Válka na Ukrajině

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Dano10
rotný
rotný
Příspěvky: 82
Registrován: 22/9/2010, 20:10
Bydliště: Trnava

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Dano10 »

Dzin píše: 26/5/2022, 07:05 To je právě to, co jsme bohužel psal. V této fázi konfliktu má Rusko stále výraznou početní i materiální převahu a takto ji může využít.
Už som sa tu s tým stretol viac krát, ale bohužiaľ, toto o výraznej početnej prevahe vôbec nie je pravda a preto by som bol v podceňovaní Rusov veľmi zdržanlivý. Nechcem tu niektorím brať ilúzie, ale Rus na všetkých úsekov bojuje v menšine, len niekde sa počty vyrovnávajú obrancom a napriek tomu ako tak napredujú. Je to paradox, keďže vo vojenstve sa predpokladá pre úspešné útočné operácie prevaha 3 ku 1 pre útočníka. Prečo Rus zvolil takúto taktiku mi je nejasné. Čas ukáže.
Tu je k tomu niečo viac:
Vojna, ktorú rozpútalo Rusko na Ukrajine, podľa ukrajinských a západných vojakov prešla do dlhodobej fázy. Poradca ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč napísal v aplikácii Telegram, že "takmer po celej línii frontu sa ruskí vojaci začali zakopávať a pripravovať na obranu". Ruská redakcia BBC sa s pomocou vojenských expertov pokúsila zodpovedať, aké závery je možné urobiť z ukončenia druhej fázy vojny.
Ruský útok sa spomalil
"Iba pri Izjume, Severodonecku a Lysyčansku, Avdijivke a v smere na Záporožie sa (Rusi) ešte pokúšajú útočiť," popísal situáciu na fronte Arestovyč. Na južnom fronte je útok vedený v smere na Záporožie a tiež na Mykolajiv a Kryvyj Rih. Ale podľa Gendelmana "je ruský postup na niektorých miestach neveľký a pomalý a na niektorých miestach ani nepostúpili".
Početnosť armád
Odhad početnosti síl na fronte silne komplikuje skutočnosť, že ju obe strany taja. Pred inváziou bol celkový počet ruských síl odhadovaný na 150 000 až 200 000 mužov. Ukrajina má v súčasnosti v zbrani 261 000 ľudí, ale ďalších 100 000 je v územnej obrane. Podľa Gendelmana obe armády vychádzajú zo spoločnej sovietskej minulosti, ale počas rokov sa ich cesty rozišli. Odhaduje, že klady ukrajinskej armády, o ktorých sa toľko píše na Západe, sa trochu preháňajú, predovšetkým preto, že sa ruská armáda dlho držala zastaraných plánov.

Americký expert Rob Lee upozorňuje, že úspešná ofenzíva vyžaduje nielen početnú prevahu, ale aj drvivú prevahu v konkrétnom mieste, čo ukrajinské velenie Rusom nedovolilo. Rusko síce miestami mohlo dosiahnuť prevahu, ale tá výrazne nepresahovala pomer jedna ku jednej, namiesto odporúčaného pomeru tri ku jednej.
https://www.topky.sk/cl/11/2317585/Rusk ... je-to-tak
oliver99
četař
četař
Příspěvky: 63
Registrován: 28/2/2022, 16:53

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od oliver99 »





Uživatelský avatar
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 5160
Registrován: 28/8/2018, 18:27

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Juraj Tichý »

Dano10 píše: 26/5/2022, 13:59
Už som sa tu s tým stretol viac krát, ale bohužiaľ, toto o výraznej početnej prevahe vôbec nie je pravda a preto by som bol v podceňovaní Rusov veľmi zdržanlivý. Nechcem tu niektorím brať ilúzie, ale Rus na všetkých úsekov bojuje v menšine, len niekde sa počty vyrovnávajú obrancom a napriek tomu ako tak napredujú. Je to paradox, keďže vo vojenstve sa predpokladá pre úspešné útočné operácie prevaha 3 ku 1 pre útočníka. Prečo Rus zvolil takúto taktiku mi je nejasné. Čas ukáže.
To jednoducho nie je pravda, lebo sa neráta iba mužstvo, ale napríklad aj počet hlavní, lietadiel, rakiet...
Dano10
rotný
rotný
Příspěvky: 82
Registrován: 22/9/2010, 20:10
Bydliště: Trnava

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Dano10 »

Juraj Tichý píše: 26/5/2022, 14:44 To jednoducho nie je pravda, lebo sa neráta iba mužstvo, ale napríklad aj počet hlavní, lietadiel, rakiet...
Juraj, než napíšeš o niečom že nie je pravda, pozorne si prečítaj, na čo reaguješ.
Dzin píše: ↑26/5/2022, 06:05
To je právě to, co jsme bohužel psal. V této fázi konfliktu má Rusko stále výraznou početní i materiální převahu a takto ji může využít.
Početná i materiálna. Dôležité je to "i". Ak by to bolo bez neho tak sa jedná o početnú materiálnu v čom sa samozrejme zhodujeme.
A čo sa týka materiálnej, tá je tiež otázna. Podľa tunajších príspevkov predsa Rusi melú z posledného, keďže ťahajú na front T 65-ky.
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5878
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Polarfox »

Dano10 píše: 26/5/2022, 10:22 Takže zopakujem. Treba hľadať mierové riešenia a musia byť hlavne férové pre všetky súčasné aj budúce veľmoci.
Za mě jen jednu rychlou poznámku (ať to tu dále neplevelíme obecnou diskuzí, ale je nutno to dle mého říci) - To co v téhle větě (a obecně v tom zbytku) popisuješ je typické rozdělování sfér vlivu ala 19. století, koloniální éra či pak Hitlera se Stalinem. Tohle je hrozně fajn, pokud jsi Rusko či Čína (nebo Německo či Francie, pokud by Rusko hrálo dle "pravidel" sfér vlivu), zvláště pokud ti ujíždí vlak (jako v případě Ruska), svět se někam posunul, ale ty budeš uměle důležitý hráč v "koncertu velmocí" (i když na to nemáš ekonomickou, politickou a vojenskou sílu), jako kdysi bylo carské Rusko (které na to mělo) ve spolku císařského Německa a R-U, britského impéria, USA, Francie a Itálie. Případně bipolární svět NATO-SSSR a satelity...tj. ten svět, ve kterém stále žije Kissinger. O dost méně je to fajn pro Estonsko, Lotyšsko, Litvu, Finsko, Polsko, Ukrajinu, Rumunsko, Bulharsko, Slovensko, Českou republiku, Moldávii, Maďarsko, Gruzii, Arménii, Kazachstán, Bělorusko, Kyrgyzstán, Tádžikistán a snad jsem na někoho nezapomněl. To je skoro 20 států a desítky a stovky miliónů lidí, které ty uvážeš v ruské sféře vlivu s omezenou možností dělat samostatnou vnitřní i zahraniční politiku a rozhodovat o svém prospěchu a budoucnosti/osudu. Jen protože je potřeba dělat mírová řešení (=ústupky šikaně, pokud možno ještě z cizího, business as usual a co nás bezprostředně nepálí, to hodíme přes palubu) a být fér k velmocem (=nadbíhat vypelichaným "velmocem" co žijí v minulosti jako Rusko). Tohle je extrémně nebezpečný pohled a přístup (a bohužel se i plně shoduje s narativem a tužbami Kremlu...po ničem jiném než koncertu velmocí, sférách vlivu a být mezi těmi kluky, co rozhodují, tam netouží)....hodně hodně moc.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Uživatelský avatar
Moskevskaja
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 544
Registrován: 3/1/2008, 19:53
Bydliště: Brdy über alles!

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Moskevskaja »

Problesklo tu tvrzení, že v Mariupolu není nijak těžké najít člověka, který sympatizuje s Ruskem.
Na to se nedá jednoznačně odpovědět, ale dovolím si diskutovat. Za prvé, znám člověka narozeného v Rusku, který se do Mariupolu přistěhoval už jako dítě díky umístěnce otce sloužícího v rudé armádě. Ten člověk se kouká na fotky svého poškozeného bytu a říká, že se stydí za svou rodnou vlast (má UA pas). O UA mluví zásadně jako o "našich" a označení chachol, o kterém jsem jednou mluvil, nese velmi nelibě.
Zde video z Mariupolu, když to ještě bylo svobodné město. Vybavenost města nebyla vůbec špatná (veřejná prostranství, doprava). Bylo to hraniční město, takže je možné, že si Ukrajinci dali na okázalosti záležet. Škoda, že tam vtrhli ruští zloději: https://www.youtube.com/watch?v=YBYxiGa ... 4%D0%B0%21

Velmi dlouhá doba 8 let, po které se západní vliv mohl uplatňovat na území pod UA kontrolou, je podle mě jedním z klíčových faktorů podporující bojechtivost ukrajinského národa. Podle mě byla z ruského hlediska chyba čekat tak dlouho. Ovšem, pokud tedy měli v plánu uzmout celé území a ne jen tu zemi zdestabilizovat..
Zpět k Mariupolu.
Zkoušel jsem si zjistit pohyby lidí z Mariupolu. Před válkou tam žilo zhruba 440 tisíc lidí. Putin říká, že ubytovali 140 tisíc. UA starosta říká, že ve městě je teď 100 tisíc lidí. Zhruba 200 tisíc lidí odešlo na ukrajinskou stranu/na západ, může jich ale být o dost víc.

Jinak podle zpráv z telegramu pokračuje armádní posuzování statiky budov, nějakým armádním orgánem snad MČS?. Rodina mého známého, která zůstala s nepohyblivou babičkou ve městě, přestěhovala babičku do bytu známého, protože babiččin vchod půjde celý k zemi kvůli chybějícímu 3 patru a požáru. To ale lidem nebrání chodit si pro vybavení svých bytů a cennosti. Dochází tak zajímavým scénám, kdy tahaj elektrospotřebiče přes chybějící schodiště po žebřících. Kdykoliv může dojít ke zřícení budovy, takže vojenská správa bude snad postupovat s demolicemi rychle.
Není elektrika, není plyn. Vaří se venku na ulici. Prý je nejhorší si zapomenout sůl a muset jít kvůli tomu schody do 7 patra..
Jak se bude postupovat s náhradami za zničené majetky? na to je lepší nemyslet..
"Nevěšte hlavu; co se nepodaří dnes, může se podařit zítra"
Alexander Dubček
Uživatelský avatar
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 5160
Registrován: 28/8/2018, 18:27

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Juraj Tichý »

Dano10 píše: 26/5/2022, 14:58
Juraj Tichý píše: 26/5/2022, 14:44 To jednoducho nie je pravda, lebo sa neráta iba mužstvo, ale napríklad aj počet hlavní, lietadiel, rakiet...
Juraj, než napíšeš o niečom že nie je pravda, pozorne si prečítaj, na čo reaguješ.
Čítam pozorne a reagujem na
Rus na všetkých úsekov bojuje v menšine
Jednoducho to nie je pravda.

Nemôžeš zobrať hrubé čísla odhadov vojakov a predpokladať, že všetci sú nasadení na jednom mieste.
Ukrajinci musia svoje sily rozložiť na celej hranici od Bieloruska, Ruska, pobreží Čierneho mora a Podnestersku. Zatiaľ čo Rusi si vyberajú.
Ty vezmeš dve čísla, odignoruješ proruské sily z DLR a LLR a vyjde ti z toho, že Rus bojuje v menšine.

Začni porovnávať nasadene BTG na jednotlivých úsekoch.
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5878
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Polarfox »

Jinak někdo tu tenkrát tvrdil, že "cope cage" je hrozně praktická věc, že jo? :)
https://twitter.com/RALee85/status/1529590482770317317

https://twitter.com/KofmanMichael/statu ... Pn5bkqAAAA

Pasy, rubl...jak jinak že? Kdo by to byl čekal.
https://twitter.com/ChristopherJM/statu ... 3362204674
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2626
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

Ukrajinci si moc nevážia darované zbrane. Toto video ukazuje zničenie BMP2 pomocou Javelinu,co je teda dosť overkill.
https://twitter.com/UAWeapons/status/15 ... m0iyA&s=19
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17911
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od skelet »

"Ivane jede na nás BVP. Nachystej ten Javelin!
Ne, Vladimíre! Musíme počkat na Petra až dotáhne RPG75!"
ObrázekObrázekObrázek
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2626
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

Ved napr tu nejeden diskutujúci písal, že BVP 2 zboku prestreli aj AK s prieraznou municiou.. O gulometoch už radšej ani nepíšem.
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5878
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Polarfox »

Pokud se boj vede převážně na kilometry daleko (pokud nepočítám města atp.), tak bych měl naprosto minimální chuť vzít trubku nebo kulomet a jít zkoušet štěstí na 100-200m k BVP/nepříteli :) Myslím, že lidské životy/cenní vojáci, kterých takové BVP plus osádka mohou zmařit X, když se nechá plavat, mají vyšší cenu než účetní počítání cena toho vs cena toho. Kdyby to vystřelili po nějakém UAZu, tak neřeknu, ale tohle je jen kapka v moři vystřelených řízených střel od Stugny po Javeliny na obdobné cíle. Řekl bych dobře investovaný Javelin, bez ohledu na dolarovou částku, to je vedlejší. Ostatně co třeba drony a MANPADy?
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Dano10
rotný
rotný
Příspěvky: 82
Registrován: 22/9/2010, 20:10
Bydliště: Trnava

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Dano10 »

Juraj Tichý píše: 26/5/2022, 15:11
Čítam pozorne a reagujem na
Rus na všetkých úsekov bojuje v menšine
Jednoducho to nie je pravda.

Nemôžeš zobrať hrubé čísla odhadov vojakov a predpokladať, že všetci sú nasadení na jednom mieste.
Ukrajinci musia svoje sily rozložiť na celej hranici od Bieloruska, Ruska, pobreží Čierneho mora a Podnestersku. Zatiaľ čo Rusi si vyberajú.
Ty vezmeš dve čísla, odignoruješ proruské sily z DLR a LLR a vyjde ti z toho, že Rus bojuje v menšine.

Začni porovnávať nasadene BTG na jednotlivých úsekoch.
Znova ťa musím upozorniť , že pozorne nečítaš. To nie je moje tvrdenie, ale tvrdene amerického experta Rob Leea. Predpokladám, že expert bude mať tie čísla niečím podložené.
Takže to on zobral hrubé čísla. A preto sa ja snažím vždy priložiť zdroj. A zdroj je uvedený aj pri tomto článku.
Rusi majú tiež sily rozložené po celej ruskej hranici a na Ukrajine majú len zlomok svojich síl. Preto ich ja osobne nepodceňujem. Prečo bojujú na Ukraine podľa amerického experta v podčíslení tiež nechápem.
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2626
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

Toto môže byť zaujímavý článok, ešte som ho nečítal, je v AJ, ale hadam to prežijete, o letoch Mi17 do obkluceneho Mariupolu.
Zo 16 helikoptér len 2 zničili.
https://www.thedrive.com/the-war-zone/e ... d-mariupol
Naposledy upravil(a) Lynx dne 26/5/2022, 16:25, celkem upraveno 1 x.
Dano10
rotný
rotný
Příspěvky: 82
Registrován: 22/9/2010, 20:10
Bydliště: Trnava

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Dano10 »

Polarfox píše: 26/5/2022, 14:59 ..... O dost méně je to fajn pro Estonsko, Lotyšsko, Litvu, Finsko, Polsko, Ukrajinu, Rumunsko, Bulharsko, Slovensko, Českou republiku, Moldávii, Maďarsko, Gruzii, Arménii, Kazachstán, Bělorusko, Kyrgyzstán, Tádžikistán a snad jsem na někoho nezapomněl. To je skoro 20 států a desítky a stovky miliónů lidí, které ty uvážeš v ruské sféře vlivu s omezenou možností dělat samostatnou vnitřní i zahraniční politiku a rozhodovat o svém prospěchu a budoucnosti/osudu...... Tohle je extrémně nebezpečný pohled a přístup (a bohužel se i plně shoduje s narativem a tužbami Kremlu...po ničem jiném než koncertu velmocí, sférách vlivu a být mezi těmi kluky, co rozhodují, tam netouží)....hodně hodně moc.
Len dve faktické poznámky.
Naozaj sú tebou vymenované krajiny ako Ukrajina, Litva, Slovensko, Estonsko..... nezávislé? Ja ako Slovák nepodporujem našu zahraničnú politiku prilievania oleja do ohňa. Ďaleko viacej sa mi páči politika, Nemecka, Rakúska, Talianska ....tlačiť na ukončenie konfliktu diplomatickou cestou a prieskumy na Slovensku ukazujú, že nás je na Slovensku väčšina, ale tí "kluci" čo rozhodujú o slovenskej zahraničnej politike majú iný názor. Toľko k nezávislej ZP Slovenska.
A druhá. Píšeš o túžbe Kremlu " být mezi těmi kluky, co rozhodují" čiže priznávaš, že takí "kluci" na svete existujú len ti vadí, ak by boli medzi nimi aj Rusi, podobne, ako kedysi niektorým "klukom" ktorí rozhodovali, vadilo iné etnikum.
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2626
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

Samozrejme máš pravdu! Konflikt treba vyriešiť diplomatickou cestou = Rusi odídu odkiaľ prišli, zaplatia škody a všetko bude fajn. Alebo si člen rozmahajucej strany Republika a snažíš sa relativizovat mieru viny RU na celom tomto konflikte?
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3813
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od seabee »

Lynx píše: 26/5/2022, 16:33 Samozrejme máš pravdu! Konflikt treba vyriešiť diplomatickou cestou = Rusi odídu odkiaľ prišli, zaplatia škody a všetko bude fajn. Alebo si člen rozmahajucej strany Republika a snažíš sa relativizovat mieru viny RU na celom tomto konflikte?
To je ale starý sovětský/ruský trik - udělat agresivní akt a pak požadovat "jednání bez předběžných podmínek", tj. my zůstaneme tam kde jsme a budeme jednat, jak vy se s tím vyrovnáte. Odmítáte!? To je ale válkychtivé přilévání oleje do ohně!
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 5160
Registrován: 28/8/2018, 18:27

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Juraj Tichý »

Dano10: opäť sa krútiš? Rus bojuje v mensine je tvoj príspevok. Možno založený na info od Rob Leea. Ale prezentujes ho ty.

Zaujímavé myšlienkové pochody su aj pri vnímaní nezávislosti zah. politiky.
Takže keď budeme mat politiku ako tebe vyhovuje, uz bude nezávislá, ano? Dovtedy si demokratický zvolení predstavitelia robia čo chcú, lebo nerobia co ty chceš.
Toto je zábavné.
Všeobecne máš trochu problém ked s tebou ľudia nesúhlasia, ze? No trochu, trochu dosť?
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11903
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Zemakt »

Fakt chcete aby to Jarl zase zamknul?
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
bobosu1
Příspěvky: 1
Registrován: 30/7/2014, 13:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od bobosu1 »

Dobry den,

Pánové prosim nemůžete diskutovat v Hospodě, nerad bych o tohle vlákno opět přišel.
Jediné na čem jste dohodnete že se nedohodnete a už jsou tho tady opět tři stránky.

Prosím Vás pěkně.

S pozdravem Bobosu1
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“