AČR kampak kráčíš?

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11736
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Dzin »

pjaro77 píše:Tak branná výchova ? Ako dlho sa to už neučí ?
Černochová žádnou brannou výchovu neplánuje, naopak byla proti, jen vysvětlovala, proč některé dovednosti, které jsou z hlediska OS ČR dobré starší generace měly a mladší ne. A chce, aby se některé věci vrátili na školy do potenciální výuky. Článek na idnes je malinko zavádějící, protože třeba ministryně neřekla ani to, že do AZ může každý, kdo je legálním držitelem zbraně. Jen se vyjádřila ve smyslu, že pro legální držitele zbraní budou dělat výcviky, ale ty přímo do spojistosti s nutností být v AZ nedala.

Mě osobně trochu zklamala tím, že vůbec nechce budovat "evropskou armádu" a navíc ji staví do roviny, že by měla "nahradit NATO". A potěšila zase tím, že chce navýšit (ne jen ve smyslu finančním) podporu pro (novodobé) válečné veterány.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Scotty87
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3941
Registrován: 7/10/2018, 10:52

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Scotty87 »

Evropská armáda nemůže fungovat. Rozhodně ne dokud nebude mít EU opravdu jednotnou zahraniční politiku o které se bude rozhodovat výhradně v Bruselu a to je nereálné. Takže chápu že nechce ztrácet čas s honěním se za chimérou.
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11736
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Dzin »

To, že něco není nyní neznamená, že to nebude nikdy. Ono primárně záleží, jak máš definovanou "evropskou armádu". Jestli podobně, jako "armádu NATO" a nebo podobně jako US Army. Tedy zda si jí představuješ jako armádu společenství nezávislých států a nebo jako armádu federativního (konfederativního) státu. Ani jedno potom není honění se za chymérou, ale jde o relevantní posouzení směřování k jednomu nebo druhému typu v nějakém časovém horizontu. To, že zto vypadá, že MO zcela rezignovalo na jakoukoliv definici nebo stanovení tohoto horizontu, není realistické, je to jen odsouvání problému do budoucna.

Brusel totiž už dávno rozhodl a členské státy přijali, budování "evropské armády". Je definovaná v oddílu 2 (ustanovení o společné bezpečnostní a obranné politice) Lisabonské smlouvy. Vzhledem k velikosti a síle naší armády by bylo dobré se podílet na naplnění čl. 46, který ustavuje "strukturovanou spolupráci členských států". Z našeho pohledu by bylo velmi dobré toto zahájit v rámci spolupráce alespoň s Německem, Polskem a Slovenskem.

Pokud se tedy samozřejmě nejedná jen o prohlášení pro voliče s tím, že realita bude jiná a bude se tomu říkat jinak, než "evropská armáda".

P.S. K tomu (ne)nahrazování evropskou armádou NATO. Pokud to zase není "vyjádření pro voliče", potom je to naprosté nepochopení, co to vlastně znamená. Předně, jak ČR závisí na NATO. Je fakt, že spoustu kapacit NATO je pro nás nepostradatelných, protože jimi samo nedisponujeme. Ovšem nutno si uvědomit, že tyto "kapacity NATO" jsou reálně kapacity USA a evropští členové NATO se na nich podílejí poměrně málo. Evropská armáda (budu používat tento výraz) by právě mohla zajistit rozšíření těchto kapacit, protože souhrn 26 států EU má daleko větší zrdoje pro jejich budování, než každý stát osamoceně. Ostatně sami USA už dlouhodobě vyzývají evropské státy EU k navýšení kapacity. Právě evropská armáda by toto vyřešila daleko efektivněji, než aby se každý stát snažil jít vlastní cestou bez vzájemné spolupráce. Tedy čím užší spolupráce tím jednodušší plnění. A jestli někdo má problém s pojmenovánm evropská armáda, tak tomu může říkat třeba vojenské kapacity členských států EU určené ke vzájemné kooperaci při nasazení ve společných misích.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
pjaro77
podporučík
podporučík
Příspěvky: 692
Registrován: 13/11/2019, 17:19

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od pjaro77 »

Dzin píše:
pjaro77 píše:Tak branná výchova ? Ako dlho sa to už neučí ?
Černochová žádnou brannou výchovu neplánuje, naopak byla proti, jen vysvětlovala, proč některé dovednosti, které jsou z hlediska OS ČR dobré starší generace měly a mladší ne. A chce, aby se některé věci vrátili na školy do potenciální výuky. .... .
Ak zariadi, aby sa deti a mladí učili veciam, napríklad čo robiť ak sa stratia v lese, aby ich nehľadali tri dni tak to bude len dobre.
Scotty87
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3941
Registrován: 7/10/2018, 10:52

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Scotty87 »

Rozhovor s velitelem 4. brn plukovníkem Janem Štěpánkem

Pane plukovníku, co je pro vás jako pro velitele 4. brn na prahu nového roku úkolem číslo jedna?
Úkolem číslo jedna je pro mě i pro celou brigádu pokračovat v plnohodnotném výcviku a to jak na úrovni jednotek, tak i štábů, jednotky aktivní zálohy nevyjímaje. Naše brigádní úkolové uskupení absolvuje v roce 2023
certifikační cvičení řízené Velitelstvím Pozemních sil Armády České republiky. K tomuto cíli bude směřovat náš výcvik. Certifikací pak potvrdíme plnou připravenost 4. brigádního úkolového uskupení pro případné nasazení v rámci Aliance. Takže u mne je na prvním místě výcvik a s tím související zajištění plnohodnotných podmínek, ale zároveň je pro mne důležitá i stabilizace personálu a skvěle fungující a připravený tým lidí, který svým přístupem dokáže motivovat ty ostatní.

Jakou roli pro vás hraje stabilizace personálu, jeho další vzdělávání a jak vypadá naplněnost brigády? Které neobsazené pracovní pozice vás nejvíce pálí?
Stoprocentní naplněnost vidím jako obtížně dosažitelnou a za dobu své služby si nepamatuji, že by někdy byla dosažena. Aktuálním úkolem 4. brn je držet naplněnost nad 70 procenty a toto se nám daří naplňovat. Za uplynulé tři roky k brigádě přišlo 691 vojáků, nicméně na šest set nám jich stále chybí. Vzdělaný a motivovaný personál je pro mě jednou z priorit rozvoje 4. brn, proto pracujeme s termíny jako talent management a bez váhání jsme se přihlásili do pilotního projektu v rámci stipendijního programu AČR, jehož cílem je získávat nedostatkový personál. Procentuálně mě nejvíce pálí nulová naplněnost lékařského personálu. Problematické je rovněž získávat IT specialisty a některé logistické odbornosti, např. v oboru elektro. Daří se nám naplňovat jednotky aktivní zálohy, a to jak zcela novými zájemci, tak i vojáky odcházejícími do zálohy.

Dotkl jste se jednotky aktivní zálohy. Jak vypadá její současná naplněnost a jaké úkoly vidíte v této oblasti?
Příslušníky aktivní zálohy vnímám jako plno hodnotnou součást naší jednotky, a to říkám zcela upřímně. Naším cílem je vytvořit pro ně podmínky k výcviku, aby se mohli v případě nutnosti plnohodnotně začlenit a doplnit bojovou jednotku profesionálních vojáků. K výcviku používáme různé formy a metody, a to jak samostatný výcvik záložníků, tak i začlenění do výcviku celého praporu. V letošním roce budou AZ 41. mpr a 42. mpr zakomponovány do taktických cvičení těchto praporů, což dá výcviku AZ vyšší rozměr.

Počítá se v tomto roce s nějakými modernizačními projekty, které se odrazí ve výzbroji, výstroji i v technice brigády? Případně, plánujete nějaké navýšení schopností?
Brigáda se vždy mohla pyšnit tím, že je vyzbrojena nejnovější technikou i výzbrojí a tento benefit si držíme i nadále. Ve své výbavě máme nyní 138 terénních osobních vozidel Toyota Hilux, což je náhrada za již dosluhující vozidla Land Rover. Významná modernizace se bude týkat ručních zbraní. Právě dostáváme pušky pro přesnou střelbu BREN 2 BR, díky tomu můžeme eliminovat s daleko větší přesností cíle na delší vzdálenost. Jsou náhradou za dosluhující zbraně SVD Dragunov ruského typu. Dále tu máme modernizované útočné pušky BREN 2, jejichž součástí je nový optický přístroj Aimpoint, dále pak nová verze laserového zaměřovače a ozařovače cílů, což zvyšuje schopnosti při vedení bojové činnosti zejména za snížených viditelnostních podmínek. Ruku v ruce s tím souvisí i pořízení nových kulometů Minimi s termovizí, noktovizí a novým denním optickým přístrojem s proměnným zvětšením. V neposlední řadě nahradíme pistole CZ 75 SP 01 Phantom pistolemi P10C, které mají skrytý přímoběžný zápalník, což je mechanismus, kdy je na spoušti stále stejný odpor. Tato pistole má rovněž kompaktnější rozměry, což je při množství nesené výzbroje a výstroje u našich jednotek velice žádoucí. Za významný modernizační projekt považuji takzvanou harrisizaci 4. brn, která spočívá ve výměně zastaralých radiostanic za stanice Harris, což posílí komunikační schopnosti jednotek brigády. Tyto modernizační projekty určitě zvýší schopnosti brigády. Se zaváděním nové techniky souvisí proškolení personálu v její obsluze a údržbě s cílem naučit vojáky nejen tyto zbraně a systémy efektivně používat, ale zároveň i ošetřovat a starat se o ně. Ale to se týká nejenom zbraní a systémů, ale i vozidel, jejichž údržba je věcí celé osádky, nikoliv jen řidiče. Připravenost k okamžitému nasazení totiž neplatí jen pro vojáky, ale i pro jejich výstroj, výzbroj i techniku.

Čekají jednotku letos nějaká významná cvičení, a to jak v tuzemsku, případně v zahraničí?
Úkolem číslo jedna je pro nás do konce roku 2025 prokázat připravenost 4. brigádního úkolového uskupení (4. BÚU) pro nasazení v rámci Aliance v celém spektru operací. K tomu bude také po celý letošní rok směřovat výcvik. Také nás čekají dvě taktická cvičení praporů, první pod názvem Rapid Griffin 22, kdy bude prověřován v měsíci dubnu 41. mechanizovaný prapor, druhé se uskuteční na podzim pod názvem Rapid Calyx 22, při kterém prověříme schopnosti 42. mechanizovaného praporu. Tím se dovrší výcvik na úrovni praporů tak, abychom byli plně připraveni na certifikační cvičení Czech Lion v roce 2023. To jsou cvičení na našem území. V rámci zahraniční spolupráce dlouhodobě kooperujeme s německou 10. obrněnou divizí, a tak využíváme jejich divizních cvičení. V červenci se zúčastníme cvičení pod názvem Schneller Degen, kde si ověříme velení a řízení a procvičíme štáby – nejen velitelství brigády, ale i prvků 4. BÚU v plánování a řízení a boje.

Co vy osobně byste popřál všem vojákům 4. brigády rychlého nasazení do nového roku?
Letošní rok nebude určitě lehčí než roky předešlé. Brigádě přeji především stabilitu a perspektivu. Stabilitu zajistíme prostřednictvím dobře pracujícího personálu a perspektivu modernizačními projekty výstroje a výzbroje. Pro mě jako pro velitele je však důležité i to, aby měli vojáci dobře fungující rodinné zázemí, kde najdou podporu a pochopení. Přece jen to nejcennější, co armáda má, je člověk a o něj v prvé řadě jde.
Rozhovor s velitelem 7. mb brigádním generálem Petrem Svobodou

Pane generále, můžete zhodnotit končící rok pohledem velitele 7. mb?
Měli jsme mnoho úkolů a výcvikových cílů. Plno z nich se změnilo na pomoc našim obyvatelům, kde jsme znovu prokázali, že je na nás spolehnutí. Jeden z hlavních úkolů však musím zmínit. Bylo to cvičení s podporou počítačové simulace CPX Czech Lion, které mělo za úkol prověřit štáby a velitelství všech prvků brigádního uskupení. Během cvičení jsme prokázali secvičenost, schopnost plánovat a řídit operace. Ba co více, štáby ne byly v posádkách, byly vyvedeny do polních velitelských stanovišť. Dále jsme cvičení ještě obohatili o vyvedení praporních úkolových uskupení minus, která s rotními ÚU procvičovala útok a obranu s taktickým soubojovým simulátorem. Suma sumárum, rok plný událostí, za kterým se nemusíme stydět ohlédnout.

Co sedmičku nejvíce ovlivnilo?
Mnoho vyplynulo již z předchozí odpovědi, ale jedno je potřeba říci. Armáda, a sedmičku nevyjímaje, je z podstaty věci připravována reagovat na nenadálé situace, změny operačního prostředí. A tato připravenost se potvrdila i tento rok. S měnícím se prostředím jsme schopni měnit reakce, přizpůsobit týmy a velitelské struktury.

Jak si brigáda stojí z personálního hlediska?
Brigáda se v očích mnohých zdá naplněna lépe než naši bratři bojovníci a sestry bojovnice od sesterské brigády, leteckých základen a pluků. Nicméně musím podotknout, že je to jen klam tabulek nepřizpůsobených na novou strukturu bojových vozidel, kterou připravovali zkušení lidé na sekci rozvoje sil MO. Spadli jsme pod 90 procent naplněnosti a bohužel padáme dál, i když jsem nařídil omezit odchod vojáků k jiným součástem armády. Samozřejmě kromě určených prioritních posádek. Věřím, že si všichni uvědomují, že naplnit (nejen materiálně, ale i personálně) tzv. těžkou brigádu, prostě moravskou „Dukelskou“ sedmičku dle přislíbených CT21 není úkol jednoduchý, a také věřím, jsem životní optimista, že s přibývajícím časem se tento úkol nestane nemožný, což by nebyl dobrý signál pro naše partnery v Alianci, spolutvořitele naší bezpečnosti.

A co technika?
Odpověď je jednoduchá – máme, co máme. Trochu to rozvedu. Bojovníci od 4. brn mají techniku a materiál trochu mladší, ale bylo to dáno etapami vyzbrojování a držení hotovostních systémů. U naší brigády se materiál vojáka obnovuje nyní, něco málo z balistiky jsme měli pro náš 71. mpr, který v minulých třech letech držel nejvyšší hotovost NATO. Dostali jsme nové Toyoty, jako náhradu UAZů a Landroverů. A pořád čekáme na zázrak v podobě přezbrojení PBVP. Tady musím říci jednu důležitou poznámku. Nová PBVP nejsou drahé „hračky“ pro vojáky 7. mb, ale jsou to prostředky od našich obyvatel, které nám prostřednictvím volených zástupců, tedy politiků nakoupí k plnění úkolu. Tato vozidla umožní svojí charakteristikou a bezpečnostním zabezpečením nejméně třikrát lépe splnit bojový úkol, dají trojnásobnou možnost vojákům přežít na bojišti, a tím zase lépe splnit úkol. Srovnejte rčení „drahá hračka“ proti „váš syn či dcera má díky tomuto nákupu větší možnost přežít při plnění úkolu vojáka“.

Můžete nám představit výhled na rok 2022 z hlediska výcviku, ale i mezinárodních cvičení a zapojení brigády?
Budeme pokračovat v přebírání nových ručních zbraní, budeme pokračovat ve vzdělávání našich lidí. Nemůže být dobrý velitel, který by opomíjel tuto stránku života v armádě. Můj zástupce i náčelník štábu jsou ve školách v zahraničí. Tři majory z praporů máme v prestižním kurzu v Izraeli. Mnoho vojáků studuje odborné a kariérové kurzy. Ano, i toto se dá zvládnout v době pandemie a plnění výcvikových úkolů. A když už jsem u toho výcviku, tak nás bude v létě čekat velké cvičení praporního úkolového uskupení na bázi 72. mechanizovaného praporu v německém Hohenfelsu, kde pojede i štáb brigády prokazovat umění převzetí úkolu, jeho zplánování a vedení následné bojové činnosti podřízených vojsk. Vše bude probíhat v mezinárodním prostředí s nadřízenými, ale i podřízenými zahraničními jednotkami. Takto se podle mého mínění buduje důvěra mezi partnery v Alianci. Tím, že se budeme znát a budeme si díky tomu i více věřit.
https://mocr.army.cz/assets/multimedia- ... 1_2022.pdf
pjaro77
podporučík
podporučík
Příspěvky: 692
Registrován: 13/11/2019, 17:19

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od pjaro77 »

Chcem sa spýtať na admádne cvičenia na ktorých sa AČR zúčastňuje. Robia sa aj v zarušenom prostredí ?
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11736
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Dzin »

Myslíš, jestli tam působi REB? Ano a to na obou stranách, tedy jak útočí na naše vojáky, tak je i brání.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
juhelak
nadrotmistr
nadrotmistr
Příspěvky: 195
Registrován: 28/2/2017, 15:08

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od juhelak »

Myslel sem že Bren BR nemá nahrazovat dragunov, ale navýšit schopnosti v rámci družstva. Ani mi to u té pušky nepřijde že by se dala používat stejným způsobem pro stejné účely.
niko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4173
Registrován: 25/11/2016, 10:42

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od niko »

Juhelak: Obidve zbrane su z kategorie "marksmann rifle".
Scotty87
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3941
Registrován: 7/10/2018, 10:52

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Scotty87 »

To že tomu stále říkají Bren BR asi není úplně šťastné. Je to upravená puška pro přesnou střelbu která nahradí Dragunov.
Obrázek
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11736
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Dzin »

Zase označení Bren 2 BR dává na srozuměnou, že se jedná o zbraň rodiny Bren 2 a tedy že je zde v rámci této skupiny širší výběr, který je možno nabídnout. Jak by sis představoval, že by bylo lepší té zbrani říkat?
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11905
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Zemakt »

Bren 2 MR? Battle rifle vs Marksman rifle?
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
juhelak
nadrotmistr
nadrotmistr
Příspěvky: 195
Registrován: 28/2/2017, 15:08

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od juhelak »

V ruce sem BR tedy nemel, ale bral sem jí spíš jako zbran která může postřelovat i na delší vzdlenost..500-750 metrů, nějaký mezistupeň mezi klasickým brenem se 14 tkou hlavní a minimi. Takže spis pro znehybnění nepřítele. Zatímco dragunov spíš jako zbraň "light" odstřelovače. To se musim nekoho zeptat až bude možnost jestli s tím BR je schopen trefit neco na delší vzdálenost i bez tripodu, treba z kleku nebo ze stoje.
Scotty87
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3941
Registrován: 7/10/2018, 10:52

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Scotty87 »

Dzin píše:Zase označení Bren 2 BR dává na srozuměnou, že se jedná o zbraň rodiny Bren 2 a tedy že je zde v rámci této skupiny širší výběr, který je možno nabídnout. Jak by sis představoval, že by bylo lepší té zbrani říkat?
Pokud je označení BR - Battle rifle potom je logické označit pušku pro přesunou střelbu Bren 2 DMR - Designated marksman rifle.
Scotty87
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3941
Registrován: 7/10/2018, 10:52

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Scotty87 »

juhelak píše:V ruce sem BR tedy nemel, ale bral sem jí spíš jako zbran která může postřelovat i na delší vzdlenost..500-750 metrů, nějaký mezistupeň mezi klasickým brenem se 14 tkou hlavní a minimi. Takže spis pro znehybnění nepřítele. Zatímco dragunov spíš jako zbraň "light" odstřelovače. To se musim nekoho zeptat až bude možnost jestli s tím BR je schopen trefit neco na delší vzdálenost i bez tripodu, treba z kleku nebo ze stoje.
Hlavě Bren BR využívá výkonnější náboj 7,62x51 NATO. Je tedy v "kulometné" ráži stejně jako Dragunov. Vzhledem k tomu kolik toho mají Dragunovy za sebou, tak si vojáci určitě nepohorší.
niko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4173
Registrován: 25/11/2016, 10:42

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od niko »

juhelak píše: To se musim nekoho zeptat až bude možnost jestli s tím BR je schopen trefit neco na delší vzdálenost i bez tripodu, treba z kleku nebo ze stoje.
Na tom obrazku ma Bren 2 BR nahodene LPVO 1-6x24 Nightforce, ktore nakupovala ACR. Neviem, aky velky terc si predstavujes pod slovom "nieco", ale bez opory s tym trafi tak terc max na 200 m. Urcite to ale nebude medzinarodny pistolovy do 10tky. Strielat s LPVO (samozrejme s oporou) na 750 m ? Extremne zlozite az nemozne.
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11736
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Dzin »

Scotty87 píše:Pokud je označení BR - Battle rifle potom je logické označit pušku pro přesunou střelbu Bren 2 DMR - Designated marksman rifle.
Pěkné, to dává smysl a i se mi to označení líbí.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Kraken
četař
četař
Příspěvky: 71
Registrován: 6/8/2012, 13:17

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Kraken »

niko píše:
juhelak píše: To se musim nekoho zeptat až bude možnost jestli s tím BR je schopen trefit neco na delší vzdálenost i bez tripodu, treba z kleku nebo ze stoje.
Na tom obrazku ma Bren 2 BR nahodene LPVO 1-6x24 Nightforce, ktore nakupovala ACR. Neviem, aky velky terc si predstavujes pod slovom "nieco", ale bez opory s tym trafi tak terc max na 200 m. Urcite to ale nebude medzinarodny pistolovy do 10tky. Strielat s LPVO (samozrejme s oporou) na 750 m ? Extremne zlozite az nemozne.
Mělo by jít konkrétně o NightForce atacr 1-8x24.
Mohu se z pozice neznalého zeptat jaký je v tom problém? Malé zvětšení?
Dragunov má PSO-1 4x24. Britové u svých DMR L129A1 používají Trijicon ACOG 6x48.
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11905
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Zemakt »

Bez opory se to neudrží v ruce. Problém není v optice. Nebo je to myšleno na těch sedm pade?
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
niko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4173
Registrován: 25/11/2016, 10:42

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od niko »

Kraken: Vdata za info. Myslel, som, ze maju 1-6tku. 1-8micka je samozrejme lepsia.
Kraken píše:Mohu se z pozice neznalého zeptat jaký je v tom problém? Malé zvětšení?
Dragunov má PSO-1 4x24. Britové u svých DMR L129A1 používají Trijicon ACOG 6x48.
Ako som pisal, dolezite je vediet, co sa povazuje za terc. Ked je to medzinarodny pistolovy terc a chceme strielat od osmicky do desiatky, tak to je bez opory zlozite. To iste ak chceme strielat na 750 m. Ak je terc postava vojaka 180cmx60 cm. Tak niekde ho uz len strela chyti. K tej optike. LPVO nie je ostrelovacska optika. Zjednodusene sa to da nazvat prechodom medzi kolimatorom a plnohodnotnym puskohladom. Na velke vzdialenosti proste LPVO nie je stavane. To iste plati aj pre ACOG od Trijiconu. Ten je na tom este horsie. Ako takto, vsetko sa da, aj strielat bez optiky na 500 m rovno do cierneho, ked je dobry strelec, ale takych nie je vela.
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“