V roce 1970 to rozhodně mašina byla, zvláště když se u nás ještě běžně cvičilo s T-34, v lepším případě s T-55. Jen pochybuju, že byla tak brzo u nás. Podle Wikipedie se, btw., začal vyrábět až v roce 1971

No, ona se ta podkaliberní šipka taky nedá dělat nekonečně dlouhá. I uran má svoje limity pevnosti a tuhosti. Sice je mnohem méně křehký než wolfram(původní ruská APFSDS munice) ale při přílišném poměru délka/šířka se zlomí díky nepravidelným turbulencím vznikající při superosnických rychlostech v hustém prostředí. Proto se třeba němci zaměřují na vývoj 150 mm kanónů. Američani se zase snaží DU šipky vyztužit uhlíkatými nanovlákny i přes to, že se nad DU municí čím dál více vznáší hrozba celosvětového zákazu a pokud se tak stane, bude jim tento vývoj k ničemu.jean2005 píše:Však to je taky modernizace/přestavba v podstatě po třiceti letech, tak aby na tom nevyměnili skoro všechno, to bych se divil.
Superstroj to ve své době v jistém smyslu byl, to je bez debat, jiná otázka je opět to, jak by to dokázali využít. Navíc to vlastně byl doplňkový a levnější stroj k T-64, to byl ten správný superstroj.
Oba dva ale spojuje jeden konstrukční znak, který je hodně degraduje a to je právě ten kanón, respektive jeho dělená munice. Ta totiž značně limituje délku použitelných APFSDS střel a průbojnost těchto je v podstatě přímo úměrná jejich délce. Proto mají západní kanóny ráže 120mm o dost větší průbojnost. Třeba v zálivu se irácké T-72 občas i trefily, ale zepředu prostě neměly šanci. A naopak i "starý" 105mm kanón z tanků M-60 probíjel čelní pancíř T-72 tak, že střela zůstala v bloku motoru...
Údaje sa hľadajú dosť ťažko a troška sa rozchádzajú, ale najbližšie sú asi tietoKolik je délka penetrátoru u munice 120mm/125mm u podobné generace. Například M829A1 vs. 3BM48 nebo M829A3 vs. 3BM44M
Nemýlil si sa, nedaj sa spliesť názvom 2A46M v T-72M1 nie je to isté, ako 2A46M-2 / v novších 2A46M-4,alebo M-5 / v T-90. Je to skoro iné delo a vo všetkých významných ukazovateľoch lepšie.EDIT2: Ech, tož ten kanón nově vyvinutý není. Nevím proč, ale myslel jsem, že T-72 byl konstruován s 105 mm kanónem a 125mm 2A46 byl vyvíjen až pro T-80(samozřejmě jsem si myslel, že ho pak dostal taky). Ale podle dostupných zdrojů byl od počátku vybaven s 2A46. To musel být supertank, v té době:-)
Tak proč se tím tady oháníš?? Já sem se Tě slušně zeptal a čekal sem slušnou odpověď. Já nechtěl vědět jestli to umíš říct víc polopaticky. Já chtěl vědět délky. rabo to pochopil.jean2005 píše:To nevím přesně a ani to vědět nepotřebuju.