Odolnost tanku M1 Abrams
Tank M1 Abrams
Vůči tanku M1A2 jsem zaznamenal dosti výhrad. Samozřejmě-ne ze strany Američanů, ale i tak se zdály býti dosti podloženými. Navíc se poukazovalo na jejich neoslňující výsledky v IQR, a to jak ve srovnání s tamní (ne zrovna nejmodernější) výzbrojí, tak i např. s výsledky Britů (o poznání lepšími). Hlavní výhrady, které jsem slyšel směřovaly k pojezdovému ústrojí, pancéřování a turb.pohonu.
U pohonu byla tanku vytýkána vysoká spotřeba, VZHLEDEM K TOMU malá zásoba vezeného paliva (a tedy i krátký dojezd), velká tepelná stopa a praktická nemožnost dostatečného schlazení splodin, tak aby bylo možno je vrátit do nádrží, jako plyn bránící zahoření PHM v případě zásahu.
U pancéřování je to vlastně výtka na adresu ochuzeného uranu. Ten sice zvyšuje jeho odolnost, ale též hmotnost, a to neúměrně k dosahovaným výsledkům. Mělo by jít o to, že uranová vrstva měla tank učinit prakticky nezničitelný, alespoň podle představ Amíků. I Titanik měl být nepotopitelný ... a šel ke dnu. Takže i pancéřování Abramsů se podařilo, v bojových podmínkách, probít. Problém má být v tom, že při probití ochuzeného uranu, zvláště tavném probití, vzniká velké množství vysoce toxických plynů-což je dost špatná zpráva pro posádku, ikdyž zásah smotný přežije. Dosud neprůkaznou diskusi o radioactivním zamoření úmyslně ponechávám stranou.
A co se týče pojezdového ústrojí byly mu vyčítány v podstatě stejné věci, jako onoho času Tygru. Příliš velké zatížení, které zhoršuje jízdní vlastnosti v obtížném terénu (podmáčený, písčitý...) na straně jedné (a je třeba připomenout opět obtíže v IQR,které zmiňované v podstatě potvrzovaly). A na straně 2. jeho složitost, která má značně komplikovat možnosti údržby, zvláště v polních podmínkách.
Jenže v této problematice se necítím být odborníkem. Takže zájem (byť i jen) zaujatých amatérů by mne velice zajímal. A navíc se domnívám, že na "Palbě" nenalézám toliko amatéry. Předem děkuji.
U pohonu byla tanku vytýkána vysoká spotřeba, VZHLEDEM K TOMU malá zásoba vezeného paliva (a tedy i krátký dojezd), velká tepelná stopa a praktická nemožnost dostatečného schlazení splodin, tak aby bylo možno je vrátit do nádrží, jako plyn bránící zahoření PHM v případě zásahu.
U pancéřování je to vlastně výtka na adresu ochuzeného uranu. Ten sice zvyšuje jeho odolnost, ale též hmotnost, a to neúměrně k dosahovaným výsledkům. Mělo by jít o to, že uranová vrstva měla tank učinit prakticky nezničitelný, alespoň podle představ Amíků. I Titanik měl být nepotopitelný ... a šel ke dnu. Takže i pancéřování Abramsů se podařilo, v bojových podmínkách, probít. Problém má být v tom, že při probití ochuzeného uranu, zvláště tavném probití, vzniká velké množství vysoce toxických plynů-což je dost špatná zpráva pro posádku, ikdyž zásah smotný přežije. Dosud neprůkaznou diskusi o radioactivním zamoření úmyslně ponechávám stranou.
A co se týče pojezdového ústrojí byly mu vyčítány v podstatě stejné věci, jako onoho času Tygru. Příliš velké zatížení, které zhoršuje jízdní vlastnosti v obtížném terénu (podmáčený, písčitý...) na straně jedné (a je třeba připomenout opět obtíže v IQR,které zmiňované v podstatě potvrzovaly). A na straně 2. jeho složitost, která má značně komplikovat možnosti údržby, zvláště v polních podmínkách.
Jenže v této problematice se necítím být odborníkem. Takže zájem (byť i jen) zaujatých amatérů by mne velice zajímal. A navíc se domnívám, že na "Palbě" nenalézám toliko amatéry. Předem děkuji.
- sa58
- 1. Armádní generál
- Kontaktovat uživatele:
Trochu rozvířím diskusi, M1A2 je sice velmi solidní tank, ale kdo si ho může dovolit? Jen USA a Arabové, západní Evropa dala přednost Leopardu 2, případně si státy s tradicí výroby tanků staví svoje (tam se nějak nehodí Itálie a Jižní Korea...)
A v jednom máš Johane určitě pravdu, v zálivu nenarazil M1A na vážnějšího konkurenta. Někde tu proběhla diskuse o použitém střelivu, Irák asi neměl přístup k moderním PTŘS vystřelovaným z hlavně. A tanky třídy T-55 patří o nějakou tu generaci jinde....
Simulovaný souboj M1A2 bez podpory vrtulníků a letectva proti T-80/90 by byl zajímavý, stejně tak proti Leopardu či jinému tanku poslední generace
A v jednom máš Johane určitě pravdu, v zálivu nenarazil M1A na vážnějšího konkurenta. Někde tu proběhla diskuse o použitém střelivu, Irák asi neměl přístup k moderním PTŘS vystřelovaným z hlavně. A tanky třídy T-55 patří o nějakou tu generaci jinde....
Simulovaný souboj M1A2 bez podpory vrtulníků a letectva proti T-80/90 by byl zajímavý, stejně tak proti Leopardu či jinému tanku poslední generace

"Nachystejte květináče, na vánoce sem zpátky!"
Abrams
Sapíku, už to tu někdo psal, Lord asi že si amíci udělali na počítači model souboje 10 Abramsů-10 T-90 a 90-ky sundali snad na 4 až 5km s PTŘS 5 Abramsů a pak už to prý bylo jasné! A s tím ochuzeným uranem to také není až taková sranda! Dost amíku se prý nakazilo prachem ze vzduchu a docela prý měli problémy rázu zdravotního! A myslím si, když někdo nechce bojovat, tak může mít zbraně moderní a stejně prohraje, jako Iráčani! Kdyby bojovali jak s Iránem, tak měli asi amíci trochu problémy! Ovšem elán, jako s Iránem, byl pryč a kdo má bobky před bojem, tak už napůl prohrál! I se zbraněmi v Iráku se myslím dost dlouho dalo bojovat! Ovšem strach, je strach!
Co se týče ochuzeného uranu...mnohem větší je jeho použití v munici, než v pancířích. Jeho nebezpečnost, daná nikoli nějak vysokým zářením, ale velkou toxicitou, je velmi vysoká a bez pochyb prokázaná. Nebylo by vůbec od věci jej zařadit mezi zakázané zbraně...ovšem to by šiřitelé demokracie museli chtít. Holt Wolfram a jiné alternativy jsou podstatně dražší...

Když zmizíš, tak budeš zmizelej, jinak tě zmizím já.
Ještě bych si dovolil nesměle přidat Japonsko a jeho tank Typ 90. Pokud si správně pamatuji, tak svého času šlo o nejdražší tank na světě vůbec - 8,5 mil. USD (v roce 1993).sa58 píše:Trochu rozvířím diskusi, M1A2 je sice velmi solidní tank, ale kdo si ho může dovolit? Jen USA a Arabové, západní Evropa dala přednost Leopardu 2, případně si státy s tradicí výroby tanků staví svoje (tam se nějak nehodí Itálie a Jižní Korea...)
...
Nebát se a nekrást!
Riešili sme to s Coverom v téme Sovietsko čínsky konflikt.Sapíku, už to tu někdo psal, Lord asi že si amíci udělali na počítači model souboje 10 Abramsů-10 T-90 a 90-ky sundali snad na 4 až 5km s PTŘS 5 Abramsů
Američania sú dosť zaťažený na tento symbol vlády Ronalda Regana a vojny v Iraku. Jeho skutočné zhodnotenie je dosť ovplyvnené práve prehnanou reklamou v 90. rokoch. Ľudia sfleku reagujú na otázku, aký tank je najlepší, odpoveďou - Abrams a dôvod, lebo zničil veľa T-72 a je plný super perfektnej najsamnajlepšej elektroniky.
Je škoda, že sa na verejnosť dostáva veľmi málo informácii z testovania tankov / a iných zbraní / vrámci výberových konaní. Jedno z najlepších, v rámci Európy, prebiehalo v prvej polovici 90. rokov vo Švédsku. Stretlo sa tam najlepšie z najlepšieho na poly tankov. Na prvom mieste skončil Leopard a prekvapivo na druhom T-80U. Dokonca bol úmysel vyzbrojiť Leopardmi prvosledové a T-80U druhosledové jednotky. kratučké video z tohto tendra bolo aj na nejakej stránke, ale ... kiež by som si pamätal.
K tým užívateľom Abramsu. Napriek tomu, že najpočetnejší po USA je Egypt, tak je dosť problém nájsť fotku Egyptského Abramsu .
Ohledně OU:
Neřekl bych, že W je dražší než OU. OU se zpracovává ve vakuových pecích a i když je snáze obrobitelný než W, opět je kvůli jeho PYROFORIČNOSTi nutné dodržet specifické podmínky.
To je také důvod, proč Wolframové APDSFS vyrobí "kdejaký vocas" ale APDSFS z OU jen velmi omezený počet zemí světa.
Důvody k VOJENSKÉMU užití OU jsem popisoval ZDE - Podkaliberní střely APDS - APDSFS:
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=1849
viz tato pasáž:
U slitiny W-Fe-Ni dojde ve cca 40% případů "pouze" k průstřelu a tank i posádka "přežijí". V případě OU dojde ke ZNIČENÍ tanku i posádky téměř v 100%.
Neřekl bych, že W je dražší než OU. OU se zpracovává ve vakuových pecích a i když je snáze obrobitelný než W, opět je kvůli jeho PYROFORIČNOSTi nutné dodržet specifické podmínky.
To je také důvod, proč Wolframové APDSFS vyrobí "kdejaký vocas" ale APDSFS z OU jen velmi omezený počet zemí světa.
Důvody k VOJENSKÉMU užití OU jsem popisoval ZDE - Podkaliberní střely APDS - APDSFS:
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=1849
viz tato pasáž:
U slitiny W-Fe-Ni dojde ve cca 40% případů "pouze" k průstřelu a tank i posádka "přežijí". V případě OU dojde ke ZNIČENÍ tanku i posádky téměř v 100%.

Vím vše, protože mlčím, abych slyšel..... motto STASI
Tank M1 Abrams
Pánové-myslím, že tady jde hodně řeč o 1.válce v zálivu. Já vím, že se s těma mezinárodníma vztahama dóst navotravuju ... a teď navíc nedokážu být ani přesný
Problém je právě v tom, že neumím (teď-s odstupem času) přesně určit (OSN, Frantíci, Švýcaři ...?) zdroj svých informací, ale četl jsem, a bylo to ve Franštině, že při 2.válce s IQR ztratila A.USA (ne spojenci celkem, ale A.USA!) na 190 tanků. Kdyby M1A2 tvořily 1/4, tak je to hrozně moc-vzhledem k vybavenosti A.IQR v té době. To byl i důvod, proč jsem zmiňoval ona negativní hodnocení a měl zájem o vaše reakce. Žel-opravdu za Boha nedokážu doložit původ informace 

- Alchymista
- 5. Plukovník
Cena projektilov - wolframový môže byť drahší ako uránový - ako pre koho.
Konkrétne USA kryjú viac ako 50% spotreby wolframu dovozom, prevážne z Číny. Ochudobnený urán majú doma, v množstve viacmenej neváženom a prakticky zadarmo - je to len "obtiažny" odpad po obohacovaní uránu. Takže použitie OU v munícii môže byť v konečnom dôsledku lacnejšie, ako použitie wolframu.
Konkrétne USA kryjú viac ako 50% spotreby wolframu dovozom, prevážne z Číny. Ochudobnený urán majú doma, v množstve viacmenej neváženom a prakticky zadarmo - je to len "obtiažny" odpad po obohacovaní uránu. Takže použitie OU v munícii môže byť v konečnom dôsledku lacnejšie, ako použitie wolframu.
Abrams
Johane, co si pamatuju, tak v naši TV uváděli 12 zničených tanků USA. A co vím, tak taky uváděli, že si je amíci vystříleli sami omylem! Viděl jsem, že ty tanky se úplně rozpadly na kusy, zbyla z nich doopravdy hromada toho jejich pancíře, ohořelý podvozek a motor! Byl jsem fakt překvapen, jak se taková mašina může doslova rozpadnout na kusy! Mě se ty tvoje počty moc nezdají! Oni Iráčani nechtěli moc bojovat!
Tank M1 Abrams
Tyhle počty se mi také nezdaj i proto, že si nepamatuji zdroj a nemohu si je, tím pádem, ověřit. Takže je tak prosím i vnímejte. Ale ve válce o IQR, tedy ve
2.Válce v Zálivu
už Iráčané zdaleka nebyli taková "B-éčka". Amíci několikrát (mohu dohledat kdy) halasně prohlašovali, že Bgdád bude do týdne jejich. A čekaly je 2 měsíce tuhých bojů jen s pravidelnou amádou-o následné partisánské válce, která dosud trvá a je (upřímě řečeno) mnohem více válkou občanskou+legitimním hnutím odporu, než válkou teroristickou, ani nemluvě. Hezky je to podáno v dok.filmech: "Jak se Amerika a Británie v Iraku mýlili I.a II." I z toho vyplývá, že ztráty A.USA byly zřejmě citelnější než 12 tanků celkem.
A tuhle poznámku berte prosím spíše jako odlehčení. Byť možná, ve skutečnosti, stojí za zamyšlení. Mé podklady jsou nepodložitelné (vím to) a je s nimi třeba zacházet s nejvyšší opatrností. Ale zprávám našich TV-stanic (včetně těch veřejnoprávních) věnujme prosím jen minimální pozornost

A tuhle poznámku berte prosím spíše jako odlehčení. Byť možná, ve skutečnosti, stojí za zamyšlení. Mé podklady jsou nepodložitelné (vím to) a je s nimi třeba zacházet s nejvyšší opatrností. Ale zprávám našich TV-stanic (včetně těch veřejnoprávních) věnujme prosím jen minimální pozornost

Co se týče ztrát Abramsů v 2.válce v Iráku, před 2 lety jsem narazil na toto info - viz Abramsy v Iráku
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=756
Cituji:
"Z 1.100 M 1 nasazených bylo poškozeno tak,že bylo nutno je odeslat do tovární opravy(přestavbu) či vyřadit 7% tanku (tj 77ks). Ale..... Z celkového počtu bylo do boje nasazeno 70% tanků(tj 770).
Ztraty bojově nasasazených tanků tak vychází 10%!!!!
Mnohem lepší výsledek je u ztát osádek. Z 4.400 tankistu jich zahynulo 20. A z toho 2/3 bylo těch, co vykukovali z velitelské věžičky."
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=756
Cituji:
"Z 1.100 M 1 nasazených bylo poškozeno tak,že bylo nutno je odeslat do tovární opravy(přestavbu) či vyřadit 7% tanku (tj 77ks). Ale..... Z celkového počtu bylo do boje nasazeno 70% tanků(tj 770).
Ztraty bojově nasasazených tanků tak vychází 10%!!!!
Mnohem lepší výsledek je u ztát osádek. Z 4.400 tankistu jich zahynulo 20. A z toho 2/3 bylo těch, co vykukovali z velitelské věžičky."

Vím vše, protože mlčím, abych slyšel..... motto STASI
Tank M1 Abrams
Děkuji pane Pegeucko. To ukazuje jednak nečekaně vysoké ztráty, jednak dokonce větší než jsem sám předpokládal (1/4 ze 190). Posádky mne až tolik nepřekvapují. U moderních tanků je někdy udávána pravděpodobnost přežití posádky až 80% po zásahu. Zajímavý by ale mohl být rozbor kolik jich přežilo bez následků, kolik s jinými následky a kolik mělo potíže se splodinami z OU. Jenže si opravdu nejsem jist, zda lze tuto info.z A.USA vyrazit 

Na prvý pohľad sa môže zdať 10% zo 770 bojovo nasadených tankov veľa, ale pri mestskom boji to nie je nič výnimočné. http://www.armor.kiev.ua/Tanks/Modern/Abrams/oops/ Nižšie straty nemali ani Izraelci v Libanone, tam dokonca percentuálne môže byť aj to číslo vyššie a ani Rusy v Čečensku si pri tomto type boja neviedli lepšie.
Tank M1 Abrams
Jistě-pravda "pane Rabo". Jenže Rusové ani Izraelci netvrdili, že jejich tanky jsou nejdokonalejší, nejlepší, nejsvětovější ... a nezničitelné
Navíc ztráty Amíků v průběhu
2.Války v Zálivu
zdaleka nejdou jen na vrub městského boje, a to navíc při naprosto zdrcující vzdušné převaze a zastaralosti výzbroje soupeře. Za těchto okolností je -10% na pováženou.

Abrams
Johane, v žádnem případě nevěřím v čísla TV! Psal jsem jen co pouštějí za fámy do eteru! A přesná čísla nedáva nikdo, pravděpodobně nejsou ztráty a informace na pořadu dne ať se jedná o Rusko, USA nebo Izrael! Jen opatrné fámy. A tanky do města nepatří! To jen ožralí ruští generálové je ta m naženou! A Izraelci!
Tank M1 Abrams
Nó-proto jsem také žádal, aby to (TV-údaje) bylo bráno spíše pro odlehčení. A jde-li o to zamyšlení-spíše jsem narážel na porovnání objektivity a nezávislosti TV-stanic, jako jsou TV5 a třeba BBC s těmi paskvily u nás. Mimochodem, mužete-li, srovnejte si právě u 2.Války v Zálivu kvalitu vyhodnocování válečných událostí a jejich dopadů na obrazovkách u 3-oj lístku:ČT/TV5/BBC. A to hodnocení činnosti válečných reportérů, přímo v poli, vyznívá skorem až ve prospěch ČT.
No skús sa ich na to spýtať. Videl som debaty na túto tému, konkrétne na ruských fórach a tam bol jednoznačne najlepší T-80/90 a prekvapivo na anglických Challenger na Nemeckých Leopard atď.Jenže Rusové ani Izraelci netvrdili, že jejich tanky jsou nejdokonalejší, nejlepší, nejsvětovější ... a nezničitelné
Samozrejme, ale keď zoberieme v úvahu, že Američania + Angličania viedli v drvivom množstve prípadov vojnu " z odstupu", tak tam veľa toho nemohli stratiť. A strati prišli až so vstupom do miest, alebo v ich blízkosti. Len to boli miesta kde mali obrancovia šancu sa ako tak brániť a viesť určitý odpor.Navíc ztráty Amíků v průběhu 2.Války v Zálivu zdaleka nejdou jen na vrub městského boje,
To je práve na boji v meste nebezpečné, že aj zastaralou výzbrojou si schopný spraviť škody. RPG-7 by bola na diaľku v púšti bezmocná, ale v meste zo strechy, alebo z pivnice... To isté platí aj o mínach. Ak ich rozmiestniš na mieste, kde ich môže nepriateľ v kľude nájsť a zneškodniť, ich efekt je nulový, max. spomalenie, ale ak ich dáš na mestské komunikácie, kde pre odstreľovačov nemôžu ženisti operovať a kolóna chce tade čo najrýchlejšie prefrčať tak majú problém atď. Preto sa mi tých 10% nezdá tak veľa.a to navíc při naprosto zdrcující vzdušné převaze a zastaralosti výzbroje soupeře
Po skúsenostiach z prvej, ich už asi tak veľa nebude.Je z té statistiky patrné, kolik tanků bylo zničeno palbou vlastních jednotek a kolik zbraněmi nepřítele?
Jednoznačne, ale keď nemáš inú techniku, čo by bola schopná podporovať pechotu a zároveň by bola aj perfektne pancierovaná, ostáva ti buď tank, alebo rozsiahle bombardovanie, príp. delostrelecké ostreľovanie a v tom prípade sú tvoji muži v bezpečí a neprídeš ani o šrobku. To druhé skúsili Rusi v Čečensku a na celom svete sa vďaka tomu stali barbari.A tanky do města nepatří! To jen ožralí ruští generálové je ta m naženou! A Izraelci!