ma prist 150.000 vakcin."
Izrael za včerajšok zaočkoval 125000 ľudí.
https://ourworldindata.org/covid-vaccinations
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Flader
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Flader »

A on je aj nejaký plán očkovania? Lebo zatiaľ mi to príde ako chaos. V trnavskom špitály začali očkovať až dnes a hneď medzi prvými Jofko a trnavský cyklista. Pritom ich ich voliči a priaznivci s očkovaním problém nemajú.
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Julesak »

Našim tempom budeme očkovať roky.
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

niko píše:Juraj pri ockovani sa musi nieco vyrazne zmenit inak budeme ockovat 2 roky. MInimalne. A hlavne uz musia zacat ockovat ludi nad 65. Teraz to nie je dobre nastavene.
S tym premorenim som pocul to bez vakcinacie nepojde. Protilatky sa tvoria menej ludom, ako sa cakalo.
Mne sa protilátky podla testu v juni nevytvorili. Ale imúnny som doteraz. Covid som podľa priznakov prekonal v apríli.
Naposledy v decembri ma jedna pozitivna bez ruska celého okychala, okaslala a nič.
Predsa ani na chrípku typu C nemas v krvi protilátky cely život, ci na variocellu. Telu staci informácia ako sa branilo v minulosti. Potom uz vie ake špecifické protilátky ma vyrobiť.

Kenavf: sme v zajatí spolocneho postupu EU. Každá krajina dostáva alikvotnu časť z dodaných.
Niekde som zachytil, ze vo februári má prísť milión vakcín. Ale ci to tak bude.
Primator je súčasť kritickej infraštruktúry.
Naposledy upravil(a) Juraj Tichý dne 5/1/2021, 22:26, celkem upraveno 1 x.
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Pisal som to v inom vlakne, ale tu sa to tiez hodi na temu ockovania:
niko píše:Pridam jeden nazor z praxe. Vcera som bol na ockovani proti Covid 19. Zial iba ako sprievodna osoba, ale tak stacilo na urobenie si nazoru. Ockovanie samotne take klasicke slovenske. 5 ludi ockuje, dlhe rady, vakcina meska, proste zla organizacia. Bonus bol, ked pred vakcinacnym centrom zacali vynasat cierne vrecia s mrtvolami z predchadzajucej noci z Covid-oddelenia. Hrozny pohlad. Ludia vo vakcinacnom centre ale velmi priatelski, ustretovi. Negativne ucinky vakciny po vakcinacii nemal z tych niekolko desiatok ludi, co som tam bol nikto ziadne. Ako na rovinu, nikto ani necakal 15 minut po vakcinacii, nikomu nebolo zle, tak ludia bud cakali na znamych vonku-kecali, alebo proste isli domov. Proste kazdy sa nechal pichnut, co aj s papiermi trva asi tak 15 min. a siel. Trochu ma len zarazilo, ze z 50 ludi, co bolo pred nami, bolo asi 30 studentov odhadom tak 19- 21 rocnych. Ako chapem, ze je potrebne ockovat studentov mediciny, ale rocniky 1-4 v podstate neprichadzaju do kontaktu s pacientom a ockovat ich, je zbytocne plytvanie vakcinou. Hlavne ked ju tak velmi potrebuju rocniky 65+. Tolko aktualny obraz vakcinacie na Slovensku.
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Juraj ja uz poznam dvoch ludi, ktori su uz druhy krat nakazeni.
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Uz aj študenti rocnikov 1-4 prichádzajú do kontaktu s pacientmi. Situácia je zlá.
Bol zvolený nejaky plan očkovania a treba ho dodržať. Treba zdravotníkov v nemocniciach. Nie doma pozitivni alebo v karanténe.
Nie každým múdrym nazorom plan meniť a vytvárať ešte väčší chaos.
Odnasanie ciernych vriec z nemocnic by sa malo povinne vysielať v priamom prenose.
Naposledy upravil(a) Juraj Tichý dne 5/1/2021, 22:32, celkem upraveno 1 x.
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

niko píše:Juraj ja uz poznam dvoch ludi, ktori su uz druhy krat nakazeni.
A priebeh?
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Nie je pravda, ze by medici 1-4 prichadzali do kontaktu s pacientami. Ich ockovanie je uplne zbytocne. Ale zase vraj o to nemaju velky zaujem. Kto z tychto medikov pracuje ako dobrovolnik, ma samozrejme pravo ako dobrovolnik. Tych je ale hrstka oproti rocnikom 1-4.

Tie vrecia vam fakt nezelam vidiet. Ale asi sme mali smolu, ze sme vymakli ten cas, ked ich vozili no.

Priebeh ? Tak jeden je mierny, jeden horsi, ako pred tym. V zasade sa hovori, ze ten druhy by mal byt horsi, ale nie stale to plati.
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Zaujímavé.
Ale stále platí, ze je to celkom vzácne. Uvidíme ako sa to bude ďalej vyvíjať.
Vlastne aj chripkou B a C sa môžu ľudia nakaziť opätovne, ak ich imunitný systém nefunguje správne. Je to však skôr vynimka.
Mam kolegyňu, co mala ovčie kiahne trikrát. Ale za to Covid ju nechce :D Uz bola s pozitivnymi a nic.
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Tak ono ta loteria uz musi skoncit. Treba vsetkych preockovat a potom, aj ked sa clovek nakazi, mal by byt priebeh podstatne miernejsi. Nie jak toto dnes, kde mi kazdy tyzden niekto oznamuje, kto mu zomrel dpc s tym uz.
asdfr
svobodník
svobodník

Příspěvek od asdfr »

Juraj Tichý píše:Zaujímavé.
Ale za to Covid ju nechce :D Uz bola s pozitivnymi a nic.
A co mam ja povedat. Manzelka mala covid. Syn tak isto a ja nic. Bol som dva krat na PCR teste v odstupe 5 dni a potom este aj na matovicovych Ag testoch.
Vsetko negativne.
kenavf
7. Major
7. Major

Příspěvek od kenavf »

Ja by som povedal že na to aby človek dostal kovid musí byť tiež vo vhodnej telesnej konštalácii a nestačí len to aby bol dlho s nakazeným. Na jar spomínali nejakého boxera ktorý bol s trénerom a sparing partnerom niekoľko dní na sústredení. Dvaja to dostali a sparing partner nie. A to na seba pri boxe určite prskali.
IMHO: A to ako sa to prenáša možno závisí aj na dvoch faktoroch(okrem iných) a to koľko sa vyskytuje nakazených a koľko sa vyskytuje "citlivých" ktorí sú momentálne schopní sa nakaziť.
Ten človek by sa možno pred dvoma týždňami nenakazil aj keď stretal bacilonosičov ale dnes má možno vplyvom počasia, vyčerpanosti, nastydlosti,...horšiu/citlivejšiu imunitu a tak sa nakazí aj pri krátkom stretnutí s bacilonosičom, keby ho stretol až za dva týždne tak by sa mu to nestalo lebo by bol už zase fit.
Sú to veci ktoré sa zisťujú za pochodu.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Ockovanie po slovensky. Celebrity first !

https://www.topky.sk/cl/100313/2036157/ ... l-to-omyl-
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

A tu je reakcia ministerstva.
Dotyčný pracovník uz na predmetnom mieste nepracuje.

https://domov.sme.sk/c/22570329/ministe ... razbox_sme
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Julesak »

No tak sa po celebrite/tách zaočkovanej omylom/náhodou***, sa dozvedáme, že do kritickej infraštruktúry štátu by mali patriť bezmenní poslanci NR SR či starostovia, vicepremiér vyzýva ľudí necestovať a sám si vybaví výnimku... to je ako zo surrealistického filmu.

*** ťažko sa to predstavuje, ale takto sa zrejme vyberali aj kandidáti na poslancov či ministrov, takže nič k videniu, rozíďte sa
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
Arthur
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Arthur »

Starosta Rače Drotován: Testovanie sa nám ľahšie organizuje bez pomoci štátu, vojakov nepotrebujeme
zdroj: https://dennikn.sk/2238782/starosta-rac ... e/?ref=mpm
Úprimná požiadavka vodiča BVP-2 z reportáže ČT24 z 27. 12. 2018, ktoré malo nahradiť viac ako 200 nových obrnencov: "dufam, to bude zmena k lepšiemu, že tam bude aspoň topení pro osádku pretože tam nie je vôbec nic, v lete je tam strašný vedro a v zime strašná zima"
Flader
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Flader »

To je pán starosta šikovná. Nám sa naopak testovalo lepšie s armádou.
Zamčeno

Zpět na „Aktuality“