Ahoj všichni!
Několik týdnů jsem nezveřejnil žádné "zásadní novinky" o válce na Ukrajině. Jednak jsem byl - a stále jsem - pracovně nesmírně vytížen. A tak to ještě nějakou dobu zůstane.
Dalším důvodem, proč jsem přestal informovat o válce na Ukrajině, je také důvod, proč nyní publikuji na Substacku místo na Médiu. V podstatě mě administrátoři Média začali obviňovat ze zveřejňování "nenávistných projevů" - protože jsem citoval vojáky ZSU, kteří své generály nazývali "buzeranty".
Pro jistotu: ano, vím, že to není hezké slovo. Nicméně stěžovat si na jeho používání, aniž byste si skutečně přečetli, co jsem napsal, je směšné a urážlivé. To se stalo jasně zřejmým, když si dotyční administrátoři (plus jistí "kolegové" v USA) stěžovali, že jsem ho použil (jednou), a ptali se, zda si myslím, že jsem jeho použití vysvětlil správně. Stačí říci: jak je vidět při skutečném čtení mých příspěvků z posledních tří měsíců (mezitím převedených na tento účet), použil jsem tento výraz nejméně 3-4krát.
Pokud jde o mě: tím je vysvětleno vše. Čtěte a snažte se to alespoň pochopit. Pokud nerozumíte: požádejte o vysvětlení. To jsou základy něčeho, čemu se říká "komunikace". A jak se říká: komunikace je podstatou lidství. Naopak vyvozovat závěry na základě chytání se za slovo a věšení se na jediné slovo není - jakkoli je to pro naši dobu typické - nic jiného než hloupé a urážlivé. Kdyby pro nic jiného, tak proto, že jsem dostatečně vyspělý i střízlivý a rozhodně nepotřebuji, aby mě nějací líní či nedovzdělaní puberťáci poučovali, co má být "správné" a co "špatné". Dost bylo řečí.
LETECKÁ VÁLKA
Zdá se, že GenStab v Moskvě se vzdal svých nároků na zničení ukrajinské energetické sítě. V tuto chvíli mi není jasné, zda zcela vyčerpala své zásoby balistických a řízených střel, nebo dospěla k závěru, že nemá smysl se o to dál pokoušet kvůli zlepšené ukrajinské protivzdušné obraně, ale: od jejího posledního velkolepého a odhodlaného pokusu o zhroucení soustavy uplynul téměř měsíc a Kyjev mezitím oznámil svůj záměr obnovit vývoz elektřiny do EU. Nenechte se mýlit: to by nemělo znamenat, že ukrajinská energetická soustava je nyní ve vynikajícím stavu. Znamená to nanejvýš, že je prozatím dostatečně stabilní. Ještě většinu letošního roku potrvá, než bude zcela opravena.

První ze systémů NASAM dodaných do PSU v akci v listopadu loňského roku.
Sečteno a podtrženo: stav pozemní protivzdušné obrany (PVO) PSU je takový, že ruské vzdušně-kosmické síly (VKS) jsou i nadále schopny získat alespoň dočasnou vzdušnou převahu nad vybranými úseky fronty. V posledním měsíci jsme byli svědky toho, že se mu to téměř denně daří zejména v oblasti Avdijivky. Tam kombinace elektronických protiopatření (ECM), protiradarových střel, bezpilotních letounů používaných k průzkumu, bezpilotní přesně naváděné munice (LPGM) jako Lanclets a "klasických" PGM (jako UPAB-1500 a UMPK) způsobuje ZSU neustálé a vážné problémy. https://twitter.com/narrative_hole/stat ... 5623672832
Mám pochybnosti o tom, že by se UPAB-1500 vyráběl - a/nebo nasazoval - ve velkých počtech. Ale UMPK určitě ano. Konverzní sada je sice hrubá, ale jednoduchá na výrobu v dostatečném množství. To z této zbraně zatím dělá (velmi nepříjemný) faktor.

Podstata UMPK je téměř stejně jednoduchá jako u munice JDAM (Joint Direct Attack Munition) americké výroby: jde o vybavení jednoduché bomby FAB-500M-62 křídly a naváděcím systémem, které umožňují její odpálení z odstupových vzdáleností (mimo účinný dosah ukrajinské protivzdušné obrany).
Jak to všechno "funguje"?
Rusové rozmísťují své pozemní systémy elektronického boje velmi blízko frontové linie (tak blízko, že jsou pravidelně zasahovány nejen ukrajinskými HIMARS nebo RPV LPGM, ale i dělostřelectvem):
https://mobile.twitter.com/RALee85/stat ... 7971220480 https://t.me/operativnoZSU/90356 https://mobile.twitter.com/RALee85/stat ... 6918375425
kombinace blízkosti cílové zóny a síly jejich emisí jim umožňuje dočasně zahltit radary včasného varování a řízení palby ukrajinských systémů protivzdušné obrany. Stroje Su-30SM a Su-35 udržují ukrajinské radary pod tlakem i s pomocí svých protiradarových střel Kh-58. Další tlak je vyvíjen intenzivním nasazením ruských bezpilotních letounů, které zjišťují a sledují ukrajinské systémy SAM a poté - pokud jsou dostatečně blízko - na ně útočí pomocí Lancetů, jako v tomto případě (blížící se Lancet můžete vidět jako "malou šedou skvrnu" ve spodní části fotografie):

Tímto způsobem Rusové vytvářejí něco, co by se dalo označit jako "bezpečné koridory" přes oblasti chráněné ukrajinskou GBAD. Tyto koridory pak využívají k útokům letouny Su-34, které zřejmě operují vysokou rychlostí a ve výškách 12 000 m a více a jsou navíc chráněny palubními systémy EKM. Kombinace vysoké výšky a rychlosti jim umožňuje vypouštět UPMK ze vzdálenosti 30-40 km. Někteří hlásí útoky až ze vzdálenosti 60 km: to se mnohým bude zdát "příliš", ale mělo by to být v rámci možností. Jde o to, že letadlo nesoucí takové zbraně se nachází v "nebezpečné zóně" ukrajinské GBAD po velmi krátkou dobu (asi 30-60 sekund); uvolní zbraň a otočí se. To je vše.
Teoreticky je UPMK dostatečně velký (a hrubý) na to, aby byl detekován, sledován a sestřelen systémy jako Buk M1 a Osa-AKM. Kombinace ruského ECM, protiradarových střel, nedostatku SAM a krátkého trvání takových útoků však značně omezuje jejich schopnost bezpečně operovat a reagovat, kdykoli je to nutné.
Závěr je na dosah ruky. VKS zasazuje ZSU a PSU těžké údery a tyto dvě země mají příliš málo prostředků - příliš málo systémů elektronického boje a mezitím: nedostatečné zásoby raket země-vzduch - na to, aby mohly účinně reagovat. To se nezmění, pokud Ukrajina nezíská nejen dostatek SAMů k ochraně svých hlavních městských a průmyslových center, ale také své energetické sítě A alespoň většiny důležitých sektorů fronty.
....podstatou toho je zodpovězení všech možných otázek ke schopnosti ZSU vést v blízké budoucnosti jakékoliv významné protiofenzívy i na zemi.
....a otázka "F-16 pro Ukrajinu". Je mi líto, ale zůstává chladným faktem, že žádných "24 F-16" - dokonce ani "240 F-16" - nemůže situaci jakkoli vážně změnit. To by muselo být mnohem více systémů elektronického boje, mnohem více radarů včasné výstrahy, vybudování zabezpečených komunikačních systémů....a střel vzduch-vzduch přinejmenším odpovídajících výkonům R-37M nasazovaných ruskými MiG-31BM a Su-35S. Jinak všechny "F-16" dodané na Ukrajinu skončí úplně stejně jako MIG-29 PSU sestřelený 10. února. Absurdní je, že ukrajinská vojenská cenzura následně nechala místní média citovat pilota (který se katapultoval a přežil), že jeho letoun se "samovolně rozpadl". Je mi líto, ale to jsou praktiky pákistánských vojenských mluvčích, nikoli někoho, koho lze považovat za spolehlivý oficiální zdroj.
Pro jistotu: PSU rozumím. Čelí nemožné přesile a utrpěli těžké ztráty na pilotech a letadlech, přičemž za to dosáhli jen velmi málo. Nezbývají jim téměř žádné prostředky, aby něco změnili: síly se snížily na létání 5-8 útočných letů denně, možná stejně tolik letů MiG-29 a Su-27. Není divu, že jsou všichni frustrovaní. Ve vzdušné válce však není místo - a ani důvod - pro mytologii: vzdušná válka je záležitostí fyziky a matematiky. Tím spíše, když vojáci ZSU na frontách vědí (a to velmi dobře), co se děje ve vzduchu nad nimi.
BITVA NA DONBASU
Obecně lze říci, že frontové linie na východě a jihu Ukrajiny jsou tam, kde byly od poloviny do konce března. Nemělo by to znamenat, že ti byly menší ztráty, nebo že situace je méně kritická - a to na obou stranách.
Kremina... ZSU - což je: 140. námořní pěchota - pomalu vyklízí velký les v oblasti Bratské Mohyly, jižně od tohoto města. Přitom se říká, že VSRF přeskupila a vybudovala v oblasti Kreminy velkou koncentraci sil: znovu vybudovaná 90. tanková divize, 144. motostřelecká divize, několik pluků BARS a většina II. armádního sboru ("separatistů") by měla být nasazena v druhé linii - jako "operační rezerva".
Bakhmut... počátkem dubna Gerasimov nasadil celou 98. divizi VDV plus zcela nový PMC, který měl nahradit potlučeného Wagnera. Jistě, dvě nebo tři roty té druhé jsou stále přítomny a nárokují si všechny úspěchy, ale v podstatě tam operuje VDV a ta nová PMC. Boky severně a jižně od trosek tohoto města drží také směs motostřeleckých jednotek a jednotek VDV. Taktika VDV v Bachmutu se liší od taktiky Wagnera: než postoupí, rozpráší vše, co se mu postaví do cesty, pomocí TOS-1 a těžkých minometů. Například 3. dubna zajistila závody AZOM, dosáhla nemocnice a stadionu Metallurg a pak se tlačila na policejní stanici, vězení, tržnici, hotel Atlantic a železniční stanici Bakhmut 2. VDV se snažila získat všechny objekty, které byly v té době v provozu. Do 6. dubna dosáhla posledně jmenovaného. Do 7. dubna VDV zaútočilo na školy č. 2 a 40 na jihu, dosáhlo ulice Čakovskoga, a tím odřízlo poslední úsek silnice 0504 (spojující Bachmut s Ivanivskem a Chasivem Jarem). Nápor se podařilo zastavit až díky sérii - zřejmě "nákladných" - ukrajinských protiútoků. Jeden z nich, vedený 7. dubna, získal zpět většinu území mezi ulicemi Čajkovskoga a Korsunskogo.

Jeden ze dvou tanků T-80BV ZSU, o nichž se tvrdí, že byly vyřazeny ruskými řízenými střelami Krasnopol během protiútoku v centru Bachmutu 9. nebo 10. dubna.
Přesto čerstvé ruské jednotky pokračovaly v útoku i minulý týden a definitivně dosáhly celé šíře železniční trati, než se ji pokusily překročit. Teprve v posledních dvou dnech se ZSU podařilo vytlačit je z areálu Avtotechtsentra, západně od trati, jen pro příklad. Stejně tak stále probíhají těžké boje mezi hotelem Tranzyt a hotelem Atlantic (resp. jejich ruinami).
Pozoruhodné je "mlčení" jednotek ZSU, které nesou hlavní tíhu bojů uvnitř Bachmutu našich dnů: V tomto případě se jedná o jednotky 93. mech, 24. mech, Pohraniční stráž, prapor Skala, 125. TD, 3. Spartan a 3. a 5. útočná brigáda. Dělají svou práci a bojují: žádný "debatní klub Soledar", žádné nadávky, žádné nacistické pozdravy, žádné tanky pomalované jako Wehrmacht/Waffen-SS - a žádné útěky jako v době, kdy tu byly 46. a 67. brigáda. Mohla to být samozřejmě "náhoda", ale myslím, že žádná: spíše něco, co stojí za pozornost a uchování v paměti pro budoucnost.
Avdijivka... Jak se psalo na Facebooku asi před dvěma-třemi týdny, Rusové zahájili velký útok z Opytne do jihozápadního křídla Avdijivky. V kombinaci s leteckými údery to narušilo a rozptýlilo posádku ZSU - 53. mech, 36. námořní pěchotu a 116. TD - natolik, že to umožnilo dalšímu hrotu ruského útoku zajistit Krasnohorivku a poté se protlačit přes železniční trať směrem na Stepove. To bylo zhruba před dvěma týdny. Nakonec byl tento postup zastaven ukrajinskými posilami - zřejmě 71. jägerem -, které Rusy odhodily zpět přes železniční trať a dále směrem ke Krasnohorivce (možná vjely i do vesnice). Od 12. dubna Rusové spokojeně tvrdili, že jsou zpět u železniční trati a že donutili ZSU stáhnout se i na západní stranu nedalekého úseku dálnice M20.
To vše řečeno a navzdory této stabilizaci frontové linie zůstává tato oblast pro ZSU jedním ze zvláště znepokojivých míst - kvůli výše zmíněným, vysoce účinným ruským náletům (některé z nich vyřadily celé skupiny ukrajinských obrněných vozidel: FAB-500M-62 je koneckonců mnohem silnější než jakýkoli dělostřelecký granát), ale také kvůli ruskému broušení zákopového systému od Opytného směrem na Sjeverne.
Mariinka... obecně, během února a března Rusové zajistili vše východně od a až po Družby a od té doby se prodírají Doněckým kombinátem (sever) a komplexem Prat Ahro Resurs (jih) západním směrem. Zjevným záměrem je donutit Ukrajince ke stažení tím, že hrozí obklíčením jejich pozic v tom, co zbylo ze severozápadní čtvrti tohoto města.
Zdroj:
https://xxtomcooperxx.substack.com/p/uk ... april-2023
www.deepl.com