Vestly
Opět, viz. příklad Shermanu. To co píšeš prakticky identicky platí pro M4 vs T-34/85 (až na tu osádku). A přesto máme empirické údaje, že tankisté v Shermanu umírali méně často, než tankisté v T-34/85. Proti stejnému nepříteli. Ono to opravdu není tak jednoduché, jak píšeš.
Počet členů osádky. Předně nejde jen o počet, ale i o jejich rozmístění, celkové vnitřní uspořádání tanku a poměrný prostor k počtu členů osádky. Dále nesmíš zaměňovat snahy a možnosti. To, že nejsou schopni v nějaké době realizovat optimální řešení vinou nedostatečných technologií neznamená, že se o to nesnaží. Právě zavedení nové generace MBT jako Abrams či Leopard 2 přišel v době, kdy už byly technologi dostatečné k aplikaci většiny požadavků.
Ale když argumentuješ počtem osádky, kolik m3 má vnitřní prostor pro osádku třeba T-64 oproti M60 a kolik tedy připadá na každého jednoho člena? Případně očištěno od rozmístění munice, abychom věděli, o jakých hodnotách se bavíme.
No, 80. léta a tanky nové sovětské generace. To byly spíše jen modernizace starých tanků, než nějaké nové. I T-90 vznikla jako modernizace T-72. Novým tankem byla defakto jen T-80, který byl současník Abramse, která ale také nenabízela nějaké zásadní navýšení kvality oproti už zavedeným typů a hlavní rozdíl byl prakticky jen v použití jiného pohonu. Dokonce i sami Sověti měli zpracované hodnocení, ve kterém má T-80U pouze o 10% vyšší bojovou efektivitu, než T-72B vz. 1989.
NANUK
Dobře, o kolik je reálný rozdíl mezi T-72 a Abramsem? Kolik hmotnosti připadá na konstrukci a kolik na pancéřování? Nejde jen o to, kolik tank váží, ale kolik je nutno z této hmotnosti vyčlenit na konstrukci a kolik zbude na pancéřování. Protože poměr těchto dvou věcí je podstatný a ne samotná celková hmotnost. A teď neberu kvalitu pancéřování, která je taky podstatná.
Ohledně poruchovosti nabíjecích automatů. Nejde o příklady, jde o celkovou poruchovost. Kdybychom to brali jen podle příkladů, tak mám informace od lidí, kteří tvrdí, že byli osobně přítomni tomu, že polské PT-91 měli při intenzivním nasazení poruchu automatu po 24 - 30 výstřelech.
Netvrdím, že by v čase nedošlo k nárůstu spolehlivosti, nebo, že by automat nebyl dostatečně spolehlivý, osobně jsem jeho fanda (kdybych nebyl, Leclerc není můj favorit), ale nás zajímá v tomto případě, jaké to bylo, když se uvažovalo o zavedení této technické novinky u konstrukce tanků. A tady máme informace opačné. Jak už jsme psal, ve své době byla proti i sovětská armáda a chtěla lidského nabíječe (dle informací Stevna Zalogy, což je si myslím dostatečná kapacita).
Navíc je zde i argument rychlosti palby, což není nepodstatná vlastnost a mám empirická data o tom, že zde byl oproti manuálnímu nabíjení horší (testy v Řecku udávají Leopard 2 a Challenger 2 9 ran/min, M1A2 8 a T-84 a T-80UE 6, při zachování stejně zkušené osádky. Při nahrazení u T-84 zkušenější osádkou dosáhly 7 ran/min).
Stejně tak i ohledně pancéřování máme i empirické údaje, kdy víme, že sovětské tanky měli horší pancéřování, než jejich moderní západní protějšky (konkrétně T-80U byl horší, než Leo 2A5 a Abrams M1A2). Je tedy evidentní, že ona údajná výhoda se nijak v úrovni pancéřování neprojevila a minimálně ne v období, o která nám jde především. To je možná ten problém, že se zde bere dohromady poměrně dlouhý časový úsek. A to co platilo dříve už nemusí platit později.
Barrymore
Ohledně batohu, rozhodně to není jen PR, výhoda je zmiňována prakticky každým tankovým odborníkem a sám batoh je i přímo konstruován z tohoto hlediska např. je přímo nařízeno rozložení a typy munice v batohu, aby byla zabezpečena jeho optimální funkce při zásahu.
Ohledně munice, není problém munice v automatu (ta je jak píšeš uložena v poměrně bezpečném prostoru), ale právě další vezená. Proto přeci třeba v 2. čečenské válce nasadili Rusové tanky prakticky jen s municí v automatu. Aneb, když by v tom nebyl problém, proč by potom Rusové na základě zkušeností z boje munici mimo automat z tanků odstranili?
P.S. Docela by mě zajímalo, jaké máš představy, že mám představy? Protože mi přijde, že o mých představách je tu dost často zcela mylné přesvědčení. A mám zkušenost, že když už se nějaké přesvědčení vytvoří, tak se už prakticky nedá vyvrátit viz. třeba naprosto zcestná tvrzení, že jsem uváděl, že T-14 má věž z papundeklu, přestože jsme jasně tvrdil přesný opak a ikdyž jsme to několikrát vyvrátil, stále se to objevovalo a troufnu si tvrdit, že si to někteří myslí stále.
A raději se na to zeptám tebe, protože vím z minulosti, třeba ohledně překročitelnosti řek, že jsme si to byli schopni vysvětlit poměrně záhy.
Ale samozřejmě, jestli nechceš, nemusíš, nebo třeba přes SZ.