EDIT: Girkin, o té samé situaciRuský kanál VChK-OGPU na Telegramu, který je zřejmě dobře napojen na ruské bezpečnostní složky, uvádí, že při včerejším úderu HIMARS v Makijevce zahynulo nejméně 45 mobilizovaných vojáků převážně ze Saratovské oblasti (a někteří z Uljanovské oblasti).
VChK-OGPU uvádí, že podle zdroje "těsně před zásahem HIMARSu na budovu odborného učiliště v Makiivce někdo v blízkosti budovy odpaloval pyrotechniku.
"Nyní se zjišťuje, kdo to udělal, podle předběžných údajů [to] nebyli mobilizovaní lidé nacházející se v budově, ale někteří z nich se šli podívat ven [a to jim] zachránilo život," uvedl zdroj.
Podle něj byla budova zcela zničena, protože "úder byl velmi silný" a byla v ní také uskladněna munice.
Zdroj připsal předběžný počet 45 mrtvých, jejichž těla byla nalezena.
"Kvůli silnému výbuchu je však mnoho ostatků, které jsou teprve na zkoumání DNA, a počet obětí se v důsledku toho ještě zvýší. A ti, jejichž ostatky se nenajdou, budou pravděpodobně podle obvyklé praxe vedeni jako pohřešovaní," uvedl zdroj."
Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
Odkaz na telegrem, pro ty, kteří vládnou rusky lépe než anglicky: https://t.me/strelkovii/3652
Tak Lucka Sulovska přeložila Girkina

Girkin o Makiivce:
„Informaci o zničení objektu jsem obdržel kolem jedné hodiny ráno 1. 1. 2023.
Objekt, kde se nacházela jednotka N, složená převážně z mobilizovaných ruských občanů, byl téměř zcela zničen v důsledku výbuchu munice uložené ve stejné budově. Zničena byla také téměř veškerá vojenská technika, která stála v blízkosti budovy bez sebemenší známky maskování.
Stále nejsou k dispozici konečné údaje o počtu obětí, protože mnoho lidí se stále pohřešuje (zůstalo pod troskami). V každém případě – počet mrtvých a zraněných se počítá na několik stovek (k dispozici jsou přibližná čísla kolem „dvoustovky“, ale nebudu je uvádět).
Byl jsem VAROVÁN, že se něco takového může kdykoli opakovat, protože to nebylo jediné takové (extrémně zahuštěné) rozmístění personálu a techniky v zóně dosahu raket Himars.
A – ano – není to první takový případ – i v loňském roce jich bylo poměrně dost. I když zpravidla s menšími ztrátami. Ale naši generálové jsou nepoučitelní, i když se po letních „pogromech na velitelství“ sami raději drží dál od místa působení svěřených jednotek, tj. mimo okruh nepřátelských střel.
________
Přečetl jsem si komentáře k mému příspěvku o Makiivce od dvou majorů. S překvapením jsem zjistil, že hlavním viníkem tragédie, která se stala, jsem já… protože:
– samé lži, nic se nestalo;
– je to vojenské tajemství;
– ztráty jsou značně přehnané;
– jsem zrádce, který nemá právo odsuzovat vrchní velení.
Teď se stydím a jsem smutný… Odebírám se do Haagu!“