Tak jo, nebudeme nic mytizovat

I když zpověď pilota může být subjektivní.
Skeptik píše:Pojďme se raději věnovat Hurricanům v SSSR, případně Hurricanům jako takovým. Je to mnohem zajímavější téma, protože Hurricane je kvůli své roli v BoB opředen klubkem anglosaské propagandy, která zabraňuje střízlivému a kritickému pohledu na toto letadlo.
Podle mě nebyl Hurricane na východní frontě žádný zázrak, ale ve srovnání s I-16 měly určitý komfort. Avšak I-16 byl poměrně náročný na techniku pilotáže. Mohl se dostat do vývrtky při sebemenším "přetočení" řídicí páky. Byl sice obratný, ale pilot s ním musel umět.
Co se týče horizontálních manévrů, šlo o unikátní letoun. A ve vertikální rovině záleželo na typu motoru, ale většina I-16 s motorem M-25 byla dobrá.
Polikarpov měl velkou příď a motor byl blízko kokpitu, takže zakrýval velký sektor zepředu. Samozřejmě pokud jste letěli přímo vpřed, viděli jste jen velmi málo.
Ale my jsme nikdy netaktizovali přímo vpřed, spíš jako had, neustále jsme zatáčeli doleva a doprava.
Když se ocas při vzletu dostal do vodorovné polohy, pak byla viditelnost normální.
Nikolaji Gerasimoviči, jaký byl váš první dojem z Hurikánu?
N.G. Můj první dojem byl "Hrbáč!". Takový "hrbáč" nemůže být dobrým stíhačem. Následně se můj první dojem nezměnil.
Zejména mě znepokojovala křídla. Byla tak tlustá. Křídla na Hurricanu byla silnější než na Pe-2.
Ovládal se Hurricane snadněji než I-16?
N.G. Ano, byl jednodušší. Nezažil jsem žádné potíže při učení se letounu ani při jeho ovládání.
Jaký byl pro vás kokpit po I-16 - viditelnost, neprůstřelné sklo, pancéřované sedadlo?
N.G.
Kokpit byl samozřejmě větší než v I-16. V letadle jsem měl větší prostor. Výhled dopředu byl také lepší. Viditelnost dopředu byla velmi dobrá. Do stran, a zejména dozadu, byla špatná. Vrchlík mi připomínal vrchlík I-16. Mělo mnoho částí a posouvalo se dozadu. Mnoho sekcí značně ztěžovalo boční výhled. Pokud jste se podívali jiným směrem než k přídi, bránil vám ve výhledu rám okna.
Zpočátku před bojem jsme vrchlík vysunuli, abychom zlepšili viditelnost. Později, když jsme se na vrchlík adaptovali, jsme ho nechávali zavřený, abychom neztratili rychlost. Vrchlík se posouval po dvou bočních kolejnicích.
Nikolaji Gerasimoviči, kdybyste si mohl vybrat, ve kterém letadle byste raději bojoval, v I-16 nebo v Hurricanu?
N.G.
Samozřejmě v I-16, na typu 28, na kterém jsem bojoval. Ale nebylo na výběr. Na Hurricanu jsem uskutečnil asi 20 bojových vzletů a vybojoval snad 3-4 vzdušné souboje. Pak jsem přešel na P-40.
Na odkazu je toho více, vypíhnul jsem jen zajímavější věci do diskuse, ale každý si může přečíst celé.
Zdroj:
https://lend-lease.net/articles-en/conv ... hurricane/