Tak ještě jednou, pro ty zelenější mozky

Je to
politická deklarace a kromě toho něco spíše jako
doporučení, není to rozkaz členským státům. Proto to taky ne každý plní... dle svých možností a potřeb.
Což, a to píšu znovu a znovu a vy to ne a ne pochopit, jsou to čísla vycucaná z prstu a mohou být každý den, každou hodinu dohodnuta jiná.
Viz též příspěvky:
Skeptik píše:Scotty87 píše:Ty dvě procenta ovšem nespadli z nebe.
Promiň, ale odkud teda spadly?
A proč zrovna procenta DPH, které nemá s výdaji státu nic společného?
Proč ne třeba 8% výdajů státního rozpočtu?
A proč jsou ty 2% stanoveny jak pro stát, který nemá nepřátele a leží uprostřed kontinentu, stejně jako pro stát, který má problematického souseda a nebo mořské pobřeží = potřebuje i loďstvo.
Dle Severoatlantické smlouvy je obrana území státu věci každého státu. Každý stát si obranu zajišťuje sám. Státy co jí podepsaly se pouze zavázaly že:
1) budou všechny spory řešit mírovou cestou
2) v případě napadení kteréhokoli že signatářů mu poskytnou nějakou pomoc (dle svého uvážení) a hlavně se nepřidali na stranu útočníka.
Tak jaké "závazky" ???
P.S. To neznamená, že jsem proti jakýmkoli výdajům na Armádu ČR. Jen sem přesvědčen, že o tom, kolik a do čeho budeme vyrážet peníze, je pouze a jen naší věcí, a že výše vojenského rozpočtu ČR se má odvíjet dle hrozeb co nás ohrožují a našich finančních možností. Ne být stanovena nějakým pofidérní procentem pochybného ukazatele, jako je HDP.
a také:
Skeptik píše:Vím, byl jsem tam na několika školeních ... tedy v tom původním.
Ale ti vydávají doporučení, kterými se vlády mohou, ale nemusí řídit. Ve smlouvě nic takového, pokud vím, není.
... a proto odsouhlasily, že dojde-li k takovému ozbrojenému útoku, každá z nich uplatní právo na individuální nebo kolektivní obranu, uznané článkem 51 Charty Spojených národů, pomůže smluvní straně nebo stranám takto napadeným tím, že neprodleně podnikne sama a v souladu s ostatními stranami takovou akci, jakou bude považovat za nutnou
Přesně jak jsem napsal. Ano, uznávám, že trochu expresivně, ale plně v intencích článku 5.
Čili:
Nemá to nic společného s bytím či nebytím NATO, stejně jako to nemá nic společného s naším členstvím. A nakonec ani s tím, co a jak nakoupíme a za kolik.
Armáda je nutná a basta.
Jen si prostě furt pletete reálný život, tzn. kolik mám v kešeni, s politickým prohlášením, tudíž kolik mi nějaký úřednický páprda co ví hovno, páč celý život nic nedělal a nevydělal si ani zlámanou grešli a žije ze státního, tedy z daní, předepsal utratit.
A mimochodem: Z těch 2% dostanou MNOHEM větší díl (vzhl. k počtu, vybavení, i potřebnosti) právě ti páprdové úředničtí, než armáda.
Teď mě tak napadá:
Možná nejste až tak vojáci a zelení mozci, možná jste spíše ti úředníci a bojujete za své chechtáky na úkor celé společnosti a konec konců i armády...

"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus