Knihy
Moderátor: jarl
Re: Knihy
Když na tohle téma přišla řeč, tak to zkusím i tady. Kdyby někdo měl možnost koupit a nebo se chtěl zbavit 2. a 3. dílů Velké války na moři od Hrbka, tak na mě myslete. Při stěhování jsem je ztratil a dost mě to do teď mrzí. :-(

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Trojku aj ja márne zháňam, keď som ja kupoval 1-2 a 4-5 tak 3. diel už nebol nikde... Zjavne všetkých najviac zaujímalo Jutsko.

Evidentně.

Zkus to tady:
http://www.stehovacisluzby.cz/catalog/p ... ka-na-mori
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Aha, tak ta mi úplně utekla, kouknu po ní. Jen, není to jen takové "kovaříkovské", tedy že se vše navýší o citace různých lidí, čímž kniha působí více autenticky, ale obsah sdělení zůstává v nejlepším případě stejný?
Herdek, to je komplet pentalogie? A já si zrovna včera na doporučení dokoupil už ten 2. díl. Ale díky, zkusím doma obhájit, že bych si ty zbylé 4 koupil ještě jednou.

Já je od tebe koupím, když mi ty, co si chceš nechat, půjčíš k přečtení (čtu rychle

Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
A nebylo by jednodušší, že si to koupíš a až si přečteš 3. díl, tak mi ho prodáš?seabee píše: ↑19/5/2022, 11:21Já je od tebe koupím, když mi ty, co si chceš nechat, půjčíš k přečtení (čtu rychle)

- jarl
- 3. Generálmajor
Co se navýší a čí obsah má zůstat v podstatě stejný? Pokud je to myšleno tak, že Kovařík vzal Hrbkův text, přidal k němu nějaké citáty ze zahraniční literatury a potom to předhodil českému čtenáři, tak můžeš být klidný. Těch citátů ze vzpomínek účastníků bitvy a různých historiků tam je samozřejmě spousta (jako u každého Kovaříka), ale Hrbek je rozhodně pouze okrajový zdroj, se kterým Kovařík akorát polemizuje ohledně Hrbkova tvrzení, že Němci ty v bitvě prováděné náročně manévry "všichni naráz" předem nenacvičovali.

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Jde mi o to, že co si tak čtu Kovaříka a srovnávám to s jinými knihami, tak se dost často stane, že po faktické stránce je to prakticky identické, nebo někdy i o trochu menší. A rozsah tomu naženou právě ony různé citace, u nichž ale většinou se dá sdělení smrsknout do 10x menšího textu. Pro mě osobně jsou vesměs ty citace jen balastem, které obvykle přelítnu a pořádně je čtu jen tam, kde jsou nosičem informace samy o sobě.
Kovařík mi přijde, že je dost nadužívá a že kdyby je omezil na nějakou obvyklou úroveň, byl by jeho text ucelenější, ale i o dost kratší. Proto mě zajímalo, jestli je to i případ Jutska, tedy jestli se tam dozvím něco víc, než třeba od Hrbka (ne tedy že by ho použil jako zdroj) či je to podobné, jen je tam (z mého pohledu zbytečně) víc citací účastníků.
jen abychom se dobře chápali, očitá svědectví beru jako regulérní a potřebný zdroj pro každého historika. Ale nemyslím si, že je nutno z nich hodně citovat a že ve většině případů stačí je zpracovat a na jejich základě předložit to, co je v nich obsažené.
Njn, nebyl to nejlepší nápad, ale tak aspoň je nyní někdo šťastný.

Arnhem 1944 mě zrovna moc nenadchla, o dost detailněji (bohužel jen z pohledu Britů) mi přišel Arnhem generálmajora R.E. Urquharta (ISBN 978-80-204-2107-4), nebo Arnhem : operace ''Market Garden'' od Marka Steera (ISBN 80-7217-236-0). Vzhledem k okolnostem války pochopitelně chápu, že z Německého pohledu toho ke čtení moc není, nicméně je to škoda. I popis faktický popis druhé strany by stál za přečtení.
Imperio absenti chaos regit.
Z nemeckého pohľadu by Arnhem mala pokrývať kniha: https://www.amazon.com/Never-Snows-Sept ... 1885119313 . Bohužiaľ som ju osobne nečítal (aj keď pdf verziu by som asi niekde našiel) a asi bude dostupná len v angličtine.Xant píše: ↑24/5/2022, 16:33 Arnhem 1944 mě zrovna moc nenadchla, o dost detailněji (bohužel jen z pohledu Britů) mi přišel Arnhem generálmajora R.E. Urquharta (ISBN 978-80-204-2107-4), nebo Arnhem : operace ''Market Garden'' od Marka Steera (ISBN 80-7217-236-0). Vzhledem k okolnostem války pochopitelně chápu, že z Německého pohledu toho ke čtení moc není, nicméně je to škoda. I popis faktický popis druhé strany by stál za přečtení.
Musím říci, že Arnhem od Hrbka mě nadchl, protože v době kdy vyšel to bylo jediné kloudné a obsáhlejší české pojednání o této bitvě. Urquharta jsem nečetl, jaké to je?Xant píše: ↑24/5/2022, 16:33 Arnhem 1944 mě zrovna moc nenadchla, o dost detailněji (bohužel jen z pohledu Britů) mi přišel Arnhem generálmajora R.E. Urquharta (ISBN 978-80-204-2107-4), nebo Arnhem : operace ''Market Garden'' od Marka Steera (ISBN 80-7217-236-0). Vzhledem k okolnostem války pochopitelně chápu, že z Německého pohledu toho ke čtení moc není, nicméně je to škoda. I popis faktický popis druhé strany by stál za přečtení.
Jinak pro mě bylo hodně zajímavé vylíčení bitvy v knize Armagedon od Maxe Hastingse, ve které poukázal zase na jinou problematiku, kterou jsem do té doby nikde jinde neviděl. Hastings také docela pracoval s pohledem Němců, byť to nebylo vyčerpávající. Potom jsme v té době četl ještě Bitva o Rýn od Robina Neillandse, ale tam mi to přišlo hodně konzervativní a hlavně jsem měl dojem, že se spíše snaží větší kritikou Američanů odsunout do pozadí chyby Britů.