Válka na Ukrajině

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5867
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Polarfox »

Hledání viníků, zavírání očí... Máme tu neopakovatelnou možnost (kterou by si většina z nás nechala určitě ujít) vidět v přímém přenosu, jak to vypadalo v Německu v 30tých a 40tých letech minulého století...ale zase bijí nacistickou verbež...
https://www.facebook.com/watch/?v=4654612737982229 (kdyžtak to má titulky)
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
niko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4135
Registrován: 25/11/2016, 10:42

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od niko »

Lynx: Dirlewanger bola trestna jednotka. Urcite tam neboli ziadni dobrovolnici. Ludia tam sli za trest.
niko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4135
Registrován: 25/11/2016, 10:42

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od niko »

Lynx: Dirlewanger a ceski dobrovolnici su dve neporovnatelne veci. Dirlewanger bol trestny pluk zlozeny z pytliakov, trestancov, komunistov a dezerterov, ktory mal extremny problem s disciplinou a velenim. Preto sa jeho prislusnici spravali, ako sa spravali. Ceskych dobrovolnikov mozeme skor prirovnat k cs. interbrigadistom v Spanielsku.
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11769
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Zemakt »

:roll: Tak, jsou to zřejmě profesionálové, tak dělaj to co umí nejlépe ne. Ve prospěch správné věci. Jen ta forma článku, ta se mi jako optimální fakt nezdá.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17866
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od skelet »

Je hezké, že se o nich furt bavíte jako o myslivcích, ale je to třeba číst pozorněji. Jsou to bývalí vojáci. Nejspíše tedy i veteráni z Afghánistánu.
ObrázekObrázekObrázek
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2569
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

Žeby téma budúco týždňovej návštevy MO USA?

Washington Post: Ukrajina potrebuje viac systémov protivzdušnej obrany namiesto stíhačiek MiG-29, najmä S-300 SAM
Rokovania pokračovali pred budúcotýždňovou návštevou ministra obrany Lloyda Austina, aby sa stretol so spojencami v NATO vrátane Slovenska, ktoré je spolu s Poľskom a Rumunskom pripravené poskytnúť vojenskú pomoc svojmu vojnou zničenému susedovi. Na Slovensku je najmä protilietadlový raketový systém S-300, ktorý poznajú Ukrajinci.
Nadchádzajúcu návštevu Austina na Slovensku by bolo možné využiť na uzavretie dodatočných dohôd o využívaní jeho železníc na uľahčenie rýchlejšieho presunu humanitárnej pomoci a pohonných hmôt na Ukrajinu. Na rozdiel od niektorých iných susedných krajín má Slovensko lodný uzol, ktorý prevádzkuje európsku železnicu so štandardným rozchodom aj železnicu so širším rozchodom používanú na Ukrajine, čo z nej robí atraktívnu možnosť.

https://defence-ua.com/weapon_and_tech/ ... -6387.html
Wolfhound
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 579
Registrován: 28/1/2022, 21:03

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Wolfhound »

Austrálie dodává Ukrajině mj. výzbroj za 70 mil. dolarů.

Zdroj:
https://www.pm.gov.au/media/australian-support-ukraine

Pozn. včera část pomoci přivezl do Evropy australský C-17A.
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4101
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od jarl »

Pročištěno! Koho by to zajímalo, máme na Palbě o jednotce Dirlewanger samostatný článek https://www.palba.cz/viewtopic.php?t=4890
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1479
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

Záběry z obsazení ukrajinského letiště (pravděpodobně Gostomel). 24.2. 22
https://t.me/boris_rozhin/31305
---
Záporoží. Domácí jdou tahat Točku ukrajinské armády
https://t.me/milinfolive/78527
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11663
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Dzin »

Chtěl bych se tu dotknout jednoho aspektu ruské armády. Vždy jsem na základě mých znalostí o nich považoval velká ruská cvičení, navazující na tradici cvičení Sovětské armády a Varšavské smlouvy, za ne moc efektivní prostředek zvyšování bojové připravenosti vojsk. Myslel jsem si, že se to dá dělat lépe a reálný dopad bude menší, než Rusko prezentuje.

Válečné dění na Ukrajině mě donutilo to přehodnotit. Podle průběhu bojů si nyní myslím, že jsou ve skutečnosti naprosto k ničemu a jejich dopad na bojovou připravenost je když en nulový, tak naprosto mizivý. Přímo jsem si vzpomenul na mého kolegu, který hodnotil přehlídky ČSLA jako naprosto skvělé, že ti vojáci vypadají jako ti nejlepší ze všech, ale realita je ve skutečnosti jiná. Stejně tak mi přijdou i zmíněná cvičení, jako obyčejné divadlo pro vizuální efekt bez dopadu na realitu.

Protože jen tak mi dává smysl to, čeho jsme svědky na Ukrajině. Když mám cvičení o rozsahu vojsk zhruba současného konfliktu, tak by to mělo být alespoň nějak znát. Jenže tady mi přijde, jako by se ruská armáda do podobné situace, na jakou je měla tato cvičení připravovat, dostala poprvé. Třeba jak může vzniknout taková zrůdnost, jako byl ten šedesáti kilometrový ruský konvoj mířící na Kyjev? Jinak, než naprostou nepřipraveností ruské armády, si to neumím vysvětlit. Všechna předválečná hodnocení mi tak nyní přijdou jako hodně nadsazená.

Myslím si, že kdyby Rusko bojovalo proti nějakému vyrovnanějšímu protivníkovi, byly bychom svědky debaklu jejich armády možná porovnatelný s první fází operace Barbarossa. Jedině, že Rusko má nad Ukrajinou významnou početní i materiální převahu bude podle mě hlavní důvod ruského vítězství (ano, stále si myslím, že Rusko vyhraje). Ale bude to jednoznačně Pyrrhovo vítězství.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Viking Vike
desátník
desátník
Příspěvky: 55
Registrován: 22/10/2021, 11:29

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Viking Vike »

Dzin píše: 12/3/2022, 17:35 Chtěl bych se tu dotknout jednoho aspektu ruské armády. Vždy jsem na základě mých znalostí o nich považoval velká ruská cvičení, navazující na tradici cvičení Sovětské armády a Varšavské smlouvy, ...
Je to už možno aj rok, čo nejaký odborník kritizoval malý rozsah našich cvičení, a za vzor dával veľké ruské cvičenia, pretože len tie umožňujú precvičiť logistiku :rotuj:
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11663
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Dzin »

Viking Vike píše: 12/3/2022, 18:56 Je to už možno aj rok, čo nejaký odborník kritizoval malý rozsah našich cvičení, a za vzor dával veľké ruské cvičenia, pretože len tie umožňujú precvičiť logistiku :rotuj:
Přesně tak. :up: Ta velká cvičení jsou ideální právě na toto. A v čem to vypadá, že mají Rusové na Ukrajině největší problémy? V tom, co by měli mít perfektně nacvičeno. :down:
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
HONZIK11
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4021
Registrován: 16/11/2014, 19:51

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od HONZIK11 »

To , ze to bude Pyrrhovo vitezstvi bylo znamo od sameho zacatku. Ukrajina skryte zmobilizovala ,takze co se lidskeho potencialu tyka rekl bych ze meli i presilu.
Jenze je to lidska presila bez moznosti pohybu, nevim zda si mysleli a takticky spolehali na to, ze se podari protlacit bezletovou zonu.
Co se oneho konvoje 60km dlouheho tyka. V jinych podminkach by,zrejme nevznikl ani nebyl pouzit.
Co na nem nakonec bylo spatne ? Zname okolnosti a duvody jeho vzniku , zname oblast a jeji zabezpeceni ,mysli si nekdo , ze tam byl poslan kdyby byl ohrozen a hrozilo jeho totalni zniceni? Jeho zastaveni znamenalo vykladku, ta se realizovala. Konvoj je dnes rozptylen.
V pripade dlouhodobe blokace Kijeva bude to co ten konvoj privezl zrejme potrebny.
Dnes se spojilo pevninske Rusko s Krymem cestnim, jiz pozemnim koridorem. Mariupol je obklicen a pomoc mu jiz pravidelne armady UA nemohou. Toto,se nemelo,stat. Ted budou z Ruska posileny jizni sledy a paklize se otoci na sever obklici roky budovane a zakopane seskupeni pred Doneckem a Luhanskem. Paklize pujdou po pobrezi dostanou se az k Odese.
Melo by se zacit urychlene rokovat . Dnes to Ukrajina prohrala,pres vsechen jeji sympaticky a hekticky odpor proti Rusakovi.
Ja souhlasim ,ze Rus je parchant ,ale nevim , jak si nekdo mohl myslel, ze proleti Ukrajinou za tri dny.
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11663
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Dzin »

Odkud máš, že Ukrajina skrytě zmobilizovala?

Co se týká "dlouhého konvoje", u něj je všechno špatně. To jak vznikl a přetrvával do moderního konfliktu nepatří. Jedině díky tomu, že Rusové bojují proti o dost slabšímu protivníkovy nedisponující dostatečně moderní výzbrojí a výstrojí to nevedlo k jeho úplnému zničení. Taková koncentrace jednotek a techniky se v moderním konfliktu nesmí připustit. To, co popisuješ se dá udělat daleko lépe a hlavně decentralizovaněji. Nedá se to omlouvat tím, že nepředpokládali útok na něj, to spíše jen ukazuje ruskou laxnost.

Jinak, právě průběh bojů ukazuje, že to byli nejspíše samotní Rusové, kdo si myslel, že Ukrajinou "proletí za tři dny". Jinak ale souhlasím, díky drtivé početní a materiální převaze Rusů Ukrajina nejspíše padne.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 5060
Registrován: 28/8/2018, 18:27

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Juraj Tichý »

Zostrelený KA-52 RF13409

https://fb.watch/bJk9wdFKY_/
niko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4135
Registrován: 25/11/2016, 10:42

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od niko »

To uz je minimalne stvrty Ka-52. V porovnani so stratami konkurentov: stare Mi-24 -7 stojov, Mi-28-1 stroj, mi Ka-52 ako nejaka ultimatna zbran vobec nepride, vzhladom na rusky predvojnovy marketing.
oliver99
četař
četař
Příspěvky: 63
Registrován: 28/2/2022, 16:53

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od oliver99 »

Dzin píše: 12/3/2022, 20:35 Jinak ale souhlasím, díky drtivé početní a materiální převaze Rusů Ukrajina nejspíše padne.
ale bude to boliet
https://mobile.twitter.com/TheDeadDistr ... 8245388293
Wasp
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2463
Registrován: 24/6/2014, 15:46

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Wasp »

Větší pasivní ochrana ruských helikoptér si asi neporadí s 10 Stingery ze všech stran. Asi by to chtělo jiný způsob nasazení vrtulníků ?
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4247
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Alfik »

Dzin píše: 12/3/2022, 20:35 Co se týká "dlouhého konvoje", u něj je všechno špatně. To jak vznikl a přetrvával do moderního konfliktu nepatří. Jedině díky tomu, že Rusové bojují proti o dost slabšímu protivníkovy nedisponující dostatečně moderní výzbrojí a výstrojí to nevedlo k jeho úplnému zničení. Taková koncentrace jednotek a techniky se v moderním konfliktu nesmí připustit. To, co popisuješ se dá udělat daleko lépe a hlavně decentralizovaněji. Nedá se to omlouvat tím, že nepředpokládali útok na něj, to spíše jen ukazuje ruskou laxnost.
Přesně tak. Plus, špatně je na takovém konvoji i to, že způsobuje sám další, následné, logistické problémy.
Konvoj není "jen" směrem tam. Konvoj je obousměrný, protože samy vozidla v konvoji potřebují palivo, opravy, a dále vojsko potřebuje jídlo, a nemalá část se musí i přesouvat zpět v důsledku (např.) nemocí, zranění... takže zácpy v obou směrech...
Pokud budeme počítat vozidlo na dejme tomu 30m, s mezerami před a za ním, tak na 100m máme 3 vozidla, možná i víc pokud se "zahustily" v důsledku různých nedodržování mezer a vzniklých problémů (viz výše).
Na 60km pak dostaneme skoro tisíc vozidel!
Je nemyslitelné, už kvůli statistickým důvodům, že by v takovém množství nevznikaly vícepožadavky na logistiku!

No ale právě tohle je to, o čem se předpokládalo, že to budou mít nacvičené...

Btw zdá se že jim to došlo, ten konvoj se už pár dní postupně rozmisťuje po okolí aby se "rozředil".
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11663
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Dzin »

niko píše: 13/3/2022, 09:08 To uz je minimalne stvrty Ka-52. V porovnani so stratami konkurentov: stare Mi-24 -7 stojov, Mi-28-1 stroj, mi Ka-52 ako nejaka ultimatna zbran vobec nepride, vzhladom na rusky predvojnovy marketing.
Ohledně poměru ztrát mezi jednotlivými stroji. Mi-24 je stále nejrozšířenější bitevní vrtulník v ruské armádě, mají jich kolem 300. A potom jsou Ka-52 a Mi-28 kolem 100. Ovšem Mi-28 má docela problémy se zaváděním do výzbroje, zatímco Ka-52 je už běžně provozován. Asi bude nasazován do akcí častěji.

Jeho ztráty budou potom souviset s tím, co tu bylo napsáno, tedy poměrně velkým počtem MANPAD prostředků u Ukrajinců díky zahraničním dodávkám. Možná tam hraje roly i způsob nasazení, kdy Rusko stále preferuje blízký kontakt vrtulníků s nepřítelem. Proti těmto raketám mi Ka-52 potom nepřijde nějak lépe chráněný, než Mi-24. Je navržen jako odolný proti nepříteli, který je vybaven primárně hlavňovou PVO.

Pro lepší zhodnocení by to ale chtělo počty odlétaných hodin.
oliver99 píše: 13/3/2022, 09:09 ale bude to boliet
Ano a už to bolí. Ruské ztráty jsou pro mě naprosto nečekané. Sice jsem neměl přehnaná očekávání o kvalitě ruských sil, považoval jsem je sice za horší, než vojska států NATO (až na pár výjimek), ale myslel jsem, že jsou minimálně na úrovni Ukrajinské armády a při výrazné početní a materiální převaze pro ně nebude problém "prohnat se Ukrajinou jako průjem zadkem".
Alfik píše: 13/3/2022, 10:16 Btw zdá se že jim to došlo, ten konvoj se už pár dní postupně rozmisťuje po okolí aby se "rozředil".
Jj, učí se, ale přesně jak píšeš, tohle už měli mít nacvičené dávno obzvláště, když to vypadalo, že přesně na takové akce se neustále cvičí.
Naposledy upravil(a) Dzin dne 13/3/2022, 17:28, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“