Myslím že je na čase představit 1. z boomerských pravidel, která hraju (a jako vlastně jich není málo

)
První, čemu říkám "boomerská pravidla". Jedná se o pravidla jejichž první edice byla napsaná v 80s-90. letech(samozřejmě, vycházejí i novějí edice ale...on tak reálně takovej rozdíl není, ten rukopis je tam znát).
Taková hra se vyznačuje poměrně náročným popisem pravidel, zvláštní strukturou textu a na první pohled vypadaj fakt složitě ale po zahrání jsou fakt jednoduchá

Jo a je tam poměrně dost tabulek.
První takovou hrou je pro mne AK47 Republic. Jedná se o pravidla, jejichž poslední edice vyšla v roce 2009 (ale první edice je z roku 97) a jsou to pravidla pro ozbrojený konflikt v Africe v letech 1950-1990, ale co jsem koukal existuje spousta fanmade rozšíření (třeba AK74) která to rozšiřují dál a i na jiná bojiště. Hra je dělaná pro měřítko 15mm a veškeré pěší podstavce by měli být 3cmx3cm.
Poznámka, tyhle hry se poměrně dobře vysvětlují přes tabulky, které jsou v pravidlech, tabulky dávám do spoilerů, takže se dají snadno otevřít
Na začátku si určíte jakou vlastně hrajete armádu:

Z toho vychází ORBAT a různé bonusy, popřípadě mínusy, která ta daná armáda má. Plus to je hodně, řekněme, příběhová věc. Na jednotlivé armády jde naroubovat kdeco. Viz třeba Communist intervention army, to jsou pro mne jasní Kubánci, ale pokud bude vaše fantazie hodně divoká, proč by to nemohla bejt ČSLA? Tahle hra je víceméně na pomezí historického wargamingu a vaší fantazie.
Já osobně jsem jako příklad vybral tabulku armády, kterou mám což jsou Western intervention army. Communist intervention army, třeba má povinnou od každého jednu jednotku (1 milice, 1 regulars, 1 profesional), ale taky musí povinně vzít nějakou techniku (AFV, Technical, towed gun), People´s popular front army musí mít minimálně 2 jednotky milice a 1 regulary, 0 profesionálů a tak.
Na výběr je jednotek skutečně dost a všechny jsou ve třech kvalitách. Buď milice, nebo reguláři a nebo profesionálové (jinými slovy žoldáci a tak

)
Cena se pohybuje za jednu base, za jeden podstavec. Jak jsem zmínil, hra je určena pro 15mm takže na jeden podstaveček se vejdou až 4 modely, ale záleží na preferenci. Na konci dám příklad mé armády

.
Níže se mužete podívat na výběr jednotek a jejich cenu.
Armády které se postavíte mužou vypadat takto (to jsou příklady z pravidel)

První co sestane je taková minihra, takovej myšlenkovej soubot s protivníkem. Jmenuje se to "15 dní do války", kdy se s protivníkem rozhazuje po podporu a další věci co vám mohou pomoci, nebo naopak přitížit.
Na začátku máte vy i protivník 16 D6 které můžete rozdělit do 3x 5dní. Některé dny můžou zůstat prázdné a někde si mužete vsadit víc, součet kostek ale musí být vždy 16). Protivník dělá to samé. Když jsou kostky rozhozeny, házíte proti sobě a počítá se počet úspěchů, úspěch je na 4+ a vy potřebujete jich hodit víc než protivník. Takže pokud třeba v úterý první týden máte 2 kostky D6 a protivník 1D6, vy hodíte 4 a 5 a protivník 1 tak jste vyhrály. Úspěch si mužete přenést do dalšího dne a nebo mužete hodit, pokud se rozhodnete že si hodíte tam vezmete 2D6 a hodíte a výsledek odečtete z tabulky vaší armády. Já jsem zde sdílel Western intervention force, takže když hodím třeba 11 tak protivník, pokud má milici, musí vzít 3 podstavečky dle svého uvážení a dát je do boxu rezerv. Pokud se rozhodnete risknout a necháte si vítězství do dalšího dne a vyhrajete v dalším dni, můžete si přidat 3D6(takže při vítzství v dalším dni můžete házet až 5D6). Tam už jsou zajímavější odměny. Tímhle způsobem se hlavně rozhoduje jaký bude scénář a kdo bude útočník a kdo obránce, na konci se totiž sečtou attack pointy a kdo má víc tak je attacker a zároven, rozdíl v bodech určuje jaký bude scénář.
Pak začne hra.
V kolech se protivníci střídají. První hraje Generál útočníka, poté hraje generál obránce a pak se jednotky střídají. Na začátku dalšího kola, když je jednotka aktivovaná se ji vyhodnotí ztráty (pokud utrpí dost ztrát, tak může i utéct).
Ve hře je poměrně dost prvků náhody které jedou přes různé modifikátory. První taková věc je, že pohyb je náhodný (2D6), kolik podstavců z jednotky může střílet je taky náhodné, to se řeší hodem kostky. Pokud je jednotka profesionálů tak se přičte 1, pokud milice tak se ubere.
To samé samotná střelba. Každý podstavec je jeden výstřel. Dostřely jsou v palcích. Pozor, útočník hází 2D6, cíl, čili obránce hází 1D6 (tohle má jakoby značit obranou střelbu, pokus o vyhnutí se, pokud jde o RPG atak). Výsledky se porovnají, odečtou se modifikátory z tabulky a podle výsledku to může být nic, pin a nebo byl podstaveček zníčený.
Pokud by někoho zajímalo něco bližšího ohledně tohoto rule setu, neváhejte se ozvat. Spoustu věcí jsem vynechal, nechtěl jsem přepisovat celá pravidla. Vybral jsem jen to základní a pak to nejzájímavější

a nyní, showcase:
moje Britská armáda v Keni, 50. léta. Asi to nebude moc vidět ale modely mají kombnaci starých SMLE, Stenů ale i nových FALů
jedno malé WIP ještě bez podstavců. Jeepy jsou Battlefront, pěchota je mx Skytrexu a PeterPig. poznámka: moje armáda NENI kompletní

chtěl bych tam African rifles, možná nějaký Sherman, Bren carriery nebo Comet a Centurion plus nějaké nákladáky

tohle je bare minimum co mohu hrát

.

a pár fotek z našich bitev