Válka na Ukrajině

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Uživatelský avatar
mikhail
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1704
Registrován: 19/4/2006, 20:09

Re: Ruská vojenská reforma

Příspěvek od mikhail »

Tí Rusi by si mali naozaj dávať väčší pozor pri vykláňaní z okna. Osobne sa skôr prikláňam k myšlienke, že ako riaditeľke finančného oddelenia západného vojenského okruhu jej z toho okna niekto pomohol. Aby sa neprišlo na to, kam v skutočnosti šli peniaze na reformu armády, ktorá nemá analógov.

V Rusku došlo k dalšímu podezřelému úmrtí. V Petrohradě zemřela ve středu Marina Jakinová (58), ředitelka finančního oddělení západního vojenského okruhu spadajícího pod ministerstvo obrany. Několik ruských zdrojů potvrdilo, že vypadla z okna domu, kde žila.

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicn ... a-40423179
Dezoláti všech zemí, vyližte si prdel!
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1482
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

Канал CNN опубликовал более полное видео прилёта ПТУР «Корнет» в машину иностранных наемников в Бахмуте 2 февраля.
CNN zveřejnila obsáhlejší video, na kterém je zachycen přílet protitankové řízené střely Kornet k autu zahraničního žoldáka v Bachmutu 2. února.
https://vk.com/wall-123538639_3449993
https://t.me/milinfolive/97047
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3813
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od seabee »

Izraelský ministr zahraničí Eli Cohen je na návštěvě v Kijevě. Při jednání s ukrajinským ministrem zahraničí Dymytro Kulebou přislíbil finanční pomoc a půjčky a oznámil, že Izrael pomůže Ukrajině s vybudováním systému PV/PR včasné výstrahy.
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
niko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4173
Registrován: 25/11/2016, 10:42

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od niko »

Nesher
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1789
Registrován: 8/3/2017, 09:57

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Nesher »

Slovensko blokuje opravy německých zbraní poškozených na UA.
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/busin ... .sznhp.box
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13668
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Nesher píše: 16/2/2023, 22:31 Slovensko blokuje opravy německých zbraní poškozených na UA.
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/busin ... .sznhp.box
Praclik píše: Jaroslav Naď odmieta problémy na slovenskej strane v súvislosti s nemeckým opravárenským centrom ukrajinskej techniky na Slovensku. Reagoval tak na správy z nemeckých médií, podľa ktorých pred slovenskou hranicou týždne stála technika. Podľa ministra problémy spôsobila nemecká súkromná firma, ktorá techniku opravovala. Slovensko si podľa Naďa splnilo všetky záväzky vyplývajúce z memoranda s Nemeckom. Určité problémy však pripustil. Podľa jeho slov ich spôsobila nemecká súkromná spoločnosť, ktorá mala poškodenú techniku pre Ukrajinu opravovať.
„O tom sme informovali nemeckú stranu. Nemecké ministerstvo obrany a úrad kancelára urobili adekvátne kroky. Situácia sa pohla a už tam nevidím problém. O tom, že by tam týždne stála nejaká technika, informácie nemám,“ uviedol vo štvrtok.
Problémy s vysokou sumou za clo, o ktorých nemecké médiá písali, podľa šéfa rezortu dokázali veľmi rýchlo vyriešiť. „Problémy boli úplne iné. Tie sa vyriešia po tom, ako si nemecká spoločnosť, ktorá je za to zodpovedná, dokončí svoju úlohu,“ dodal s tým, že následne už neočakáva žiadne problémy.
Neďaleko ukrajinských hraníc na Slovensku vybudovalo Nemecko centrum na opravu ukrajinskej vojenskej techniky. Podľa nemeckých médií Slovensko údajne už celé týždne nevpúšťa zbrane z Ukrajiny, ktoré tam majú Nemci opravovať, a to pre niektoré nevyriešené právne otázky vrátane dovozných ciel. Nemecko pripustilo, že v rýchlosti, s akou sa opravárenské centrum zriadilo, sa prehliadli niektoré právne aspekty.

https://dennikn.sk/minuta/3242598/?ref=mwat
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
niko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4173
Registrován: 25/11/2016, 10:42

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od niko »

Ruske vrazdenie medikov na Ukrajine, ci uz zahranicnych dobrovolnikov, alebo ukrajinskych profesionalov je tak caste, ze je otazne, ci nie je cielene. Zenevska konvencia tomuto narodu uz ale dlho nic nevravi.
https://twitter.com/UkraineNewsLive/sta ... hnvhg&s=19
https://twitter.com/MinarMikulas/status ... Fasfw&s=19
https://twitter.com/11Knuk123/status/16 ... k1Uow&s=19
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13668
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Ukrajinská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Rase »

Dnes v podvečer se na Ukrajina vrátilo 100 vojáků a jeden civilista z ruského zajetí. Mezi propuštěnými bylo 94 obránců Mariupolu, včetně 63 vojáků z Azovstalu. Zdroj ukrajinský FB před čtyřmi hodinami.

https://fb.watch/iKq7HS4YY1/
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
palo satko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2541
Registrován: 16/9/2013, 17:59
Bydliště: Pezinok, Slovensko

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od palo satko »

Niečo nefunguje:
Rusi hodnotia minulý rok ako priemerný, budúcnosť vidia optimisticky
Hoci je Rusko vo vojne, jeho obyvatelia nevnímali minulý rok ako zvlášť zlý. V osobnom živote ho považujú za úspešný a svoj štát a prezidenta podporujú. Častejšie než pred vojnou vidia budúcnosť pozitívne pre seba i pre Rusko.
Obyvatelia Ruska prežili takmer rok vo vojne. Tá bola pre nich spočiatku veľmi vzdialená a dotýkala sa takmer výlučne profesionálnych vojakov a ich blízkych. Postupne však jej následky prenikali do širšej spoločnosti aj inak než len skrze médiá. V ekonomike sa prejavili sankcie zo strany Západu a citeľným zásahom bola čiastočná mobilizácia.
Napriek tomu Rusi nehodnotia rok 2022 nijako extrémne. Väčšina respondentov prieskumu Analytického centra Jurija Levadu označila minulý rok za priemerný. Horšie hodnotenie mali u Rusov nielen krízové obdobia deväťdesiatych rokov, ale aj pandemický rok 2020.
Na úvod treba povedať, že prieskumy verejnej mienky vždy treba čítať s určitou skepsou, o to viac tie z neslobodných štátov. Na druhej strane Levadovo centrum nie je žiadnou vládnou agentúrou – ide o neziskovú organizáciu s dlhou tradíciou takýchto výskumov, ktorú navyše ruská vláda zaradila na zoznam zahraničných agentov.
V kontexte prebiehajúcej vojny je zaujímavý aj postoj Rusov voči budúcnosti. Pri otázke ohľadne vlastnej budúcnosti väčšina respondentov (52 percent) uviedla, že sa cítia skôr pokojne a sebaisto. Toto číslo je výrazne vyššie než v decembri 2021 (40 percent) a najvyššie za ostatných desať rokov. V posledných rokoch prevažovali respondenti, ktorí sa cítili znepokojení a mali obavy.
Podobne optimisticky vidia Rusi aj budúcnosť svojej vlasti. Podiel znepokojených respondentov klesol o 13 percentných bodov na 48 percent a podiel tých, ktorí sa cítia pokojne a sebaisto, narástol rovnakou mierou na 49 percent. Naposledy podiel optimistov prevyšoval podiel pesimistov v júni 2017, takisto o jeden percentný bod.
Ruské čísla sú v zaujímavom kontraste aktuálnym prieskumom z európskych štátov. Podľa neho sa Európania cítia pre vojnu na Ukrajine neistí a pozitívne hodnotia minulosť.
Zdroj: https://standard.sk/321040/rusi-hodnoti ... imisticky/
Obrázek
niko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4173
Registrován: 25/11/2016, 10:42

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od niko »

Hrdinsky boj z blizka ukrajinskeho obrancu.
https://twitter.com/markito0171/status/ ... Hd4LA&s=19
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Daver »


Tohle je zajímavá informace - Vágnerovci si před pár dny začali stěžovat na nedostatek munice.
https://twitter.com/wartranslated/statu ... twcon%5Es1
To potvrzují i ruské zdroje.
https://topwar.ru/211138-evgenij-prigoz ... agner.html
To se obvykle vysvětlovalo nějakým mocenským bojem v Rusku a politické nemilostí k Vágnerovcům atd. Dosud jsem to proto nebral jako tak moc zajímavé.

Nicméně objevila se v telegramu zajímavá informace od jiných jednotek
https://t.me/esttakaiaprofessia/448
Kde mimo jiné uvádí, že hlad po munici není prolbém jen Vágnerovců. Naopak před jejich stížnostmi si ostatní mysleli, že všechna munice jde Vágnerovcům a proto chybí ostatním!

Jistě podobné informace je vždy třeba brát se špetkou skepse, ale buď Rusům hodně přestává stíhat logistika nebo se pomalu dostávají i na dno těch obrovských skladů po SSSR. Což mi přijde až neuvěřitelné - někde jsem četl, že SSSR pánoval mít ve skladech dostatečné zásoby munice na 4 roky bojů! To snad nemohli ještě stihnout vystřílet. Já vím - jsou tu rozkrádačky, špatné skladování, je doba expirace...atd, ale i tak.
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Pátek. V jednom z nejlegračnějších pokusů o vykreslení Ukrajiny jako nacistického státu informovalo ruské ministerstvo zahraničí o tom, že Zelenský ocenil čestným jménem 10. samostatnou horskou útočnou brigádu „Edelvejs“. Že prý je pojmenována po 1. horské divizi druhoválečného Wehrmachtu Edelweiss. A legrační je to hned ve třech rovinách. Ta první je, že „edelvejs“ není překlad z němčiny, jak by se mohlo zdát, ale ta rostlina se tak skutečně v ukrajinštině – a dokonce i v ruštině – jmenuje. Druhá je, že „edelvejs“ neboli plesnivec alpský, je po staletí tradičním symbolem horských jednotek napříč Evropou a dodnes se objevuje ve znaku nejen ozbrojených složek celé řady států, ale i států samotných, protože roste všude ve výškách nad 1800 metrů nad mořem od Alp až po Karpaty. Ale vůbec nejvtipnější je třetí rovina. Bezprostředně po komentáři ruského ministerstva zahraničí se ruští editoři pokusili smazat článek na ruské mutaci Wikipedie. Jaký článek, ptáte se? Ten, věnovaný ruskému Oddílu speciálního určení Národní gardy s názvem… ano, hádáte správně… „Edelvejs“. Mimochodem, když jsme u toho, tušíte, proč se „wagnerovci“ jmenují právě po známém skladateli? Samozřejmě, že i tentokrát tušíte správně! A teď pár novinek:
Zajímavá videa:
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11736
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Dzin »

Přístav v Bremerhavenu, dodávky na Ukrajinu. 440 bojových vozidel různé kategorie.

https://twitter.com/avia_pro/status/162 ... 7389375%2F

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
sahidko
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 593
Registrován: 26/7/2010, 20:07

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od sahidko »

Keď si nevšimneš/odignoruješ zákop po svojej pravej strane: https://twitter.com/i/status/1626625310903894030
Amiz
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1166
Registrován: 7/12/2012, 17:19

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Amiz »

Putinovi lidé https://www.tydenikhrot.cz/clanek/na-uk ... d=19601387
aneb Ukrajinci „poslali do pekla“ jednoho z nejhorších ruských banditů Aleksandra Kovtuna. Jeho gang zvaný „Přímořští partyzáni“ povraždil v roce 2010 šest lidí, včetně dvou policistů.
Putin budiž proklet.
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11903
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Zemakt »

ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1482
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

Paraskovijevka, severní předměstí Bachmutu byla obsazena PMC Wagner
https://vk.com/wall-123538639_3452815
Video https://t.me/milinfolive/97092
nebo https://vk.com/wall-123538639_3453035
17C59E41-B450-45AF-988C-7242AFD22A39.png
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
niko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4173
Registrován: 25/11/2016, 10:42

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od niko »

Ako povedal Thomas Mann: tam kde palia knihy, budu na konci palit ludi.
https://twitter.com/DefenceU/status/162 ... ek-AA&s=19
Rusky zajaty mobik sa pri jeho osetrovani Ukrajincami ospravedlnuje.
https://twitter.com/infussambas/status/ ... 5WhQQ&s=19
Posily smeruju na Bachmut
https://twitter.com/WarMonitors/status/ ... FQQLw&s=19
Uživatelský avatar
Arthur
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2249
Registrován: 26/9/2017, 21:52

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Arthur »

Andrej Žiarovský: Protivzdušná obrana má na Ukrajine voči letectvu navrch

Úprimná požiadavka vodiča BVP-2 z reportáže ČT24 z 27. 12. 2018, ktoré malo nahradiť viac ako 200 nových obrnencov: "dufam, to bude zmena k lepšiemu, že tam bude aspoň topení pro osádku pretože tam nie je vôbec nic, v lete je tam strašný vedro a v zime strašná zima"
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1482
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

Pětkrát větší než obvykle: co víme o ruských ztrátách na Ukrajině do poloviny února

Olga Ivšina, BBC, 17. února 2023

BBC se na základě otevřených zdrojů podařilo zjistit jména 14 709 ruských vojáků zabitých ve válce na Ukrajině. Za posledních 14 dní byl počet potvrzených obětí pětkrát vyšší než obvyklé týdenní údaje. Může jít o důsledek ofenzívy, kterou Rusko zahájilo v Donbasu.

Potvrzených obětí začalo výrazně přibývat již v polovině prosince. V průběhu roku 2022 ruské zdroje obvykle hlásily kolem 250-300 mrtvých týdně. V lednu se tato čísla zdvojnásobila.

Během pouhých dvou únorových týdnů se však ruskému servisu BBC společně s Mediazonou (v Rusku uznávanou jako "zahraniční agent") a týmem dobrovolníků podařilo potvrdit jména 1679 mrtvých, což je pětkrát více než obvyklé týdenní údaje. Jedná se o největší nárůst ruských vojenských obětí od invaze na Ukrajinu. A to hovoříme pouze o údajích, které se podařilo zjistit a ověřit z otevřených zdrojů, což znamená, že skutečný počet obětí je určitě ještě vyšší.

Většinu mrtvých za poslední tři měsíce tvořili mobilizovaní, dobrovolníci (tj. ti, kteří po začátku války podepsali smlouvy s armádou a Rosgvardií) a zajatci.

Vycházíme pouze z potvrzených hlášení o úmrtích, takže shromážděné údaje neodrážejí skutečný počet obětí. Odhadujeme, že náš seznam může obsahovat nejméně o polovinu více jmen mrtvých, než kolik je v Rusku skutečně pohřbeno. K tomuto závěru jsme dospěli na základě studia situace na hřbitovech ve více než 60 ruských lokalitách v průběhu roku 2022.

Podle nejkonzervativnějších odhadů tak Rusko při invazi na Ukrajinu mohlo ztratit více než 29 500 lidí.

Celkové nenahraditelné ztráty Ruska (tj. počet osob, které byly postiženy v důsledku zranění, smrti nebo byly pohřešovány v boji) mohou činit nejméně 133 000 osob.

Tento údaj vychází z pozorování amerického Centra pro námořní analýzy, podle něhož na každého ruského vojáka zabitého ve válce na Ukrajině připadá v průměru asi tři a půl zraněného. Tento údaj nezahrnuje ty, kteří bojovali na ruské straně v rámci "lidových milicí" v Doněcku a Luhansku.

Úmrtí mobilizovaných
Z otevřených zdrojů víme o smrti 1 121 mobilizovaných Rusů. Od 1. ledna jich zemřelo 40 %.

Jedná se o nejkonzervativnější odhad počtu mobilizovaných obětí, neboť bereme v úvahu pouze případy, kdy je úmrtí veřejně potvrzeno a kdy lze zjistit status bojovníka. Skutečné ztráty mezi mobilizovanými mohou být mnohem vyšší, protože mnoho zpráv o vojácích zabitých na Ukrajině od října neuvádí jejich status. Někdy tak není možné zjistit, zda osoba sloužila jako smluvní voják, šla na frontu jako dobrovolník, nebo byla mobilizována.

Je známo 50 mobilizovaných, kteří zemřeli v Rusku na shromaždištích nebo ve vojenských jednotkách. Nejčastějšími příčinami úmrtí byly zdravotní problémy nebo opožděné lékařské ošetření.

U osmi z nich byla příčinou smrti sebevražda. Nejméně šest vojáků zemřelo v důsledku nehod při cvičeních nebo dopravních nehod. Ve skutečnosti jich mohlo být více, ale armáda poměrně často důvody úmrtí mobilizovaných osob ve výcvikových táborech nezveřejňuje.

Odborníci upozorňují, že ruská armáda nebyla připravena na přijetí, ubytování a výcvik takové masy lidí. Výsledkem bylo, že mobilizovaní muži neměli řádné uniformy a obytné prostory. Výcvikový proces často selhával kvůli nedostatku kompetentních důstojníků. Výsledkem bylo, že tisíce mužů šly na frontu bez potřebného výcviku.

V bojové zóně zemřelo nejméně 1071 branců. Podle zpráv z fronty tvoří nyní odvedení specialisté páteř řady předsunutých jednotek, které se podílejí na pokusu o útok na několik měst a osad v Donbasu.

Podle vyprávění samotných mobilizovaných mužů utrpěly jejich jednotky značné ztráty z řady důvodů. Patří mezi ně: intenzivní a přesné dělostřelecké ostřelování z Ukrajiny, špatná koordinace mezi jednotlivými jednotkami ruské armády a problémy s komunikací a mapami. Více se o tom můžete dočíst https://www.bbc.com/russian/features-64628270

Rozdělení podle regionů
Jako první odjely na frontu jednotky mobilizovaných mužů ze Sverdlovské a Čeljabinské oblasti. A právě tyto regiony - spolu s Krasnodarským krajem - nyní vedou v počtu potvrzených obětí.

Ztráty Ruska
Ztráty ruských vojáků ve válce Ruska s Ukrajinou. K 17. únoru byl úřady a médii v Krasnodarském kraji uveden maximální počet vojenských obětí z regionu, a to 603 osob (červená mapa).

Krasnodarský kraj je na špici žebříčku především díky aktivitě místních obyvatel. O smrti přibližně 40 % osob z tohoto regionu se v médiích ani na sociálních sítích nepsalo - jejich úmrtí vyšla najevo až po prozkoumání hrobů na místních hřbitovech. Místní dobrovolníci hřbitovy pravidelně navštěvují a zveřejňují fotografie hrobů.

Ekonomicky znevýhodněné regiony jako celek nadále vedou v počtu obětí. Z Burjatska je známo 425 mrtvých, z Baškirska 463 a z Dagestánu 425 mrtvých. Pro srovnání, z Moskvy je známo pouze 98 mrtvých, ačkoli obyvatelé hlavního města tvoří téměř 9 % ruské populace.

Na jedné straně zástupci národních republik a autonomních oblastí odcházejí na frontu a umírají tam častěji než zástupci "ruských" regionů. Na druhou stranu v absolutních číslech tvoří etničtí Rusové stále většinu ruských vojenských obětí.

Lidé z národních republik umírají ve válce častěji než ostatní.
Míra úmrtnosti (počet úmrtí na 10 000 mužů ve věku 22-37 let) fialová mapa

Po prostudování údajů shromážděných BBC, dobrovolníky a MediaZone došli sociologové k závěru, že rozdělení ztrát odráží především ekonomické nerovnosti mezi regiony.

V mnoha částech Ruska, kde nefungují sociální výtahy, je služba v armádě na základě smlouvy jednou z mála možností, jak si vydělat stálý příjem.

Podrobnější sociologickou analýzu ztrát si můžete přečíst https://www.bbc.com/russian/features-63416259

Mrtví důstojníci
Podle řady odborníků lze neúspěchy ruské armády na frontě částečně přičíst nedostatku kompetentních velitelů. Od začátku invaze ztratilo Rusko nejméně 1 732 důstojníků.

Zvláště významné ztráty utrpěli nižší důstojníci, kteří tráví většinu času s personálem svých jednotek: školí rekruty, vedou týmovou práci a výcvik. Přijímají také hlavní rozhodnutí na bojišti.

Ztráty Ruska
Ruští vojáci padli ve válce Ruska s Ukrajinou
ztraty.jpg
Ztráta zkušených poručíků a kapitánů je pro každou formaci obrovskou ztrátou, protože v ruské armádě jsou to obvykle nižší důstojníci, kteří rozhodují o tom, jak přesně budou plněny rozkazy vydané velením. Jejich rozhodnutí mohou zachránit nebo zničit desítky vojáků a poddůstojníků.

Mnoho odborníků na Západě i v Rusku upozornilo na chaotické počínání ruské armády v únoru při pokusu o ofenzívu na město Ugledar v Doněcké oblasti. Tam mohl mít neúspěšný útok za následek smrt desítek a podle některých zpráv dokonce kolem stovky mariňáků.

Na začátku invaze přišla námořní pěchota o desítky velitelů - během prvních šesti měsíců byl každý čtvrtý mariňák, který zemřel, důstojník. Každý z nich měl za sebou léta výcviku a vzdělání. Ti, kteří nahradili zabité důstojníky, jsou mnohem méně vycvičení a zkušení.

Přeškolení vojáka trvá jen několik měsíců, ale nahradit ztrátu důstojníků trvá mnohem déle. Vycvičit budoucího poručíka trvá nejméně čtyři roky a poté potřebuje ještě nejméně několik let, aby získal potřebné zkušenosti. Nyní je však mnoho mladých důstojníků posíláno na frontu ihned po absolvování výcvikových škol.

Elita a civilisté
Jen podle potvrzených zpráv bylo mezi mrtvými asi 3 000 elitních profesionálů: vojáků a důstojníků ze speciálních jednotek, námořní pěchoty a vojenských pilotů. Jejich výcvik si vyžádal roky výcviku a miliony dolarů.
ztraty_2.jpg
Například Rusko od začátku invaze ztratilo nejméně 120 vojenských pilotů. Jedná se o kusové specialisty a elitu všech armád na světě. Výcvik pouhého jednoho pilota odstřelovače může trvat 15-17 let a stát 12-14 milionů dolarů.

Během války na Ukrajině utrpěly značné ztráty také speciální jednotky GRU a speciální jednotky Rosgvardie, protože jsou systematicky využívány k plnění úkolů, které jim nepřísluší.

Například průzkumné jednotky jsou využívány k prohledávání a kontrole ulic v dobytých osadách, zatímco speciální jednotky Rosgvardie jsou využívány pro kombinované boje a obranné operace.

Ve snaze nahradit ztrátu nejlépe vycvičených jednotek začalo Rusko aktivně přijímat do armády ty, kteří ještě nedávno pracovali jako civilisté.
ztaty_3.jpg
Vidíme, že většinu obětí nyní tvoří dobrovolníci, žoldnéři z Wagnerových PMC (včetně zajatců) a mobilizovaní vojáci. Dohromady tvoří 25 % z celkového počtu potvrzených obětí. A pokud se podíváme na ztráty za poslední tři měsíce - tvoří zhruba polovinu všech mrtvých.

Ztráty zajatců z řad Wagnerových PMC zapojených do invaze nadále rychle rostou. Na začátku února byl objeven třetí hromadný hrob těch, kteří si nyní měli odpykávat trest v koloniích, ale místo toho odešli bojovat na Ukrajinu.

Zároveň nadále zaznamenáváme stálý nárůst ztrát mezi výsadkáři, mariňáky a Rosgvardějci. Ruské velení se již několik měsíců snaží zachránit své nejlepší kádrové jednotky tím, že v bojích využívá jednotky PMC, dobrovolníky a mobilizované muže. Ale soudě podle zpráv z frontových linií se nyní přeživší jednotky speciálních sil, námořní pěchoty a výsadkových vojsk začaly aktivně zapojovat a doufají, že s jejich pomocí uspějí v ofenzivě.

Co je známo o ztrátách "DLR" a "LLR"?

Celkový počet ruských ztrát se výrazně zvýší, pokud započítáme i ty, kteří bojovali proti Ukrajině v rámci "lidových milicí" v Doněcku a Luhansku.

Od 22. prosince 2022 přestaly orgány samozvané DNR zveřejňovat údaje o ztrátách svých vojáků.

Na základě otevřených zdrojů je uváděno nejméně 5 000 vojenských obětí z DNR a více než 1 500 z LNR.

Kromě toho BBC našla na sociálních sítích více než 4 600 zpráv a příspěvků od lidí, kteří hledají své mužské příbuzné, kteří byli v řadách "lidových milicí" a již dlouho nejsou v kontaktu. Někteří z těch, po kterých se pátralo v prvních měsících války, se již vrátili domů s "nákladem 200".

I když se berou v úvahu pouze potvrzené údaje, mohou kumulativní ztráty bojujících na ruské straně přesáhnout 43 000 mrtvých.

Včetně zraněných by celkové ztráty proruských sil za 10 měsíců války mohly přesáhnout 193 000 osob.

Americké zpravodajské služby odhadují, že celkové ztráty Ruska na Ukrajině na konci ledna přesáhly 188 000, pokud počítáme mrtvé a zraněné.

Ukrajinský generální štáb odhaduje ztráty Moskvy na více než 140 000. Ruské ministerstvo obrany naposledy informovalo o ztrátách 21. září, kdy uvedlo 5 937 mrtvých.

Údaje o vojenských ztrátách nadále shromažďujeme. Pokud se chcete podělit o informace k tomuto tématu, napište nám na bbcrussian@bbc.co.uk nebo nás kontaktujte https://www.bbc.com/russian/send/u111414259

Jak počítáme

V Rusku jsou denně zveřejňována další jména mrtvých a fotografie z pohřbů. Nejčastěji jména uvádějí hlavy ruských regionů nebo představitelé okresních správ, místní média a vzdělávací instituce, kde mrtví dříve studovali, a také příbuzní.

BBC, MediaZone a tým dobrovolníků tyto údaje studují a doplňují je do seznamu, který vedeme od začátku ruské invaze na Ukrajinu.
https://www.bbc.com/russian/features-64680032
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“