Co si představuješ pod masivním litím peněz? Do Gripenů se lijou peníze od doby co přistály v Čáslavy.Choroš píše: ↑29/6/2022, 18:20 No, teoreticky i třeba na špiče být může, ale rozhodně to nebude platit pro letadla u nás. Někdo si tu snad představuje, že celou tu dobu se do těch ér budou masivně valit peníze, aby držela krok s vývojem? Kdepak, zůstanou, jak se koupí, včetně celých deseti kusů výzbroje nebo tak nějak![]()
![]()
Kolem roku 2035 (dál to min. ty naše Gripeny nevydrží) na trhu žádný jiný reálně dostupný 5th gen (o 6th gen nemluvě) nebude. Tedy on nebude ani v roce 2040. Takže by to zase skončilo u F 35, jen by to bylo dražší o tu modernizaci Céčka.Zemakt píše: ↑29/6/2022, 18:26 Jasně, třebas já osobně preferuju 24 Céček dolétat někam k roku 40. A pak koupit stíhací stroj. Podotýkám stíhací, páté nebo šesté generace. Tož su vizionář nebo nejsu?
Přesto všechno budu za F-35 rád. Protože, kdo by si to před nějakýma takovýma pěti šesti rokama představoval, že.
Lidí se motá kolem F-35 "hodně" v porovnání s Gripenem a také vyžaduje své speciální vybavení. Čas přípravy bude záležet na více faktorech, ale obecně opravdu nepředpokládám že se může měřit s Gripenem v jakékoliv, ve válce potřebné věci týkajícího se provozu, údržby a času na opakovaný vzlet.
F-35 je silný v jiných věcech, některým to stačí, mě zase ne
Nejen pro USAF, jakékoliv spojenecké F-35 takové zázemí v případě potřeby využijí. Belgie, Dánsko, Finsko, Itálie, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Velká Británie… A když by se dělala modernizace pro 5. generaci, tak by to chtělo pořádně, tj. i pro F-22A.Nesher píše: ↑29/6/2022, 17:42 Já myslím, že ta pomoc bude spočívat v tom, že nám těch prvních 12 přepustí ze své objednávky a pak také přijdou nějaké peníze na rekonstrukci základen. Bude to výhodné i pro USAF, mít tu základnu, která je plně ready na F 35.
Myslím, slovenští kolegové mě když tak opraví, že něco podobného proběhlo i u nich.
Jenže F-35 je pouze vzdálený sen, který se potýká s vysokou poptávkou a pokud bychom objednali naše budoucí stroje ještě v tomto roce, nedostaneme je dříve, než za několik let a další roky zabere operační způsobilost. Při rychlosti našich výběrových řízení ... možná v roce 2032 přiletí první kusy.Nesher píše: ↑29/6/2022, 18:54Kolem roku 2035 (dál to min. ty naše Gripeny nevydrží) na trhu žádný jiný reálně dostupný 5th gen (o 6th gen nemluvě) nebude. Tedy on nebude ani v roce 2040. Takže by to zase skončilo u F 35, jen by to bylo dražší o tu modernizaci Céčka.Zemakt píše: ↑29/6/2022, 18:26 Jasně, třebas já osobně preferuju 24 Céček dolétat někam k roku 40. A pak koupit stíhací stroj. Podotýkám stíhací, páté nebo šesté generace. Tož su vizionář nebo nejsu?
Přesto všechno budu za F-35 rád. Protože, kdo by si to před nějakýma takovýma pěti šesti rokama představoval, že.
Ale min. nějaká nabídka na finanční pomoc při modernizaci základen padla. Co si pamatuji, tak se to diskutovalo i zde.
Žádné výběrko nebude, v létě se vybere typ a zahájí jednání G2G. Takže když objednáme letos/počátkem příštího roku, v roce 2029 (kdy reálně končí Gripen) budeme mít 212 t.l. min. schopnou A2A. Spíše v omezeně i A2G.Xant píše: ↑29/6/2022, 19:36Jenže F-35 je pouze vzdálený sen, který se potýká s vysokou poptávkou a pokud bychom objednali naše budoucí stroje ještě v tomto roce, nedostaneme je dříve, než za několik let a další roky zabere operační způsobilost. Při rychlosti našich výběrových řízení ... možná v roce 2032 přiletí první kusy.Nesher píše: ↑29/6/2022, 18:54Kolem roku 2035 (dál to min. ty naše Gripeny nevydrží) na trhu žádný jiný reálně dostupný 5th gen (o 6th gen nemluvě) nebude. Tedy on nebude ani v roce 2040. Takže by to zase skončilo u F 35, jen by to bylo dražší o tu modernizaci Céčka.Zemakt píše: ↑29/6/2022, 18:26 Jasně, třebas já osobně preferuju 24 Céček dolétat někam k roku 40. A pak koupit stíhací stroj. Podotýkám stíhací, páté nebo šesté generace. Tož su vizionář nebo nejsu?
Na trhu už bude KF-21 Block2 - tedy víceúčelový stroj s integrovanou výzbrojí z Evropy (IRS-T, Meteor, KEPD...) čili nevidím důvod se upínat jen a jen na F-35. Vlastně si umím naše letectvo se stroji z Evropy, který bychom získali mnohem dříve, než F-35 a svou úlohy by splnili dokonale. F-35 je fajn, ale není to jediný kandidát.
Hlavně abychom měli dostatek prostředků pro intenzivní výcvik, údržbu, dostatek munice a politickou ochotu se aktivně zapojit do misí NATO.
OK, měl jsem za to, že USA nabízely nějaký příspěvek na modernizaci letištní infrastruktury. Možná ne přímo s F 16, ale s obranou smlouvou. Ale evidentně ten dojem byl špatný.