Válka na Ukrajině

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Polarfox »

segal7 píše: 1/4/2022, 12:41 Kdyby to byly Gliwice, tak bude cílem nemocnice, škola nebo školka a ruská média plná fotek mrtvých a zraněných dětí s popiskem o nelidskosti fašistů, co se nezastaví před ničím.
Asi tak. Odpálili by něco, čeho mají dost a na čem jim nezáleží (civilové atd.) a ne něco, co potřebují. Plus snadněji...stačí v Donbasu otočit Grad a poslat rakety do zázemí. Nemluvě o tom jaký by teď měli důvod? Ruské obyvatelstvo je aktuálně vymyté a invazi podporuje...Gliwice bez cíle a potřeby jsou k ničemu. A tím, že se Ukrajincům připíše úspěch vůči regulérnímu vojenskému cíli na ruském území pod ochranou PVO se propagandě také moc nehelfne. Jako false flag to nedává moc smysl.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Ukrajinske vojska prevzali kontrolu nad obcami: Demydiv, Dymer, Lytvynivka, Gavrylivka, Kozarovychi, Zhovtneve, Hlybivka, Yasnohorodka, Talakun, Sukoluchchya, Lypivka, Gavronshchyna, Makovyshche, Mykolaivka, Khmilna, Rudnya, Shevchenkove, Bobryk, Stara Basan, Nova Basan, Makeyevka, Pohreby, Bazhanivka, Volodymyrivka, Shnyakivka, Salne, Sofiyivka, Gavrylivka.

Ustupujuci okupanti dostavaju pozdravy od ZSU:
https://twitter.com/TheDeadDistrict/sta ... iQifQpAAAA
A zaroven nechavaju darceky Ukrajincom:
https://twitter.com/TheDeadDistrict/sta ... nOiPQpAAAA
Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

Docela zajímavé povídání jednoho z českých dobrovolníků (ex francouzská cizinecká legie)
https://mobile.twitter.com/barbarian_co ... Aa692WuH0Q
Naposledy upravil(a) Nesher dne 1/4/2022, 13:56, celkem upraveno 1 x.
niko
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od niko »

Zla sprava: Izum padol. Potvrdene GS ZSU. :(
Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

SRN udělila souhlas CSG k exportu zbytku (většina šla do Iráku) ex NVA NDR a posléze ex švédských BVP 1 na Ukrajinu.
https://www.rnd.de/politik/bundesregier ... 1648813187

Lynxe asi už opravdu trefí, zase ta zlá CSG :D
HONZIK11
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od HONZIK11 »

Nesher píše: 1/4/2022, 14:19 Mi 28 sestřelen
https://mobile.twitter.com/Nahasaki/sta ... 1200532498
Zásah přmo do výstupních horkých trysek motoru.
Flader
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Flader »

Nesher píše: 1/4/2022, 14:29 SRN udělila souhlas CSG k exportu zbytku (většina šla do Iráku) ex NVA NDR a posléze ex švédských BVP 1 na Ukrajinu.
https://www.rnd.de/politik/bundesregier ... 1648813187

Lynxe asi už opravdu trefí, zase ta zlá CSG :D

Len neviem, či z toho, že ich dodáva CSG, alebo, že ich dodáva na Ukrajinu.
Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

Flader
A je správně, Lynx je sice svérázný, ale z B bych ho nepodeziral :-)
Lynx
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Lynx »

HONZIK11 píše: 1/4/2022, 14:40
Nesher píše: 1/4/2022, 14:19 Mi 28 sestřelen
https://mobile.twitter.com/Nahasaki/sta ... 1200532498
Zásah přmo do výstupních horkých trysek motoru.
Bola by zaujímavá analýza pravdepodobnosti vyviaznutia živej Posádky z koncepcie koaxiálnych rotorov Ka52 a klasickej koncepcie Mi28. Niečo mi napovedá, že Ka52 aj v prípade zásahu vie ako-tak bezpečne dosadnúť.

Inak ja sa skvele bavim na tom, ako ľahko sa ľudia nechajú vodiť za nos. Pošlem na účet 18.88Eur a už som za nacka :D na to si dajte pozor 😏

Nesher, ty si kdesi spomínal veľmi dlhé preskolenia na západné moderné zbrane. UA deklarovali schopnosť preškolenia sa pilotov na F16 za 2-3tyzdne..
Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

To bych rád viděl. Kdysi jsem se bavil s jedním z našich pilotů (dnes už zasloužilý penzista) a ten mi tvrdil, že mu jen přechod z metrického na imperiální systém mentálně (než to přestal v hlavě přepočítávat a byl si ve stopách jistý) trval několik měsíců. A to po něm nikdo nestřílel a seděl pořád ve stejném letadle (jen se vyměnily budíky). Za 14 dní se naučí vzlétnout a přistát. A to nemluvím o pozemním personálu, tam je to ještě
složitější. Kdyby jeli jak fretky 6 dní v týdnu, tak možná za 4 měsíce budou piloti schopni omezeného boje a pozemní personál ty letadla udržovat. Západní a ruská technika, to je úplně jiný systém.
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Juraj Tichý »

Lynx: Za nácka si v spojitosti s tvojími vyjadreniami na židov.
vencour
štábní praporčík
štábní praporčík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vencour »

Nesher píše: 1/4/2022, 15:42 To bych rád viděl. Kdysi jsem se bavil s jedním z našich pilotů (dnes už zasloužilý penzista) a ten mi tvrdil, že mu jen přechod z metrického na imperiální systém mentálně (než to přestal v hlavě přepočítávat a byl si ve stopách jistý) trval několik měsíců. A to po něm nikdo nestřílel a seděl pořád ve stejném letadle (jen se vyměnily budíky). Za 14 dní se naučí vzlétnout a přistát. A to nemluvím o pozemním personálu, tam je to ještě
složitější. Kdyby jeli jak fretky 6 dní v týdnu, tak možná za 4 měsíce budou piloti schopni omezeného boje a pozemní personál ty letadla udržovat. Západní a ruská technika, to je úplně jiný systém.
To se mi nějak nezdá. Každé letadlo má nějaké "bezpečné" a "bojové" parametry, ať už jsou v palcích, librách nebo čem. Vycházím z toho, že jsem se kolik let pohyboval ve virtuálním lítání. Pořád jste na něco museli dávat pozor. Ale věděli jste, na co dávat pozor, teplotu, otáčky, museli jste vědět, co sledovat. Tak mi to nepřijde tak složité změnit co mám sledovat.
Obrázek
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny. (Jonathan Archer, Enterprise)
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Pokud celý život lítáš v metrech, tak si obtížnéě zvykneš na stopy. Je rozdíl, když ti mozek registruje 1500metru nebo 1500ft. Jde to přeučit, ale chvilku to zabere.
ObrázekObrázekObrázek
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Juraj Tichý »

Čo ja viem, veď /3 a máš zo stop metre.
Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

Juraj Tichý píše: 1/4/2022, 15:53 Čo ja viem, veď /3 a máš zo stop metre.
Což se dobře řekne z gauče, prostě měl za dvacet nadrilované metry, tak to chvíli trvá než začneš myslet ve stopách. Samozřejmě to zvládl, ale chvíli to trvalo.
Takže k tomu jak budou za dva týdny bojovat v F 16 jsem mírně řečeno skeptický.
vencour
štábní praporčík
štábní praporčík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vencour »

Nesher píše: 1/4/2022, 16:03
Což se dobře řekne z gauče, prostě měl za dvacet nadrilované metry, tak to chvíli trvá než začneš myslet ve stopách. Samozřejmě to zvládl, ale chvíli to trvalo.
Inteligentní systémy mají něco jako "varování u nízké výšky", navíc většinou sleduješ děj kolem sebe, horizont, významné body v krajině, šestou, musíš mít nahmatáno rukama, abys nemusel přemýšlet, kde co najdeš - to všechno mi přijde aspoň srovnatelné s tím, jestli stopy/metry.
Obrázek
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny. (Jonathan Archer, Enterprise)
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

není to tak jednoduché, jak se zdá, viz. série Letecké katastrofy. Minimálně jedno letadlo kvůli tomu mělo havárii. A to jen kvůli tomu, že někdo nepřepl svůj mozek z metrického na imperiální.
ObrázekObrázekObrázek
Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

vencour píše: 1/4/2022, 16:11
Inteligentní systémy mají něco jako "varování u nízké výšky", navíc většinou sleduješ děj kolem sebe, horizont, významné body v krajině, šestou, musíš mít nahmatáno rukama, abys nemusel přemýšlet, kde co najdeš - to všechno mi přijde aspoň srovnatelné s tím, jestli stopy/metry.
Jak jsem koupil, tak prodávám. Jinak, aby bylo jasno, neznamenalo to, že nemohl létat, jen to byla další starost na víc.
A teď si představ, že tě posadí do letadla kde je jinak všechno. Mig 29 a F 16 jsou dva totálně odlišné světy, do toho jazyková bariéra atd. Prostě dva týdny jsou nesmysl. V nejlepším možném případě tři měsíce, spíše čtyři. A pozemní obsluha na to bude ještě hůř.
vencour
štábní praporčík
štábní praporčík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vencour »

Nesher píše: 1/4/2022, 16:20
vencour píše: 1/4/2022, 16:11

Jak jsem koupil, tak prodávám. Jinak, aby bylo jasno, neznamenalo to, že nemohl létat, jen to byla další starost na víc.
A teď si představ, že tě posadí do letadla kde je jinak všechno. Mig 29 a F 16 jsou dva totálně odlišné světy, do toho jazyková bariéra atd. Prostě dva týdny jsou nesmysl. V nejlepším možném případě tři měsíce, spíše čtyři. A pozemní obsluha na to bude ještě hůř.
Já to beru, že je to jiné. Ale piloti mají možnost i nanečisto cvičit, jako v Tmavomodrém světě blbnuli na kolech naši piloti. Pro P-38 (ten jsem lehce studoval) i jiné stroje jsou nějaké manuály. Pilotů má UA snad dost, někteří v tom (těch manuálech) můžou "ležet" a ostatní z nich nich dělaj co dosud.
Nevíme, kdy začali piloti cvičit, zkoušet, učit se. Proto mi to nepřijde nereálné.Ti lepší to zvládnou dříve. Plus já neznam "roury", mne zajímaly hlavně vrtulové stroje. U těch bylo na čem zkoušet a jak se připravovat. Kolega co lítá, říká, že kdo lítá virtuálně, ten nějaké návyky má. A kdo zná jeden stroj, že zvládne i další, hlavní je, jak moc hodný to je stroj.
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“