V tvém případě to spíš tipuji na klasickou podprahovku Arthure

Úplne si viem predstaviť CV-90 ako nové BVP pre OSSR. Ale keď chce mať niekto omnoho vyššiu siluetu tak proti gustu žiaden dišputát... Úprimne Vám, ale prajem LYNXa alebo ASCODZemakt píše:Tak tak, nutno ještě podotknout, že se vybírá na dalších třicet let dopředu. Chlapi ještě porostou, bagáž se zmenšovat určitě nebude. Ba naopak.
V tvém případě to spíš tipuji na klasickou podprahovku Arthure
A nemá smysl sedat do BVP jen tam, kde hrozí střetnutí s nepřítelem? Snad má smysl dělat ho pohodlné, pokud chci budovat armádu, co potáhne přes půl Evropy, nebo když objíždím desítky až stovky kilometrů patroly v Afganistánu, kde za každým šutrem může sedět nepřítel. Ale při obranném boji v rámci ČR v regulérním konfliktu s jasnou frontou? Jak dlouho v něm vojáci při konfliktu budou sedět? Půl hodiny? Má přece dopravit vojáky do bezprostřední blízkosti fronty - tj. dál od fronty mohou jet náklaďákem nebo autobusem, a při boji stejně budou venku. Vím o tom prdlajs, ani jsem v tom nikdy neseděl, ale mám pocit, že v BVP se zas tak moc nevyužije, zatímco o výhodách menších rozměrů se pochybovat nedá.skelet píše:Menší vozidlo, kde jsou vojáci skrčení ti zvyšuje únavu osádky, což snižuje její výkony. Je to obdobné jako by sis v pěti lidech sedl do Fabie a jel z Košic do Prahy. Dojedeš, ale budeš v cíli tak nějak k ničemu. Prostě to jsou tak nějak základy ergonomie.
To by mě zajímalo, jak budou ti stále vyšší lidé obratní a vůbec fyzicky schopní. Ony menší tělesné rozměry asi byly do značné míry kromě menší vydatnosti potravy ovlivněné většími zdravotními problémy vyšších lidí (např. bolesti zad); tendence k růstu lidské populace je totiž základně daná pohlavní selekcí (obecně holky preferují větší kluky), ale byla bržděná právě tou potravou a fyzickou kondicí, což v poslední době padlo. Tzn., může se ukázat, že ti velmi vysocí budou jako vojáci stejně nevhodní... Spekulace, omlouvám se za OT.tomas.kotnour píše:Nevím jak na Slovensku, ale Češi rostou pořád o centimetr za 20 let
Ročník 2000 - 180,9 cm
Ročník 1980 - 180,0 cm
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/ml ... i-40070415
https://www.uzis.cz/sites/default/files ... /48_02.pdf
Priemerna vyska vojakov britskej SAS bola tusim niekde okolo 170-175cm. Velki hromotlci skratka neudychaju svoju hmotnost a vo vytrvalostnych disciplinach stracaju.tomas.kotnour píše:Zase je třeba brát v úvahu, že voják nese nějakou výzbroj a výstroj o určité hmotnosti a i když bude mít výstroj vyšší voják těžší, celkový poměr bude k jeho váze lepší, než v případě toho menšího. Takže krátkodobě to pro něj nebude tak náročné. Minimálně zajímavé téma na nějaký další výzkum a článek do Vojenských rozhledů.
Prepáč ale to sa tam nepíše.tomas.kotnour píše:Nevím jak na Slovensku, ale Češi rostou pořád o centimetr za 20 let
Ročník 2000 - 180,9 cm
Ročník 1980 - 180,0 cm
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/ml ... i-40070415
https://www.uzis.cz/sites/default/files ... /48_02.pdf
Ale, tak zas nemusíme znovu vymýšlet kolo. Stačí se jen podívat na finalisty současných tendrů. Vyloučíme-li klasickou českou omílačku o korupci a nedostatku odbornosti našich armádních představitelů, pak současný světový trend je zcela jasně identifikovatelný, že. Jinak ze začátku jsem byl velkým příznivcem Rysa. V současné době budu rád i za to CVéčko, jen ne protahovat tu agónii s befkama.U CV90 se mi hodně nelíbí
Pořád mi přišel tento soubor nejlepší, když se třeba podíváme na soubor respondentů pro Evropské výběrové šetření o zdraví - EHIS, zjistíme, že pro věkovou kategorii muži 15 - 24 let se v posledních průzkumech vybralo 150 v 2008 a 260 v 2014 obyvatel napříč kraji a různě velkými obcemi spadajících do různých sociálních skupin.Juraj Tichý píše:Pisu priemernú vysku 17 rocnych v Čechách a na Morave 180,3 v 2001 a ze v súčasnosti (clanok z 2018) je priemerna výška 18 rocnych na brnenskych stredných školách 180,9.
No to su jablka a hrušky. Sedemnásť ročný a osemnásť ročný, priemer ČR a priemer Brna.
Technologickým rozvojem jsme se dostali do situace, že moderní zbraňové systémy se spíše trefí a velikost obrněné techniky, která dříve hrála docela velkou roli pro pravděpodobnost jejího zásahu se už tak velkým rozdílem neprojeví.Juraj Tichý píše:Nízka silueta je určite plus. Čo nevidíš netrafíš. Jedenásť z jedenástich vojakov zasiahnutého BVP, by si vybrali nižšiu siluetu a väčšie nepohodlie, ak by to znamenalo, že BVP netrafia.
V tomhle musím podpořit Juraj Tichý. Těch 180,9 cm se nevztahuje na celkovou populaci ročníku 2000, ale na výšku chlapců na středních školách v Brně. To může být pouze lokální zkreslení. Odstavec nad tím je, že v roce 2001 byla průměrná výška českých mužů 180,3 cm, což je obvykle uváděný údaj a je tedy možno ho brát jako směrodatný.tomas.kotnour píše:Pořád mi přišel tento soubor nejlepší...
Ikdyž se povede velká konvenční obraná válka, pořád platí, že většinu času voják nebojuje, ale buď je ve statické pozici a nebo na přesunu. Přičemž i ona statická pozice může znamenat, že sedí hodiny ve svém BVP a čeká. Proto má smysl se zaměřit i na tyto jeho hlavní náplně denní činnosti a udělat mu je snesitelnějšími, aby co nejméně podlamovaly jeho bojeschopnost.Choroš píše:A nemá smysl sedat do BVP jen tam, kde hrozí střetnutí s nepřítelem? ...
Ti vojáci v konfliktu budou v tom BVP de facto i bydlet. A na ty přestupní stanice ve válečném konfliktu bych byl fakt zvědav..Choroš píše:A nemá smysl sedat do BVP jen tam, kde hrozí střetnutí s nepřítelem? Snad má smysl dělat ho pohodlné, pokud chci budovat armádu, co potáhne přes půl Evropy, nebo když objíždím desítky až stovky kilometrů patroly v Afganistánu, kde za každým šutrem může sedět nepřítel. Ale při obranném boji v rámci ČR v regulérním konfliktu s jasnou frontou? Jak dlouho v něm vojáci při konfliktu budou sedět? Půl hodiny? Má přece dopravit vojáky do bezprostřední blízkosti fronty - tj. dál od fronty mohou jet náklaďákem nebo autobusem, a při boji stejně budou venku. Vím o tom prdlajs, ani jsem v tom nikdy neseděl, ale mám pocit, že v BVP se zas tak moc nevyužije, zatímco o výhodách menších rozměrů se pochybovat nedá.skelet píše:Menší vozidlo, kde jsou vojáci skrčení ti zvyšuje únavu osádky, což snižuje její výkony. Je to obdobné jako by sis v pěti lidech sedl do Fabie a jel z Košic do Prahy. Dojedeš, ale budeš v cíli tak nějak k ničemu. Prostě to jsou tak nějak základy ergonomie.
Vzhledem k tomu, že je březen a v říjnu (tj. za 7 měsíců!!!) jsou Parlamentní volby, tak letos se již nic nepodepíše.Armáda kvůli výcviku oživila stará BVP ze skladů. Práce zabraly půl roku
9. března 2021 8:54
Armáda nechala kvůli výcviku „oživit“ nepoužívaná bojová vozidla pěchoty BVP-2 ze skladů. Zprovoznění celkem patnácti obrněnců, které v armádě slouží od konce 80. let minulého století, zabralo vojenským technikům dohromady půl roku. K výcviku je budou používat vojáci 74. mechanizovaného praporu z Bučovic.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/nato/bvp-ar ... r_nato_inc