V diskusi pod článkem o Hellcatu před pár dny Kruan rýpnul do "půvabu" prototypu Airacobry XP-39 s turbokompresorem. Při hledání různých fotografií tohoto prototypu jsem našel velice zajímavé stránky o aerodynamickém tunelu NACA v Langley Research Centre, ve kterém probíhaly testy XP-39 na jejichž základě došlo k odstranění turbokompesoru a k dalším změnám konstrukce Airacobry, které popisuje Farky ve výborném úvodním článku.
Krátce k tunelu:
Aerodynamický tunel (postaven v r. 1930) byl "full scale" tzn. že rozměry měřícího prostoru dovolovaly testovat celá letadla, případně jejich modely 1:1. Měřící prostor byl otevřený s rozměry 30ft na výšku a 60ft na šířku. (Podle fotografií se tam vešel např. i Lightning). Samotný tunel měl oválný průřez s dvěma motory (4000hp každý) umístěnými vedle sebe, které poháněly dvě vrtule s bezmála 11m v průměru. Rychlost proudění vzduchu měřícím prostorem se pohybovala od 25 mph do 118 mph.
Kvůli otestování tohoto obrovského zařízení a koncepce hancích motorů umístěných vedle sebe, která nebyla do té doby zřejmě nikde použita, byl nejdříve (r. 1929) postaven model tunelu v měřítku 1:15. I po postavení velkého tunelu, byl tento plně funkční modelový tunel používán k ruzným testům až do roku 1950, kdy byl darován Portugalsku. Poslední měření ve velkém tunelu bylo provedeno v roce 2009. V roce 2011 došlo konečně k několikrát odkládané demolici celého zařízení z důvodu nejistoty ohledně strukturální pevnosti tunelu a nedostatku prostředků na údržbu.
Za dobu provozu proběhly v Langley testy a měření všech možných slavných letadel. Například prototypu XF2A-1 Buffalo, kterému změny v konstrukci založené na zjištěních učiněných při testech přinesly více jak 30 mph zvýšení max rychlosti, přes P-38 Lightning, P-51 Mustang, XF8F Bearcat ... Později probíhaly testy
volně letících zmenšených modelů například YF-16, YF-17, F-15 jako demostrátoru s vektorovatelným tahem motorů nebo testy různých vesmírných "letadel" a návratových modulů.
A teď abych nebyl úplně oftopic. Je tam i video přímo z průběhu zkoušek XP-39!!! Je tam dobře vidět, jakou neplechu dělaly ty instalace na bocích trupu.
Podle toho, co jsem se dočetl byl problém s turbokompresorem v XP-39 ten, že mezichladič stlačeného vzduchu byl příliš malý na dostatečné chlazení a na větší nebylo v trupu Airacobry - jedné z nejmenších stíhaček USA - místo. Navíc prý při stoupání a lety vysokou rychlostí nebyl průtok vzduchu chladičem dostatečný a motor tak nedával předpokládaný výkon (nedostatečný průtok vinou toho rozvíření kolem chladičů na bocích trupu?). Na konci záznamu je záběr na samotné turbo a tam nic zvláštního nevidím. Z videa je patrné, že umístění chladičů, tak jak bylo na testovaném prototypu, nebylo dobré. Ve spojitosti s nedostatkem místa a nakonec malým zájmem o letadlo s turbokompresorem bylo jeho odstranění celkem logickým krokem. Řešení se zachováním turba by určitě nebylo nemožné, ale stálo by spoustu času a peněz, kterých se (jak píše Farky) Bellu nedostávalo, navíc turbo bylo tehdy (jak psal v diskusi myslím jersey.se) prostě příliš rozměrné zařízení a Airacobra poměrně malé letadlo...
Důvod ke snížení kabiny, které NACA mimo jiné také doporučovala (jak uvádí Farky v článku) na videu není podle mého názoru patrný a naopak obtékání kabiny, alespoň podle toho co je vidět, bylo (pro mě překvapivě) dobré i při vyšších úhlech náběhu.
Zajímavá zmínka ve videu je také ta, že k odtržení proudění na křídle došlo při úhlu náběhu 19 stupňů najednou po celé délce křídla. To bych u lichoběžníkového křídla nečekal (spíše u eliptického), ale mé znalosti jsou povrchní a končí u toho, že u lichoběžníkového křídla se vlivem nestejného rozložení vztlaku po délce křídla proudění odtrhuje nejdříve v oblasti křidélek (a tak dává jasné varování pilotovi před přetažením/vývrtkou) zatímco eliptické křídlo má v tomhle ohledu nevyzpytatelnější chování a k odtržení dochází v podstatě najednou po celé délce křídla. Ale vím, že je to velmi zjednodušený pohled a rád se nechám vyvést z omylu ...
Každopádně jde o velice zajímavé video, ze kterého jsem byl nadšen...
Na stránkách je podobného materiálu hromada a přeji hodně zábavy při probírání se jím.
http://crgis.ndc.nasa.gov/historic/643
http://www.youtube.com/watch?v=vKxe8jc9_rI
PS: Pokud jsou ty stránky obecně známé a já tu jen "nosím dříví do lesa", tak se omlouvám, ale (alespoň na Palbě) jsem si žádných odkazů nevšiml... Zároveň berte komentář a vyhodnocení videa z testu XP-39 jako moje (částečně podložené) doměnky.