Dzin píše: ↑17/2/2022, 08:02
Jaké je to cvičení?
asi Ground Fires 2018, já to mám ze svých uložených fotek
Juraj Tichý píše: ↑17/2/2022, 07:50
vzhľadom na štúdiu, ktorú som dával, mi toto ako 30cm/px nepripadá. Skôr tých 15 alebo 10cm.
Ak by aj, z akej výšky je záber urobený? Predpokladám dron a nejakých 500m, čiže žiadne vplvy 20-25km atmosféry, ktoré spôsobia ďalšie rozostrenie záberu a zlievanie farby pixelov. A už na tejto fotke je problém v pravej časti fotky rozlíšiť vojakov od tieňa.
Google maps používa práve najlepšie rozlíšenie 15cm. Priblížme si VHM Pieštany a skúsme identifikovať akú techniku majú na dvore...
Základem této diskuze bylo, co všechno je možné z fotografie s rozlišením 30 cm na pixel zjistit. Tedy jestli je možné z těch 300 pixelů osmikolového vozidla aspoň identifikovat jeho typ nebo třeba určit i jeho konfiguraci. Samozřejmě že je původní fotka v jemnějším rozlišení (cca 10 cm na pixel), kterou jsem zmenšil a uložit s minimální úrovní komprese. Čímž se dostávám k Vámi uvedenému příkladu s VHM. Google sice tvrdí, že má fotografie s rozlišením 15 cm na pixel, ale to neznamená, že je taková každá fotka. Dále pak výsledek ovlivňují použité algoritmy pro kompresi. Zde jsem porovnal snímek VHM Pieštany s Leteckým muzeem Kunovice.

Kbely jsem nepoužil kvůli tomu, že nad městy Google používá poměrně výrazný postprocessing. Tím se dostávám k další možnosti zkvalitnění obrazu. Pokud fotím zájmovou oblast, mohu ji mít už předem nasnímanou ve vyšším rozlišení/za lepších podmínek a na základě toho si tak obraz ze senzoru doostřím. Nemusím tak mít na senzoru aktivní a adaptivní optiku řízenou lasery, jako když snímkuji něco, co jsem před tím nikdy neviděl.