Válka na Ukrajině

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Juraj Tichý »

Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Martin.K
praporčík
praporčík

Příspěvek od Martin.K »

Juraj Tichý píše: 26/4/2022, 09:32 Lov na kacky. Jeden operátor ATGM dal dole 4 tanky a bvp v rade
:up: Ale nevíš jestli je fakt zničili, zvláště ty tanky přece jen něco vydrží a podle toho videa neútočili shora na nejslabší místo. Přijde mi divný, že není vidět žádný pohyb nebo reakce, přece jen mezi těma výstřely byl čas se někam pohnout.
Tvůj temný oheň ti nepomůže, plameni Udúnu. Vrať se do stínu!
Obrázek
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Jo také mi to tak přišlo, klidně PR.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Daver
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Daver »

Já jenom, mužou si dovolit plýtvat rakety na PR shoty?
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Lynx
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Lynx »

Daver, to je hlboké nepochopenie. PR, alebo inými slovami propaganda, nie je plytvanie zdrojmi, ale investícia. Morálku vojska ci národa ma oveľa väčšiu cenu ako pár kusov rakiet, grantov ci nabojov
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán

Pri treťom zásahu je vidieť opúšťanie vozidla posádkou.
Vozidla sú zaparkované na nejakej línii, asi sa nikomu nechce byť neustále zalezený v nie príliš pohodlnej pozícii. V jednom vozidle bude niekto, kto pozoruje perimeter, ale evidentne nedostatočne.
No a potom čo prvý buchne, utekaj do vozidla a snaž sa sním utiecť = samovražda.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Jako ne že by jsem chtěl být chytrej, ale neměli být v okopech ve věžovém postavení?
ObrázekObrázek

trma

Příspěvek od trma »

Vigilant
desátník
desátník

Příspěvek od Vigilant »

To video je i tady

A připadá mi že je vidět jak po tom prvním tanku někdo chodí. Teda scénář jaký popisuje Juraj je klidně možný. Navíc to není ani z daleka první video podobného přepadu kde Rusové vůbec nereagují (zadýmování atd.)
@Zemakt kolik lidí v každé válce umře proto, že se jednou rozhodnou něco neudělat? Pak jaká je konkrétní situace? 10km za frontou? Krátká přestávka na pochodu? A co bys vlastně měl dělat? Doba letu rakety je ~10s. Co jsem teď rychle našel tak letí 350m/s (resp. https://www.globalsecurity.org/military ... stugna.htm tvrdí že na 5000m letí max 14,3s). Teda někdě tam tím směrem 3,5km daleko je v keři postavené OZ, jak velká je šance že si ho všimneš?
trma píše: 26/4/2022, 12:35 Sonarove snimky kriznika Moskva:
https://mezha.media/2022/04/25/zyomka-r ... er-moskva/
Zajímavé, pozná někdo ten vrtulník na druhém snímku? Na cokoliv od Kamova to nevypadá. Mi-14?
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Re: Italská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Rase »

Italský deník Corriere della Sera zveřejnil informaci, že italský premiér Mario Draghi chystá balíček pomoci pro napadenou Ukrajinu. Mělo by se jednat o americké pásové houfnice M109, velmi moderní německé samohybné PzH 2000 a v neposlední řadě také italské obrněnce Sidam 25, které mají čtyři protiletadlové kanóny Oerlikon. Jedná se o poměrně zajímavou zbraň s vysokou účinností proti nízko letícím cílům.

https://armadnizpravodaj.cz/pozemni-tec ... oerlikony/
Obrázek

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
segal7
praporčík
praporčík

Příspěvek od segal7 »

Martin.K píše: 26/4/2022, 11:00
:up: Ale nevíš jestli je fakt zničili, zvláště ty tanky přece jen něco vydrží a podle toho videa neútočili shora na nejslabší místo. Přijde mi divný, že není vidět žádný pohyb nebo reakce, přece jen mezi těma výstřely byl čas se někam pohnout.
Stugna P je těžší váha PTŘS v ráži 152mm prý proráží 1000mm+ RHA, v ráži 130mm - 700mm+ RHA
Nejhorší je nebýt...
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Nevím, ta linie mne k tomu navedla, tankový prapor známe ne 😏. Jinak ten vrtulník je zmiňován jako Mi 26
ObrázekObrázek

Martin.K
praporčík
praporčík

Příspěvek od Martin.K »

Hele a není to nějaký fejk, jak by se tam teď dostali. To to rusi nehlídaj? A co ten vrtulník Kamov to není, fakt to vypadá jako Mi-26, ale co tam dělá? To jako spadnul při evakuaci nebo co?
Tvůj temný oheň ti nepomůže, plameni Udúnu. Vrať se do stínu!
Obrázek
Vigilant
desátník
desátník

Příspěvek od Vigilant »

Jo, už jsem doma :) Pardon jestli to vyznělo moc příkře, nebylo to tak myšlené.
Opravdu to vypadá jako Mi-26, ale težký pozemní nákladní vrtulník jsem tam úplně nečekal.
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Však se nic neděje. Mněl to snad být evakuační vrtulník.
ObrázekObrázek

JiK
nadpraporčík
nadpraporčík

Příspěvek od JiK »

V podnesteri to asi brzo zacne. Ruska státní agentura promluvila za ne, ze jsou oběti a ze se orgány postaví za práva a zájmy lidu. Jako na Donbase. Lid už se nemůže dočkat až bude zachráněn.

https://twitter.com/nexta_tv/status/151 ... crtcbz14IQ

Řekl bych, že poněkud naivní plán je vyrazit s tankama a obsadit Odesu. A když se to nepovede, tak aspoň zaútočit na moldavii (kde má třetina lidi rumunský pas) a zatáhnout do války Rumunsko, které je členem NATO. Pak by museli spojenci nějak reagovat a rusak by měl doma jak zdůvodnit, proč jde vše k ničemu.
NevimJiste

Příspěvek od NevimJiste »

seabee
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od seabee »

Tak Německo se částečně rozhoupalo a pošle na Ukrajinu alespoň PVO systémy Gepard. Výsledek včerejšího jednání spolkové vlády, dneska oznámený.
https://www.kmweg.de/systeme-produkte/k ... pard-1-a2/
Velký obrázek
Obrázek je vizuálně zmenšen. Zobrazit v plné velikosti
AQutor: Hans-Hermann Bühling
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál

Příspěvek od Lord »

Martin.K píše: 26/4/2022, 13:40
Hele a není to nějaký fejk, jak by se tam teď dostali. To to rusi nehlídaj? A co ten vrtulník Kamov to není, fakt to vypadá jako Mi-26, ale co tam dělá? To jako spadnul při evakuaci nebo co?

Možná snímky neoficiální cestou vypouští Rusové. Vypadají věrně, podle předpokladu je loď převrácena na levobok.
Tudíž rakety P-1000 Vulkan bylo možné na jedné straně vyjmout, na levoboku nikoliv. Snad tam nebyly jaderné hlavice.

Postavili ji za cara, teď má sto let stará loď ohledat vrak křižníku Moskva
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... anicni_aha

To video, kdy byl křižník Moskva ještě na hladině asi taky vypustili, protože v závěru tam někdo parusky říká, co to děláš?!

I když u článku je napsaná legenda, že oděský potápěč Rostislav Kurochkin distribuoval první echolokační snímky křižníku s řízenými střelami "Moskva", který se potopil v Černém moři asi 80 námořních mil od Oděsy.

Multifunkční vrtulník Ka-27 ("Helix" podle kódu NATO) byl součástí letecké skupiny křižníku "Moskva". Jestli se zřítil, nebo z lodě vypadl, je otázka.
Ale zase jinde uvádí, že jde o Mi-26 ležící poblíž křižníku. Podle Kurochina byl pravděpodobně použit při pokusu uhasit požár na lodi a spadl do moře.
No nevím, možný je všechno.

Současně je třeba poznamenat, že fotografie obrazovky připomínají německý aktivní sonar Atlas Electronik CSU 90 - v oblasti mají takové ve službě ponorky Dolphin izraelského námořnictva.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“