Mě by mnohem víc zajímalo, jestli budou CV90 (ať naše nebo slovenské) schopné střílet programovatelnou municí proti dronům.
Chtělo by se mi věřit, že existuje ze strany výrobce CV-90 nějaká nabídka/návrh servisní smlouvy, který je pro MO/AČR přijatelný a jenom nebyl zatím zadministrovaný, bo se spěchalo dostat naše CV-90 do pořadníku. Ono taky sestavit smlouvu s jedním předem vybraným partnerem tak, aby vyhovovala předpisům EU proti "vendor lock-in" je právnická magie. A taky kombinované smlouvy na dvě fyzicky rozdílná plnění (servis a výrobek) nemá ÚOHS rád.stirling píše: ↑30/5/2023, 12:11 securitymagazin nějak jede
- článek o servisu jasně cpe možnost, že to bude dělat EA (má zkušenost), ale jak píše scotty, tak cokoliv jiného než VOP by byl trošku úlet. Určitě bych ale servis začal řešit hned (ideálně s kupní smlouvou, ale na to je už pozdě).
- druhý článek je jen variace na podobný článek s před nějaké doby, ale pravdu může říci jen VOP kolik opravdu získá ze zakázky a jak velkou přidanou hodnotu vytvoří (případně kolik rozpustí ještě ostatním firmám) u nás, ty ostatní evidentně žádné desítky mld neuvidí.
Výhoda momentu překvapení plyne i z moderního SŘP a pozorovacích přístrojů. Díky nim se dá dostat do výhodnější taktické situace. Z toho plyne i to použití dalších jednotek. Ano, vždy je to o další podpoře, ale to současně neznamená, že je to dobrá podpora resp. že nemohu i tak získat výhodu momentu překvapení. Základem všeho je situační povědomí. Pokud nepřítel nedisponuje odpovídajícím resp. disponuje významně horším, potom mu ani přítomnost dalších jednotek moc nepomůže.
To se opravdu stalo, měl jsem to štěstí, že jsem ještě sloužil u brnky v době, kdy se KBVP zaváděl do výzbroje a tohle jsem zažil. Bohužel jsem přímo u těch střeleb nebyl a tak jsem o ten pohled zůstal ochuzen.
Co si tak vybavuji kluka, co mi o tom říkal a u těch střeleb byl, tak zrovna moc nevypadal, že by se bavil.
Účinnosť PTRS výrazne znížia APS. Prakticky nebude mať zmysel strielať Spike za pár desiatok tisíc eur, keď jednoducho nedokáže zasiahnuť cieľ.Dzin píše: ↑31/5/2023, 06:40 Ukrajina toto empiricky prokázala, vzpomeneme si na ukázky ničení tanků T-72 palbou 30mm kanonů vozidel BTR-4 (nebo 3 už si přesně nevybavím), které navíc nedisponují nejmodernější 30mm zbraní.
Ale ano, při palbě na nejmodernější těžce pancéřovaná bojová vozidla by už měl problémy s jejich ničením, ale na to zde máme PTŘS a i tak by stále existovaly místa, při jejichž zásahu 30mm střelou by došlo alespoň k vyřazení vozidla jako bojového stroje.