ShKH vz77 DANA a jej nasledovnici
Re: ShKH vz77 DANA a jej nasledovnici
Konštrukta nevyviezla húfnice, ale napr 84 hlavní pre CV90 Mjollner vyrobila a dodala, pre koncern BAe - konštrukcia na základe PRAM-S.
Vo výrobcovi munície ZVS vlastní MSM 50% (druhu polovicu vlastní štátny DMD Holding), CSG vlastní v MSM 81%.
Ešte na margo hlavní, Zuzana 2 z indického tendru mala hlaveň 155/52,kdezto zuzana 2 pre Slovensko má inú hlaveň 155/52,9.
Treba si pozrieť hlavový program ZTS Špeciál.
Vo výrobcovi munície ZVS vlastní MSM 50% (druhu polovicu vlastní štátny DMD Holding), CSG vlastní v MSM 81%.
Ešte na margo hlavní, Zuzana 2 z indického tendru mala hlaveň 155/52,kdezto zuzana 2 pre Slovensko má inú hlaveň 155/52,9.
Mluvím pořád o tom samém, o malém výrobci, který jednou za čtvrtstoletí vyrobí pár děl pro domácí armádu, který je závislý na jednom jediném odběrateli a zároveň vlastníkovi a který nemá vybudovaný dodavatelský řetězec (logicky), ale který vlastní veškerá práva k danému systému. To je pro mě kruciální problém. Tím, že tam vsuneš CSG nic neřešíš. Kdyby šlo o polní kuchyně neřeknu ani slovo, ale tohle je jeden ze základních systémů, tady se musí hrát na jistotou.Zemakt píše:Opakuji, nevidím to zas tak dramaticky.Takže riziko plynoucí ze Slovenska vyřešíš tím, že to na Slovensku koupíš a necháš to smontovat CSG? A kde? V ČR nebo v SK, kde třeba dělali Dana pro Ázerbájdžán! Tím nevyřešíš vůbec nic, jen tam dáš další "hladový" krk navíc. Pořád to budou slovenská děla se všemi právně-ekonomickými riziky z toho plynoucími.Raději kvalitní svůj produkt než méně kvalitní produkt cizí. Padni komu padni.Plus, není žádoucí zvětšovat závislost AČR na CSG. Už takhle je velká.Ty to víš? Já ne, 2, 3 čtyři roky? Viz výše můj post rizikovost demonstrátoru Dita. Stačí se zeptat. Psal jsem o tom.Navíc jak dlouho by to trvalo než dá CSG Dita do stavu, který bude odpovídat požadavkům AČR a provede ji všemi zkouškami? 5 let? 8 let? 10 let?Bezpečná? Na co narážíš? Právě že ono to za x let vypadá i s tím Cesarem.ale lepší nějaká nová a bezpečná děla, než možná něco za x let a do té doby skoro nic.
Představ si, že by nám taková firma nabízela třeba BVP. Myslím, že by si sám řekl, že s někým takovým se nemá smysl ani potkat.
A ano, můžeme se zeptat CSG jak dlouho jim to bude trvat, můžeme si dát podmínku, aby komponenty byly buď české nebo od silných firem, ale to ještě nezaručí, že to za tu dobu co tvrdí skutečně zvládnou.. Stejně tak cena by byla ve hvězdách.
Když jde o základní systémy, tak si žádné experimenty nemůžeme dovolit.
Naposledy upravil(a) Nesher dne 18/6/2021, 14:20, celkem upraveno 1 x.
Jenže tady je řeč o houfnicích. Jinak není vážně žádný důvodLynx píše:Konštrukta nevyviezla húfnice, ale napr 84 hlavní pre CV90 Mjollner vyrobila a dodala, pre koncern BAe - konštrukcia na základe PRAM-S.
proč upřednostnit SK průmysl. A samozřejmě platí to i opačně. Já rozumím tomu, že mezi některými uživateli Palba (převážně českými) existuje jakási československá nostalgie, ale už 30 let je SK zcela cizí země a neexistuje jediný důvod pro nějakou preferenci.
A ja tu vnimam skôr absolútne protislovenske názory od CZ diskutujúcich, niektorých, teda rozhodne viac ako nejakú nostalgiu.
No keď si napríklad pozriete videa z Aera, ktoré cielia na SK trh, tak tam sa to rečami o spolupráci, partnerstve a nostalgii len tak hemží.
Písal som síce o minometoch a nie o hufniciach, ale referencia je referencia, v zmysle naplnenia dohôd, požadovanej kvalite, či dodržaní termínov.
No keď si napríklad pozriete videa z Aera, ktoré cielia na SK trh, tak tam sa to rečami o spolupráci, partnerstve a nostalgii len tak hemží.
Písal som síce o minometoch a nie o hufniciach, ale referencia je referencia, v zmysle naplnenia dohôd, požadovanej kvalite, či dodržaní termínov.
No já nevím, když budu chtít referenci na chleba a někdo mi dá referenci na rohlíky (pečivo jako pečivo), tak také budu kroutit hlavou. Navíc ty hlavně minometů SK firmy výrobily dle dodané dokumentace, nemáte k nim práva. U děl je to jinak.Lynx píše:A ja tu vnimam skôr absolútne protislovenske názory od CZ diskutujúcich, niektorých, teda rozhodne viac ako nejakú nostalgiu.
Jinak k těm názorům, já tu spíše vydím neustálé protičeské hejty od některých SK uživatelů.. Ostatně jeden z nich včera zahájil tuto diskuzi. Tedy pokud za antislovenské názory nepovažuješ např. mé tvrzení, že SR je pro nás cizí stát, který nemá nárok na nějaké speciální zacházení. Ale tady se asi neshodneme.

https://kotadef.sk/projekty/bae/120 mm mínometné hlavne sú upravené tak, aby spĺňali požiadavky pre systém Mjölner, ktorý je integrovaný do bojových vozidiel švédskej armády CV90. Dizajn hlavní pre švédsku armádu je založený na úprave štandardnej hlavne, ktorá bola určená pre československú armádu, 120 mm mínometná hlaveň, vz.82 PRAM-L.
Kdo má práva? Vy nebo BAE? To je to o co tu běží. A i kdyby vy, to je riziko Švédů, podle mě je nákup tak důležitého systému od firmy typu Konštrukta prostě zcela zbytečný risk.Flader píše:120 mm mínometné hlavne sú upravené tak, aby spĺňali požiadavky pre systém Mjölner, ktorý je integrovaný do bojových vozidiel švédskej armády CV90. Dizajn hlavní pre švédsku armádu je založený na úprave štandardnej hlavne, ktorá bola určená pre československú armádu, 120 mm mínometná hlaveň, vz.82 PRAM-L.
https://kotadef.sk/projekty/bae/
Nesher, prosím ťa už nekecaj. Ty si už odborník aj na mínomety. No že sa to BAE a Švédi neobrátili rovno na teba, poradil by si im, že s Konstruktou ani Bohovi ... Ospravedlňujem sa za tento môj hejt, ale toto sa už vážne nedá čítať.
Suger píše:Nesher, prosím ťa už nekecaj. Ty si už odborník aj na mínomety. No že sa to BAE a Švédi neobrátili rovno na teba, poradil by si im, že s Konstruktou ani Bohovi ... Ospravedlňujem sa za tento môj hejt, ale toto sa už vážne nedá čítať.

Si ma predbehol.
"Alea iacta est"
Jasně, položím otázku, ale někteří to prostě vidí přes své nacionální brýle. Takže znova, kdo má práva?Suger píše:Nesher, prosím ťa už nekecaj. Ty si už odborník aj na mínomety. No že sa to BAE a Švédi neobrátili rovno na teba, poradil by si im, že s Konstruktou ani Bohovi ... Ospravedlňujem sa za tento môj hejt, ale toto sa už vážne nedá čítať.
A dále, radím snad Švédům? Ne, mě zajímá jen AČR, a pro tu prostě SK řešení je krajně nevhodné. Chápu, že se to nemusí líbit, ale zatím mě nikdo nepřesvědčil, že je Konštrukta vhodný dodavatel, ostatně to dokazují i její úspěchy na poli houfnic. Minomety jste sem, čistě z nouze (nemaje jiný argument), zatáhli vy pánové ze Slovenska.
Takže pokud se Vám to nelíbí, tak to nečtěte, já to dělám také tak. Jinak přeji hezký víkend.

Nesher: slovenské firmy pochopitelně riziko nejsou, a i kdyby byly, tak houfnice není letadlo. Neobsahuje nic, co by se nedalo udělat "samodomo", pokud by na to přišlo. Stejný problém může být i s Nexterem. Ten zatím svých C8x8 s poloautomatem neprodal více, než 20 (?). Kdo ví s čím ji koupí Francie..
Scotty: ad Nora - když jsi zjistil, že výjimka potvrzující pravidlo je vlastně ono pravidlo, tak jsi se v tom začal plácat. Nic více, nic méně.
Ať se to někomu líbí nebo ne, tak pokud se nepodepíše smlouva do voleb, tak C8x8 nebude jediná varianta na stole.
Scotty: ad Nora - když jsi zjistil, že výjimka potvrzující pravidlo je vlastně ono pravidlo, tak jsi se v tom začal plácat. Nic více, nic méně.
Ať se to někomu líbí nebo ne, tak pokud se nepodepíše smlouva do voleb, tak C8x8 nebude jediná varianta na stole.

Preco by nezvladali 152? Intergracia roznych kalibrov je len vec softveru, cize integracia (ak dany kaliber nejaky system nepodporuje) by bola lacnou a pomerne rychlou zalezitostou.Scotty87 píše:Pokud se koupí nový SŘP tak půjdou Dany do šrotu kvůli tomu že nebude zvládat houfnice ráže 152 mm. Jakákoli jejich modernizace na tom nic nezmění. Pokud se SŘP nekoupí můžou (a pravděpodobně budou) fungovaz dál tak jak jsou. Nikdo do nich nebude vrážet peníze které by se dali smysluplně využít jinde.
skelet
Nope. Je to jedna houfnice která uspěla svou cenou. Co ty obstaní které vznikly aby zůstalo jen u prototypu nebo navedení do domácí armády? A pokud tedy budeme Noru brát jako vzor úspěšné koncepce z pohledu prodejů. Potom je tedy Caesar příklad stejně úspěšné koncepce.
Nope. Je to jedna houfnice která uspěla svou cenou. Co ty obstaní které vznikly aby zůstalo jen u prototypu nebo navedení do domácí armády? A pokud tedy budeme Noru brát jako vzor úspěšné koncepce z pohledu prodejů. Potom je tedy Caesar příklad stejně úspěšné koncepce.
Ja vidím tie nacionálne okuliare zase z tvojej strany. Vybrali ste ci Caesara, ale zatiaľ to vyzerá na novú blamáž MO ČR.Nesher píše:Jasně, položím otázku, ale někteří to prostě vidí přes své nacionální brýle. Takže znova, kdo má práva?Suger píše:Nesher, prosím ťa už nekecaj. Ty si už odborník aj na mínomety. No že sa to BAE a Švédi neobrátili rovno na teba, poradil by si im, že s Konstruktou ani Bohovi ... Ospravedlňujem sa za tento môj hejt, ale toto sa už vážne nedá čítať.
A dále, radím snad Švédům? Ne, mě zajímá jen AČR, a pro tu prostě SK řešení je krajně nevhodné. Chápu, že se to nemusí líbit, ale zatím mě nikdo nepřesvědčil, že je Konštrukta vhodný dodavatel, ostatně to dokazují i její úspěchy na poli houfnic. Minomety jste sem, čistě z nouze (nemaje jiný argument), zatáhli vy pánové ze Slovenska.
Takže pokud se Vám to nelíbí, tak to nečtěte, já to dělám také tak. Jinak přeji hezký víkend.
A keď sa ti nepáčia názory z opačnej strany Moravy, tak ich nečítaj.

"Alea iacta est"
Protože integrace 152 mm houfnice není pro západní výrobce zajímavá. Musel by nám to naprogramovat na mírů a to nikdo nezaplatí. Navíc dost pochybuji že by to bylo levné nebo rychlé. Je možnost koupit polský TOPAZ (který východní ráže zvládá), ale ten k favoritům z největší pravděpodobností nepatří.Vestly píše:Preco by nezvladali 152? Intergracia roznych kalibrov je len vec softveru, cize integracia (ak dany kaliber nejaky system nepodporuje) by bola lacnou a pomerne rychlou zalezitostou.
mikojan29
Dojímá mě starost Slováků a naše dělostřelectvo, ale mám neodbytný pocit že vám to může být vlastně jedno. Užívejte si svých 25 Zuzan 2 (další už nikdo nevyrobí) a přenechte péči o dělostřelce naší armádě a ministerstvu.
Dojímá mě starost Slováků a naše dělostřelectvo, ale mám neodbytný pocit že vám to může být vlastně jedno. Užívejte si svých 25 Zuzan 2 (další už nikdo nevyrobí) a přenechte péči o dělostřelce naší armádě a ministerstvu.
skelet
Mám pocit že se naše myšlenkové pochody nějak zásadně míjejí, ale upřímně je mi to jedno.
Mám pocit že se naše myšlenkové pochody nějak zásadně míjejí, ale upřímně je mi to jedno.
Nie tak to nefunguje. Ci uz v bisnise alebo v samotnom vyvoji takychto systemov.Scotty87 píše:Protože integrace 152 mm houfnice není pro západní výrobce zajímavá. Musel by nám to naprogramovat na mírů a to nikdo nezaplatí. Navíc dost pochybuji že by to bylo levné nebo rychlé. Je možnost koupit polský TOPAZ (který východní ráže zvládá), ale ten k favoritům z největší pravděpodobností nepatří.
Ak mas balicek hardveru a softveru ktory funguje pri 155mm hufniciach (ktore same o sebe maju rozne charakteristiky podla dlzky hlavne napr.) tak po mensich softverovych upravach to bude fungovat aj pri 152mm hufniciach.
- Juraj Tichý
- Kapitán
Vestly: dokonca u hlupych DANA, bez jediného IKT, by ten "tablet" so SRP fungoval rovnako ako pri ťahaných 120mm minometoch. Čiže ziadna velka veda.
Nadradené SRP ma presnú polohu dela, vypočíta prvky paľby, tie odošle do "tabletu" dela. Po streľbe korekcia automaticky zadana pozorovatelnou, nové prvky streľby.
Kupovat SRP bez integrácie do DANA a zároveň ich davat do skladov pre prípadné použitie je takove makové.
Nadradené SRP ma presnú polohu dela, vypočíta prvky paľby, tie odošle do "tabletu" dela. Po streľbe korekcia automaticky zadana pozorovatelnou, nové prvky streľby.
Kupovat SRP bez integrácie do DANA a zároveň ich davat do skladov pre prípadné použitie je takove makové.