OSSR - výběr nového BVP

Odpovědět
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Re: Nové bojové vozidlo pěchoty pro OSSR

Příspěvek od Juraj Tichý »

Bolo by dobré vyberať potom, čo podpíšu zmluvu Česi. Fixne náklady Rheinmetallu opäť klesnú a zároveň budú chcieť konkurenti chytiť aspoň časť trhu. Mali by sme teda ušetriť alebo vybojovať lepšie podmienky.

Môj kôň je CV-90.
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Moj zas Lynx. Ale tak na rovinu, z momentalne ponukanych zapadnych BVP nie je ziadne vyslovene zla volba. Zaklad vyberu teda budu ekonomicke parametre, domaca vyroba atd.
mikojan29
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od mikojan29 »

Flader
Ja dúfam, že tu Borsuka neuvidíme, príde mi ako modernejšia verzia BVP 1/2, to by bolo ako z blata do kaluže.

Pár slov od susedov:
https://www.czdefence.cz/clanek/slovens ... -nejistote
"Alea iacta est"
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Myslim, ze ten vyber BVP moze byt aj rychlejsi, ako cakame. Z dnesnej tlacovky MO je zrejme, ze ministerstvo bude tlacit aj na cas. Mozno sa dozvieme vysledok vyberu uz do konca roka.
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Bylo by opravdu docela vtipné, pokud by všechny tři země V4 pořídily nezávisle na sobě vozidla Lynx. Upřímně bych se tomu ani moc nedivil (z technického i politického hlediska) a obdobně to dopadlo v případě nákupu radarů. Ze Slovenského hlediska, kde by byl patrně kladen důraz na samotnou věž, tak si říkám, zda by nebylo ideální řešení použít věž Turra-30 s kanónem GTS-30 (2A4A), klidně pak i sundat ty z BVP. No a s tím, že pokud v budoucnu opravdu vznikne nějaká "Turra-40" s teleskopickou municí ráže 40 mm, tak by se daly věže vyměnit. Přeci jen Lynx má otevřenou / modulární architekturu a nebyl by to problém. Zvláště pokud by byla ve všech případech použita věž bezosádková, tak by to byl ještě menší problém, jelikož nemusí zasahovat do vnitřního prostoru vozidla. Berte to jen jako takovou mou úvahu .))
Obrázek

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
Arthur
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Arthur »

Za mňa BOV 8x8 v modulárnej balistickej ochrane úroveň 5 podľa STANAG 4569 a protimínovej ochrane úroveň 4a/b podľa STANAG 4569, ktoré s takými parametrami je zaraditeľné do štruktúry ťažkej mechanizovanej brigády cieľov spôsobilosti CS-2017 predstavovalo príplatok 487 500,- € k pôvodnej cene 3,3 mil EUR bez DPH. O to viac by to malo a mohlo byť atraktívnejšie keď samotne MO negociovalo s fínskou stranou a subdodávateľmi cenovú ponuku zrejme základného prevedenia v lv. 3 STANAG 4569 a lv. 4a/b podľa STANAG 4569, ktoré malo klesnúť k cca 3 mil EUR bez DPH.

Ale keby už teda malo prísť na nové BVP tak jednoznačne CV-90 s diaľkovo ovládanou vežou TURRA-30 min. s balistickou ochranou level 3 podľa STANAG 4569 a kanónom GTS-30 / PTRS SPIKE.
Úprimná požiadavka vodiča BVP-2 z reportáže ČT24 z 27. 12. 2018, ktoré malo nahradiť viac ako 200 nových obrnencov: "dufam, to bude zmena k lepšiemu, že tam bude aspoň topení pro osádku pretože tam nie je vôbec nic, v lete je tam strašný vedro a v zime strašná zima"
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Rase: ideál by bol, keby tie veže menit nebolo treba a vymenil sa len kanon.

Arthur: odkiaľ máš, ze kolesove BOV splnaju požiadavky NATO a GŠ na ťažkú mechanizovanu brigádu?
Arthur
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Arthur »

Juraj Tichý: Materiál MOSR predkladaný na Vládu SR 15.11.2018 - Informácia o výsledkoch technických a vojskových skúšok (certifikácia prototypu BOV 8x8) a ďalšom postupe realizácie obstarania

str. 19 - Využitie BOV 8x8 pre plnenie CS – 2017
BOV 8x8 Vydra je určené na prezbrojenie mechanizovaných jednotiek s cieľom dosiahnuť spôsobilosti pozemných síl v kontexte s úlohami stanovenými v zákone o ozbrojených silách. V prípade požiadavky NATO na vyčlenenie ťažkej mechanizovanej brigády pre potreby kolektívnej ochrany v zmysle článku 3, 4 a 5 Washingtonskej dohody vozidlo spĺňa požiadavky na zaradenie do zostavy ťažkej mechanizovanej brigády. Porovnanie vlastností vozidla vo vzťahu k CC&CS je uvedené v tabuľke 7

str. 20 - Vyčlenenie mechanizovaných práporov vyzbrojených BOV 8x8 je možné realizovať podľa spôsobu tak, ako je uvedené v schéme 1.
Schéma 1 Vyčlenenie mechanizovaných práporov pre CS – 2017

link: https://rokovania.gov.sk/download.dat?i ... 8FCA205A8D
zdroj: https://rokovania.gov.sk/RVL/Material/23335/1
Úprimná požiadavka vodiča BVP-2 z reportáže ČT24 z 27. 12. 2018, ktoré malo nahradiť viac ako 200 nových obrnencov: "dufam, to bude zmena k lepšiemu, že tam bude aspoň topení pro osádku pretože tam nie je vôbec nic, v lete je tam strašný vedro a v zime strašná zima"
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Juraj Tichý:
Ideální ano, ale reálně si nemyslím, že by Turra-30 měla potenciál k méně komplikované úpravě pro teleskopickou munici ráže 40 mm a tedy i větší kanón.
Pokud by to bylo možné a třeba i doplňovat munici zevnitř vozidla (jako má Samson Mk2), tak by to bylo samozřejmě skvělé.
Obrázek

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
Suger
nadrotmistr
nadrotmistr

Příspěvek od Suger »

Pre ťažkú mechanizovanú (pásovu) brigádu, si myslím, že kanón by nemal ísť pod 35mm , vzhľadom na súčasné trendy a možnosti (napríklad programovateľnej munície 35mm ,40mm , alebo teleskopickej 40mm, ich variabilnosti pri použití). Myslím si, že súčasná diaľkovo riadená Turra-30 nie je príliš vhodná pre ťažké pásové BVP, ani výzbrojou a ani ochranou STANAG. To čo predviedol Rheinmetall AG v podobe Lynx KF41 s vežou Lance 2.0 (35mm kanón+2x Spike-LR), zodpovedá mojím predstavám. Nie som zástanca diaľkovo riadenej veži pri ťažkom BVP, myslím si, že veliteľ a strelec využívajúci priestor korby a aj veži majú nemalé výhody naviac... A pokiaľ mám vedomosť, tak EVPU zatiaľ neponúka ťažkú vežu s kanónom viac ako 30mm. Rovnako som rád, že OSSR upustili pri ťažkej mechanizovanej brigáde od plavbyschopnosti , a preto mi nepríde poľský Borsuk ako vhodný pre slovenské podmienky , skôr stavať na dobre pancierovanom , chránenom a silne vyzbrojenom BVP, ktorý poskytne družstvu-výsadku veľmi silnú palebnú podporu.
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Arthur: ten Gajdošov výmysel, aby pred verejnosťou klamstvami obhajoval nakup Vydier, snáď nemôžeš brať vážne.
Prečo nie su všetky ostatné krajiny take múdre, ze by postavili ťažkú brigádu na kolesovych BVP?

Pôvodne Nad rozmýšľal nad rokovaním o výnimke, ze by sme postavili len strednú brigádu prave na kolesách, ale neskôr to zavrhli.

Súčasťou ťažkej brigády je prápor tankov. Ako chceš plánovať manever 4 praporov, ked tri budú kolesove a ten s MBT bude na pásoch. Ved to bude nepoužiteľné a hodnota za peniaze tak vyjde nulova, lebo to bude drahé a nesplní to poziadavky spojencov a GŠ na obranu SR.
Lebo hodnota za peniaze nie je to, co je najlacnejšie.
Mám pocit, ze tomu pojmu, ktorý tak rád pouzivas, ze mu vôbec nerozumieš a nechápeš ze nejde o minutue čo najmenšieho obnosu peňazí. O tom HzP nie je.

Rase: skor som myslel osadit Turra40, kde by bol dočasne GTS-30. Predsalen vyvinúť pokračovateľa Turry bude jednoduchšie, hlavne ked na tom uz nejaký piatok robia. Ale aby bolo na vyvoj potrebujú financie. Ci z predaja produktov (veze pre BOV a VTV) alebo z európskych peňazí (PESCO)

S Turrou je všeobecna spokojnosť a ano vznikala pre modernizáciu BVP, preto mala byť ľahká. Čo aj je. To ale neznamená, ze je to posledný výrobok v portfóliu EVPU a ze nedokážu postaviť vežu ťažkú. Ved navrhujeme a vyrabame delostrelecke veže....

Moc nerozumiem na military fóre s odborníkmi a poucenymi lajkmi, tu snahu vsetko kúpiť zo zahraničia.
A to par mesiacov od stavu, ked si krajiny kradli na prekladiskach kontajnery s ruskami, co su doslova tri vrstvy netkanej textílie. Fakt mi nad tým hlava stojí, takto priamo si dobrovoľne chcieť znižovať obranyschopnosť.
A tiez tie bianko seky na muníciu. Nákup 30, 35 ci 40 mm municie v dostatočných množstvach su desiatky miliónov až miliarda €, podľa toho ako stupame v kalibroch. Treba to dobre premyslieť, lebo mat 40kanom ale necvicit strelbu, lebo na ňu nemáme a na sklade nič....

Co sa týka programovateľnej municie 30x165 nevidím to nijak čierne po spolupráci s Mercerom.
To co robi z programovateľnej municie, programovateľnu je zapaľovač, ktorý je totožný pre rozne kalibre. Určite sa zmestí aj do 30x165. Plus zariadenie ktoré zapaľovaču odovzdá info.
Je to to isté co s tou Zuzou. Kým my sme sa tu bavili po nákupe Caesarov o Bonuse a Katane, Konstrukta so Zuzou vyskúšala a zaintegrovala dva navadzane projektily. :D
Velký obrázek
Obrázek je vizuálně zmenšen. Zobrazit v plné velikosti
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Tak asi vsetci vieme, ze situacia ohladom poziadaviek na plavbyschopnost sa pravdepodobne zmenila. Vznikol dalsi zenijny prapor a teda vznikla mostna kapacita pre obidve brigady. Napriek tomu pchat na Vydru Level 5 mi pride ako velmi zle riesenie. Koniec koncov sme to tu uz par krat rozoberali. Kazdopadne dnes Nad medzi recou skutocne spomenul BOV 8x8 ako cast TMB. Takze cisto logicky mi z toho vypliva, ze sa ostane pri starej, pred niekolkymi rokmi zverejnenej strukture brigady, len s novou technikou: 2x Vydra + 1 x Lynx+ 1x LEO2. Teda alebo ich konkurencny evkivalent. Kazdopadne si myslim, ze sa bude prezbrojovat na pasove BVP najprv len jeden prapor.

Juraj: Podla mna, ak chceju vyuzit 40 mm kanom, Turra 30 vyhovovat nebude. Bude treba zmenit ulozenie kanonu a tym padom sa prekope cela veza.
Suger
nadrotmistr
nadrotmistr

Příspěvek od Suger »

Juraj, ja som hlavne narážal na súčasné trendy v pancierovaní a ochrane pásových BVP,aj pri MBT, či už západnej provenience alebo u ruskej techniky. Preto sa zvyšuje kaliber kanónov a výkonnosť munície . Angličania, Francúzi počítajú s 40mm teleskopickou muníciou, Nemci (35mm) , Škandinávci a Benelux (35-40mm), USA (30-50mm)... dnes 25 ~ 30 mm kaliber už výkonnostne často nestačí proti zodolneným a lepšie pancierovaným cieľom..
Naposledy upravil(a) Suger dne 22/3/2021, 20:45, celkem upraveno 2 x.
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Julesak »

Juraj Tichý píše: Moc nerozumiem na military fóre s odborníkmi a poucenymi lajkmi, tu snahu vsetko kúpiť zo zahraničia.
Radšej 20ročné BMW ako novú Octaviu alebo Kiu. Hlavne nech je vidno, že na to máme. Ty nežiješ na Slovensku? :D
Juraj Tichý píše: A to par mesiacov od stavu, ked si krajiny kradli na prekladiskach kontajnery s ruskami, co su doslova tri vrstvy netkanej textílie. Fakt mi nad tým hlava stojí, takto priamo si dobrovoľne chcieť znižovať obranyschopnosť.
Pamäť je neuveriteľne krátka.
To je celé, zabavené dodávky rúšok z prvej vlny sa stali zhruba súbežne s vymretím dinosaurov, tak čo to vyťahuješ :D
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Suger píše:Juraj, ja som hlavne narážal na súčasné trendy v pancierovaní a ochrane pásových BVP,aj pri MBT, či už západnej provenience alebo u ruskej techniky. Preto sa zvyšuje kaliber kanónov a výkonnosť munície . Angličania, Francúzi počítajú s 40mm teleskopickou muníciou, Nemci (35mm) , Škandinávci a Benelux (35-40mm), USA (30-50mm)... dnes 25 ~ 30 mm kaliber už výkonnostne často nestačí proti zodolneným a lepšie pancierovaným cieľom..
Preto sa bojisko presycuje PTRS.
Ja ten trend vidím, ale musí byť udržateľný a doma vyrobitelny. Inak je to cesta do pekla.
Idu sa minút 2mld € a ked sa 1,2mld minie doma, tak ekonomika z nich do pár rokov spraví 3,6mld. Ak sa všetky poslu do Nemecka, tak.... budeme furt primitívna montovna.
Preco si Porsche Werkzeugbau vybralo za svoje vývojové centrum Dubnicu nad Váhom? Lebo sa im paci miestna flora a fauna?
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Lebo tam dělají dostatečně šikovní lidé za třetinu?
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Flader
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Flader »

Juraj Tichý píše: Prečo nie su všetky ostatné krajiny take múdre, ze by postavili ťažkú brigádu na kolesovych BVP?
Opäť pripomínam Francúzov a prápor Boxerov v PzG brigádach BW.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Ty německé Boxery jsou ale OT, či?
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Zemakt to mas jedno, ci tam bude Boxer, alebo Vydra s L5, alebo nieco ine. Ide o to, ze je zrejme mozne do TMB zaradit aj kolesove BVP pokial maju L5. Je to sice technicky nepodarene, ale ocividne z pohladu NATO mozne.
Naposledy upravil(a) niko dne 22/3/2021, 22:07, celkem upraveno 1 x.
Flader
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Flader »

Zemakt píše:Ty německé Boxery jsou ale OT, či?
Zatiaľ áno. Ale niekde som zachytil info, že aj BW uvažuje nad variantou KBVP. Rase asi bude lepšie vedieť, či na tom niečo je.
Odpovědět

Zpět na „Obrněná technika a dělostřelectvo“