F-35 Budoucnost nadzvukového letectva AČR
Re: Budoucnost nadzvukového letectva AČR
S ohledem na to, že se s F-35 intenzivně cvičí SEAD proti všemu, co USA samy mají, mi nějak není jasné, proč by to neměly zvládnout. To cvičení je IMHO drobet na vodě, s ohledem na to, že se jednalo o rize teoretickou záležitost operující se stroji, které ještě ani neexistují (a to téměř jistě na obou stranách). Je samozřejmě spousta dobrých důvodů, proč něco takového dělat. Nicméně z toho nelze vyvozovat kdovíjaké závěry.
Jako fakt ?
Hinote psal :
F-35 toto nedělal částečně proto, že nedokáže překonat dlouhé vzdálenosti v Pacifiku bez tankeru v blízkosti, řekl Hinote.
---
Zemakt :
Je tam explicitně uveden důvod, tj. tankování. Malý dolet. To je asi tak vše.
---
Fakt je třeba vysvětlit co znamená částečně ?
Fakt je třeba ukázat a vyznačit že do vyspělého PVO - v tomto případě PVO číny nejde ani stroj s označením Block 4 co ještě nelétá ?
Hinote psal :
F-35 toto nedělal částečně proto, že nedokáže překonat dlouhé vzdálenosti v Pacifiku bez tankeru v blízkosti, řekl Hinote.
---
Zemakt :
Je tam explicitně uveden důvod, tj. tankování. Malý dolet. To je asi tak vše.
---
Fakt je třeba vysvětlit co znamená částečně ?
Fakt je třeba ukázat a vyznačit že do vyspělého PVO - v tomto případě PVO číny nejde ani stroj s označením Block 4 co ještě nelétá ?
Jako sorry, ale hypotetické cvičení s hypotetickými letouny a variantami je pouze cvičení hypotetické, odvozovat z toho reál je částečně mimo mísu.
Kapiš?
Roli sehrál NGAD, protože má lepší schopnosti. No ještě že tak. Vyvíjet nový letoun se stávajícími schopnostmi je asi chucpe že. Jasně to píše. A také částečně proto, protože, dolet. Primo, horší schopnosti než NGAD, secundo/částečně dolet. Takže proč tu roli jako nedostal, vážně?Ve válečné hře však tuto roli sehrál NGAD který má vyšší schopnost přežití v takto chráněné PVO. F-35 toto nedělal částečně proto, že nedokáže překonat dlouhé vzdálenosti v Pacifiku bez tankeru v blízkosti,
Kapiš?

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Hlavně by mě zajímalo, v čem je F-22 lepší než v doletu.
V dynamice letu. Ale v rámci cvičení, primárně dolet. Alfa a omega. Proto také NGAD bude hovado jaké svět neviděl 

To cvičení je ryze teoretické, armádní, stálo hodně peněz a USAF na něm určitě částečně staví. Také nemám rád digitální výpočty, ale svět je dnes takový. Tedy, ví se že budoucí F-35 se pro napadání vyspělé PVO číny nehodí, protože nemá dolet a další věci, které se nejmenovali. Letadla F-35 mimo Block 4 se nesimulovali, protože by se ve cvičení k ničemu nehodili, tedy ani k tomu bránění jednotek a všemu okolo- Tedy všechny dnešní F-35.
F-35 původně byl výplň pro F-22 a výplň v simulaci přesně dělá.
Časem dostal plno jiných schopností a bude dobrý v SEAD dnes, ale to hlavní je výcvik, taktika, zbraně.
F-35 původně byl výplň pro F-22 a výplň v simulaci přesně dělá.
Časem dostal plno jiných schopností a bude dobrý v SEAD dnes, ale to hlavní je výcvik, taktika, zbraně.
Myslel jsem, že se bavíme o SEAD. V čem je F-22 z hlediska SEAD lepší než F-35?
A v tom nejdůležitějším, v situačním povědomí? Tohle by mě docela zajímalo, protože o schopnostech F-22 v porovnání s F-35 v tomto kruciálním aspektu vzdušného boje (a obecně vzdušných operací včetně SEAD) moc nevím.

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Pokud vím tak F-22 neútočí proti PVO protivníka, ale smysl by to mělo. V dobách F-15 a koncepce letecké nadvlády USAF od vietnamu až po nedávnou dobu, mělo toto letadlo výlučně roli vybojování nadvlády ve vzduchu. Ale také se objevovaly otázky, co s F-15 potom ? A není to moc drahé a jednoúčelové ?
Několik výzkumných studií bylo zaměřených na to vybavit F-15 také výzbrojí proti radiolokátorům PVO a napadat tedy PVO protivníka. A udělat jednoúčelové letadlo víceúčelovým.
Toto třeba dotáhli rusové se svým Su 35, tedy se stíhačem určeným ke vzdušné nadvládě a které také umí ničit PVO.
Ještě bych doplnil že koncepce vzdušné nadvlády neznamená pouze F-15, ale byla to spolupráce různých letadel jako AWACS, F-4/16/EF-111 a jejich ideální kooperace. Tedy zase a opět - koncepce a výcvik.
Situační povědomí F-22 bude na 100% jiné než u F-35. Letadla jsou jinak zaměřena a z toho půjdou různé výhody a nevýhody.
Několik výzkumných studií bylo zaměřených na to vybavit F-15 také výzbrojí proti radiolokátorům PVO a napadat tedy PVO protivníka. A udělat jednoúčelové letadlo víceúčelovým.
Toto třeba dotáhli rusové se svým Su 35, tedy se stíhačem určeným ke vzdušné nadvládě a které také umí ničit PVO.
Ještě bych doplnil že koncepce vzdušné nadvlády neznamená pouze F-15, ale byla to spolupráce různých letadel jako AWACS, F-4/16/EF-111 a jejich ideální kooperace. Tedy zase a opět - koncepce a výcvik.
Situační povědomí F-22 bude na 100% jiné než u F-35. Letadla jsou jinak zaměřena a z toho půjdou různé výhody a nevýhody.
To že bude jiné je jistě pravda.Ovšem bude nutně horší? Přeci jenom od doby vývoje F-22 elektronika zase o kus pokročila.
F-22 byl plánován jako čistě stíhací letadlo pro obranu území USA. Možnost útočit na pozemní cíle dostal až o dost později. Pro útoky na důležité pozemní cíle kryté PVO byl zase jeden z hlavních požadavků na program Joint Strike Fighter. Proto psát že pro takový úkol není vhodní je trochu zvláštní.
Horší u F-35 nebude, ale čistě v leteckém boji bych na F-35 proti F-22 nesázel.
Ono, v roce 2005 byla PVO jinde než dnes a zítra. Jak píšeš, elektronika je jinde a NGAD je stavěn pro tuto úlohu. F-35 podle zprávy kterou Hinote prezentoval nebude tuto roli proti vyspělé PVO dělat. Ale bude ji dělat třeba proti PVO jiného státu než je rusko a čína, takový který nebude mít PVO tak dobrou.
Je otázka co bude v roce 2030, já tipuji že autonomní létající stroje svoji menší cenou zastíní F-35 i NGAD.
Ono, v roce 2005 byla PVO jinde než dnes a zítra. Jak píšeš, elektronika je jinde a NGAD je stavěn pro tuto úlohu. F-35 podle zprávy kterou Hinote prezentoval nebude tuto roli proti vyspělé PVO dělat. Ale bude ji dělat třeba proti PVO jiného státu než je rusko a čína, takový který nebude mít PVO tak dobrou.
Je otázka co bude v roce 2030, já tipuji že autonomní létající stroje svoji menší cenou zastíní F-35 i NGAD.
Když třeba vycházím ze známého rozhovoru s italským stíhacím pilotem, který právě tuto vlastnost na F-35 vynášel do nebes a měl ji jako stěžejní výhodu proti jiným strojům. Proto by mě docela zajímalo, jak je na tom v porovnání s F-22, pokud lépe, potom by to nemuselo být nijak jednostranné pro Raptora.

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Souhlasím.
Porovnání s Raptorem je složité, záleží na modernizaci avioniky a je tu fakt že hodně věci u F-22 je pod označením - tajné.
Pilot F-22 uvedl že létat na Rad Flag proti agresorům na F-35 je složité.
Pilot F-22 uvedl že létat na Rad Flag proti agresorům na F-35 je složité.
Dle mínění youtubera Growling Sidewindera je F-35 lepší než Eurofighter (v BVR, v boji mimo vizuální kontakt). Ale není lepší, než F-22.
S F-22 ozbrojenou jediným AMRAAMem dokázal sestřelit F-35 vyzbrojenou více střelami a jednou se zničili navzájem.
Samozřejmě, je to hra a jsou to modely letadel jen vzdáleně odpovídající tajné skutečnosti. Ale za mě jsou to dobré modely, proto o nich hovořím.
https://www.youtube.com/watch?v=R-yF_3mmb94
S F-22 ozbrojenou jediným AMRAAMem dokázal sestřelit F-35 vyzbrojenou více střelami a jednou se zničili navzájem.
Samozřejmě, je to hra a jsou to modely letadel jen vzdáleně odpovídající tajné skutečnosti. Ale za mě jsou to dobré modely, proto o nich hovořím.
https://www.youtube.com/watch?v=R-yF_3mmb94

Jenže tady se nebavíme o tom, jestli je k vybojování vzdušné nadvlády lepší F-22 nebo F-35, bavíme se o SEAD misích. A v nich není moc důvodů, proč by F-22 měl být v tomto směru lepší, vlastně mě žádný nenapadá. F-35 vnikala přímo s požadavkem operování proti pokročilé PVO. Proč v *jednom* rize teoretickém cvičení k tomu nebyla použita, můžeme spekulovat. Pravdou je, že se s F-35 SEAD intenzivně cvičí a lepší letadlo k tomuto účelu Západ nemá.
Jasně, ale v rámci cvičení mohla plnit roli, ke které je předurčena a v čem je lepší než F 35. Přičemž NGAD bude plnit úlohu opravdu 6. gen. Bude umět všechno, a líp.
V podstatě to mi i z textu čpí.
V podstatě to mi i z textu čpí.

Mně z toho textu čpí „dejte nám co nejvíc peněz na NGAD“ ;))