Suchoj Su-75, Nové ľahké stíhacie lietadlo
Moderátor: Julesak
Re: Nové ľahké stíhacie lietadlo
Mno, to asi Rusi budou jist lahodne Argentinske hovezi steaky po na vecne casy. 

Tak u dvoumotorových stíhaček je motýlkové uspořádání vidět více, třeba u Mitsubishi F-3, resp. existuje na papíře více variant uspořádání zadních ocasních ploch.Skeptik píše:To není otázkou pokroku - letoun (samokřídlo) bez OP bude vždy hůř manévrovatelný než letoun s OP.
Tady je to sice "zakryté hadrem", ale dle všeho to má motýlkové OP ... stejně jako je měl např. YF-23. Tedy spojené VOP a SOP = kompromis mezi účinností a odporem (resp. v těchto případech RCS).

U dvou motorů může každý ještě měnit vektor tahu, ale u jednomotorové stíhačky, to možná bude (pokud doklobou) prvenství, zase je ale lehčí, těžko říct, radši počkáme až tu plachtu sundají

Pár nových obrázkov - sú veľké tak len linky 1, 2, 3.
Ešte jeden zaujímavý detail:

Toto sa dostane do služby u VKS v obmedzenom počte v Lipecku či Kuščevskej, pre výcvik zahraničných pilotov, alebo ešte v Privolžskom pre výcvik "agresorov".
Ešte jeden zaujímavý detail:

Tu si dovolím silno nesúhlasiť - Su-57 je ako typ o kategóriu vyššie.HONZIK11 píše: Nemyslim si, ze to bude jen exportni typ, jde o to ziskat investory do projektu, ...
Co se koncepce tyka, prijde mi i vhodnejsi pro velkoseriovku pro Rusko i ostatni nez Su 57,v jehoz exportni uspechy vubec neverim.
Toto sa dostane do služby u VKS v obmedzenom počte v Lipecku či Kuščevskej, pre výcvik zahraničných pilotov, alebo ešte v Privolžskom pre výcvik "agresorov".

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.
Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
Tak nejznámějším vojenským letadlem s motýlkovými OP (V-tail) je asi F-117 nebo Fouga CM.170 Magister. Z jednomotorových pak RQ-4 Global Hawk.
V-tail má své výhody, ale má i nevýhody (hlavně při nižších rychlostech - pád do vývrtky apod.) - většinu z nich ale je schopen řešit digitální FBW.

V-tail má své výhody, ale má i nevýhody (hlavně při nižších rychlostech - pád do vývrtky apod.) - většinu z nich ale je schopen řešit digitální FBW.

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Hawk moc na vyber nemel. Pri umisteni motoru na hrb. A u toho zaplachteneho tusim stejmy duvod. Nebude to primo na trupu ale hodne vysoko nad podelnou osou
Z toho Julesakoveho .1 obrazku, jsem prekvapeny. To ze to bude hrbol jsem tusil, ale vypada na docela velky hrbol.
Z toho Julesakoveho .1 obrazku, jsem prekvapeny. To ze to bude hrbol jsem tusil, ale vypada na docela velky hrbol.

Cas ukaze.
Nepripada mi to jako lehke letadlo.
Kdybych si mel typnout a nepodlenout dosavadnimu zaskatulkovani do exportniho a lehkeho typu, tak bych rekl, ze je to typ optimalizovany na rychlost.
Cas ukaze.

Kdybych si mel typnout a nepodlenout dosavadnimu zaskatulkovani do exportniho a lehkeho typu, tak bych rekl, ze je to typ optimalizovany na rychlost.
Naposledy upravil(a) HONZIK11 dne 17/7/2021, 21:26, celkem upraveno 1 x.

Ten hrb nahoře, břicho a brada dole je už daň za prostor pro uspořádání střel, a dalších věcí univerzálního letounu.HONZIK11 píše:To ze to bude hrbol jsem tusil, ale vypada na docela velky hrbol.
Jednomotorový letoun bude relativně lehčí než Su-57, je kratší, má menší zásobu paliva, atd.
Koncepce to bude asi podobná jako u Su-57, motor stejný jen jeden? Pokud chtějí ušetřit, tak to dává smysl, využití stejných dílů, elektroniky a dalších věcí.
Ale můžou ho mít i pro sebe, proč by ne? A v případě zájmu i vyvezou, ale o tom je předčasné hovořit.

- Juraj Tichý
- Kapitán
Čiže je to len maketa...
Buď to alebo stroj na statické skúšky.

Těším se na lepší záběry a nějaké podrobnosti. Vypadá zatím velmi dobře.

Tak hrboly jsou pryc a zustaly jen celkem uhlazene krivky letounu. Diky umisteni uhlazenejsiho vstupu vzduchu ala X32 je ten,, ideovy navrh,, , koncept najednou docela pekne letadlo na kterem vidim od vseho neco . Zadek z Jakovleva ,ocasky z navrhu TU - Pak Da, kabinu z SU 57. ...
Takze se mi vlastne zda , ze jsem to,letadlo uz nekde videl.
Déjà vu
Takze se mi vlastne zda , ze jsem to,letadlo uz nekde videl.

Tá kabína mi príde ako prevzatá z Su-57 komplet - úplne vylúčené to zatiaľ nie je.

tak to není nic proti ničemu, pokud to aerodynamika dovolí, tak proč to nesdílet.

A hlavne ak už je to raz vypočítané, navrhnuté a odskúšané. Podobne tak Buran prevzal aerodynamickú koncepciu Shuttla alebo Dream Chaser MiGu-105
Čo sa týka tohto modelu, tak aj ked to nie je funkčný prototyp, je na ňom vidieť že projekt je už vo fáze stavby prototypu
Čo sa týka tohto modelu, tak aj ked to nie je funkčný prototyp, je na ňom vidieť že projekt je už vo fáze stavby prototypu
Jak jsi to poznal prosím tě?e na ňom vidieť že projekt je už vo fáze stavby prototypu

Tohle je už přej v nulté sérii

Teď vážně, počkáme a uvidíme.

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Ciele a možnosti Ruska v letectve sú inde než Iránu. Na toto lietadlo už podľa reklamy vsádzajú mnoho a hlavne nič nové im k tomu vyvíjať moc netreba. PAK FA priniesol technológie, teraz ich čo najširšie využiť.
Pokud je to maketa, tak dosti propracovaná, aspoň podle některých částí, které jdou oklápět, apod. Nicméně si nemyslím, že jde o drak určený k pevnostním zkouškám, ale třeba má Julesak lepší informace
Možné je všechno! Spíše dobrá technologická spolupráce firem s korporací Rostec. Kdysi jsem četl, že by měl mít motor RD-33, kterým je vybaven MiG-29, ale uvidíme. Už se o stíhačce psalo např. v květnu. Bude vážit méně než 18 tun a bude schopná letu rychlostí Mach 2.

A bude ji pilotovat pilot 

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"