Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den510 #aktuvalka

Analýza pětistéhodesátého dne invaze na Ukrajinu 18.07.2023

Odkaz na web: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 8-07-2023/

Rusko v noci na dnešek zaútočilo drony a střelami s plochou dráhou letu na jižní a východní část Ukrajiny, včetně měst Oděsa a Mykolajiv. Ropné skladiště poblíž přístavu v Mykolajivu bylo zasaženo a vypukl zde požár. Výbuchy se během noci ozývaly také v Oděse, kde podle zdejší vojenské správy byla nasazena protivzdušná obrana proti několika vlnám útoků drony. Útoky na ukrajinské přístavy Oděsa a Mykolajiv byly odvetou za pondělní poškození Kerčského mostu, uvedlo podle TASS ruské ministerstvo obrany. Terčem útoku se stala i Chersonská oblast. Ukrajinským vojákům se podařilo sestřelit 32 z 36 ruských dronů a šest střel (z celkových sedmi) s plochou dráhou letu typu Kalibr, tvrdí ukrajinské letectvo. Letecký poplach platil v noci na dnešek po několik hodin i v řadě dalších regionů Ukrajiny. Ruské bombardování Orichivu si vyžádalo minimálně jednu oběť a několik zraněných.

Rusko tvrdí, že v noci na dnešek zmařilo pokus Ukrajiny o útok téměř 30 drony na území anektovaného poloostrova Krym. Většinu - 17 - dronů podle něj sestřelila protivzdušná obrana, zbytek pak zneškodnily systémy elektronického boje.

Neplecha: Čečenští dobrovolníci ze Samostatného praporu speciálních sil Čečenské ičkerijské republiky bojující za Ukrajinu včera zveřejnili video z další neplechy v ruské Bělgorodské oblasti. Přepadli zde zásobovací nákladní automobil a poté, co postříleli jeho osádku, posbírali munici a zmizeli. O dalších jejich aktivitě prozatím nejsou informace. (Video na našem webu)

Severovýchodní fronta: Okupanti na severu úseku postoupili do Masjutivky, která byla dlouhodobě rozporovaným územím, ve kterém probíhaly stacionární boje. Na západním břehu Oskilu však mají Ukrajinci vyvýšené pozice, takže zde budou ruské síly pravděpodobně čelit intenzivnímu ostřelování. K bojům dochází i u Kyslivky a Novoselivského, které je podle některých zdrojů také již v ruských rukou. Zatím k tomu však chybí přesvědčivé důkazy. Byl však zaznamenán ruský postup západně od Karmazynivky v hloubce asi kilometr na západní břeh Žerebce. V těchto místech se však terén výrazně zvedá, což by mohlo Ukrajincům pomoci zastavit jejich další postup. Ruská armáda se snaží o podobný postup také o kousek jižněji, u Novovodjaného. Pokud by došlo k dalšímu ruskému postupu v těchto místech, mohlo by to v dohledné době znamenat problémy pro Ukrajince na celém východním břehu Oskilu. Lyman, který by potenciálně mohl být hlavním ruským cílem, je však vzdálen více než 15 km od nejzápadnějších ruských pozic u Torského. Rusové vyvíjejí bojovou aktivitu podél linie Verchnokamjanske - Spirne - Bilohorovika (nedaleko Jakovlivky). Pravděpodobně zde dosahují drobných úspěchů, a Ukrajinci museli vyklidit část pozic. Videa z prostoru mezi Bilohorivkou a Veselým ukazují ukrajinské protiútoky u železniční trati na Siversk. Celkově se situace na celém úseku vyvíjí v neprospěch ukrajinské armády. Mluvčí Operačního velitelství Východ již včera informoval o tom, že se zde povedlo okupačním silám shromáždit ohromné množství jednotek. Lze předpokládat, že budou Rusové chtít využít těchto sil za každou cenu.

Bachmutská fronta: Někteří analytici se domnívají, že se Ukrajincům povedlo postoupit od Rozdolivky směrem na Soledar, téměř až na úroveň železniční stanice Sil a boje by teď mohly probíhat méně než kilometr od Soledaru. Nenašli jsme proto však důkazy, takže to prozatím nelze jednoznačně potvrdit. Ukrajinci tlačí podél silnice E-40 a pomalu se blíží ke křižovatce se silnicí na Orichovo-Vasylivku, kam se okupanti znovu snaží prorazit. Ruské dělostřelectvo se v posledních zhruba 24 hodinách zaměřilo na ukrajinské pozice východně od Berchivské nádrže a bylo vidět několik kusů zničené ukrajinské techniky. Z toho by mohlo vyplývat, že jsou Ukrajinci pomalu tlačeni zpět k Chromovému. Podle několik dní starých videí bojují vojáci 3. útočné brigády, 28. mechanizované brigády a skupiny TERRA na západním okraji Kurďumivky a za pomoci řízených protitankových zbraní likvidují ruskou obrněnou techniku ve směru na Andrijivku a na Ozarjanivku.

Doněcká fronta: Těžké boje probíhají především na jihozápadě Avdijivky u Opytného a Sjeverného. Obě strany hlásí ztráty, okupanti zde navíc přicházejí o techniku. Je hlášen ruský postup u Krasnohorivky. Pro Ukrajince se situace komplikuje také u Marjinky, kde pravděpodobně dochází ke stahování obránců. Podle zpráv z některých ukrajinských telegramových kanálů mají Ukrajinci problémy především s ruským dělostřelectvem, kvůli kterému nemohou adekvátně reagovat na narůstající množství ruských jednotek a techniky ve zničeném městě. Okupanti měli podle ruských zdrojů také získat pod kontrolu důlní komplex mezi Marjinkou a Krasnohorivkou.

Jihovýchodní fronta: Okupanti se pravděpodobně museli stáhnout alespoň z části chatové oblasti na severu Volodymyrivky a k bojům i nadále dochází na západě Pavlivky jižně od Vuhledaru. Ukrajinské jednotky tlačí na obou březích Mokrého Jalu - ze severovýchodu na Urožajne a severozápadu podél Staromajorského, kde probíhají velmi tvrdé boje. Situaci zde Ukrajincům komplikuje také fakt, že nejsou schopni prorazit v Pryjutném a polích na východ od něj, a ruské letectvo, které podniká nálety na oblasti podél řeky.

Záporožská fronta: Ukrajinci využívají na západním úseku kolem Robotyného drony, kterými navádějí dělostřeleckou palbu na pozice jihozápadně od města, čímž se pravděpodobně snaží zamezit okupantům přivádět na západní křídlo posily. Soustředí se především na obrněnou techniku a dělostřelecké systémy. Bojuje se především v lesích na východě a západně od silnice T-04-08 na západě Robotyného. Ukrajinští vojáci z dobrovolnického praporu Sonečko dnes zveřejnili video z průzkumných dronů nad Žerebjankami. Zaměřovali se především na odhalování ruských zákopů v lesním porostu a navádění dělostřelecké palby. Začínají se objevovat další protichůdné informace o nových osách ukrajinských útoků. Jejich účelem může být snaha maximálně zaměstnat okupanty na v této části. Ukrajinci zasáhli raketami Tokmak a k explozi došlo nedaleko Berďansku.

Chersonská fronta: Britské ministerstvo obrany tvrdí, že Ukrajinci si i nadále udržují malé předmostí na levém břehu Dněpru okolo Antonivského mostu. Vzhledem k tomu, že ruské dělostřelectvo ostřeluje budovy v chatové oblasti Dačy, pravděpodobně si to myslí také.

Ukrajina představila plán obnovení Kachovské přehrady. Předseda ukrajinské vlády, Denys Šmyhal, oznámil, že vláda schválila projekt obnovení vodní elektrárny, která byla zničena před více než měsícem. Z vyjádření vyplývá, že Ukrajinci chtějí první rok připravovat nezbytnou dokumentaci a následující rok, po osvobození oblasti, začít se samotnou výstavbou.

Japonská vládní agentura JICA spouští na Ukrajině plán obnovy za více než 500 milionů dolarů (skoro jedenáct miliard korun). S informací se pochlubil na Twitteru ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Saudská Arábie a Turecko chtějí zprostředkovat návrat dětí, které byly uneseny z Ukrajiny Ruskem. Podle Saudů se jedná o vysoce citlivé téma, kde “nikdo nevěří nikomu” a proto je nutné, aby do jednání vstoupil nezávislý mediátor. Podle ukrajinské strany se jedná o tisíce dětí, které byly převezeny do ruských sirotčinců a nebo rozděleny do rodin. Vyjednávání se podle Financial Times účastní i ruský oligarcha Roman Abramovič. Podle Darji Gerasimčuk, prezidentské komisařky pro dětská práva, neexistuje s Ruskem žádná oficiální komunikace na toto téma, neboť Rusové se zajímají jen o výměnu válečných zajatců a ne civilistů.

Ředitelka agentury Spojených států amerických pro mezinárodní vývoj včera při své návštěvě Kyjeva oznámila, že agentura poskytne Ukrajině humanitární pomoc v souhrnné hodnotě 500 milionů USD. Asi 250 milionů z toho bude namířeno na podporu zemědělského sektoru, který je výrazně ovlivněn ruským ostřelováním a zaminováním orné půdy.

Summit zemí Evropské unie a Latinské Ameriky a Karibiku dal nový impulz pro rozvíjení vzájemných vztahů, ačkoli debata o ruské agresi na Ukrajině s některými zámořskými lídry nebyla jednoduchá. Po jednání vedoucích představitelů zemí EU a Společenství latinskoamerických a karibských států (CELAC) to řekl český premiér Petr Fiala. Česko podle něj vidí v regionu nové možnosti obchodní spolupráce.

Konec černomořských obilných dohod znamená i odvolání bezpečnostních záruk pro vývoz ukrajinského obilí, prohlásil v úterý šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov v telefonickém hovoru se svým tureckým protějškem Hakanem Fidanem. Rusko v pondělí oznámilo, že pozastavuje svou účast na ujednání, které Ukrajině umožňovalo i přes boje s Ruskem vyvážet zemědělské produkty. „Konkrétně to znamená zrušení záruk bezpečné plavby a obnovení dočasné zóny nebezpečí v severozápadní části Černého moře,“ řekl ruský ministr zahraničí.

Ruská tajná služba FSB ve městě Uglič v Jaroslavské oblasti zadržela šestatřicetiletou ruskou občanku, která je podezřelá, že pro ukrajinské ozbrojené síly shromažďovala informace potřebné ke spáchání „teroristického útoku“ na místní vodní elektrárnu. Uvedla to ruská média s odvoláním na sdělení FSB. Uglič leží asi 200 kilometrů severně od Moskvy. Soud vzal podezřelou do vazby. Ženě hrozí až deset let vězení.

Dnešní Třešnička™ bude o muzice (pro naše uši). Běloruský diktátor Lukašenko podepsal zákon o “lidových milicích.” Podle běloruského ministra obrany Viktara Chrenina umožní zákon civilistům pozvednout zbraň k “obraně země.” Nelze nezaznamenat, že se tento zákon objevil až v okamžiku, kdy do Běloruska začaly proudit konvoje Wagnerovců. Sednout! Ne, tahle holičská kapela určitě nezaútočí na Ukrajinu z Běloruska! Místo toho spíš dojde k využití při případném potlačení nepokojů, či k výcviku pravidelné běloruské armády. K tomuto tématu se však objevila ještě jedna zajímavá zpráva. Poslanec ruské Dummy Andrej Kartapolov totiž prohlásil, že hudebníci se připravují na zábor Suvalského koridoru, tedy území, které spojuje Bělorusko a ruskou exklávu Kaliningrad, a zároveň tvoří hranici mezi Litvou a Polskem. Pravděpodobnější však je, že pokud by došlo i jen k náznaku, že se něco podobného chystá, Poláci by vstoupili do Królewiece dřív, než by Lukašenko stihl říct “no, to mi stáhněte kaťata a nařežte kopřivama na holá varlata.”

A pozor! Ve středu 19.07.2023 od 20:00, budeme mít opět náš tradiční video podcast. Určitě probereme vývoj na frontě za poslední dobu, nicméně hlavní téma bude opět dobrovolnictví. I když dobrovolnictví z jiného soudku. Naše pozvání přijal “ Vozím drony na Ukrajinu”, který nám bude povídat o projektu, o začátcích, dronech jako takových a o jeho cestách na Ukrajinu. Budeme dostupní na našem partnerském projektu; Twitch kanále Brotherhood Of Terra. Následný záznam bude opět na Youtube. Budeme rádi, když si nás přijdete poslechnout!

Archiv předchozích podcastů: https://youtube.com/playlist?list=PLeLz ... iTVSKUUlPv

Jsme moc rádi za Váš zájem!

Autoři: Kolektiv Valka.online

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme! https://www.buymeacoffee.com/Valka.online

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
FB_IMG_1689759600138.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den511 #aktuvalka

Analýza pětistéhojedenáctého dne invaze na Ukrajinu 19.07.2023

Odkaz na web: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 9-07-2023/

Rusko v noci na dnešek zaútočilo drony a raketami na jižní a východní část Ukrajiny, téměř polovinou země zněl protiletecký poplach. Ukrajinský generální štáb ukázal fotografie poškozeného obilného terminálu v Oděse. Ten by zasažen několika řízeními střelami Ch-22. Ukrajinské zpravodajské kanály na telegramu hlásí výbuchy v Dněpropetrovské a Záporožské oblasti. Nad ránem se spustil poplach i na severozápadě Ukrajiny v Čerkaské, Žytomyrské, Chmelnycké a Rivnenské oblasti.

Severovýchodní fronta: Ruské síly útočí z čerstvě obsazeného území kolem Masjutivky v kupjanském směru. O něco jižněji podnikají výpady podél severního a jižního okraje Novoselivského a snaží se vytlačit Ukrajinci z obranných pozic na západě vesnice. Západně od Karmazynivky se okupanti snaží co nejvíce rozšířit průlom ukrajinských linií za Žerebcem a obránci se je snaží zastavit z výšin pomocí dělostřelectva a lokalizovaných protiútoků. Předpokládáme, že se zde okupanti drží, ale současný stav však není plně znám. Mezi Makijivkou a Zaričným probíhají ruské protiútoky zhruba t oblasti Červonopopivky směrem na Nevské. Rusové zde podle ukrajinských vojenských korespondentů zesilují tlak, aby se přiblížili k Žerebci. Útočí také západně od Dibrove a na ose Berchnokmajanske - Bilohorivka.

Bachmutská fronta: Na sever od Bachmugtu ozbrojené síly Ukrajiny postoupily několik set metrů severovýchodně od Orichovo-Vasylivky. To by hypoteticky mohlo ztížit okupantům situaci na severu Berchivské nádrže, na jejíž druhé straně mají Ukrajinci trable s ruským dělostřelectvem a letectvem. Ruští výsadkáři se pokusili o protiútok směrem do chatové oblasti na jihu Bachmutu, ale byli zde odraženi. Stále se bojuje i o Kliščijivku, kde se podařilo ukrajinským ozbrojeným silám mírně postoupit na jih pod vesnicí ve směru na Andrijivku. Proruské zdroje potvrzují, že výšiny u Kliščijivky a obranné pozice na nich jsou v rukou Ukrajinců. Před pár dny došlo k pokusu ruských výsadkářů dostat tyto strategické pozice zpět, ale tento pokus nebyl úspěšný.

Doněcká fronta: Ukrajinci se brání před ruskými útoky východně od Keramiku a Novokalynového, zhruba v prostoru křižovatky silnic T-05-11 a N-20, která vede k Avdijivce. Některé zdroje se zmiňují o ukrajinském úspěchu ve Veselem. Vesnici se jim údajně podařilo osvobodit, ale nemáme k dispozici přesvědčivý důkaz. V těchto místech se zhruba poslední dva týdny vedly boje, ale dostupných bylo jen velmi málo informací. Pokračují tvrdé boje u Opytného, Vodjaného a Pervomajského, ale ani nepřinesly nikomu žádné výsledky. V důlním komplexu jižně od Krasnohorivky utrpěly ruské síly nezanedbatelné ztráty, což podle nás potvrzuje, že toto místo nemají pod kontrolou. Podle dostupných videomateriálů z ukrajinských dronů zde byly vážně poškozeny nebo zničeny minimálně tři tanky T-72B a několik BVP. Okupanti také pokračují v útocích v Marjince, u Pojedy a Novomychajlivky.

Jihovýchodní fronta: Včera byla zaznamenána obrovská exploze v Pavlivce, jejíž západní část je dějištěm bojů mezi okupanty a příslušníky 72. mechanizované brigády ukrajinské armády. Není úplně jasné, zda byl včerejší výbuch způsoben ukrajinským leteckým úderem nebo dělostřelectvem. Ukrajinská armáda také někdy v posledních 24 hodinách zaútočila na Novomajorské, která leží asi 7 km východně od Novodoněckého. U této vesnice jsou Ukrajinci nuceni postupovat extrémně pomalu kvůli rozsáhlým minovým polím, které zde okupanti vybudovali. Podél Mokrého Jalu stále probíhají boje na severu Urožajného a Staromajorského, je možné, že Ukrajinci jsou již přímo v u prvních domů v obou vesnicích, ale prozatím to nelze potvrdit, protože chybí vizuální potvrzení. Satelitní snímky od Sentinel Hubu však ukazují silné poškození domů v těchto místech a očesané stromy na východě Urožajného. Severně od Pryjutného, které stále úspěšně brání, podnikají okupanti protiútoky směrem na Novodarivku a Rivnopilju. Jak už jsme uvedli v minulosti, Pryjutné je ze severu kryto mokřady, říčkou a rybníky, které zde výrazně limitují ukrajinské manévrovací schopnosti.

Záporožská fronta: Dnes ráno ozbrojené síly Ukrajiny postoupily podél lesního pásu poblíž silnice, severovýchodně od vesnice Robotyne. Dále prováděly útočné operace západně od vesnice Novopokrovka a podařilo se jim v tomto směru okupanty zatlačit a osvobodit část území. Ukrajinské raketové útoky mířily na Berďansk, Melitopol, Mychajlivku a Novoprokopivku.

Chersonská fronta: Z této části fronty dnes nemáme žádné relevatní informace

Na vojenské základně ve východní části anektovaného Krymu hoří muniční sklad. Kvůli požáru byla uzavřena dálnice „Tavrida“ (R-260) a úřady evakuují asi 2000 lidí ze čtyř blízkých obcí, uvedl Moskvou dosazený gubernátor Krymu Sergej Aksjonov. V brzkých ranních hodinách byl tento areál, ležící více než 230 km od fronty, zasažen minimálně jednou střelou. Z místa se ozývaly exploze ještě během dnešního odpoledne. Ruská protivzdušná obrana byla v noci

Francouzská jogurtářská firma Danone, o jejímž znárodnění ruskými úřady jsme psali nedávno bude mít nového šéfa, Jakuba Zakrijeva, synovce Ramzana Kadyrova. Zakrijev byl svým strýčkem před pěti lety jmenován starostou Grozného, od roku 2020 se přesunul na post hlavy náměstka předsedy vlády a ministra zemědělství Čečenska.

V Polsku byla odhalena diverzní skupina napojená na ruskou rozvědku. Podle deníku Gazeta Polska byla vytvořena letos občany Ruska, Bělorusku a nejméně jedním Ukrajincem. Jejím cílem měly být útoky proti železnici, respektive vlakům, převážejícím materiál na Ukrajinu.

Britská tajná služba MI6 vyzvala Rusy, kteří jsou proti válce na Ukrajině, aby se stali britskými agenty. „Vyzývám Rusy, aby udělali to, co jiní za posledních 18 měsíců již udělali. Naše dveře jsou vždy otevřené. Zvážíme jejich nabídky pomoci s péčí a profesionalitou, kterou je MI6 proslulá. Jejich tajemství budou vždy v bezpečí a budeme společně pracovat na zastavení krveprolití. Má nabídka se řídí zásadou, že naše loajalita k agentům je celoživotní a naše vděčnost je nekonečná,” ujistil případné zájemce ředitel Richard Moore.

Kazachstán uskutečnil vojenské cvičení na severu země, nedaleko hranic s Ruskem. Cvičení se poprvé zúčastnila i teritoriální obrana, která byla vytvořena teprve v roce 2017.

Bulharsko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko a Slovensko požádají Evropskou unii o prodloužení zákazu dovozu obilí z Ukrajiny, který má vypršet v polovině září letošního roku. Tranzit do dalších zemí EU však chtějí ponechat. Podle polského premiéra Morawieckiho musí být do 15. září vyvinut mechanismus, který zajistí, aby nebyl ohrožen polský trh, což chce polská vláda zavést unilaterálně. Zákaz chtějí země prodloužit alespoň do konce roku.

Dnešní Třešnička™ bude jako telenovela. Jihoafrická republika představila (snad) konečný formát 15. summitu BRICS, o kterém se hovoří v souvislosti s fyzickou přítomností ruského diktátora spíše než kvůli jeho významu pro světovou ekonomiku. Prezident Ramaphosa po nekonečných přípravách, úmorných konzultacích a obtížných vyjednáváních dospěl k prohlášení - Vladimir Putin se NEzúčastní setkání hlav zemí BRICSu a ruskou delegaci přece jen nakonec povede Sergej Lavrov. “José nepřijede”, chtělo by se zvolat. Jaké síly zapůsobily na jihoafrického prezidenta přesně nevíme, ale rozhodnutí bylo prý učiněno na základě “oboustranné dohody”. Představujeme si to asi jako “Vláďo, ty vole, fakt nejezdi nebo tě budu muset nechat sebrat” - “Cyka blyat”

A pozor! Dnes, ve středu 19.07.2023 od 20:00, budeme mít opět náš tradiční video podcast. Určitě probereme vývoj na frontě za poslední dobu, nicméně hlavní téma bude opět dobrovolnictví. I když dobrovolnictví z jiného soudku. Naše pozvání přijal “ Vozím drony na Ukrajinu”, který nám bude povídat o projektu, o začátcích, dronech jako takových a o jeho cestách na Ukrajinu. Budeme dostupní na našem partnerském projektu; Twitch kanále Brotherhood Of Terra. Následný záznam bude opět na Youtube. Budeme rádi, když si nás přijdete poslechnout!

Odkaz na Twitch: https://www.twitch.tv/brotherhoodofterra
Archiv předchozích podcastů: https://youtube.com/playlist?list=PLeLz ... iTVSKUUlPv

Jsme moc rádi za Váš zájem!

Autoři: Kolektiv Valka.online

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme! https://www.buymeacoffee.com/Valka.online

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
FB_IMG_1689923102716.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den512 #aktuvalka

Analýza pětistéhodvanáctého dne invaze na Ukrajinu 20.07.2023

Odkaz na web: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 0-07-2023/

Okupanti pokračují ve vzdušných útocích na jižní oblasti Ukrajiny. Ruské rakety, které dopadly do Oděsy, způsobily ztráty několika desítek tisíc tun zde uskladněného obilí a zasáhly zde také budovu čínského konzulátu. Při dopadu ruských střel do Mykolajivu zemřeli minimálně dva lidé. Íránské drony byly aktivní v severních oblastech Ukrajiny, především v Sumské a Černihivské. V současné době je vzdušný poplach vyhlášen nad drtivou většinou ukrajinských oblastí. Problémy s drony se však nevyhnuly ani Rusku. Úřady v ruské Rjazani oznámily, že místní letecká základna byla cílem útoku dronu a letecký poplach byl vyhlášen nad Kerčským mostem.

Severovýchodní fronta: Ruské síly se zde stále snaží prorazit, ale nedaří se jim. Celkově se hysterie okolo “ofenzivy 100 000 vojáků a 900 tanků” ukazuje jako poměrně přehnaná a ač zde mají Rusové opravdu značně velké síly, předpokládáme, že jednotky jejich skupiny sil “Střed” a “Západ” zahájí plnohodnotné útoky, až v případě, že by se ukrajinské armádě podařil průlom ruské obrany směrem na Záporoží nebo u Bachmutu. V tom případě by se zřejmě ruská armáda pokusila zadržet ukrajinské zálohy a donutit je k přesunu na sever do Luhanské oblasti. Předpokládáme, že by se Rusko poté pokusilo vytlačit ukrajinské jednotky ve směru Kupjansk – Lyman, za řeky Severní Doněc a Oskil, v naději, že Ukrajina nebude mít dostatek sil pro aktivní útočné operace ve více směrech. Zároveň upozorňujeme, že Rusové mají v tomto směru přibližně 100 000 mužů a 900 tanků pouze papírově a reálné stavy budou nižší, spíše blíž k polovině tabulkových čísel. Ozbrojené síly Ukrajiny odrazily nepřátelské útoky v okolí Bohdanivky. Ukrajinci aktivně napadají ruské předmostí u Karmazynivky a snaží se okupanty vytlačit zpět. Rusové také zaútočili severně od Torského, ale šlo spíše o to přiblížit se k ukrajinským pozicím a ostřelovat je. Okuupanti pokračují v útocích podél osy Verchnokamjanske - Bilohorivka.

Bachmutská fronta: Ruské zdroje přiznávají, že všechny důležité kopce a opevnění v okolí Bachmutu jsou v rukou ukrajinských obránců. Svou situaci považují za kritickou. Na severním křídle Bachmutu pokračovaly ukrajinské ozbrojené složky v noci v postupném postupu od severozápadu. Tlak na Rusy, kteří jsou oslabení boji z minulých dnů, se tak stupňuje, a Ukrajincům se podařilo vytlačit je až k Dubovo-Vasylivce. Na jižním křídle pod Bachmutem pokračují boje v okolí Kliščijivky. Okupanti se přes noc snažili dostat zpět pod kontrolu kopce, které jsou v okolí vesnice, byli však odraženi. Ráno opět začali tlačit Ukrajinci a zdá se, že se jim podařilo dostat se z jihu až k samotné vesnici. Je dost dobře možné, že v této době již dochází k bojům přímo v této části vesnice. Ruské zdroje navíc mluví o tom, že se Ukrajincům podařilo postoupit směrem na Andrijivku. Rusové provedli noční útok i u Kurďumivky, avšak i ten byl odražen. Náčelník Operačního velitelství Východ, generálplukovník Syrskyj, oznámil, že je vše připraveno k osvobození Bachmutu. Podle Syrského je to možné mimo jiné díky tomu, že odtud byli staženi Wágnerovci.

Doněcká fronta: Tradiční boje kolem Avdijivky probíhají u Veseleho na severovýchodě a na jihozápadě u Opytného, Vodjaného a Pervomajského, fronta je zde však vesměs statická. Ruské letectvo zde podniklo několik náletů naváděnými pumami. Ukrajinci se pokusili o útok u Nevelského, ale byli odraženi. Okupanti také měli další ztráty na živé síle i technice u důlního komplexu mezi Krasnohorivkou a Marjinkou, když se pokusili o útok. Ačkoliv se objevují zprávy, že v Marjince se jim povedlo znovu postoupit, důvěryhodnější ruské zdroje v podstatě mluví jen o posunu fronty o jednu ulici.

Jihovýchodní fronta: Rusové podnikli několik útoků směrem na Urožajne a poté co byli odraženi toto území těžce ostřelují pomocí dělostřelectva. Na jihu Staromajorského probíhají těžké boje, Rusové už z vesnice drží prakticky jen jižní okraj a protiútoky, kterými se snažili zlepšit svou pozici, byly odraženy se značnými ztrátami ve vlastních řadách. Severně od Urožajného byly zaznamenány dopady střel z raketometu TOS1A. Znovu připomínáme, že Ukrajinci mají u této vesnice pohyb ztížený přirozenou členitostí terénu a říčkou, která chrání severní přístup.

Záporožská fronta: U Robotyne se ozbrojeným složkám Ukrajiny podařilo postoupit směrem z východu. Boje na východním okraji vesnice opět posunuly o něco jižněji. Na jih od Pjatychatek se bojovníkům “naší” 128. samostatné útočné horské brigády podařilo postoupit několik desítek metrů směrem na jih od vesnice a bylo zde odraženo několik ruských protiútoků.

Chersonská fronta: Rusové ostřelují východní okraj Antonivského mostu a jeho okolí salvovými raketomety. Z toho usuzujeme, že Ukrajinci jsou zde stále přítomni, ale cílené údery řízenými střelami nedosahují okupanty požadovaného efektu. Ukrajinci naopak zasáhli řízenou střelou severní okraj Skadovsku.

Na okupovaném Krymu byla aktivní protivzdušná obrana u letecké základně Hvardijske. Okupační úřady také tvrdí, že se ruské PVO povedlo sestřelit několik dronů u letecké základny Džankoj na severu poloostrova. Výbuchy z ruské základny u Starokrymského zasažené včera se podle některých zdrojů ozývaly ještě dnes kolem oběda.

V posledním dnu se hodně skloňuje ruské odstoupení od obilné dohody. Rusové již druhý den v kuse ostřelovali ukrajinské přístavy, ve kterých se obilí nakládá na lodě. Během dnešních nočních útoků došlo podle ukrajinského ministerstva zemědělství ke zničení asi 60 tisíc tun obilí, které Ukrajinci vyváželi do celého světa. Rusko dále pohrozilo, že bude zničit všechny nákladní lodě, které budou budou proudit z a do ukrajinských přístavů s tím, že budou považovány za legitimní vojenské cíle, protože mohou převážet vojenský materiál. V odpovědi na to vyhlásily stejný úmysl i Ukrajinci a hrozí, že počínaje dnešní půlnocí začnou považovat ruské nákladní lodě plující do přístavů v Azovském moři také za potenciálně legitimní cíle. Ukrajinci také prohlásili, že k vývozu obilí začnou využívat rumunské výsostné vody, kam budou lodě vypluvat z přístavu Čornomorsk.

V reakci na ruské ostřelování ukrajinských přístavů a soustavné ničení obilí oznámila Evropská unie posílení zbrojní a humanitární pomoci napadené zemi. Josep Borrell řekl: “Pokud je Ukrajina ostřelovaná a bombardovaná, musíme jí dodat více systémů protivzdušné obrany. Pokud Rusové používají drony, musíme jí dodat na jejich likvidaci. Masivní útoky v posledních třech dnech od nás vyžadují jasnou odpověď.” To brzy.

Polsko přesune část svých vojenských sil ze západu země na východ. Podle polského ministerstva obrany lze očekávat “provokace” ze strany Ruska (např. nedávno byla zadržena sabotážní skupina ruských agentů, která měla zaútočit na vlaky s pomocí Ukrajině). Jednotky byly přemístěny do Bělé Podlaské a Kolna, blíže hranicím s Běloruskem, kam podle posledních zpráv dorazili Wagnerovci. Podle slov jejich majitele bude část muzikantů trénovat běloruskou armádu, zbytek se opět přesune do Afriky.

Představitelé Wagnera dnes zveřejnili čísla (která nelze nezávisle ověřit) údajných ztrát, které utrpěla žoldácká armáda při bojích na Ukrajině. Náčelník štábu, který vystupuje pod přezdívkou Marx, dnes zmínil, že z celkového počtu 78.000 wagnerovců, kteří prošli ukrajinským bojištěm, zemřelo do 20. května (den kdy padl Bachmut) více než 22.000 z nich, a více než 40.000 bylo raněno. Asi 25 tisíc má být živých, z toho 10.000 odešlo do Běloruska. Pokud lze těmto číslům věřit, je patrné, že opravdu nejsou připraveni na jakékoliv boje proti polské armádě.

Ruská Duma odhlasovala dodatek k mobilizačnímu zákonu, podle kterého se zvyšují pokuty za vyhýbání se mobilizačnímu rozkazu nebo za neaktualizování osobních informací v rekrutačních kancelářích. Některé zdroje uvádějí, že zvýšení je až stonásobné. PPP!

Dnešní Třešnička™ bude o onom příslovečném dildu důsledků, které jen zřídka přichází lubrikované. Na sucho, zřejmě dělostřelectvem, byl totiž dnes v oblasti Krasnohorivky denacifikován ruský milbloger, propagandista a lhář Michail Lučin alias MishaDonbass. Jeho zdaleka největším přínosem tomuto světu byl jeho účet na Aliexpressu, který ovládli ukrajinští hackeři a v dubnu utratili více než 25.000 USD, které měl Míša nachystané na svém propojeném bankovním účtu na nákup dronů pro ruské vojáky. Ukrajinští filutové za tyto od dobrovolníků vybrané prostředky nakoupili malá, střední i velká gumová dilda pro všechny. Jedno z nich Míšovi teď právě osud vrazil pěkně do krku až po silikonové náhražky varlat. Tento lidský ekvivalent použitého prezervativu se tak připojí k dlouhému zástupu kreténů, kteří hlásali genocidu Ukrajinců a každého, kdo je jakkoliv podporoval v jejich boji proti ruským okupantům. V Pekle, pokud na něj věříte, či v blízkém zapomnění, jestli ne, se tak postaví do řady vedle Duginy, Tatarského, Manguševova a jiného odpadu na Kobzonově koncertu. Nechť se mu tam zkrátí ruce, nohy sevřou v pěsti a chytne filcky.

Autoři: Kolektiv Valka.online

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme! https://www.buymeacoffee.com/Valka.online

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
FB_IMG_1689923045611.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den513 #aktuvalka

Analýza pětistéhotřináctého dne invaze na Ukrajinu 21.07.2023

Odkaz na web:https://valka.online/aktualni-konflikty ... 1-07-2023/

Ruské rakety v pátek ráno zasáhly obilné terminály zemědělského podniku v Oděské oblasti na jihu Ukrajiny a zranily dva lidi, uvedla agentura Reuters odkazem na místního gubernátora. “Nepřítel zničil 100 tun hrachu a 20 tun ječmene,“ napsal na sociální síti Telegram gubernátor. Moskva krátce předtím oznámila, že její síly provedly vojenské cvičení v severozápadní části Černého moře. Podle agentury AFP to znamená, že byly vypáleny protilodní rakety, které měly sestřelit cíl na moři, ale to se nepovedlo prozatím ověřit.

Severovýchodní fronta: Těžké boje v tomto směru stále pokračují, ale fronta je prakticky beze změny a ukrajinským obráncům se daří držet pozice. Ukrajinci odrazili útoky ruských jednotek jihozápadně od Masjutivky, Džerelného a Rajhorodky. K dalším bojům dochází u ruského předmostí u Karmazynivky a mezi Červonopopivkou a Nevským. Těžké poziční boje probíhají v Serebrjanském lese.

Bachmutská fronta: Rusové byli vytlačeni z lesního pásu u Jahidného a ukrajinské ozbrojené složky se nyní snaží zajistit pozice západně od vesnice. Zdá se, že po dlouhých bojích v Berchivce a jejím okolí se ukrajinští bojovníci museli z vesnice opět stáhnout. Zaznamenali však další postup na jižní straně silnice E-40. Úspěšný ukrajinský postup na jihu Kliščijivky umožňuje otevření dalšího směru, ze kterého mohou Ukrajinci na vesnici zaútočit a hlavní přístupová cesta do Andrijivky je nyní nejspíš pod palebnou kontrolou Ukrajinců. Boje pokračují i u Kurďumivky.

Doněcká fronta: Ukrajinci se museli stáhnout od Veselého na severozápadě Avdijivky. V minulosti jsme informovali, že Ukrajinci zde mají složitou pozici, protože bojují na úzkém prostoru mezi kopci a rybníky. I přesto, že se jim podařilo probojovat do vesnice, museli se stáhnout kvůli ztrátám. Ozbrojené síly Ukrajiny odrazily nepřátelské útoky u Nevelského a Novomychajlivky. Mezi Krasnohorivkou a Marjinkou proběhl silný ruský útok, byl však s těžkými ztrátami odražen.

Jihovýchodní fronta: Ukrajinci po krátké pauze obnovili útočné operace do prostoru kolem Novodoněckého, do vesnice se snaží dostat především ze západu a severozápadu. Silné ruské protiútoky u Staromajorského nejspíše vytlačily Ukrajince z vesnice samotné na její severní okraj. Ukrajinci se také nadále snaží postoupit k Pryjutnému.

Záporožská fronta: V oblasti probíhají silné ruské protiútoky, které mají na některých místech úspěch, ale celkově je zde bilance lepší pro Ukrajince. Ve směru na Robotyné postoupily ukrajinské ozbrojené složky za posledních 10 dní přibližně o 2 kilometry. Ukrajinský generální štáb zveřejnil několik videí z obsazování ruských zákopů u města. Jsou na něm vidět ruští váleční zajatci, které Ukrajinci odvádějí pryč, a boje o samotný zákopový systém. Video (ke shlédnutí na našem webu) pravděpodobně pochází z východní strany města a bude několik dní staré.
Chersonská fronta a Krymský poloostrov: Z Chersonského úseku nejsou prakticky žádné nové informace. Okupanti stále ostřelují jižní konec Antonivského mostu a podél Dněpru dochází ke vzájemným dělostřeleckým duelům. V Simferopolu na okupovaném Krymu sice došlo k explozi a následnému požáru, Ukrajinci v tom však nejspíš prsty neměli.

Ukrajinská armáda zavedla do výzbroje samohybné houfnice vlastní výroby 2S22 Bohdana. Po sérii testování byla zařazena ve zrychleném procesu. Houfnice se již dříve do bojů zapojily, ale nebyly oficiální součástí výzbroje ozbrojených sil. Ministerstvo obrany neposkytlo informace o ceně ani počtu vyrobených kusů. O začátku sériové výroby jsme psali již 5. května tohoto roku.

Letos v červnu darovali Ukrajinci na obranu své země přes 2,4 miliardy hřiven (1,4 miliardy Kč), což je měsíční rekord od začátku války. Za první polovinu roku 2023 se vybralo 8,4 miliardy. Příspěvky se podle dat serveru Opendatabot měsíc od měsíce snižují, letošní červen byl tedy překvapením.

Ukrajinský ministr kultury a informační politiky Oleksandr Tkačenko požádal o své odvolání z vlády. Učinil tak poté, co se na něj snesla kritika veřejnosti kvůli záměru utratit během války s Ruskem stovky milionů hřiven na “s válkou nesouvisející projekty”. Podle Tkačenka je kultura stejně důležitá jako drony. Nicméně ministr byl kritizován za to, že chtěl peníze z rozpočtu utratit za telenovely a televizní estrády. Další kritika směřovala na fakt, že v těchto pořadech měli účinkovat herci, kteří před válkou podle našich zdrojů hráli ve “stupidních ruskojazyčných seriálech natáčených konformními režiséry a producenty, kterým nezáleží na stavu společnosti”. Prezident Zelenský už dříve prohlásil, ať na tyto projekty shání peníze mimo rozpočet. Tkačenko rezignoval s prohlášením, že již nedokáže čelit vlně neporozumění.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan si myslí, že se podaří přesvědčit Moskvu, aby se vrátila k dohodám o přepravě zemědělských komodit přes Černé moře. Podle něj by se však západní země měly snažit vyjít vstříc ruským požadavkům, píše agentura Reuters. Moskva tvrdí, že nepřistoupila na prodloužení černomořských dohod, protože nebyla naplňována část, která se týká exportu ruských potravin a hnojiv.

Vladimir Putin dnes varoval, že případné napadení Běloruska bude Rusko pokládat za útok proti sobě samému a na agresi odpoví všemi prostředky. Informovaly o tom zahraniční tiskové agentury. Včera jsme psali, že v souvislosti s přesunem žoldnéřů z ruské Wagnerovy soukromé skupiny do Běloruska Polsko ve čtvrtek oznámilo, že přesune část svých vojenských jednotek ze západu na východ země, tedy k běloruské hranici.

Dnešní Třešnička™ bude rozporuplná. Tak nám sebrali Strelkova. Válečný zločinec Igor Girkin byl zadržen policií a podle jeho ženy je obviněn podle paragrafu 282 trestního zákoníku z extremismu. Ruská média uvedla, že byl odveden na žádost (udání) bývalého příslušníka Wagnerovců. Některé kanály “hrdinnému patriotovi” předpovídaly brzký návrat domů, protože byl prý jen předveden k podání svědecké výpovědi. To však pravděpodobně není pravda, protože s videem ze soudní síně, které se objevilo dnes v podvečer, přišla i zpráva, že vyšetřovatel navrhl uvalit na Igora, Strelkova i Girkina vazbu. Podle agentury RIA Novosti mu pak za “veřejné vyzývání k teroristickým aktivitám na internetu” hrozí až 5 let ve vězení. I když nás to na jednu stranu těší, nemůžeme se ubránit dojmu, že nám postupně mizí zdroje z druhé strany. Další věc je, že bude odsouzen v Rusku na základě smyšlených obvinění místo toho, aby se zpovídal z opravdových zločinů v Haagu. Na druhou stranu máme pocit, že “náš” kriminál by v tuto chvíli uvítal i sám Igor.

Autoři: Kolektiv Valka.online

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme! https://www.buymeacoffee.com/Valka.online

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
FB_IMG_1689963385960.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den514 #aktuvalka

Analýza pětistéhočtrnáctého dne invaze na Ukrajinu 22.07.2023

Odkaz na web: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 2-07-2023/

Během dne Rusové provedli další sérii úderů na území Ukrajiny, pomocí Šahed. Generální štáb Ukrajiny ve své svodce uvedl, že všechny ruské drony byly sestřeleny. Rusové pak uskutečnili 4 raketové a 36 leteckých úderů. Mezi civilním obyvatelstvem jsou bohužel oběti, obytné budovy a další civilní infrastruktura utrpěly škody.
Výstraha před raketovými a leteckými údery po celé Ukrajině zůstává vysoká.

Severovýchodní fronta: U Kovalivky se Rusům podařilo postoupit roklí a obsadit pás lesa u vesnice. Nahrává jim zde terén, drží totiž výšiny v okolí vesnice. Silný ruský útok byl odražen ve směru na vesnici Nadiju. Další útoky okupantů byly odraženy u Něvského a Makijivky. Těžké poziční boje pokračují v Serebrjanském lese, ale situace je zde kvůli nedostatku informací nejasná.

Bachmutská fronta: Ukrajinským ozbrojeným složkám se podařilo postoupit ve směru na Jahidne jižně pod Berchivkou. Ozbrojené síly Ukrajiny postupovaly na severním křídle Bachmutu u obce Chromové a na Bachmut samotný. Vojákům se podařilo vytlačit Rusy z pásu stromů jihozápadně od jezera Pivničné a hřbitovu u ulice Pidhirna. Z dostupných informací se zdá, že Rusové kontrolují maximálně polovinu vesnice Kliščijivka. K tomuto tvrzení jsme zatím neviděli žádný důkaz, takže se k němu jako obvykle stavíme spíše skepticky.

Doněcká fronta: U Marjinky se Rusům podařilo odrazit ukrajinský útok, po kterém přešli do protiútoku, který však zase Ukrajinci obrátili na ústup. U Veselého a Vodjaného se Ukrajinci snažili přes den získat výhodnější pozice, jejich snaha však podle všeho nevedla ke změnám na frontě. Rusové byli odraženi v Pervomajském.

Jihovýchodní fronta: U Vuhledaru směrem na Novomychajlivku se okupantům podařilo postoupit několik desítek metrů v okolí ukrajinského opevnění “Zvěřinec”. Zdá se, že boje o Staromajorské mají nyní pauzu a jediný útok, který jsme v okolí zaznamenali byl ukrajinský v okolí vesnice Urožajne.

Záporožská fronta: Ráno okolo 4 hodiny podnikli Ukrajinci po silné dělostřelecké přípravě velký útok na ose z Orichivu mezi vesnicemi Robotyné a Verbové. Území mezi těmito vesnicemi leží výše, než to na jih a poskytuje tak přehled, který by mohly ozbrojené síly Ukrajiny využít pro další operace.

Chersonská fronta a Krym: Ruské zdroje píší, že se Ukrajinci stáhli z východníhu břehu Dněpru, ale obrazové důkazy ukazují spíše opak a z našeho pohledu se zdá, že ukrajinské ozbrojené složky svou přítomnost na východní straně Dněpru směrem na Olešky naopak posilňují. Jinak v této oblasti dochází k tradičním dělostřeleckým soubojům. Útok dronu zasáhl sklad munice na Krymu. Proruské úřady evakuovaly oblast v okruhu pěti kilometrů. Výbuch byl prý slyšet na vzdálenost 50 kilometrů. Silniční doprava na Krymském mostě, který spojuje pevninské Rusko a anektovaný Krym, byla dočasně zablokována, píše TASS. Důvod nebyl zveřejněn.

Americká DIA (vojenská rozvědka) nepochybuje, že jsou ruské jaderné zbraně již rozmístěny v Bělorusku. Putin přesun těchto zbraní oznámil v červnu, nicméně navzdory všeobecným představám Američané přiznávají, že není snadné jaderné zbraně sledovat a to i za použití satelitů. Jisté je, že běloruský loutkový diktátor Alexandr Lukašenko k nim nebude mít přístup. Podle USA nebude mít tato nová situace vliv na globální bezpečnost, neboť jsou zde jen uskladněny a nejsou připraveny na nasazení.

Šéf americké CIA uvedl, že Rusko může provést úder na transportní lodě plující v Černém moři a obvinit z toho Ukrajinu. CIA podle něj zaznamenala “podezřele chování” Rusů, které by mohlo vést k útokům pod falešnou vlajkou. Podobné akce podle Burnse Rusové už provedli dříve.

Rumunsko je připraveno asistovat při exportu ukrajinského obilí a poskytne kapacity přístavu v Konstantě. Uvedl to ve svém prohlášení šéf místní podnikatelské asociace, Viorel Panait. Nabízené přístavní kapacity budou dostupné nejméně do poloviny srpna, protože rumunští zemědělci začínají sklízet později než ukrajinští. Někteří rumunští farmáři však nechtějí svou úrodu nyní vyvážet kvůli nízké tržní hodnotě. Rumunsko od vypuknutí války na Ukrajině silně investovalo do svých přístavních kapacit takže je schopno pojmout mnohem větší objem obilí a ten zpracovat mnohonásobně rychleji než dříve (Panait uvedl, že ze tří dnů se doba proclení zkrátila na 30 minut). Obě země také jednají o výstavbě zcela nové železnice.

Polské ministerstvo zahraničí si předvolalo ruského velvyslance, aby se ohradilo proti pátečním výrokům ruského prezidenta Vladimira Putina, který obvinil Varšavu z územních nároků vůči Bělorusku a Ukrajině. Informovala o tom polská média.

Dnešní Třešnička™ měla být o dalším mrtvým ruským vojenkorovi, ale nakonec jsme si řekli, že nás to zas tolik netankuje. Dneska nás však zaujal kuriozní případ “pašování zbraní” do Velké Británie. Ve francouzském přístavu Calais totiž byl zadržen mladý pár z Anglie, u kterého byly nalezeny dva jednorázové odpalovače protibunkrových střel M141, několik nábojnic a kus zničeného plátu z nepřůstřelné vesty. Muž a žena se dokonce snažili vše provést legálně. Na dotaz pohraniční stráže: "Máte k tomu co říct?", odpověděli: "Ano". Zbraně údajně dostali během humanitární mise na Ukrajině jako "symbol vítězství". Britové byli zatčeni, lidé z přístavu evakuováni a zbraně zničeny. Fór je, že se jednalo o použité odpalovače, které jsou nebezpečné asi jako na zeleno nastříkaná trubka od kamen, a i zmíněné nábojnice byly prázdné. Celé je to podrtženo faktem, že Angličané nebyli uplně pitomí a předem zavolali na britskou ambasádu, jestli je dovezení těchto zbraní v pořádku, na což jim bylo odpovězeno, že ano. No, ne podle francouzských celníků, od kterých dostali pokutu a čeká je soud za “transport zbraní kategorie C (vyžadují v tomto případě sběratelskou licenci) bez řádného důvodu”. Případní teroristé, kteří by zbraně logicky zapřeli, by vlastně profrčeli bez problémů na druhou stranu, ale kdo jsme my abychom soudili…

Autoři: Kolektiv Valka.online

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme! https://www.buymeacoffee.com/Valka.online

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
FB_IMG_1690087754540.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den515 #aktuvalka

Analýza pětistéhopatnáctého dne invaze na Ukrajinu 23.07.2023

Odkaz na web: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 3-07-2023/

Noční ruský útok na ukrajinskou Oděsu si vyžádal jeden život a 18 zraněných, mezi nimiž jsou i čtyři děti. Informují o tom agentury Ukrinform a Reuters, podle nichž bylo poničeno množství budov a také Chrám Proměnění Páně, nejvýznamnější ortodoxní katedrála ve městě, která shodou okolností patří Ukrajinské pravoslavné církvi Moskevského partriarchátu. Útok byl podle některých zdrojů veden vedle střel Ch-22 také protilodními střelami P-800 Oniks, podle Operačního velitelství Jih byly dále použity balistické střely Iskander ve verzích K a M. Podle informací Centra pro informační odolnost byly v Oděse zasaženy oděská hudební škola, škola č. 43, mateřská škola č. 29, námořní hydrofyzikální ústav a některé historicky významné budovy. K dalším explozím došlo v okolí Kupjansku a v Záporoží, kde měly dopadnout ruské střely S-300.

Severovýchodní fronta: Ruští vojáci pokračují v tlaku na severu úseku mezi Lymanem Peršym a Synkivkou, u Džerelného a Rajhodorky. Včerejší ruský postup u Kovalivky vyústil v posun bojů západně až k Novojehorivce. Některé ruské zdroje tvrdí, že Novojehorivka padla do ruských rukou, ale prozatím to nejsme schopni potvrdit. Rusové se také pokusili zaútočit z prostoru mezi Dibrovou a Kuzminým do Serebrjanského lesa, ale Ukrajinci útok odrazili a zničili zde okupantům několik kusů techniky. Odražen byl ruský útok na Bilohorivku.

Bachmutská fronta: Ukrajinci masivně nasazují sebevražedné FPV drony na likvidaci ruské techniky na severní části této fronty, konkrétně u Krasnopolivky, stanice Sil a Soledaru. Od severo a jihozápadu se také snaží napadat ruské pozice mezi silnicí M-40 a Dubovo-Vasylivkou. Okolo Berchviky je situace značně nejasná, ale z dostupných informací vyplývá, že Ukrajinci přesunuli svou pozornost spíše východním směrem na Jahidné. Ukrajincům se s největší pravděpodobností povedlo získat plnou kontrolu nad chatovou oblastí na jihozápadě Bachmutu. Ta leží na jižní straně silnice T-05-04, která vede přes Ivanivské a napojuje se na ulice Čajkovského a Korsunského ulici na samém okraji města. Ruské zdroje tvrdí, že Ukrajinci ztratili kontrolu nad opevněnými pozicemi na západě Kliščijivky, ale my se domníváme, že tato místa nikdy pod kontrolou pořádně neměli, jde tedy nejspíš o snahu okupantů připsat si alespoň nějaké zásluhy na tomto úseku. O něco jižněji se jim povedlo odrazit ukrajinský útok ve směru na Andrijivku i přes počáteční dělostřeleckou přípravu z ukrajinské strany. V Časiv Jaru ostřelovali okupanti centrum humanitární pomoci kazetovou municí.

Doněcká fronta: Okupanti se snaží postoupit podél severního břehu zdejšího rybníka směrem k místnímu lomu. Další ruské útoky byly opět odraženy u Opytného a Vodjaného. Ukrajinci se pokusili o nový útok u Nevelského, ale museli se se ztrátami stáhnout. Okupantům se ani nadále nedaří obsadit důlní komplex na jihu Krasnohorivky. Za posledních pět dní, po které se snaží důl obsadit, zde přišli minimálně o dvanáct kusů obrněné techniky. V Marjince se pro obránce situace zhoršuje. Je možné, že nebude dlouho trvat, než se Ukrajinci z rozbitého města stáhnou na výhodnější pozice směrem k Heorhijivce. Sami ukrajinští vojáci již několikrát informovali o zhoršující se situaci, neboť zde prakticky již není co bránit.

Jihovýchodní fronta: Ukrajinci aktivně používají kazetovou munici u Novodoněckého, do kterého se snaží již více než měsíc vstoupit. Zatímco v Urožajném ruské obranné pozice stále odolávají, ve Staromajorském boje probíhají v celé jeho severní polovině. Podle dostupných zpráv zde Ukrajinci útočí nejen přes samotnou vesnici, ale snaží se obytné oblasti obcházet také po západním okraji. Ruské jednotky se pravděpodobně stáhly ze sektoru severovýchodně od Pryjutného, ale čekáme na definitivní potvrzení této zprávy. Pokud by to byla pravda, je možné, že to Ukrajincům umožní obejít ruské obranné pozice ve městě a konečně jej získat pod kontrolu.

Záporožská fronta: Ukrajinci vytlačují okupanty za silnici N-08 jižně od Novopokrovky. Severně od Robotyného se jim povedlo zkonsolidovat územní zisky v území nikoho a ukrajinské pozice se díky tomu nacházejí zhruba kilometr od vsi. Díky tomuto postupu se jim také povedlo získat pod fyzickou kontrolu silnici spojující Robotyné s Verbovým. Dostupné materiály však ukazují, že postup neobešel beze ztrát na ukrajinské technice a živé síle. Na západě fronty vyrazily ukrajinské jednotky z Kamjanského jižním směrem k Luhovému. Pravděpodobně jde o otevření dalšího směru, který by měl sloužit k prolomení obranných pozic u Žerebjanek a uvolnění cesty k Vasylivce. Ukrajinci ostřelovali raketami Kajmanku, Tokmak a Jakymivku.

Chersonská fronta a Krym: obyvatelé Chersonské oblasti používají vyschlé dno Kachovské přehrady k vysazování políček s plodinami. Jde pravděpodobně o znouzectnost, protože velká část polí v oblasti byla zaminována okupanty poté, co obsadili západní břeh Dněpru. Dnes se objevilo video, které ukazuje nejspíš bramborové pole na vyschlém dně přehrady. Ukrajinská řízená střela zasáhla Skadovsk. Ze Sevastopolu na okupovaném Krymu jsou hlášeny exploze, původ není jasný.

Britské ministerstvo obrany s odkazem na zpravodajské údaje poznamenává, že útočníci se snaží postupovat směrem k řece Oskil, aby vytvořili nárazníkovou zónu kolem Luhanské oblasti. Jsme rádi, že Britové došli ke stejným závěrům jako my, před pár dny :)

Okupační úřady v Záporožské oblasti stupňují nátlak na zaměstnance Záporožské jaderné elektrárny. Tlačí je do podepsání nových smluv s ruským Rosatomem a přijmou ruské občanství. Podle informací od místních represe vykonává Rosgvardija, ruská národní garda. Používat mají výhružky, vydírání i fyzický nátlak, konfiskují finanční prostředky a drobný osobní majetek, jako jsou mobilní telefony či notebooky.

V Polsku bylo otevřeno servisní centrum pro ukrajinské tanky Leopard. Podle polského ministra obrany Mariusze Błaszczaka dorazily první dva Leopardi do závodů Bumar ve slezských Gliwicích.

Dnešní Třešnička™ bude o kupeckých počtech a selském rozumu. Ruský diktátor Vladimir Putin na dnešní schůzce se svým běloruským protějškem Alexandrem Lukašenkem v Petrohradě prohlásil, že ukrajinská protiofenzíva selhala. No o vlastních ofenzivních akcích raději chytře pomlčel. Nejvyšší představitelé Ruska a Běloruska se setkali poprvé od chvíle, kdy Lukašenko pomohl minulý měsíc zprostředkovat ukončení vzpoury členů ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina proti ruskému armádnímu vedení. Lukašenko při setkání s Putinem žertovným tónem poznamenal, že ho wagnerovci pobývající nyní v Bělorusku znepokojují, protože chtějí táhnout na Varšavu. A víte co? To by znepokojovalo i nás! Přece jen 70 000 wagnerovců dobývalo město o velikosti Kladna deset měsíců. Jak by asi vypadal útok 10 000 ruských nácíčků a kriminálníků na Polsko? Zkuste si to vypočítat. Nechceme lézt našim severním sousedům do zadku, ale předpokládáme, že by se Utkinovi muzikanti na čáře rozprskli jak moucha na čelním skle kabrioletu Hitlera, kterého tento mongoloid tak obdivuje. Selskými počty a kupeckým rozumem si však dokážeme spočítat, že tento útok na člena NATO by pravděpodobně znamenal krátký proces a konečně konec této nesmyslné a krvavé války. Atomovky neatomovky.

Autoři: Kolektiv Valka.online

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme! https://www.buymeacoffee.com/Valka.online

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
FB_IMG_1690187874492.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den516 #aktuvalka

Analýza pětistéhošestnáctého dne invaze na Ukrajinu 24.07.2023

Odkaz na web: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 4-07-2023/

Při ruském útoku drony na Oděskou oblast byl zničen sklad s obilím a čtyři lidé byli zraněni, informují ukrajinská média s odvoláním na úřady. Na město během noci zaútočilo podle ukrajinského generálního štábu 15 dronů íránské výroby. Před několika desítkami minut byl vyhlášen letecký poplach nad prakticky celou východní Ukrajinou.

Ruské ministerstvo obrany obvinilo Ukrajinu z „teroristického“ dronového útoku na Moskvu. Ta ironie jim nějak nedochází. Starosta města uvedl, že byly zasaženy dvě budovy, a média informovala, že nedaleko budov ministerstva obrany byly nalezeny trosky. Podle jeho informací nedošlo k žádným větším škodám nebo obětem. Jeden z letounů zasáhl vysokopodlažní kancelářskou budovu jižně od centra ruské metropole, úlomky dalšího se našly v centru města nedaleko ministerstva obrany.

Severovýchodní fronta: I přes pokračující těžké boje v tuto chvíli není úsek Makijivka-Nevské v ohrožení, ale boje budou pokračovat dál. Na severu je situace rozhodně nejtěžší. Nejvíce problémů jako vždy dělá dělostřelectvo. Ruský postup v okolí Karmazynivky v Luhanské oblasti byl prozatím zastaven pomocí záloh, které sem ukrajinské obranné složky poslaly.

Bachmutská fronta: Na frontě severně od města probíhají těžké bitvy u Bohdanivky a ve směru na Orichovo-Vasylivku. Jižně od Bachmutu ukrajinská armáda znovu dobyla další kopce a pozice sousedící s vodním kanálem a malou vesnicí Andriivka. Kontrola nad velkou částí kopce “197” jižně od Kliščijivky, což byla poslední silně opevněná ruská bašta poblíž vesnice. Jejím ovládnutím odřízli Ukrajinci Kliščijivku od Andrijivky. Navíc se jednotkám pravděpodobně podařilo vstoupit z jihu do Kliščijivky samotné. Čekáme však na vizuální potvrzení. Objevují se také nepotvrzené zprávy, že se Ukrajinci probojovali na západní okraj Andrijivky.

Doněcká fronta: Těžké bitvy probíhají na severním křídle Avdijivky, ale útoky okupantů se zdají být pod kontrolou. U Nevelského podnikli okupanti dva útoky se silnou palebnou podporou, ale oba útoky byly odraženy. Ruský útok v okolí Krasnohorivky byl odražen a útočníci byli zatlačeni zpět do výchozích pozic. Podle záběrů z ukrajinských dronů se v důlních budovách ukrývají ruští vojáci, ale vzhledem k tomu, že jsou schovaní v rozstřílených budovách a Ukrajinci na ně shazují výbušniny, stále nelze hovořit o tom, že by místo ovládali. Z Marjinky nejsou žádné nové informace, takže lze předpokládat, že se zde situace pro obránce nelepší.

Jihovýchodní fronta: U Vuhledaru se okupanti bez úspěchu snažili obsadit zpět opevněné místo “Zvěřinec”, které se v předchozích dnech podařilo Ukrajincům osvobodit. Ve Staromajorském a v okolí Urožajneho probíhají těžké boje. Objevují se zprávy, že ukrajinští vojáci útočí na Rusy z jihozápadu. Rusové se pokusili protiútokem získat zpět některé pozice u Pryjutného, byli však s těžkými ztrátami odraženi.

Záporožská fronta: U Robotyného jsou hlášeny těžké bitvy. Oběti jsou hlášeny na obou stranách, ale ukrajinské ozbrojené složky zde pomalu postupují. Kromě toho, že se jim podařilo postoupit u Kamjanského, nemáme z tohoto směru hlášeno nic nového. Okupanti na tomto úseku masivně podnikají letecké za pomoci naváděné i obyčejné munice.

Chersonská fronta: Ukrajinské střely Storm Shadow na okupovaném Krymu zasáhly leteckou základnu Krasnohvardějske a skladiště dělostřelecké munice u vesnice Donske nedaleko Simferopolu. Z obou míst se od místních objevují záběry silných sekundárních explozí. Ruské zdroje uvádějí, že úderu přímo předcházel přílet sebevražedných dronů, kvůli čemuž nestihla ruská PVO reagovat na blížící se střely. To je ovšem nesmysl, protože okupační síly nejsou schopny střely SCALP a Storm Shadow zaměřit, natož sestřelit. V místech obou výbuchů byly opět evakuované některé vesnice a uzavřeny silnice a dálnice. Na Krasnohvardějském bylo podle místních zasaženo skladiště s protilodními střelami Ch-22, které okupanti používají k ostřelování ukrajinských měst. Ruská protivzdušná obrana byla také aktivní nad Armjanskem, který leží na hlavní trase na západ Chersonské oblasti.

Ukrajinská tajná služba SBU zadržela podnikatele, který se snažil uplatit jednoho jejího příslušníka, aby mu vydal povolení k používání části vojenského prostoru Širokij Lan k zemědělské činnosti. Podnikatel se snažil získat oprávnění k používání více než 400 hektarů půdy za úplatek 1 milionu hřiven. Muž byl zatčen a hrozí mu 8 let za mřížemi a propadnutí majetku.

Do Oděsy v nejbližších dnech dorazí mise Organizace spojených národů pro vzdělání, vědu a kulturu (UNESCO), aby zhodnotila poškození tamních objektů zařazených na seznam světového kulturního dědictví. V noci na neděli ruský útok podle Kyjeva poškodil nejvýznamnější pravoslavný chrám ve městě. Rusko bombarduje přístavní Oděsu na pobřeží Černého moře nebo její okolí téměř každou noc od chvíle, kdy před týdnem Moskva oznámila, že po bezmála roce pozastavuje svou účast na černomořských obilných dohodách. Další ruské útoky zasáhly ukrajinské přístavy na Dunaji - konkrétně Izmajl a Kilju - jen několik stovek metrů od rumunské hranice. Jde pravděpodobně o odpověď na ukrajinské prohlášení, že země začne vyvážet obilí skrz rumunské výsostné vody.

Ruská tajná služba FSB tvrdí, že objevila stopy výbušnin na zahraniční nákladní lodi plavící se z Turecka do ruského Rostova na Donu, kde měla naložit obilí. Dnes o tom napsala ruská agentura Interfax. Zpráva přichází týden poté, co Rusko pozastavilo svoji účast na černomořských obilných dohodách, které od loňského léta umožňovaly i přes boje na Ukrajině vyvážet ukrajinské zemědělské produkty.

Ruský terorista a bývalý “ministr obrany” samozvané doněcké republiky, Igor Girkin, byl podle ruských médií předán do vazby v nechvalně proslulém ruském vězení Lefortovo. V tomto zařízení si poseděli i mnohem významnější lidé, ale jsme zvědaví, za jak dlouho tam Girkin bude podávat mýdlo, či zda se dožije konce prázdnin. Přeci jen, mezi ruskou vrchností si svou kritikou ruského způsobu vedení boje nadělal dost nepřátel.

Dnešní Třešnička™ bude o příležitosti, která dělá zloděje. Ruský deník Pravda (takže to BUDE PRAVDA!) informoval o nadmíru kuriózní krádeži. Neznámý pachatel totiž ukradl ruskému ministerstvu obrany (HAHA, my víme :D ) více než kilometr (!) drahého kabelu. Na krádež se podle Pravdy přišlo v okamžiku, kdy šel pracovník ministerstva spolu se zaměstnancem Voentelekomu (státní podnik odpovědný za vývoj komunikačních technologií dvojího využití, tedy komunikačních technologií pro ruskou armádu) zkontrolovat nefunkční telekomunikační zařízení na východě Moskvy. Jaké bylo jejich překvapení, když zjistili, že jim chybí asi 1000 metrů drátů. Odhadovaná škoda byla vyčíslena na 5 milionů rublů. Vzhledem k propadu rublu v posledních dnech tak nejspíš neznámý poberta odcizil ekvivalent klubka dvojlinky k polnímu telefonu nebo domovním zvonkům. Ale třeba to někdo z vás sčotne ke kupní síle, či jinému ukazateli, abychom měli lepší představu, kolik to ve skutečnosti dělá.

Autoři: Kolektiv Valka.online

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme! https://www.buymeacoffee.com/Valka.online

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
FB_IMG_1690223294631.jpg
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11902
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Zemakt »

Válka na Ukrajině, 23. července 2023: Další z ruských protiútoků

LETECKÁ/RAKETOVÁ VÁLKA

Jojo, začínám s tímto tématem 'znovu' - protože vyšly najevo další podrobnosti o ruských leteckých úderech v oblasti Oděsy z minulé noci (22.-23. července) a myslím, že je potřeba i analýza.

Podle oficiálních ukrajinských zdrojů včera v noci Rusové nasadili:

- 5 Onyků

- 3 Kh-22

- 4 Kalibr

- 5 Iskander-K

- 2 Iskander-M

....to zasáhnout čistě civilní objekty v Oděse. Viz již zmíněná katedrála (která byla zcela zdemolována), bytové domy a vzdělávací zařízení. Ukrajinci si nárokovali sestřelení 4 Kalibrů a 5 Iskanderů-K.

Jaký je tedy smysl tohoto "bleskového útoku na Oděsu"?

Jak jsem popsal ve své aktualizaci o letecké/raketové válce dnes již dříve, Rusové zahájili tuto kampaň údery na přístavní zařízení v Oděské oblasti, v Mykolajivu, Očakivu a Čornomosku již před dvěma týdny. Jinými slovy: mnohem dříve, než Puding zrušil ruskou účast v takzvané "černomořské obilné iniciativě" (GSGI; také "iniciativa pro bezpečnou přepravu obilí a potravin z ukrajinských přístavů"). A když na to přišlo, 17. července, byl - něco jako "oficiální" - důvod zrušení GSGI ukrajinská stávka na Kerčském mostě.

Jistě, v posledních dnech jsem viděl spoustu vysvětlení pro Pudinkova rozhodnutí. Ale, promiňte: žádné mi nedává moc smysl. Například: GSGI nezajišťovala jen ukrajinský, ale i ruský vývoz obilí přes Černé moře. Ostatně i ruský vývoz pšenice a dalších "potravin" ukradených z okupovaných částí Ukrajiny. Plus překládka ruských zbraní ze Sýrie zpět do "vlasti". Plus dodávky ukrajinské pšenice do PR Číny - pro kterou téměř každý Rus, kterého náhodou znám, dnes stále počítá s tím, že bude toto válečné úsilí nadále podporovat (a která skutečně mezitím poskytuje až 50 % špičkových technologií potřebných pro výrobu ruských řízených zbraní; zbylých 50 % stále získává ze Západu).

Jistě, část "špatného zaměření" lze přičíst na vrub obvyklým, vyčůraným metodám sběru zpravodajských informací FSB a GRU (očekávat, že ukrajinští informátoři budou riskovat svůj zadek za 20 eur nebo dolarů za jeden zaměřovací bod, je opravdu hloupé), a část špatné kvalitě nasazených zbraní, a to má za následek, že střely chybí o stovky metrů.....

Podstatou oficiálně deklarovaného ruského zdůvodnění zrušení GSGI však bylo ve skutečnosti něco jako "Západ musí přijmout ruské podmínky" (což Západ samozřejmě nehodlá udělat). Bezpochyby to nemusí nic znamenat, stejně jako masa dalších oficiálních ruských prohlášení. Ale podle mě to vysvětluje všechno: Puding v podstatě chce, aby Západ zmírnil své hospodářské sankce. Ano, ty samé sankce, které mnozí prohlásili za "neúspěšné".

Sekundárním cílem je posílit vlastní postavení v Rusku - a v zahraničí. Po Prigožinově/Wagnerově "pochodu spravedlnosti" z 24. června neberou konce zprávy o tom, jak jsou Puding a jeho režim slabí a nejistí. No, a pochybuji, že vystoupí v televizi, aby vysvětlil něco takového,

'....oh, ale ukrajinský úder na Kerčský most byl součástí plánu mé speciální vojenské operace.

Dvakrát....

A konečně, Puding nikdy neměl žádný politický program - kromě toho, aby se etabloval a udržel u moci. Hlavně pomocí svých televizních vystoupení. A když se objeví v televizi - ať už proto, aby vyhrožoval Ukrajině, nebo Polsku, Vanuatu a lidem z Marsu - tak je "silák, tečka".

Poselství je tedy něco jako: "Rusko odstřeluje půlku Oděsy na Mars: Puding stronk".

Tolik o politických a diplomatických aspektech. Pokud se nyní podívám na vojenské aspekty této kampaně.... ehm..... Můj závěr bude jistě mnohým připadat 'chladný a ignorující civilní oběti'. Ale to (pověstné?) svědění v malíčku mi říká, že ve válce by možná stálo za to mít na paměti vojenské aspekty.

Z tohoto hlediska a zřejmě i z toho důvodu je pozemní protivzdušná obrana PSU v ohrožené oblasti - především Oděsa a Mykolajiv, o Chersonu nemluvě - příliš slabá, ale na to, aby poskytovala stejně kvalitní ochranu jako ta kyjevská. Na rozdíl od neúspěchu svého "kyjevského blesku" z dubna a května zde tedy Rusové mohou "demonstrovat svou vojenskou sílu". Viz: "bonusové PR(BS) body za Pudink".

Chladnou skutečností však je, že pokud jde o vojenské záležitosti, nemá tato operace ve skutečnosti žádný účinek. Ano, vím, jsem si vědom toho, že spousta Ukrajinců trpí: lidé jsou zabíjeni, mrzačeni, vystrašeni, terorizováni. Ale faktem je, že ty ruské rakety jsou zbytečné. Nasazeny jsou naprosto zbytečně. Nezabraňují, ba ani nebrání přísunu západních zbraní, munice a zásob (což se ve vojenském žargonu shrnuje slovy "fazole, kulky a plyn") pro Ukrajinu, ani nijak neoslabují ZSU. Naopak: celá tato kampaň "jen" nabízí jednotkám PSU bránícím ohroženou oblast zdokonalit svůj výcvik a taktiku - a podněcuje Západ k dalším dodávkám. A to natolik, že jen pro příklad: Norsko nedávno začalo dodávat prvky systému NASAMS "jakmile budou připraveny": viz v podobě jednotlivých palebných jednotek/odpalovacích zařízení a radarů (samozřejmě s podpůrným vybavením), "místo" v podobě kompletních praporů protivzdušné obrany.

Jinými slovy: po ruce je závěr, že Pudding plýtvá svými drahocennými a vzácnými dálkově naváděnými zbraněmi pro máloco jiného než pro účely PRBS. Kromě toho, že to možná znamená, že si je jistý, že jeho výroba dokáže udržet krok s (rostoucí) poptávkou, to nic jiného neznamená.

Z tohoto hlediska mu lze jen přát, aby v tom pokračoval. Ano, způsobí to na Ukrajině ještě větší spoušť, teror a utrpení a je mi líto, čím Ukrajinci procházejí - ale: z vojenského hlediska je to zcela zbytečné cvičení. A to jak z krátkodobého, tak z dlouhodobého hlediska.

BITVA NA DONBASU

Obecně lze říci, že Rusové v uplynulém týdnu zahájili jedny z největších a nejprudších protiútoků za poslední měsíce. Určitě největší a nejzuřivější ze strany VSRF a VDV - bez Wagnerova PMC - za poslední zhruba rok. Problém: je stále zřejmější, že díky Pudinkově zálibě v "dobrých zprávách" ruští generálové prostě netuší, jak velkou část bojové efektivity jejich síly ztratily. Ano, stále mají palebnou sílu; a ano, stále mají počty; a "kvantita je kvalita sama o sobě" - to vše je hezké a pěkné a není to nic nového....ale - kromě Lancetů a ATGM - Rusům chybí know-how a přesnost. Nevědí, jak rozmístit své síly pro útok, jak jim velet, chybí jim dokonce i prostředky spolehlivé komunikace pro útočné operace, jejich důstojníci neumějí nic jiného než shlukovat vojáky na vrcholky několika APC nebo IFV a pak je posílat do útoku s podporou několika MBT, jejich dělostřelectvo je jen stínem toho, co bývalo, a ve velkém součtu jim chybí masa munice. Palebná síla bez přesnosti má obvykle za následek spoustu "ohně a kouře", ale málokdy ztráty a trvalé škody (mohl bych pro to nabídnout několik vtipných příkladů, všechny založené na křížovém výslechu toho, co obě strany v různých válkách tvrdily).

Každopádně...

Kupjansk-Svatove-Kremina... v průběhu 12.-19. července vrhli Rusové na ukrajinské pozice v této oblasti opravdu vše, co mohli. Letecké údery, dělostřelecké přepady, útoky VDV a mechanizovaných formací, a pak ještě další dělostřelecké přepady a letecké údery...... Nyní bezpochyby: v některých případech Rusové dosáhli silnice T-13106, ale všechny tyto snahy skončily fiaskem a jejich ústupem zpět na východ od ní. Což obvykle vyústilo v další sprejování a modlení se leteckými údery na Novoliubivku, Nevske, Torske nebo Serebrjanský les.....

Oficiální Kyjev si samozřejmě znovu a znovu "stěžuje" na "kritické" situace. Nepochybujte, není snadné se nejprve nechat hodiny ostřelovat a pak napadat pěchotou a tanky. Není snadné znovu a znovu zjišťovat, že je lepší ustoupit na druhou linii, a pak to skutečně udělat, než shromáždit posily a zásoby, provést protiútok a obnovit ztracené pozice. To je vždy spojeno se "ztrátami". Ale celkově, a pokud mohu říci, Ukrajinci své pozice udrželi. Ostatně v oblasti Dibrova 63. mech zahnal VDV až do výchozích pozic.

Je možné, ale od této chvíle cokoli jiného než jisté - že existovaly dvě výjimky.

Klíčoví policisté v Moskvě 18. července oslavovali dobytí "železniční stanice Masjutivka"..... Byl chvíli zmatený, protože jediné, o kterém jsem kdy slyšel, je někde v Charkovské oblasti. Nakonec se ukázalo, že mají na mysli vesničku Masyutivka, asi 1500 m východně od řeky Oskil a 3000 m severně od Lyman Pershyi. A i to jim zabralo asi 20 náletů a několikahodinovou dělostřeleckou palbu. Jejich pokus pokračovat v postupu dále na jihozápad byl však okamžitě přerušen.

Rusové PRBS-industriálové včera oslavovali dobytí vesnice Novojehorivka (10 km jihozápadně od Svatého a asi 1 500 m severně od Novovodyane) - jako kdyby dobyli New York (ten v USA). Jak jsem pochopil zprávy ZSU odtamtud, je to oblast obklopená ze tří stran řekou Žerebets a "chráněná" nízkým kopcem dále na západ. Kdo se k ní přiblíží ze severu, východu nebo jihu, je vystaven jako na kuchyňském stole. Nepřekvapí, že se proslýchá, že VSRF při útoku tam ztratily "dva prapory" 15. motostřelecké brigády pod palbou 40. dělostřelecké brigády, ale: asi hodinu před zveřejněním tohoto článku nebylo potvrzeno nic o nějakém ruském postupu - nebo ukrajinském ústupu - v této oblasti.

Bakhmut....North.... Dne 19. července 30. mech, prvky 127. TD a 56. motostřelecké brigády donutily Rusy stáhnout se z Orechova-Vasiljevky.

Berchivka... bohužel, 57. motorizovaná (ZSU) byla z této obce vytlačena, a to asi před týdnem. Naopak 77. a 92. výsadková zahájila útoky do severních předměstí Bachmutu a zahnala Rusy až do oblasti Růžové aleje.

Bachmut... jižní... což je Klišivka-Kurdiumivka... to byla "obzvlášť legrační" oblast, protože operace ZSU tam zůstávají tak nepochopeny - zejména ruskými PRBS-průmyslníky a puding-fanoušky v zahraničí. V podstatě ještě kolem 10. července 28. mech pronikl dostatečně blízko k Andriivce, aby měl jižní silnici do Klišivky pod svou palebnou kontrolou (jak je popsáno v jedné z mých dřívějších zpráv). A tak 3. a 5. útočná, 22. mech a 80. výsadková pokračovaly v nájezdech na pozice toho, co zbylo ze 72. motostřelecké, BARS-13 a 83. brigády VDV. "Vjely dovnitř", zabily 40-50 Rusů (obvykle: aniž by utrpěly nějaké ztráty na oplátku), odvezly jim zbraně a munici a pak se stáhly. Pokaždé Rusové vyslali ještě další mobiky, kteří najeli na nástrahy zanechané Ukrajinci, a pak rekonstruovali staré pozice jen proto, aby je zasáhl další nálet, z nějakého jiného směru. Rusové se pak chlubili s tím, že "vojáci se drží" a "odrazili další ukrajinský útok", a vyráběli další video o svém "obranném úspěchu", ale ve skutečnosti: tamní ZSU se rozhodli, že pokud Rusové stejně urputně plýtvají masami svých vojáků, aby udrželi místo o rozměrech asi 3000x900 metrů dlouhé a široké, k němuž vedou poslední vyasfaltované cesty, které jsou obě pod ukrajinskou palebnou kontrolou: dobře jim tak. A pak se všichni superdůležití váleční pozorovatelé pohádali o to, kdo kontroluje Klišivku, a Pudinkovi fanoušci jsou jen neradi ochotni přiznat, že to místo vlastně ztratili - i když odpověď je velmi jednoduchá. Ukrajinci mají místo pod kontrolou, přinejmenším od 15. července. Nemá prostě smysl postupovat dál: proč vystavovat vlastní jednotky nepřátelské palbě tam, kde jsou Rusové tak nadržení na to, aby několikrát denně provedli další ze svých "masových útoků", a tím vyplýtvali další vojáky?

Proč tento přístup? Protože ZSU stále nemá dostatek dělostřelecké munice, aby rozstřílela všechny Rusy před sebou, plus zálohy za frontou, přímo na Jupiter, a protože ani dodávky munice DCIPM z USA to v dohledné době nezmění. Řešením je tedy místo toho odstřelovat je nálety pěchoty. Bylo a zůstává riskantní, o tom není pochyb, ale dokud to lze provést téměř beze ztrát (kromě výdajů na munici a čas): fajn.

Obrázek
Nejsem si jistý, kde to bylo pořízeno, ale je to "zajímavá polní modernizace" ruského T-80.

Avdijivka... Nejsem si jistý, zda plně chápu tamní situaci. AFAIK hned po katastrofální porážce jejich 9. námořní pěší brigády a 1454. motostřeleckého pluku při útocích na pozice 110. mech. brigády v oblasti Veselé, asi před dvěma týdny, zahájili Rusové ještě další útoky, poslední 5-6 dní. Podle všeho došlo v ukrajinské jednotce k jakési "krizi", když část útočníků pronikla 21. července do její první obranné linie a dosáhla až 1000 m, možná i více, východně od Kamjanky. Včasné nasazení dělostřelectva však tuto snahu rozsekalo na kusy (doslova) a linie byla plně obnovena.

Obrázek
Ruský T-80 vyřazený v oblasti Avdijivky na začátku tohoto měsíce.

Mariinka... podle fotografií a videí z 19. července, které jsou přiloženy níže, něco podobného platí i pro poslední ruské útoky v oblasti Krasnohorivky..

Obrázek

JIŽNÍ ZÁPOROŽÍ (A JIHOZÁPADNÍ DONĚCK)

Staromajorsko-Staromlynivka... vzhledem k tomu, že místní velitelé ZSU přizpůsobili svou taktiku taktice ZSU v oblasti Bachmut, jsou boje podobné. Viz: Ukrajinci podniknou nájezd na Rusy, zabijí několik desítek lidí a pak se stáhnou. Přitom dost často ani to není nutné: protože jednotky ZSU jsou dobře zakopané v centru Staromajorska a na jihozápadní straně Urožajna a velí dominantním výšinám západně od Staromajorska a Rusové vedou jeden protiútok za druhým. A tak posledních 5-6 dní Rusové přivedli i 247. pluk VDV (obnovený mobiky poté, co byl téměř zničen při útocích na Mykolajiv a Vozněsensk, počátkem března loňského roku) a 136. motostřeleckou brigádu - aby posílili to, co zbylo z jejich 60. motostřelecké brigády, a pokračovali v protiútoku. Především Staromajorsku, někdy také Urožajnu. Samozřejmě, že Pudinkovi PRBS-průmyslníci tvrdí "jeden obranný úspěch za druhým", ale: ve skutečnosti to byli Ukrajinci, kteří tato dvě místa bránili a křídou zabíjeli. Jediný problém Čekání na dodávku spousty další munice DPICM: to tak nejspíš ještě nějakou dobu zůstane.

BTW, situace toho, co zbylo z 394. motostřeleckého pluku (VSRF) v Pryutne, se minulý týden stala tak "dobrou", že 58. CAA musela poslat zbytky 71. motostřeleckého pluku (pravděpodobně posílené o nějaké VDV) do protiútoku....který byl poměrně snadno odražen, přičemž stahující se Rusové za sebou zanechávali stopu vyřazených tanků a dalších vozidel. To bylo dost překvapivé vzhledem k tomu, že protiútok byl veden do kopce, ale mapa je rovinatá, takže nikdo nepřemýšlí o místním terénu, že...? Stejně jako odražení dalšího ruského pokusu o dosažení Pryutne 21. července. Od té doby se ruské "frontové linie" po obou stranách této vesnice rozpadly a Ukrajinci se potulují a rejdí po živých plotech až k Remivce - pokud jim v tom nebrání další minová pole. Ale hele: žádné video = nestalo se...

Ach ano: pro zvědavce: nebojte se, 336. námořní pěchota zůstala ve Volodyni. Zdá se, že tam někdo touží zachovat alespoň jednu nedotčenou brigádu.

Robotyne... v této oblasti byla situace obzvlášť zajímavá, minulý týden, kvůli ruskému protiútoku v, jak jsem pochopil, podobě kleští: buď od Kopani (zhruba) směrem na Novodanylivku, nebo od Robotyne severním směrem, "na západní straně", a od Verbove, "na východní straně". Rusové se v podstatě snažili buď obklíčit jednotky ZSU, které se blížily k jejich "2. obranné linii" východně a jihovýchodně od Robotyně, nebo je zahnat zpět do minových polí na severu. Tyto protiútoky přišly v době, kdy byli Ukrajinci zaměstnáni rozšiřováním svých pásů přes hluboká minová pole a navíc obnovou a opravou své techniky poškozené během posledních 5-6 týdnů, aby tak umožnili lepší tok zásobování vpřed a získali více prostoru pro manévrování. Nyní nepochybně 47. a 65. mech ztratily další tanky a bojová vozidla pěchoty při odrážení ruských protiútoků. Nicméně prohlašovat to za "úspěšnou ruskou obranu" je opravdu nesmysl - zejména vzhledem k tomu, že ukrajinský 15. Mech poté udeřil na severní křídlo východního ruského postupu a s využitím mezer v ruských minových polích, odhalených pohybem jednotek VSRF, jej zahnal až do Novofedorivky a asi 1000 m od Verbova. A že se Ukrajinci "vrátili" do severních a východních okrajů Robotyně, zatímco to, co zbylo z dělostřelectva VSRF - zejména 165. dělostřelecká brigáda v oblasti Polohy - bylo přímo zmasakrováno ukrajinským dělostřelectvem a leteckými údery (nasazení JDAM). V rámci "odvety" pak Rusové "museli" silně ostřelovat Orichiv a zasáhnout místo četnými MPK/UMPK: je pro ně dostatečně velkým cílem, aby ho zasáhli. Několik civilistů bylo zabito...

Obrázek
Ztráty 47th Mech v M2/M3 Bradley z června byly mezitím zcela nahrazeny dodávkami dalších vozidel. Ta jsou rozpoznatelná podle silného přídavného pancéřování na přídi a bocích (celkem váží asi 3 000 kg).

Vasilivka... v této oblasti je posledních 7-10 dní poměrně klid. Hádám, že 128. je v procesu přivážení nové techniky nebo odminování dalších pásů kolem Žerebánek. Alespoň jsem si jistý, že Ukrajinci neplýtvají zásobami a časem...

To je v podstatě "to". Ne moc velký 'postup' Ukrajinců, ale několik tisíc mrtvých a zraněných ruských vojáků.


www.deepl.com
https://xxtomcooperxx.substack.com/p/uk ... 3-yet-more
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den517 #aktuvalka

Analýza pětistéhosedmnáctého dne invaze na Ukrajinu 25.07.2023

Odkaz na web: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 5-07-2023/

Dnes si připomínáme 91. výročí podpisu polsko-sovětské smlouvy o neútočení, která měla mezi oběma zeměmi platit nejméně do roku 1945, ale Sovětský svaz ji v roce 1939 porušil, když na základě tajného dodatku paktu Ribbentrop-Molotov Polsko napadl a jehož území si rozdělil s nacistickým Německem.

Kyjev se v noci na úterý znovu stal terčem ruského vzdušného útoku. Všechny drony se ale podle úřadů podařilo sestřelit, a podle dosavadních informací si úder nevyžádal žádné oběti ani škody. V noci byla ukrajinská protivzdušná obrana aktivní kolem Kyjeva, Sum a Kremenčuku.

Severovýchodní fronta: V oblasti Kovalivky v Charkovské oblasti Ukrajinci ruský útok nejen, že zastavili, ale podařilo se jim protiútokem ze severu vesnice zatlačit okupanty přibližně 2 kilometry zpět. Ukrajinské ozbrojené složky přešly do protiútoku v oblasti lesů poblíž Dibrové. O úspěších či neúspěších tohoto protiútoku však nemáme žádné podrobnosti a myslíme si, že jeho účelem bylo zastavit ruský postup v této oblasti. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruské síly obsadily Serhijivku v Luhanské oblasti západně od řeky Žerebec. Tato vesnice měla před válkou pouze pár desítek obyvatel, ale znamenalo by to, že se okupantům na dalším místě podařilo překročit řeku. Toto tvrzení zatím není podloženo žádným důkazem.

Bachmutská fronta: Severně od Bachmutu postupovali Ukrajinci u Jahidného a po úspěšném protiútoku také u Orichovo-Vasylivky. Ukrajinské ozbrojené složky začaly útočit ze západu na Dubovo-Vasylivku. Jižně od Bachmutu se dnes potvrdily ukrajinské územní zisky jižně od Kliščijivky až po Kurďumivku. Jak už jsme informovali, okupanti ztratili spojovací silnici mezi Kliščijivkou a Andrijivkou a spojení s Kurďmivkou je pravděpodobně pod ukrajinskou palbou. Samotná Kliščijivka je podle některých ruských zdrojů “zónou nikoho”, protože se ruské ozbrojené složky stáhly na východní okraj vesnice. Objevilo se také video (na webu), na kterém okupanti ostřelují jihozápadní okraj vesnice, takže se do ní nejspíš skutečně podařilo Ukrajincům vstoupit a naše informace říkají, že kontrolují přibližně polovinu vesnice. Podobné zprávy od ruských zdrojů chodí z Andrijivky, ze které se prý v průběhu dne Rusové museli stáhnout. K tomuto tvrzení se zatím stavíme skepticky, ale počítáme s tím, že pokud se pro okupanty situace zázračně nezlepší, budou k tomuto kroku dříve nebo později tak jako tak donuceni okolnostmi. Celkově předpokládáme, že okupanti opustí také Kurďumivku a Ozarjanivku, protože obrana těchto bodů se stane nepraktickou a že nová ruská obranná linie na této části fronty povede souběžně se železniční tratí východně od Kliščijivky.

Doněcká fronta: Ukrajinci odrazili další ruské útoky na jihozápadě Avdijivky, u Pervomajského a Nevelského. Selhal další ruský útok na důlní komplex u Krasnohorivky. Situace v Marjince zůstává pro Ukrajince extrémně složitá, a byť se jim do značné míry daří odolávat, stažení do vhodnějších pozic je pravděpodobně otázkou času. Během dneška se v okupované Makijivce ozvala exploze a vojákům z 38. samostatné brigády námořní pěchoty se u Doněcka povedlo sestřelit další ruský vrtulník Ka-52.

Jihovýchodní fronta: Po včerejších útocích ozbrojené síly Ukrajiny postoupily skoro kilometr v okolí Staromajorského. Informoval o tom mluvčí Spojeného tiskového střediska obranných sil Ukrajiny regionu Tavrija, Valerij Šeršeň. To potvrzuje nejen naše dřívější domněnky, že se Ukrajincům skutečně podařilo do vesnice vstoupit.

Záporožská fronta: Ukrajinci pokračují v pomalém postupu východně od Robotyného, což jim umožňuje tlačit na vesnici i z východu. Mírné územní zisky mají Ukrajinci i jihovýchodně od Kamjanského. Ruské síly jsou v těchto místech nuceny ustupovat k Luhovému, což by potenciálně mohlo Ukrajincům pomoci vstoupit do Žerebjanek. Více informací není v současné chvíli k dispozici.

Chersonská fronta: Dnes bez relevantních informací.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov dnes oznámil, že ukrajinské ozbrojené složky budou i nadále útočit na Kerčský most, protože “je přirozené ničit logistické trasy okupantů.” Podle Reznikova jde o legitimní vojenský cíl, jehož zničení zachrání životy Ukrajinců.

Inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v neděli v areálu ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny, kterou mají v držení ruské síly, našli protipěchotní miny. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na pondělní prohlášení šéfa MAAE Rafaela Grossiho. „Přítomnost takových výbušnin v areálu je v rozporu s bezpečnostními standardy MAAE a pokyny pro jadernou bezpečnost a vytváří další psychologický tlak na zaměstnance elektrárny,“ uvedl Grossi, podle něhož se miny v areálu našly už při předchozích kontrolách.

Americká administrativa prezidenta Joe Bidena posílá Ukrajině další armádní pomoc ve výši až 400 milionů dolarů, zhruba 8,7 miliardy korun, včetně munice a malých průzkumných dronů Black Hornet norské výroby. Uvedla to agentura AP s odvoláním na nejmenované americké představitele.

Norská vláda vložila do evropského fondu na pomoc Ukrajině 250 milionů norských korun. Z těch bude Ukrajina moci nakoupit další zbraně, munici a náhradní díly např. pro tanky Leopard 2. Švýcarská banka Julius Baer se rozhodla ukončit obchodní vztahy s ruskými klienty. Banka plánuje přerušit veškeré obchodní vztahy s klienty s trvalým pobytem v Rusku ukončit ke 31. prosinci 2023.

Německá firma Rheinmetall na svých webových stránkách oznámila, že ve druhé polovině roku plánuje Ukrajině předat nejmodernější systém PVO krátkého dosahu Skynex. Tento hlavňový systém využívá programovatelnou tříštivou munici, která umožňuje spolehlivě likvidovat vzdušné cíle.

Dnešní Třešnička™ bude o lidskosti a lidech. V ruské Dumě právě leží novela zákona na posun věkových limitů branné povinnosti, která chce snížit spodní hranici na 18 z původních 21 let a zvýšit horní hranici na 30 z 27 let. Vždycky je tam ale háček. Tato novela by se totiž nevztahovala na invalidy, brance, kteří mají tři a více nezletilých dětí nebo postižené děti. Generálplukovník Andrej Kartapolov dodatek o výjimkách kritizuje, protože podle něj se tito muži jen vyhýbají své povinnosti bránit vlast ve “velké válce.” Jednomu by se chtělo zvolat “rvačka kriplů!”, ale v dnešní hyperkorektní společnosti to prý nelze. Do toho také skvěle zapadá zpráva ruské propagandistické agentury taSS, která cituje premiérského náměstka Denise Manturova. Podle něj totiž ruskému vojensko-průmyslovému komplexu chybí více než 16 tisíc “modrých límečků”. To jsou ti, co skutečně hýbou Ruskem, upracovaní tátové od rodin, co přijdou po šichtě domů a na bedrech jim leží osud celé země. Ano, Rusko jen tak mimochodem přiznává nedostatek kvalifikovaných pracovníků, kteří by byli schopni pracovat v továrnách na bojová vozidla, munici a zbraně. Zemi chybí “techničtí specialisté, inženýři, ale i obyčejní montéři” doplňuje agentura. A my se ptáme! Kde těch 16 tisíc lidí je? Otázka je samozřejmě rétorická, protože všechno jde PPP!

Disclaimer: nemáme nic proti manuálně pracujícím lidem. Jen v tomto ohledu je Rusko trochu stereotypické ve vyobrazení “pracujícího člověka.” Také nemáme nic proti postiženým - jedná se o narážku na seriál South Park.

Autoři: Kolektiv Valka.online

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme! https://www.buymeacoffee.com/Valka.online

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
FB_IMG_1690310397696.jpg
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11902
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Zemakt »

Válka na Ukrajině, 25. července 2023: Klišivka, konec

Jen velmi stručně.

Dnes "uslyšíte" (tj. přečtete si na sociálních sítích) o "bojích uvnitř Klišivky" a "bojích uvnitř Andriivky".

Ve skutečnosti ZSU vytírá zbylé Rusy podél východní strany Klišivky a - zejména - odminovává místo a odklízí trosky a těla natolik, aby umožnila volný pohyb vlastních jednotek (a jejich hygienické přežití tam).

.....protože, a stejně jako po stažení Wagnerovy PMC z jihovýchodního Tripolisu, ještě v roce 2019, je místo plné min a nástražných výbušných systémů a plné vraků zničených vozidel, rozkládajících těla (a kusy těl) ruských vojáků, z nichž mnohá jsou také nastražená.

Mezitím přeživší zbytky 83. brigády VDV, 57. a 72. motostřelecké brigády ustupují směrem na východ: pouze jejich zadní voje ještě kladou odpor.

Vážnější je ruský odpor podél východní strany Andriivky a východní a jižní strany Kurdiumivky, dále na jih...

Obrázek

("Závěrečná epizoda tohoto dramatu" začala zhruba před týdnem, kdy se Klíčoví policisté rozhodli vyhodit generála Teplinského, velitele VDV. Protože si stěžoval na zneužívání 'svých' vojáků. Nyní kvůli protestům 'svých' vojáků nebyl vyhozen: 'jen' degradován a poslán na frontu, aby velel VDV v oblasti Bachmut. A tak VDV podniklo protiútok do Klišivky. A protože jak Puding, tak i Klíčníci poslouchají jen "dobré zprávy", a "dobré zprávy" v sociálních médiích byly, že Rusové se "stále drží uvnitř Klíščivky", ačkoli místo je pod ukrajinskou kontrolou už něco kolem deseti dnů... a otravní Ukrajinci nezveřejnili žádná videa, která by ukazovala něco jiného... no, několik kolon VDV vjelo do vesnice - přímo na "bombastické uvítání" ze strany ZSU, kterému nevadilo nechat je dostat se "opravdu blízko", než zahájí palbu. Obvyklý výsledek byl něco jako je vidět na těchto dvou videích).

'Na vrcholu' toho, po odražení další série ruských protiútoků, ZSU vymetá jižní Staromajorsko, a to, co ruských jednotek je ještě mezi tímto místem a Urožajnem...

Ach ano: a v oblasti Staromairoske 38. námořní pěchota zabila jeden z ruských vrtulníků Ka-52...

Obrázek

....a (ano, ještě jednou), od 23. července ZSU brousí živé ploty jihovýchodně od Robotína. 'Oficiální' vysvětlení ruských PRBS-industriálů a puding-fanoušků o výsledcích zní nějak takto: "vzhledem k silnému ukrajinskému ostřelování se ruská armáda stáhla na lepší pozice".....

Obrázek

a opustil dominantní výšku a pozici v této oblasti, čímž poskytl ZSU kontrolu nad palbou Robotyne, eh....?

....Pudinkoví PRBS-průmyslníci a jejich dovednosti v "ohýbání" a "navíjení".....

***

Samozřejmě, protože 'nejsou žádná videa', nic z toho se nikdy nestalo.... nebo 'se stane' za pár dní...

www.deepl.com
https://xxtomcooperxx.substack.com/p/uk ... lishchivka
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den518 #aktuvalka

Analýza pětistéhoosmnáctého dne invaze na Ukrajinu 26.07.2023

Odkaz na web: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 6-07-2023/

Ruské střely s plochou dráhou letu mířily k regionům Vinnycja, Mykolajiv a Oděsa. V Dněpropetrovské oblasti byly slyšet výbuchy, protivzdušná obrana je aktivní. Večer byly hlášeny Kinžály směřující na Kyjev.

Severovýchodní fronta: Vážná situace pro ozbrojené síly Ukrajiny se začíná vyvíjet na severu, kde v průběhu posledních pěti dní síly okupantů prorazily obranné linie Ukrajiny v oblasti Rajhorodoky severozápadně od Svatového. Hloubka “klínu”, který se zde Rusům podařilo do ukrajinských obranných linií vrazit, je přibližně 3 kilometry. Rusové při tom obsadili osady Nadja, Serhijivka a Novojehorivka, které sice měly před válkou dohromady přibližně 70 obyvatel, ale i tak se jedná o nepopiratelný ruský postup. Včera jsme nesprávně popsali situaci kolem Kovalivky, později jsme ji uvedli na pravou míru, 2 kilometry zde postoupili Rusové a ne Ukrajinci. Předpokládáme, že operačním cílem okupantů v této oblasti je vesnice Peršotravneve a následně městečko Borová. Jihozápadně od Kuzemivky pokračují ozbrojené síly Ruské federace ve svých neúspěšných pokusech o postup k lesnímu pásu v zóně nikoho jižně od obce Novoselivské. Západně od vesnice Krivošijivka budují Rusové síly, kterými nejspíše budou chtít postoupit v několika lesních pásech směrem k vesnici Stelmachivka. Těžké boje tradičně probíhají v Serebrjanském lese.

Bachmutská fronta: Ozbrojené síly Ukrajiny zahájily nový útok několik kilometrů jižně od Berchivky a dobyly zpět některé kopce sousedící s Chromovým a Jahidne. Zároveň se Ukrajinci stáhli ze země nikoho u samotné přehrady Berchivka, kvůli silné dělostřelecké palbě. Úspěšně však postupují na jižním křídle u Bachmutu. Ostré boje pokračují v oblasti Kliščijivky, Kurďumivky a Andrijivky. Ukrajincům se podařilo osvobodit další území okolo kanálu a většina zdrojů říká, že byla osvobozena vesnice Andrijivka. Nemáme však k dispozici videomateriál, který by to jednoznačně potvrzoval.

Doněcká fronta: Rusko pokračuje ve svých neúspěšných pokusech postoupit v okolí měst Marjinka a Avdijivka na okraji okupovaného města Doněck. Ruský útok severovýchodně od Avdijivky byl odražen stejně jako pokus o postoupení u Družby. Jinak k této části bojiště dnes bohužel nemáme žádné informace.

Jihovýchodní fronta: Přes den se množily zprávy o špatné situaci Rusů ve Staromajorském a Urožajném. Pouliční boje ve Staromajorském probíhají už několik dní a zdá se, že se zde dnes podařilo Ukrajincům opět postoupit. Nejoptimističtější zdroje hlásí střety v centru vesnice, ale zatím jsou vizuálně potvrzeny boje v severní části.

Záporožská fronta: Ruský protiútoku u Pryjutne byl neúspěšný a okupanti se museli stáhnout do výchozích pozic. U Robotyne je nyní téměř jisté, že se tuto vesnici snaží ukrajinské ozbrojené složky obejít. V tuto chvíli to vypadá, že se jim podařilo prorazit cestu přes minová pole východně od obce a z videí je vidět, že se dostali až na jeho jižní okraj. Na západě fronty se ukrajinským ozbrojeným silám opět podařilo postoupit v Kamjanském, který nyní ovládají přibližně ze tří čtvrtin.

Na pobřeží Oděské a Mykolajivské oblasti během úterního večera a dnešního rána vyplavilo moře po bouři nejméně tři miny, které explodovaly. Nikdo nebyl zraněn. Na facebooku to dnes uvedlo ukrajinské jižní velitelství, podle něhož bouřlivé počasí na moři zvýšilo nebezpečí kvůli minám.

V Rusku se nezřídka dostávají na svobodu vrazi, kteří se zúčastnili bojů na Ukrajině, upozornil dnes server BBC News ve svém ruskojazyčném vydání. Příbuzní obětí se o omilostnění odsouzených přitom dozvídají náhodou a trápí se pocitem, že se viníkům nedostalo zaslouženého trestu.

Ruský soud dnes uznal vinným z vlastizrady zakladatele počítačové firmy Group-IB Ilju Sačkova a poslal ho na 14 let do vězení. Informovala o tom ruská státní tisková agentura TASS. Podle obžaloby Sačkov předal utajované informace zástupcům zahraničních rozvědek. Podnikatel už dříve vinu odmítl.

Velvyslanci EU prodloužili sankce proti Rusku o dalších šest měsíců a dohodli se na zpřísnění sankcí proti Bělorusku v oblasti letectví a dodávek zboží dvojího užití.

Spojené státy přidělily Ukrajině další balíček vojenské pomoci za 400 milionů dolarů. Podle Pentagonu nový balíček obsahuje:
další munice pro systémy protivzdušné obrany Patriot a NASAMS;
protiletadlové systémy Stinger;
další střelivo pro HIMARS;
dělostřelecké granáty ráže 155 mm a 105 mm;
minometné granáty ráže 120 mm a 60 mm;
32 obrněných transportérů Stryker;
opticky řízené střely (TOW);
Javelin a jiné protitankové systémy a střely;
bezpilotní letouny Black Hornet;
letecké střely Hydra-70;
taktické letecké navigační systémy;
munice pro odstraňování překážek;
více než 28 milionů nábojů a granátů do ručních zbraní;
Zařízení pro noční vidění a termovizní systémy;
náhradní díly, výcvikové střelivo a další polní vybavení.

Moldavsko chce vyhostit 45 zaměstnanců ruské ambasády po mediálním skandálu kolem špionážního vybavení na její střeše v Kišiněvě. Podle Rusů nové zařízení mělo jen nahradit “staré rezavé antény” a jejich mateřská země bude reagovat “odpovídajícím způsobem”.

Česká republika je navzdory odříznutí od ruského plynu připravena na topnou sezónu 2023/24. Plynové zásobníky máme naplněny z ~90 %. Většina plynu v současnosti pochází od společností Shell a Engie.

Dnešní Třešnička™ bude o tom, když si Rus nevidí do huby. Ještě včera večer jsme tento třešňový materiál chtěli nějak zakomponovat do naší analýzy, ale nakonec se ukázalo, že jsme jej správně nechali odležet, protože ještě nebyl dostatečně zralý. Ruské ministerstvo zahraničí totiž včera vydalo zprávu o stavu lidských práv v České republice s komentářem, že my Češi máme chronický problém s rusofóbií a naše vláda neřeší destruktivní zahraničně politické směřování země. Jo, my víme, my víme… Nicméně později přišlo vyjádření naší diplomacie, které zahřeje: “Chronické problémy Česka: neunášíme děti, nebombardujeme nemocnice a neokupujeme sousedy. Vypadněte z Ukrajiny”. Servilita, patolízalství a podlézání je fuč, přátelé! A pomyslnou korunku tomu nasadil velitel útvaru kybernetického boje, plukovník Ivo Zelinka, svým komentářem: “Rozumíte tomu, že Čechy vůbec vaše názory nezajímají? Běžte si je řvát někam do stepi, kam patříte”. Naprosto zcela a dokonale souzníme.

Autoři: Kolektiv Valka.online

Omlouváme se našim čtenářům a posluchačům, ale dnešní stream bohužel z kapacitních důvodů nezvládneme. Na příští týden, ale máme domluveného hosta a bude to super! Děkujeme za pochopení

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme! https://www.buymeacoffee.com/Valka.online

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
FB_IMG_1690444439275.jpg
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11902
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Zemakt »

Válka na Ukrajině, 26. července 2023: Svatove

Stále jsem velmi zaneprázdněn svou "běžnou prací", takže jen další stručný - tentokrát s plným zaměřením na oblast Kupjansk-Svatove, a to proto, že se tolik lidí ptá na to, co se tam děje...

Posledních 'asi' 50 hodin jsem se snažil získat informace z první ruky, ale bez úspěchu. Tedy 'extra disclaimer': na rozdíl od toho, co obvykle dělám (což je: 'first-hand info & little bit of related OSINT, as far as available'), tentokrát nemohu nabídnout víc než 'RUMINT & OSINT'. Viz: hádání.

Ruské síly

V podstatě se říká, že VSRF má "obrovskou koncentraci sil" rozmístěnou na dálnici 66 v oblasti mezi Svatovem a Kremží. Někteří hovoří o 100 000 vojáků. Jsem si čímkoli jiným než jistý, že je to tolik, ale je to tak...

Jádro dotyčných sil tvoří:

1. gardová tanková armáda (1. GTA),

2. gardová kombinovaná armáda (2. GCAA) a

XI. armádní sbor (XI AC), VSRF.

To může na první pohled znít "obrovsky", ale: první dva jmenované byly po všech katastrofách, které je postihly v minulém roce, znovu postaveny, a to většinou s vybavením a mobily "2. třídy". XI AC není v tomto ohledu o nic lepší. Proto byly všechny jejich formace posíleny několika BARS-regimenty a 'Storm-Z' rotami trestanců.

Obrázek
T-72 nebo T-90 4. divize VSRF, vyřazený úderem bezpilotního letounu 66. mech, někdy kolem 19.-20. července.

Největší nejistotu nyní vyvolávají směry jejich útoků: různé "open source intelligence" zdroje uvádějí velmi odlišné směry a oblasti a velmi odlišné jednotky. Nejsem si tedy jist, kde přesně byla jaká z ruských jednotek nasazena. Pouze to, že zřejmě existovaly (nebo stále existují) tři "vlny" nebo tři "skupiny" VSRF, a to následující.

Vlna I (nebo 1. skupina?):

- 11. tankový pluk

- 27. motostřelecká brigáda

- 3 další motostřelecké pluky

- BARS-19 a Storm-Z

Vlna II (nebo 2. skupina?):

- 15. motostřelecká brigáda

- 30. motostřelecká brigáda

- 1 další motostřelecký pluk

- BARS-2 a Storm-Z

Vlna III (nebo pravděpodobně: "operační manévrová skupina", OMG; tj. síly, jejichž cílem je využít prolomení ukrajinské frontové linie k postupu do hloubky):

- 4. tanková divize ("Kantemirovská") s 12. a 13. tankovým plukem.

- BARS-5 a BARS-9 a Storm-Z....

Palebnou podporu zajišťují 288. a 38i5. dělostřelecká brigáda.

Podle mě by to "mělo být v pořádku", protože se to jeví jako "klasická" mechanizovaná operace sovětského/ruského stylu: dvě "motostřelecké" skupiny útočí podél relativně široké fronty, hledají slabé místo a třetí (OMG, soustředěná na tankovou formaci) pak využívá úspěchu, kterého dosáhly první dvě. Dá se očekávat, že dále v týlu bude čekat na svou řadu Vlna/skupina IV (snad soustředěná na 47. tankovou divizi?)...

Problém pro ZSU: má tak málo M142 a M270, tak málo munice pro ně, a ty jsou tak zaneprázdněny podporou ofenzívy v jižním Záporoží, že neměla prostředky, jak zabránit ruskému náporu. PSU se sice snažila toto hromadění omezit sporadickými údery Storm Shadow a JDAM-ER na sklady ve Svatovské a dokonce i Luhanské oblasti, ale to prostě nestačilo: Kupjansko-Svatovská oblast je blízko jihozápadního Ruska, a tak VSRF měla snadné dokončit své přípravy a vytvořit zásoby potřebných zásob. A jediná dělostřelecká brigáda ZSU nasazená v této oblasti - 40. - dělá, co může, ale současně musí operovat na něco kolem 100 km frontové linie. Ještě jednou: příliš málo.

(A teď mi pořád opakujte, že ZSU má dostatek dělostřelectva a - zejména - dělostřelecké munice, nebo že na nich "nezáleží tolik jako na F-16 nebo tancích"....).

Ukrajinské síly

Z toho, co lze odhadnout na základě dostupných informací, se ruský útok zaměřil na zasažení severního křídla 66. mechanizované brigády (66 ОМБр). Možná švu mezi jejím severním křídlem a "další" brigádou ZSU rozmístěnou severně od ní. Nejsem si jistý (nejsem si ani jistý, zda tato 'severní' brigáda je 32. mech, nebo nějaká jiná jednotka ZSU).

Nyní je 66. brigáda podobná 28. Mech, o které jsem se zmínil před několika dny. Jedna z 'chudších' jednotek ZSU. Primárně obsazená záložníky, nemluvící téměř vůbec anglicky, a tudíž 'neznámá': nemá téměř žádnou přítomnost na sociálních sítích v anglicky mluvící oblasti (samozřejmě má FB-stránku v ukrajinštině). Rozhodně obdržela velmi málo západního vybavení (AFAIK: pouze M113) a má velmi málo bezpilotních prostředků. Přesto, proč někteří popisují 66. dělostřeleckou jednotku jako "nezkušenou" - netuším: 66. dělostřelecká jednotka sehrála klíčovou roli ve II. fázi ofenzívy ZSU do jihovýchodního Charkova, a to loni v září-říjnu, kdy mimo jiné jako jedna z prvních (ne-li první) překročila řeku Oskil, a tím obklíčila (a zhroutila) ruskou obranu Kupjanska. Znám ji jako "ačkoli výstroj, s dobrým velitelem".

Pokud vůbec, a pokud tam skutečně je (na frontě severně od 66.), pak by to mohlo být tak, že s tím 'nezkušený' mají lidé na mysli 32. mech: tato jednotka byla založena teprve letos v únoru a nemám o ní žádné ponětí mimo to, co lze najít zde.

Obrázek
Dva M113 66. mech. pluku, jak byly vyfotografovány někdy v zimě letošního roku (nebo ještě dříve).

Ruský útok

Ruský útok byl zahájen kolem 19. a 20. července. Ale kde přesně?

Někteří tvrdí, že udeřil 66. na obou stranách (severně i jižně) Novoselskaje a pokračoval směrem na Berestovo. Když 66. (a 40. dělostřelecká) tuto snahu zastavila, Rusové přesměrovali svůj útok na osu od Karmazynivky kolem severního Novovodyane: ve směru dvou ostrůvků na řece Žerebets, z nichž západní je nízký kopec dominující celé oblasti. Toto je moje rekonstrukce souvisejícího RUMINTU z doby zhruba před dvěma dny:

Obrázek

Jiní tvrdí, že Rusové zaútočili "mezi" Kovalivkou a Karmazynivkou ve směru na Černěščinu a postavili v této oblasti pontonový most přes Žerebets.

Jiní však umísťují ruský útok dále na sever: do oblasti mezi Raihorodkou-Serhiivkou-Nadiou na severu a Kovalivkou na jihu: přibližně na švu mezi 66. mech. a "severní" brigádou ZSU (32. mech. nebo nějakou jinou).

....a pak jsou tu další, kteří hovoří o ruských útocích v obou oblastech...., což je vzhledem k uváděné velikosti sil VSRF nasazených do této operace: zcela možné.

Všichni se zřejmě shodují na tom, že ZSU na místo přispěchala s posilami (zmiňovány jsou mimo jiné 14. a 25. Mech), stabilizovala situaci, vytvořila novou frontovou linii atd.

Soudě podle samotného místního terénu: kromě oblasti Rajhorodky a od Kovalivky po Tverdochlibove, kde je dostatek krytí, musely útoky dále na jih stát Rusy draho (jak naznačují některá videa zveřejněná 66. Mechem, zveřejněná před čtyřmi dny): museli překonat spoustu otevřených polí - všechna jistě zaminovaná Ukrajinci, i když zdaleka ne tak masivně jako to, co dělají Rusové v jižním Záporoží) - jen aby se dostali do Novovodjan. Pak museli projít úplně stejnou cestou, když se snažili dosáhnout Žerebce, aby tam - údajně - postavili pontonový most. A i když se jim to podařilo, na západní straně řeky museli postupovat do kopce, přičemž museli čelit Ukrajincům zakopaným na vyvýšeninách nad nimi. Nicméně to (těžké ztráty už při přibližování a prolamování nepřátelské frontové linie) je něco, s čím klasická sovětská/ruská doktrína u operací tohoto druhu počítá, takže "žádné překvapení".

Je důvod k "panice"?

Já si myslím: ne.

Za prvé (a především) už jen to, že většina RUMINT & OSINT již hovoří o nasazení ruských OMG (tj. 12. a 13. tankového pluku 4. divize) v oblasti Novovodjanska - ale: ve vztahu k těmto útočícím pozicím 66. mech v této obci - znamená, že jejich počáteční útoky utrpěly 'dostatečné' ztráty na to, aby byli nuceni začít nasazovat OMG 'příliš brzy': ještě ve snaze prolomit frontovou linii ZSU, 'místo aby' využili již existující průlom v této frontové linii.

Za druhé, zatím jsem neviděl žádné důkazy o tom, že by Rusové zajistili nějaké významné úseky silnice spojující Borovou se Svatavou. Naopak, oblast, do níž postupují (jižně od této silnice), je "rozbitá" (nerovná, kopcovitá, s roztroušenými malými lesíky a živými ploty) a obsahuje i velmi málo polních cest. A bez "silnic napojených na železnici" se Rusové daleko nedostanou, protože bez nich nefunguje ani jejich logistika. Připomeňme, že nedostatek silnic v této oblasti byl jedním z důvodů, proč ukrajinské ofenzívě v jihovýchodním Charkově 'došla pára' při postupu ke Svatému: ani ZSU nemohla přesouvat své zásoby potřebnou rychlostí.

To znamená, a znovu: mějte na paměti, že to všechno jsou opravdu jen dohady: Alespoň já tedy nic z toho nepovažuji za 'jisté', rozhodně 'nepotvrzené'.

****

*Ti, co mluví, mluví o silném nasazení Su-25 a bitevních vrtulníků VKS v reakci na včerejší zhroucení jejich linií v oblasti Klišivka-Andriivka.

www.deepl.com
https://xxtomcooperxx.substack.com/p/uk ... 23-svatove
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
flegko
svobodník
svobodník
Příspěvky: 33
Registrován: 23/7/2023, 20:36

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od flegko »

Momentalne vladne na fronte velky chaos a nikto nevie, co sa presne deje. Iste je len jedno, ze jak RU tak UA strana schytavaju dost velke straty, pretoze hlavne proruske kanaly (tu v zastupeni Vestly a spol) uz uverejnuju naozaj nove videa a nie tie iste len z inych uhlov ako to bolo na zaciatku ofenzivy.
Treba si vsak hlavne uvedomit, ze to z coho vychadzaju vsetky predpoklady su len tvrdenia podporene videami a ze podstatne casti toho, co sa deje na fronte nemusia byt zachytene na videach, takze sa mozme vsetci mylit vratane Toma Coopra, ci valka.online, z ktorej sa cerpa dost na tomto fore.
Divne je, ze uz dlho neprislo ziadne nove zasadne info pri Antonovskom moste, kde by mali mat UA vybudovane stabilne predmostie a palebnu podporu znemoznujucu RU dobyt uzemie spat. Tak tyzden-dva dozadu sa tam dost bojovalo, bolo kopec videi a zrazu radiove ticho.
Zaujimava je situacia pri Robotyne, kde uz vznikli dve uzemia prezyvane Bradley square vdaka masivnym stratam obrnenej techniky. Nicmenej po par tyzdnoch tlaku to vyzera, ze Robotyne bude coskoro obsadene, pretoze UA zacali posielat uz nie niekolko obrnencov do utokov, ale niekolko desiatok. Otazka je, ci tie straty stali za to a preco tam tak UA silno tlacili....a samozrejme kolko stratila RU strana pri jej obrane. Opat sa mozeme len domnievat.
Pomerne vela videi k tejto oblasti zverejnuje tanto kanal....pozor tvrdi, ze je neutralny a odsudzuje vpad RU na UA, ale ja tam stale citim, ze stoji tak trochu na strane RU, takze moze podavat trosku zkreslene info.
https://www.youtube.com/@militarysummary. Napriklad jeho posledne video informuje v nadpise o kompletnej destrukcii UA obrnencov, co je silne zavadzajuci nadpis vzhladom na obsah videa.
https://www.youtube.com/watch?v=qgT0hvtfjsE

Rusky "prekvapivy" utok na linii Kupjansk-Svatove-Kremina prelomil UA obranu a postupuje uz niekolko dni, ale...zda sa mi to cele divne.
O ohromnom uskupeni ruskych vojsk (vraj az 100k zivej sily) sa pisalo uz dlho, Tom Cooper ho spochybnoval, ze to bolo papierove uskupenie a ja mu davam za pravdu. Napriek tomu UA pisu o prekvapivom utoku. Tom Cooper zdovodnuje UA ustup tym, ze nemaju dostatok delostrelectva, ale mne sa to aj tak nezda.
Moje podozrenie je o to vacsie, ze silne proUA az propagandisticky kanal, ktory zverejnuje zasadne len UA uspechy a este ich aj nafukuje https://www.youtube.com/@RFU zverejnil toto video https://www.youtube.com/watch?v=jF10g9CykKk&t=330s, kde uz v titulku informuje pomerne prekvapivo o necakanom ruskom utoku a ustupe UA sil. To je snad prve video, kde priznavaju nejaky neuspech...ja sa pytam preco zrazu?
Mne to pride cele ako taka spravodajska hra s cielom nalakat RU hlbsie pri Svatove do hlbky, tam ich rozprasit (kazetovu municiu spomina aj UA video) pricom hlavne utoky pojdu na juhu (Robotyne?).
Zaujimavy je Bachmut, kde UA strana ohlasila uz pred tyzdnom operacne obklucenie, ktore sa doteraz este nekonalo, aj ked juzne kridlo sa asi zruti. Tu ide UA o prestiz, ak dobyju Bachmut potupia RU v ociach jeho vlastnej verejnosti, pretoze ziskaju spat za par tyzdnov to, co rusakom trvalo skoro rok. Myslim, ze Bachmut je len politicko-moralny ciel, zo strategickeho hladiska nema velky vyznam, takze je otazka kolko sil na to UA venuje. Najrozumnejsie by asi bolo mesto (ci skor ruiny mesta) obklucit a obrancov vybombardovat, znemoznit im akukolvek logistiku.

Este na zaver moj nazor na velenie a UA straty. Tie pomerne velke straty su sposobene podla mna aj neschopnym velenim, kde podstatna cast UA dostojnikov su ekvivalent tych ruskych...nakoniec studovali na tych istych skolach, maju za sebou aj spolocnu minulost, vycvik, ci myslenie. Kde vsak uz vidim rozdiel je v najvyssom veleni, kde pokladam UA generalitu za lepsie pripravenu ako tu rusku, takze vo finale to ti UA nakoniec daju.
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11902
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Zemakt »

Máš přístup do hospody flegko?
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11902
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Zemakt »

Válka na Ukrajině, 27. července 2023: Robotyne & Staromaiorske


Tento článek bude nejen "rychlý a špinavý", ale téměř doslova "psaný za běhu" .... a zaměřený pouze na dva body.

1.) Pokud je doposud známo, to, co zbylo z "ruské posádky" ve Staromajorsku (jižně od Velyky Novoselivky, v jihozápadním Doněcku), včera večer kapitulovalo.

To znamená: někteří přeživší se pokusili utéct, ale mnozí z nich narazili na vlastní minová pole; jiní se rozplynuli a ti, kteří ještě byli poblíž, toho měli dost a vzdali se.

Ukrajinská námořní pěchota vyklízí oblast mezi tímto místem a Urožajnem.

2.) Východně/jihovýchodně od Robotyně se ZSU nadále prosazovala jižním směrem a rozšířila svůj průnik tím, že vyčistila další ruské pozice na východním křídle téhož.

Takže pokud uslyšíte někoho mluvit o Novoprokopivce...., dovolte mi vyjádřit se takto: opravdu to vypadá, že budu potřebovat novou mapu této oblasti.

Obrázek

Dnes byl z této oblasti hlášen další "velký úspěch", ale o tom až přijde čas.

Tím ZSU vlastně prošla ruskou 2. obrannou linií v této oblasti (právě proto tak tvrdošíjně útočila v oblasti Robotyně: to je místo, kde je mezi ruskou "1. linií" a "2. linií" "jen pár kilometrů": jinde jsou od sebe mnohem vzdálenější).

Obecně se zdá, že Rusové začínají pociťovat důsledky všech masivních ztrát, které jejich jednotky utrpěly za posledního 1,5 měsíce, ukrajinských úderů na jejich velitelství, sklady a mosty v týlu. Stále častěji se objevují zprávy o tom, jak ruští velitelé "cpou na frontu" vojáky (řekněme: 100 na 100 metrů fronty), jako by to mohlo Ukrajince zastavit. Ve skutečnosti to jen dělá z Rusů dokonalé cíle pro nejrůznější ukrajinské zbraně. Stále častěji se také objevují zprávy o nedostatku munice a zásob.

Pudingovi PRBS-průmyslníci samozřejmě tvrdí, že "zaútočilo 100 tanků" a "50 jich bylo zničeno" a "ukrajinské ztráty jsou obrovské". Jediným důkazem pro ně jsou však stále další videa ze začátku června: v některých případech se ukazuje, že tehdy zaznamenali stejný útok na stejný M2/M3 Bradley 7-8 různými kamerami. Takže každý týden zveřejňují další záběr téže scény...

Ve skutečnosti je VSRF mezitím krátká na záložní jednotky a na nejlepší způsob, jak ztratit kontrolu nad touto bitvou.

Open in DeepL.com
https://xxtomcooperxx.substack.com/p/uk ... 3-robotyne
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1482
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od danny1691 »

Co je „Pudingovi PRBS-průmyslníci“
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Daver »

danny1691 píše: 27/7/2023, 22:37 Co je „Pudingovi PRBS-průmyslníci“
Putinovo výrobci reklamních sraček
Putinovo PR BullShit industrislists
Putinovo propagandiste
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den519 #aktuvalka

Analýza pětistéhodevatenáctého dne invaze na Ukrajinu 27.07.2023

Odkaz na web: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 7-07-2023/

Během dnešního dne se začaly na různých informačních portálech a sociálních sítích šířit informace, že Ukrajinci rozjeli druhé kolo ofenzívy. Ač to tak může působit, není to pravda. Ofenzíva nabírá na obrátkách a vstupuje do další fáze. Část jednotek rotovala, uvidíme pravděpodobně nasazení nových sil, ale stále jde o totéž “kolo.” Ukrajinci prakticky celé dva měsíce postupovali, ačkoliv ne vždy tak rychle, jak asi sami občas čekali. Stále je vidět ukrajinská schopnost adaptace na prvotní neúspěchy a ochota přizpůsobit se bojišti i okupačním silám a Ozbrojené síly Ukrajiny na úkor určitých územních ztrát na severovýchodě i nadále, byť se ztrátami na životech i technice, pokračují v osvobozování území kolem Bachmutu a na jižních úsecích.

Ruské síly v noci na čtvrtek opět zaútočily na přístavní infrastrukturu v Oděské oblasti na jihu Ukrajiny. Útok Rusové podnikli střelami Kalibr s plochou dráhou letu, které vypálily z ponorky v Černém moři. V zasažené administrativní budově přístavu zemřel civilní pracovník, uvedla agentura Unian s odvoláním na prohlášení ukrajinské armády. Velitelství ukrajinského letectva tvrdí, že protivzdušná obrana během včerejška sestřelila celkem 36 ruských střel. Má se jednat o tři střely s plochou dráhou letu Kalibr a 33 střel Ch-101/Ch-555.

Severovýchodní fronta: Začíná se jevit jako velmi pravděpodobné, že Ukrajinci pomalu ustupují ruskému tlaku na úplném severu úseku. Ruské pozice se momentálně nacházejí asi 9 km od Kupjansku. V současné době se některé ukrajinské jednotky stáhly k Synkivce. Okupanti se pokusili o útok u Zaričného, na severu (u Dibrové) a východě Serebrjanského lesa, ale Ukrajincům se je podařilo odrazit. Předsunuté jednotky ruského 13. tankového pluku, které v předchozích dnech dosáhly vesnice Nadija, byly nuceny stáhnout se z vesnice. Totéž udělali vojáci ruského 423. motostřeleckého pluku v okolí Novojehorivky a prozatím zastavili útoky na vesnici Tverdohlibove. Rusové mají v tomto směru poměrně velké rezervy a ze střípků na ruských sociálních sítích se zdá, že se k zapojení do bojů připravuje 144. gardová motostřelecká divize a 90. gardová tanková divize. Tyto dvě divize utrpěly těžké ztráty pro počátečních bojích u Charkova a Kyjeva a od té doby sloužily jako rezervy.

Bachmutská fronta: Na sever od Bachmutu se Rusové pokouší zastavit ukrajinský postup pomocí protiútoků, ale příliš úspěchů zatím nemají. Na jih od města včera Rusové provedli protiútok v severní části Kliščijivky, ale byl poměrně slabý a neměl šanci dosáhnout většího úspěchu. Podobně dopadly ruské protiútoky u Kurďumivky. Ukrajincům se podařilo Rusy v průběhu dne z Kliščijivky vytlačit a vesnici osvobodit. Celkově se nám zdá, že se ruská obrana na linii mezi Kliščijivkou a Andrijivkou hroutí a okupanti se stahují za železniční trať východně od těchto vesnic, což jsme předpovídali před několika dny. Z těchto míst se v posledních dnech objevuje obrovské množství video materiálu od 3. samostatné útočné brigády a 24. samostatného útočného praporu Ajdar, které se specializují na čištění ruských obranných pozic a zákopů.

Doněcká fronta: Boje probíhají u Opytného, Pervomajského, Nevelského, Krasnohorivky a Marjinky. Najít informace je v současném informačním přetlaku z kupjanského sektoru a celé jižní fronty složité a doněcký úsek ignoruje i většina primárních zdrojů obou stran. Zdá se však, že zde probíhají především ruské útoky do ukrajinských obranných pozic bez zjevného výsledku.

Jihovýchodní fronta: Alexandr Chodakovskij, velitel proruského praporu Vostok, hlásí, že ruské síly ztratily Staromajorské. Potvrdit zatím dokážeme pouze to, že ve vesnici ukrajinští vojáci postupují, čemuž pomáhá i to, že Ukrajinci útočí jak ze severu, tak ze západní strany vesnice. Situace v Urožajne začíná být pro okupanty také neúnosná a ukrajinské útoky ze severu a z východu tlačí nepřítele ven z vesnice. Staromajorské nyní brání ruský 247. gardový úderný výsadkový pluk “Kavkazští kozáci” a 60. samostatná motostřelecká brigáda, což jsou jednotky, které zde sloužily jako zálohy. To znamená, že pokud budou chtít Rusové posilnit obranu, budou muset stáhnout některou z jednotek, které už jsou na frontě. Z dostupných informací se zdá, že se “kavkazští kozáci” ze Staromajorského stáhli už v dopoledních hodinách a vojáci 60. motostřelecké brigády je následovali odpoledne. Situace se pro Ukrajince pravděpodobně zlepšuje také u Pryjutného, kde se jim povedlo konečně prorazit ruské obranné pozice severně od vesnice, ale stále čelí překážce ve formě říčky, za kterou mají okupantí další linii.

Záporožská fronta: Urputné boje pokračují východně od Robotyného a ve směru k Verbovému, k jehož hlavní obranné linii se podařilo Ukrajincům dostat. Ukrajinským vojákům ze 47. samostatné mechanizované brigády se daří postupovat zemí nikoho podél města pod úroveň jeho jižního okraje, kde momentálně probíhají boje. Rusové se pokusili o protiútok u Pjatychatek za podpory letectva, ale vzhledem k tomu, že v těchto místech mají Ukrajinci vyvýšené pozice, byli okupanti odraženi. Na ose Kamjanské-Luhové probíhají boje necelé tři kilometry severně od vesnice. V okupovaném Tokmaku zazněla během odpoledne silná exploze a podle dostupných informací zde dochází i k sekundárních výbuchům, které naznačují zničení muničního skladu okupačních jednotek.

Chersonská fronta a Krym: Ruské zdroje i nadále věří, že ukrajinské speciální síly jsou přítomny na východním konci Antonivského mostu a oblast neustále ostřelují. Okupační úřady zastavily dnes v noci na několik hodin provoz na ukrajinské straně Kerčského mostu a na jižním vjezdu na Arabatskou kosu, která vede k Heničesku. V Sevastopolu dnes příslušníci ruské tajné služby FSB zatkli vojáka Černomořské flotily, který se údajně snažil sabotovat ruská válečná plavidla pomocí 1 kg trhaviny.

Soud zabavil majetek bývalému řediteli oděské vojenské správy Jevgenije Borisovova. Ten čelí obvinění z nezákonného obohacování a přijímání úplatků. Zabaveno mu byly více než 2 ha pozemků v Oděské oblasti, dva domy a dva apartmány v Oděse, Toyota Land Cruiser, tři vozy Mercedes-Benz, Porsche Macan GTS a Audi A6. Porsche bylo zastaveno na kontrolním stanovišti, když se jej členové rodiny snažili vyvézt do zahraničí.

Ukrajinský parlament kvůli válce prodloužil stanné právo o dalších 90 dní, do 15. listopadu. Během hlasování byla pak prodloužena i platnost všeobecné mobilizace. Letošní parlamentní volby, které se měly konat v říjnu jsou odloženy na neurčito.

Írán odstupuje od smlouvy s Ruskem na dodání stíhacích letounů Su-35. Uvedl to íránský ministr obrany Mohammad-Reza Gharaei Aštiání. Pravděpodobně už nehodlají dále čekat na začátek dodávek. MInistr dále tvrd, že je země schopna vyprodukovat obdobné letouny vlastními silami. Pořád je tu možnost, že prostě připevní kokpity na Šahedy-136, které se v ukrajinsko-ruském konfliktu ukazují jako mnohem vhodnější stroje.

Dnešní Třešnička™ bude o “nečekaných” následcích. Ruskou Dumou prošel zákon, který umožní oblastním správám vytvářet vlastní soukromé vojenské skupiny (flashback na povinné dodání dobrovolníků do masomlejnku vloni). Domníváme se, že jde o jakousi další formu “dobrovolné mobilizace”. To znamená, že každá z 46 ruských gubernií si tak bude moci založit vlastní armádu. Tyto soukromé skupiny by sice formálně spadaly pod velitelství ruských ozbrojených sil, ale ti, kdo si ještě pamatují Wagnerovce, vědí své. Inu, jak se říká, čas ukáže. Kdo ví, ten ví. Takových 46 “soukromých” armád v rukou oblastních gubernátorů, k nim ještě přičíst ty, co již fungují nelegálně… Co by se tak mohlo pokazit? Absolutně “nečekaný” byl i následek Ruskem organizovaného setkání s lídry afrických zemí v Petrohradu. Na setkání s největším malým diktátorem dorazilo z celkových 55 pozvaných státníků pouhých 18, téměř přesně třikrát méně. Ne, že by africkým zemím až tak záleželo na válce na Ukrajině, ale pravděpodobně je žere, že Putin odstoupil od obilné dohody a nechává raketami ničit obilí, které by jinak Ukrajinci mohli vyvážet do Afriky. Putin sice slíbil, že je Rusko schopno dodávat také obilí “vlastní”, jinak známé jako ukradené z Ukrajiny, ale kdo by se spoléhal na sliby skrčka, který chtěl tvořit “multipolární svět”? Putina si už prostě každý bude navždy pamatovat jako hnědý pruh na spodním prádle historie.

Autoři: Kolektiv Valka.online

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme! https://www.buymeacoffee.com/Valka.online

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
FB_IMG_1690539003213.jpg
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11902
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Zemakt »

Válka na Ukrajině, 28. července 2023: Špína a stíny

Úspěšné ukrajinské pozemní operace posledních dní "naházely spoustu špíny", a tak je velmi těžké sledovat, co se děje na zemi. Navíc některé události je lepší "rovnou" nezveřejňovat. Zde tedy jen několik 'aktualizací', a to 'telegraficky'...

Klishchivka-Kurdyumivka... za posledních 48 hodin a uprostřed kolapsu svých 57. a 72. MRB v oblasti Klishchivky Rusové přivedli 4. MRB ("separatisté", mezitím znovu doplněné ruskými mobiky). Ta spolu s 83. brigádou VDV využila rotace jednotek ZSU uvnitř Klišivky k zahájení protiútoku ze severu. Aby se však ZSU nenechala zahanbit, zřejmě tuto rotaci pokryla tím, že nařídila své 17. tankové brigádě útok ve směru na Opytne. Výsledek: "čelní srážka", která mohla Rusy stát velitele 4. MRB. Jak již bylo řečeno, tvrzení Pudingovy PRBS-mašinerie o "obnově" Klišivky jsou nesmysl.

Už jen to, že se Rusové "vrátili" k nasazení VKS jako "palebné brigády" v této oblasti, poslední 2-3 dny, "vypovídá" o stavu jejich pozemních sil. Mnohé z leteckých úderů (jak "spray & pray", tak pomocí kluzákových bomb MPK/UMPK) však byly zaměřeny na dva pontonové mosty ZSU na kanálu Siversk-Donbas, severně od Kurdyumivky.

Důvodem zhroucení ruských linií východně od Robotyně bylo zničení ruské 71. MRR (42. MRD). Tím vznikl průlom, který Ukrajinci využili k postupu jižním směrem. 58. CAA "stabilizovala" situaci opětovným nasazením BARS-1, BARS-3 a BARS-14 v kombinaci s prvky 22. a 45. brigády Spetsnaz do oblasti Novoprokopivky: část z nich byla okamžitě vypuštěna do protiútoku, který podle všeho zastavil Ukrajince asi 1 000 m severně od této vesnice. Další prvky stejných jednotek byly použity k posílení obrany 291. MRR uvnitř Robotyně, protože i tato jednotka byla v procesu rozpadu. Nicméně, jak to zatím vypadá, ZSU pak ve skutečnosti neprosadila svůj útok ani na Robotyne, ani na Novoprokopivku (jak zřejmě očekávalo jak velitelství 58. CAA, tak já): místo toho se obrátila na východ, aby rozšířila průlom úderem na západní křídlo 100. průzkumné brigády VSRF. Tím se dostala na západní stranu Vrbového.

Důvodem zhroucení ruských linií ve Staromairoske byla porážka 247. pluku VDV. Ten byl loni v březnu zmrzačen během "Závodu na Oděsu" 49. CAA a poté znovu postaven mobikům z ruského výsadkového legionu. Před dvěma večery se jeho přeživší vojáci vzdali jednotkám 35. námořní pěší brigády.

....a protože VKS byla zaneprázdněna v oblasti Klišivky, nemohla v posledních dnech pomoci v jižním Záporoží.

Obrázek

Nakonec něco, co je založeno na "mnoha dedukcích" a nad čím visí velký otazník... a pak něco, co asi mnozí budou brát jako "špatnou zprávu".

Poslední velký ruský raketový úder na Ukrajinu - ten ze středy 26. července - měl zahrnovat asi 36 řízených střel Kalibr a 4 kvazi balistické rakety Kinžal odpalované ze vzduchu. Jak známo, PSU si nárokovala 33 Kalibrů a 3 Kinžaly za sestřelené.

Nicméně.... se zdá, že zmíněná masa raket byla nasazena, aby odvedla pozornost pozemní protivzdušné obrany PSU od skutečného cíle tohoto útoku: Starokostyantyiv AB v Chmelnycké oblasti. Nejhorší je, že tato základna byla podle všeho skutečně zasažena jednou nebo více ruskými raketami.

Starokostyantyiv AB je domovskou základnou 7. letecké brigády PSU: jednotky provozující Su-24M upravené pro nasazení řízených střel Storm Shadow a SCALP-EG.

Nyní, včera, mluvčí PSU Jurij Ihnat potvrdil, že Starokostyantyiv AB byl zasažen, ale nechtěl sdělit žádné podrobnosti. Nikdo jiný na Ukrajině nechtěl říci nic bližšího. Ale z toho, jak všichni odmítají komentovat....well, mám dojem, že tento ruský úder skutečně způsobil "velké škody".

Kdyby nic jiného: nic nenasvědčuje tomu, že by PSU v posledních dvou dnech provedla nějaké další údery Storm Shadow/SCALP-EG.

Jistě, v posledních dvou dnech byla zasažena různá ruská velitelství a zásobovací sklady v jižním Záporoží a jižním Doněcku, plus jeden v Šachtarsku (východně od Doněcku), včera v noci; ale - pokud je známo - všechny pomocí M142 HIMARS a M270 MRLS'.

www.deepl.com
https://xxtomcooperxx.substack.com/p/uk ... 3-dirt-and
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den520 #aktuvalka

Analýza pětistéhodvacátého dne invaze na Ukrajinu 28.07.2023

Odkaz na web:https://valka.online/aktualni-konflikty ... 8-07-2023/

Během noci a brzkého rána byl letecký poplach vyhlášen nad zhruba polovinou ukrajinských regionů, včetně samotného Kyjeva a některých západních oblastí. Dnes byla aktivní ale i ruská protivzdušná obrana a to v Rostově na Donu a k explozi došlo také v Taganrogu. Ruské zdroje tvrdí, že PVO zde sestřelila S-200, původně protileteckou střelu, které Ukrajinci podle některých dřívějších střípků informací upravili pro použití proti pozemním cílům. Zde je však rozpor v časové ose, protože podle zmínek z místních médií byla protivzdušná obrana aktivní až poté, co došlo k tomuto výbuchu. Navíc, podle dostupných videí z palubních kamer vozidel střela S-200 nebyla sestřelena, ale na místo dopadla "sama".

Severovýchodní fronta: Ruské zdroje potvrzují úspěšný ukrajinský protiútok u vesniček Nadja a Novojehorivka na západním břehu Žerebce, stejně jako stažení části okupačních sil z těchto míst. Údajně ale nedošlo k vytlačení okupantů na východní břeh řeky. Přesto zde probíhají těžké boje, podobně jako východně od Makijivky a Nevského a Zaričného. Ukrajinci byli nuceni se částečně stáhnout ze svých pozic na severním okraji Serebrjanského lesa, protože zde okupanti přes noc podnikli silný útok. Prostor, ze které se Ukrajinci stáhli, je v současné době nejspíše územím nikoho, protože prozatím nemáme žádné důkazy pro to, že by jej stihli okupanti konsolidovat.

Bachmutská fronta: Na severním křídle Bachmutu byly odraženy ruské protiútoky a Ukrajinci nadále tlačí a postupují severozápadně od Berchyvky a Jahidne. Navíc podnikají menší útoky i na předměstí Bachmutu, ale ty nejspíše mají za účel pouze průzkum a vázání ruských sil. Na jižním křídle se Rusové stahují za železniční násep a snaží se ukrajinský postup zpomalit pomocí protiútoků. Prakticky stejná situace je u Andrijivky a Kurďumivky. Ukrajinští ženisté pokládají další pontonové mosty přes kanál, takže počítáme s tím, že zde chtějí Ukrajinci pokračovat v ofenzivě.

Doněcká fronta: Vedle tradičních bojů na jihozápadním úseku kolem Avdijivky se ukrajinské ozbrojené složky pokusily o protiútok u Nevelského, nejspíš ve snaze odlákat ruskou pozornost od svých odminovacích vozidel, která čistila prostor pro pohyb těžké techniky. V okolí Krasnohorivky je situace vesměs stabilní a nemění se ani v Marjince, kde Ukrajinci dlouhodobě hlásí špatnou situaci, ale Rusové žádný významný průlom nedokázali.

Jihovýchodní fronta: Včera večer bylo potvrzeno osvobození Staromajorského společnými silami 35. samostatné brigády námořní pěchoty a 7. samostatného praporu “Arej”. Urožajne je nyní obklíčené ze tří stran a kopce v okolí drží Ukrajinci. Ruské zdroje mluví o velice těžké situaci ve vesnici. Jižně ležící Zavitne Bažaňa je ostřelována ukrajinským dělostřelectvem. Skrz Urožajne vede silnice T-05-18, která vede přímo do Mariupolu, ale ukrajinské ozbrojené složky se musí nejdříve dostat přes vesnice, které na této silnici leží. Silnice je zhruba do poloviny své délky lemována právě ruskými obrannými liniemi (ty podle satelitů končí až u Krasné Poljany).

Záporožská fronta: Severozápadně od Verbového se Ukrajincům podařilo dosáhnout tzv. “Surovikinovy linie”, tedy hlavní ruské obranné linie v tomto směru. Z videa, které tento ukrajinský postup potvrzuje je vidět, že je zde protitankový příkop vykopaný před dračími zuby, což je přesně obráceně než říkají příručky, a to možná naznačuje, že bylo toto místo vybráno Ukrajinci záměrně. V tomto prostoru vede podél silnice úsek, který není tak opevněný a vytváří zde možný postupový koridor až téměř k Tarasivce. Poté, co se ukrajinským ozbrojeným složkám podařilo z východu obejít Robotyné a odstranit miny, začaly bitvy ve východní části této vesnice. Ukrajinci zároveň pokračují dál na jih směrem k Novoprokopivce. Tamní ruské jednotky si na sociálních sítích stěžují, že jsou pod silnou palbou ukrajinského dělostřelectva. Úplně na západě fronty neprobíhají boje o takové intenzitě, jako na východě, ale i zde se ukrajinským ozbrojeným složkám daří pomalu postupovat jihovýchodně od Kamjanského i ve směru na Vasylivku.

Chersonská fronta: Rusové se stáhli z ostrovů na řece Dněpr a ukrajinské ozbrojené složky pokračují ve výpadech na východ od říčky Konka. Na posledních videích z místa je vidět, že operují minimálně 4 kilometry od městečka Olešky.

Ruské kanály konečně sdílely fotografie ukořistěného západního “tanku.” Jde o kolový stíhač tanků francouzské výroby AMX-10 RC. Po všech těch videích, na kterých ruští vojáci stáli u “ukořistěných” Bradleyů a Leopardů, které ovšem buď zůstaly na místě nebo byly později odtaženy Ukrajinci, se konečně dočkali. Stroj vypadá relativně nepoškozený s výjimkou prázdných pneumatik. Rusové jej však nejspíš nebudou moci využít, protože jeho nízkotlaký kanon používá specifickou munici 105x527R, což je pro Rusy něco jako mimozemská technologie.

Ukončení obilné dohody povede k omezením exportu, které bude stát ukrajinské zemědělce 2 miliardy dolarů, uvedl náměstek ředitele Ukrajinské národní banky, Serhij Nikolajčuk. Predikce předpokládá, že restrikce Evropské Unie na export ukrajinských zemědělských produktů nebudou po 15. září (povolený transit, ale ne export do Polska, Slovenska, Maďarska, Rumunska a Bulharska) prodlouženy. Ukrajinci věří, že letošní obilí, olej a další zboží budou moci vyvézt jinými způsoby do příštího hospodářského roku.

Ruská válečná loď v Černém moři agresivně ohrožovala civilní plavidlo, které se snažilo vplout do ukrajinského přístavu. “Varujeme vás, že je zákaz vplouvání do ukrajinských přístavů. Rovněž vás upozorňujeme, že jakýkoliv transport zboží na Ukrajinu je z ruské strany považován za převoz vojenského materiálu. Vlajka, pod kterou se plaví vaše plavidlo bude považována za součást konfliktu”, zveřejnila ukrajinská pohraniční stráž audiozáznam výhružného hovoru od ruských námořníků.

Ukrajinský prezident, Volodymyr Zelenský, vetoval zákon, podle kterého mělo ukrajinskému ministerstvu kultury připadnout 573,9 milionu hřiven (338 milionů korun) na výstavbu Muzea holodomoru. Jedná se o pokračování kauzy s ukrajinským ministrem kultury, který před několika dny rezignoval protože stát nechtěl financovat “nevojenské” projekty.

Ukrajinský zrádce a Putinův “kmotr” Viktor Medvedčuk, který byl nedávno vyměněn za obránce Azovstalu, v Rusku registoval politický projekt “Druhá Ukrajina”. Nepřekvapí, že jen papouškuje ruskou propagandu, kterou vydává za názor lidu Ukrajiny. Jeho “hnutí” si také zaregistrovalo obchodní značky jako “Pravá Ukrajina”, “Hlas pravé Ukrajiny” atd. Lídrem je sám Medvedčuk a výkonným předsedou hnutí se stal Denis Žarkich, proruský novinář. Ve své hostitelské zemi již uspořádali několik protiukrajinských akcí, na kterých tvrdí, že neexistuje ukrajinský národ a všichni jsou ve skutečnosti Rusové.

Britské ministerstvo obrany omylem opakovaně odeslalo tajné informace místo do Pentagonu, do Mali. Podle britských médií běžně dochází k záměně americké domény “.mil” za malijskou “.ml”. Prozrazené dokumenty zřejmě obsahovaly množství banálních interních záležitostí ministerstva, jako kdo ze zaměstnanců je na dovolené, ale údajně i citlivé informace týkající se vývoje britských hypersonických raket, itinerářů vojenských představitelů apod. Podle Financial Times jsou lidmi kvůli této chybě špatně odeslány MILIONY e-mailů, pro americké ministerstvo obrany pak šlo o statisíce zpráv. Občan Nizozemska, Johannes Zuurbier, který pro Mali spravuje doménu .ml již upozorňuje americkou stranu podle svých slov asi 10 let, ale bez odpovědi. Kauza je o to závažnější, neboť nedávno Mali změnilo kurs a po vyhnání vojsk francouzské koalice si pozvalo na řešení svých problémů ruské Wagnerovce. Britské úřady záhájily vyšetřování a podle případných zjištění bude přizpůsobena e-mailová politika.

Dnešní Třešnička™ bude o tom, když vám lžou a vy víte, že vám lžou a oni ví, že víte, že lžou a je jim úplně jedno a lžou dál. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí, Mária “Alkomáša” Zacharovová v interview pro propagandistický kanál RussiaToday zase o kousek posunula hranice debility Ruska, když prohlásila, že Ukrajinci navenek tak agresivně nenávidí Putina, protože ho ve skutečnosti…a teď se držte… milují a chtějí ho za prezidenta! Této dámě by už měli sebrat tu okenu, protože jí evidentně leptá mozek. Ve druhém kole přichází stará známá “dohoda o příměří” jakou svět neviděl. Mezinárodní dezoscéna se teď opět točí na měsíc staré Putinově lži, že Rusko s Ukrajinou vloni v březnu podepsalo jakousi smlouvu, která měla zastavit nepřátelství. Byť jsme se tomu věnovali již dříve, tento bullshit se podle vás, našich čtenářů, zase šíří řetězovými maily a známými facebookovými a twitterovými kanály. Tak jen opáčko - Dohodou, která byla podle Putina, citujeme: “důvěrná a proto nebyla zveřejněna, ani jinak komentována” ruský diktátorek mával na africké delegáty, kteří ve skromném počtu dorazili před více než měsícem na jednání do Petrohradu. Je to totiž běžná praxe, že když je válka a vy se s druhou stranou dohodnete na míru, tak to nikomu neřeknete. Pak se podle zažitých konvencí chováte více než rok jako že nic a dávno zjištěný podvod odhalíte až na konferenci s naštvanými Afričany. A ještě k jedné falešné zprávě nám přišly dotazy - Jedná se o nyní kolující video z dronu zachycující obrněné transportéry s bílými prapory doplněné popiskem o všeobecném vzdávání ukrajinských vojáků, kteří údajně již nechtějí umírat za “kyjevský režim a americké zájmy”. Nepřekvapí, že se jedná o skutečně mocně sestříhané video, které ale v plné verzi původně zveřejnil Wall Street Journal již v květnu tohoto roku a ve skutečnosti zachycuje výměnu zajatců mezi Ozbrojenými silami Ukrajiny a ruskými Wagnerovci. Pro sichr mrkněte na naši včerejší analýzu na webu nebo na Instagram, kde jsme tomu téměř prozřetelně věnovali. A dnes tomu nasadil korunu mluvčí Putina, Dmitrij Peskov, když vypustil jako obvykle blábol o tom, že Rusko je připraveno jednat o míru, ale Ukrajina odmítá dialog, navzdory tomu, že se jí nedaří. Jako upřímně si myslíme, že průměrné dítě předškolního věku vymyslí důmyslnější lež než Rusové. Je nám líto všech, kteří kvůli těmto sráčům trpí a umírají.

Autoři: Kolektiv Valka.online

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme! https://www.buymeacoffee.com/Valka.online

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
FB_IMG_1690607640598.jpg
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“