Co vím tak ne, mají tři, zase takový altruista Strnad není

Moderátor: jarl
Co vím tak ne, mají tři, zase takový altruista Strnad není
To je nejspíš druhá vrstva nátěru, protivibrační a protipožární. Bývá typicky 200-240mikronů tlustá (pro srv. základovka i svrchní nátěr či lak mívají okolo 40-60) a aby byla viditelná a zkontrolovatelná okem že je tam, tak mívá jinou barvu než základovka a než svrchní úprava.
Kbelské stroje W-3A jsou certifikovány pro použití menších podvěsných vaků na vodu Bambi Bucket typ 3542 kanadského výrobce SEI Industries Ltd. o objemu 1590 litrů vody, jež disponují závěsným systémem o délce 4,3 m a ovládáním plus rozprašovací úpravou „Firesock“. Vzhledem k vysokým teplotám v prvním týdnu musel být bambi vak plněn pouze ze 2/3, tedy na 1000 litrů, tak aby nebyla překročena povolená maximální vzletová hmotnost Sokolu. Až doposud bylo zvolené řešení na vrtulnících W-3A plně dostačující, navíc je tento menší a obratnější vrtulník na řadu hasících operací vhodnější než větší a těžší typy. Zároveň je potřeba si uvědomit, že AČR už z povahy věci plní primárně jiné úkoly a hašení požárů pomocí bambi vaku je spíše doplňkem a určitou výpomocí složkám IZS.
Vzhledem k obřímu a doposud nevídanému rozsahu požáru, se kterým se čeští vojenští piloti na území ČR doposud nesetkali, nakonec armáda rozhodla o nasazení těžšího stroje Mi-17. Šlo o vrtulník ze kbelské 243. vrtulníkové letky, pro který se podařilo získat od soukromého subjektu z moravsko-slezského kraje potřebný velkokapacitní bambivak, kterým armáda bohužel nedisponuje. Po nutných praktických zkouškách přímo na kbelské základně se už ve čtvrtek 28. července kbelský Mi-17 ev. č. 0850 zapojil s volacím znakem „GASTON 41“ poprvé do hasebních shozů nad Hřenskem. Zapůjčený bambi vak je určen na nesení maximálně 3.500 litrů vody, při hasebních pracích v NP České Švýcarsko je však plněn pouze na 2.500 litrů vody z důvodu zálohy výkonu. U vrtulníku Mi-17 standardně létají dva piloti a jeden palubní technik, u zásahu s bambi vakem je však součástí posádky ještě jeden „palubák“ navíc, který ovládá odhozy vody.
Zdroj: http://czechairforce.com/news/armada-na ... roj-mi-17/Současné působením vrtulníků AČR při hašení požáru v NP České Švýcarsko je bezpochyby největším nasazením pro tento typ úkolů v novodobé historii ČR, které pravděpodobně vyústí v některé systémové změny a nákupy dalšího speciálního vybavení, tak aby v budoucnu mohla armáda zasahovat při podobných událostech mnohem efektivněji.
Mne to hlava nebere již dlouhodobě. Jakoby byl nepřekonatelný problém to namontovat na korbu kdejakého většího pickupu. Tohle mi fakt uniká. A může se tvrdit, že v další fázi bude výběr vhodné platformy. Ten pickup mohl být už od samého začátku a to nejen u NG.Ted koukam i na ty nakoupene tatrovky pro RBS 70 NG. To mi hlava nebere zvlášť v době kdy jsou uspěsné malé mobilní jednotky
Kedy sa tie Tatrovky objednávali? Ťažko kritizovať nákup spred dvoch rokov na základe skúseností z posledných 5 mesiacov.
ty naše minomety mi přijdou jako super divnej koncept. Nestačilo by je....já nevím....táhnout?
Rozhodně ne. To že je minomet vezený na korbě i s dostatečnou zásobou munice hlavní zlepšení které to přineslo.