PS: DOK (dozer kolový) si pamatuju, původně se jmenoval UŽAS (univerzální ženijní asanační stroj)

Moderátor: Rase
Houfnice ráže 42 cm byly nasazeny například proti italským fortům na alpské frontě. Tato akce však měla jen omezený význam, protože se jednalo o ostřelování objektů, již dříve silně poničených palbou 30,5cm moždířů. Vzhledem k mizerné kvalitě italského betonu ráže 30,5 cm bohatě stačila. Vtipnou epizodou byla snaha trefit 42cm houfnicí uzávěrový objekt u Asiaga (jednalo se o starší zděnou stavbu, skrz kterou procházela klenutým průjezdem důležitá silnice). Naštěstí jej nezasáhli, protože když pak Italové stavbu sami odstřelili, zablokovali tím rakousko-uherským jednotkám cestu.Rase píše:Trochu mi trvalo než jsem se tím prolouskal, ale článek je skvělý - za mě hlavně část o stavbě. Je pravda, že si v boji houfnice 42 cm ani nevystřelily (a jen se přesouvaly) nebo je to jen mýtus ?
Podařilo se mi tu bestii dohledat: https://brdm2.estranky.cz/fotoalbum/nak ... ozer-dok-mPátrač píše:Já ty sériové stroje znám právě z dozeru kolového, což byl fakt hustej stroj. Tatrovácký motor, agregát a v každém kole elekromotor. A pátý pro naviják. Naviják měl velkou sílu - 180 kN.
Bylo to zvíře. Jednou jsem viděl jak se nějak za pomalé jízdy šprajcly pístnice co ho lámaly v půlce aby mohl odbočit a jen tak jakoby mezi řečí to zvíře zbouralo během 30 vteřin rodinný domek. Starou hrušku co rostla před ním to vzalo sebou a ty trosky krásně přikryly zelené větve.
,Byla to pěkná ostuda a randál, že by jeden ohluchl....