Válka na Ukrajině

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3810
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od seabee »

Web Kyiv Independent vyhlašuje další kolo ankety Q&A - Otázky a Odpovědi k válce na Ukrajině. Své dotazy můžete poslat na adresu: brooke@kyivindependent.com . Došlé dotazy budou shromážděné a odpovědi budou publikované na Kyiv Independent.

Předchozí ankety jsou dostupné tady: https://kyivindependent.com/our-readers ... -answered/ a tady: https://kyivindependent.com/our-readers ... -answered/
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
NevimJiste
Příspěvky: 0
Registrován: 4/4/2022, 20:04

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od NevimJiste »

Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Daver »

https://x.com/p_kallioniemi/status/1698 ... Bl9Kif0Rqw
V dnešním #vatniksoup vám představím rakouského komunistu a osobnost sociálních médií Romana GK AKA @GeromanAT . Je známý tím, že propaguje prokremelský pohled na rusko-ukrajinskou válku a snaží se zpeněžit svou zjevnou závislost na sociálních sítích.

. @GeromanAT patří k „velké trojce“ proruských analytiků/politických komentátorů Twitteru, další dva jsou srbská zdravotní sestra @200_zoka , jejíž účet byl mezitím smazán, a německý Ruso-LARPer, @Trollstoy88 , který je stále předstírat, že je někdo, kým není.

Jakkoli by chtěl být Srbem, Roman je ve skutečnosti Němec-Rakušan a žije v Rakousku. Takže tu máme dalšího vatnika a fanouška autoritářských režimů, kteří žijí pohodlně na Západě.

Proč se tito lidé nikdy nepřestěhují do zemí, které se jim, jak se zdá, tak líbí?
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Crossbreed28
vojín
vojín
Příspěvky: 14
Registrován: 15/1/2023, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Crossbreed28 »

bheid
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 418
Registrován: 7/12/2008, 19:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od bheid »

Přestože Medveděv tvrdí že za letošní rok podepsalo smlouvu zhruba 280 000 lidí:

https://www-moscowtimes-ru.translate.go ... _hist=true

Tak se zdá že i nějaký ten Kubánec se hodí:

https://ct24.ceskatelevize.cz/specialy/ ... vojaky-pro
Flader
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1455
Registrován: 25/4/2017, 13:58
Bydliště: Trnava

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Flader »

Belgicko kupuje od Nemecka rakety Sea Sparrow, aby ich dodali Ukrajine.:

https://twitter.com/KyivIndependent/sta ... 9132186743
bheid
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 418
Registrován: 7/12/2008, 19:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od bheid »

Přestože v pohledu Ruska je psáno:
danny1691 píše: 5/9/2023, 13:57 Orechovský úsek, situace ke dni 5. září 2023 ve 14.00 hod.

Na linii Rabotino-Verbovoje se ukrajinským formacím již týden nedaří prolomit obrannou linii ruské armády. Došlo k taktickým úspěchům, ale nepodařilo se jim dobýt Rabotino a ukrajinské ozbrojené síly nevstoupily do Verbovoje.

Tento proruský účet hlásí obsazení Robotyne už 24.8.

https://twitter.com/Suriyakmaps/status/ ... 5765332023

Plus za zmínku stojí, že prý Rybar hlásí rozšiřování předmostí u vesnice Sadova v oblasti Antonivka

https://twitter.com/Ukrainene/status/16 ... 9825475019
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13660
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Rase »

Odhalit vnitřního nepřítele. Proč Rusové píší udání?

Cernysip přeložil hodně zajímavý článek který vyšel na BBC:

https://www.bbc.com/russian/articles/cd14gy23w49o

Součástí sovětské reality, jak ve 30. letech, tak v poválečném SSSR, byl strach, že vás sousedi nebo spolupracovníci udají. Nyní se do veřejného života Ruska politická udání vrátila: stále častěji se na jejich základě zahajují případy protiválečných prohlášení. BBC porovnávala výpovědi z let 1930-90 s moderními a hovořili s historikem a antropologem o tom, proč je Rusové píší.

Alexander Kolguškin, 41letý obuvník z Moskvy, byl v roce 1935 zatčen podle nechvalně známého článku 58 za kontrarevoluční agitaci. Jeho trestní případ začíná udáním dvou sousedů v obecním bytě, jeden z nich byl bratranec Kolguškinovy ​​manželky Varvary. Sousedé Vasilij Šipilov a Ivan Kartsev spatřovali „kontrarevoluční aktivitu“ v tom, že k rodině přicházeli „občané, kteří měli příbuzenské spojení s bývalým vlastníkem půdy ("poměščikem")“.

"Já, Šipilov a Kartsev víme, že všechny výše uvedené osoby jsou podle našeho názoru zapojeny do špionáže, zradili svou vlast. Já, Šipilov, žiji společně s Kolguškinovými, a je mi jako uvědomělému dělníkovi nepříjemné sledovat návštěvy třídních nepřátel u Kolguškinů a nenávidím je,“ píše bratranec Kolguškinovi ženy ve stížnosti NKVD.

Sousedé také připomněli, že Kolguškin v rozhovorech nadával sovětské vládě: „Nyní, tedy pod sovětskou mocí,
život je těžký pro každého. Výdělku na chleba je dost, ale mnozí jej nedostávají, sedí hladoví. Stejně jako dříve, za starého systému,“ převyprávěli jeho slova.

Sám zatčený muž to při výsleších popřel, ale uvedl, že měl konflikt se sousedem Ivanem Kartsevem kvůli nehygienickým podmínkám v bytě: je velmi nečistotný, a Kolguškinovi se obávali, že jejich děti kvůli špíně onemocní.
Jeho manželka Varvara Kolguškina během výslechu řekla, že jí její bratranec vyhrožoval: „Po zatčení mého manžela Šipilov okamžitě navrhl, abych šla po vzájemné dohodě do jiného pokoje, jinak mi začal vyhrožovat vystěhováním jiným způsobem.

Že dva sousedé prostě využívají represivní aparát státu, aby toho třetího dostali z bytu, vyšlo najevo i u soudu v 30. letech. U soudu byl Kolguškin zproštěn viny. Rozhodnutí soudu říká: „Šipilov se pokusil zmocnit se Kolguškinova místa“ a navrhuje se zahájit trestní řízení proti Šipilovovi a Kartsevovi. To byla výjimka z pravidla: udání souseda za účelem uvolnění pokoje nebylo v těch letech nic neobvyklého a obvykle dosáhlo svého.

Podle zaměstnance Memorialu (úřady nejprve uznaly tuto organizaci jako zahraničního agenta, pak ji zlikvidovaly a nyní je souzen jeden z jejích zakladatelů, Oleg Orlov), Sergei Bondarenko, osvobozujících rozsudků z politických důvodů bylo ve 30. letech 20. století jen několik procent, alespoň mezi verdikty, které zkoumali badatelé stalinistických represí.
Ale tento podíl byl pořád vyšší než počet osvobozujících rozsudků v trestních věcech v moderním Rusku: nyní je jich méně než jedno procento.
Na rozdíl od dnešní reality však ve 30. letech mohly lidi odsuzovat nejen soudy. Trojky NKVD a Zvláštní senáty NKVD měly stále takovou moc: v letech Stalinovy ​​vlády odsuzovaly lidi k smrti.

Typy udání: zisk, pomsta, odhalování nepřátel
Antropoložka, autorka telegramového kanálu „(Ne)zábavná antropologie“ Alexandra Arkhipová (zařazená ruskými úřady do registru „zahraničních agentů“) navrhuje klasifikovat výpovědi podle typu výhody.

Existuje výhoda materiální : například získání volného pokoje, jako v případě Šipilova a Karceva. Ale ve státě se soukromým vlastnictvím, jako je moderní Rusko, nemůžete tak snadno "přepsat bydlení" pro sebe. Současní podvodníci proto počítají s dalším benefitem. „Možná to není přímé získání místa, které člověk zastává ve společnosti nebo na univerzitě, ale udáním projevujete svou loajalitu a to znamená další preference, které můžete vy nebo vaše instituce získat,“
- dodává Alexej Makarov, zaměstnanec Memorialu.

Výhoda z udání plynoucí může být nejen materiální, ale také emocionální, domnívá se Arkhipova: vyřizování účtů, potrestání pachatele, použití státní politiky v osobním konfliktu. Tento motiv je univerzální jak pro sovětský lid, tak pro dnešní Rusy.
S takový případem se setkal antropolog v srpnu 2022 v Sevastopolu (na anektovaném Krymu). Volejbaloví fanoušci se na pláži pohádali: jeden z nich vystoupil na podporu Ukrajiny a druhý den si přišel zahrát volejbal se žlutomodrými gumičkami na ruce. Odmítl odstranit symboly na žádost ostatních hráčů, byl označen za zrádce vlasti a muž rozzlobený odpověděl, že udělá vše pro to, aby pomohl Ukrajině ve válce s Ruskem. Poté ho tři účastníci konfliktu udali úřadům.
Před 80 lety, v září 1941, dostal kovodělník Ivan Fedorov 10 let v táborech a nikdy se nevrátil ke své rodině. Dostal je za verbální prohlášení. Udání na NKVD napsal jeho kolega, dělník, který byl krátce předtím odveden do armády: Hitler právě zaútočil na SSSR. „V přítomnosti dělníků s úšklebkem řekl: Tady přichází náš obránce! - v udání muže se projevuje zášť. - A zeptal se, jak nás krmí [v armádě]. Řekl jsem mu, že jídlo je dobré, a on mi odpověděl, že je třeba krmit nás jednou týdně, protože Rudá armáda špatně bojuje a odevzdává města Němcům.
S touto výpovědí pro sebe voják nic nezískal, ale pomstil se za urážku.
V případu je ještě jedna výpověď - od zaměstnance závodu. Napsal stížnost na Fedorova spíše z ideologických příčin než z osobní zášti.
To je třetí důvod výpovědi, který antropoložka Arkhipova nazývá „morálním“ přínosem: odhalit nepřítele, chránit stát před pomlouvači.

Setkala se také se sériovou udavačkou, který napsal stížnost na samotnou Arkhipovou kvůli rozhovoru pro médium - „zahraničního agenta.“ A když ji antropoložka kontaktovala, řekla: „Jsem profesionální neplacená informátorka ("donosčik"). Během prvního roku speciální vojenské operace, jsem poslala jsem v elektronické podobě 764 udání.“ Podle jejího vlastního přiznání, žena sleduje všechna videa z kanálů YouTube Dožď, Deutsche Welle, Radio Liberty, Present Time (tyto publikace byly v Rusku registrovány jako „zahraniční agenti“) a stěžuje si na ty, kteří jim poskytují rozhovory – zjevně bez sobeckého zájmu nebo osobní touhy pro pomstu.

V myšlení takových lidí se stát nemůže mýlit, je si jistý Makarov, což znamená, že ti, kdo ho kritizují, jsou pomlouvači. Navíc lidé nemají rádi, když je někdo nutí pochybovat o svém vlastním úhlu pohledu. „Snaží se zbavit těch, kteří mohou otřást jejich obrazem světa. Protože jinak se začnete ptát, zpochybňovat činnost státu, a to už není bezpečné, “říká zaměstnanec Memorialu.
V rozhovoru s mechanikem Fedorovem v létě 1941 zaměstnankyně továrny nazvala Němce bastardy a v odpověď od něj slyšela: „Proč jsou oni bastardi, a my lepší? Jsou to velmi kultivovaní lidé, ne jako my." Žena si na to stěžovala „všude možně“. Již zatčený, vysvětlil Fedorov vyšetřovateli, že před revolucí studoval u Němců ve městě Oranienbaum (dnes je součástí Petrohradu), od té doby k nim byl prodchnut sympatiemi. „Němec ani neodhodí nedopalek cigarety na blíže neurčeném místěna k tomu neurčeném místě,“ trval na svém.

Tato vysvětlení ho nezachránila před verdiktem viny a Fedorov zmizel v táborech: nikdo neví, jak zemřel a kde byl pohřben. Dokonce i nyní Rusové píší výpovědi po soukromých rozhovorech, ve kterých je osobně nic neurazilo, kromě toho, že se to dotklo jejich obrazu světa. V květnu 2023 se 20letý obyvatel Permu Gleb Sacharov procházel městskou zahradou, když k němu přistoupil důchodce Alexander Nikonov a nabídl mu, ať si od něj koupí knihu.
Sacharov po rozhovoru napsal policii prohlášení: podle něj, muž mu řekl, že „Ruská federace rozpoutala třetí světovou válku, obsadila území Ukrajiny“. Důchodce mu podle mladíka navrhl, aby „poslouchal opozičníky, kteří říkají pravdu o Rusku, a také řekl, že v probíhající válce na Ukrajině byli zabíjeni civilisté a jeho by tam také mohli zabít“. Poté proti 82.letému Nikonovovi zahájili správní řízení o diskreditaci armády - což je oblíbený paragraf, podle kterého jsou v Rusku souzeni odpůrci války.

Lidskoprávní aktivista Artem Fayzulin obhajoval Nikonova u soudu: trval na tom, že rozhovor v zahradě byl soukromý a k diskreditaci armády bylo potřeba veřejné prohlášení. A podařilo se mu o tom přesvědčit soudce Mokrušina.
„Rozhovor, během kterého Nikonov A.P. vyjádřil svůj názor na probíhající události, nelze považovat za veřejné akce,“ stojí v rozhodnutí soudu. Případ byl zamítnut pro nenaplnění skutkové podstaty.

V létě 2023 napsali obyvatelé Jekatěrinburgu udání kvůli květinám vykopaným z trikolorního záhonu,
které zasadili „z vlasteneckých důvodů“. I to je jasné hledání nepřátel: vždyť květiny mohly být vykopány bez jakéhokoli ideologického pozadí, ale "pozadí" si přimýšlejí udavači sami.

Alexey Makarov vidí další motiv k udávání - strach o sebe. „Současné zákony a zejména vymáhání práva jsou nejasné. V této nestabilní situaci je člověk konfrontován s tím, co je nyní v rozporu se zákonem, a myslí si: „Je lepší to říct, jinak, když nebudu nijak reagovat, bych se mohl stát se spolupachatelem? Pokud se postavím do pozice příznivce státu, ušetří mě to problémů, protože obětí se může stát kdokoli,“ popisuje tuto logiku pracovník Památníku.
"Udavač prohlašuje nejen neloajalitu druhé osoby, ale udáním prokazuje také svou vlastní loajalitu."

Arkhipovová připomíná, že v SSSR, na rozdíl od moderního Ruska, existoval paragrav o "neoznámení". A že jediným způsobem, jak někdy uniknout pronásledování, bylo napsat udání na udavače. To znamená, že pud sebezáchovy vyvíjel mnohem větší tlak na sovětský lid než na moderní Rusy.

Udání jako důvod k hrdosti
Alexandra Archipová si všímá důležitého rozdílu mezi udáním v sovětské éře a nyní. Dříve byli udavači buď zcela anonymní, nebo jméno udavače znali jen vyšetřovatelé a soud, ale nikoli veřejnost. Nyní o svém udání často veřejně mluví i sám udavač.

Například sociální aktivista Vitalij Borodin, který si stěžoval na herečky Danilu Kozlovskou a Liju Akhedzhakovou, na publikaci „Projekt“ (krátce poté byla uznána jako nežádoucí organizace), je hrdý na své aktivity a poskytuje rozhovory. Mnoho poslanců - od regionálních až po ty, kteří sedí v Dumě - píše udání a podávají o tom zprávu na svých telegramových kanálech ve formě zprávy o vykonané práci.
Své zapojení do případu s potěšením demonstrovala i organizace Veteráni Ruska, jejíž udání tvoří základ trestního řízení proti zaměstnancům Memorialu.
Hnutí „Call of the People“ («Зов народа», "Volání lidu") tedy slavnostně zveřejnilo na své veřejnosti na „Vkontakte“ udání kterou napsali o rapperovi Face (skutečným jménem Ivan Dremin). Hudebník – „zahraniční agent“, který otevřeně vystupuje proti válce a ruské vládě, vydal 1. září nové album „Nothing Good“. A téhož dne si na něj okamžitě podali udání na Úřad vyšetřování,FSB a generální prokuraturu.

"Tato žena je šílená, je jako Mizulina," zpívá Dremin v prvním verši (moje pozn. - Ekaterina Mizulina je Výkonná ředitelka "Národního centra pomoci dětem" známá svými tvrdými odsudky mj. RU emigrantů). Porušení článku 319 trestního zákoníku Ruské federace a 5.61. zákoníku o správních deliktech Ruské federace,“ píší udavači a vidí v těchto slovech urážku představitele státní moci. A ve větě „Vrátím se do Ruska házet kladivy na Kreml“ viděli „vlastenci“ veřejné výzvy k extremismu (článek 280 trestního zákoníku Ruské federace).
„Ivan Dremin opustil Rusko po zahájení speciální vojenské operace, od té chvíle vedl otevřené protiruské aktivity, pořádal koncerty v Evropě pro ukrajinské publikum a ty, kteří uprchli z Ruska, podporoval Ukrajinu,“ vyjmenovávají aktivisté rapperovy hříchy, aby dodali svému udání závažnosti.
„Nyní dochází k sémantickému posunu: slovo „odsouzení“ ztrácí svůj negativní význam,“ poznamenává antropoložka Arkhipova. V myslích lidí se "utahování šroubů" mísí s udáváním, což je normální v kultuře zaměřené na zákazníka, tvrdí. Udavač se necítí jako šmejd, ale podvedený klient, vede ho pocit vlastní správnosti.
"Pokud jste si koupili polici v Ikea, přijdete domů - a nemá správnou délku, pak okamžitě napíšete do Ikea, stěžujete si, že? A pokud tam nereagují, tak také napíšete příspěvek na Facebook a označíte tam „Ikea“,“ uvádí příklad Arkhipova. "A toto chování se vztahuje i na lidi."
Nyní existují tyto stížností kanály pro téměř stejně jako ty na na stránkách internetových obchodů - zavedly je státní instituce. Například 15. března 2022 vyšetřovací výbor otevřel kanál pro operativní komunikaci.

Lidi, kteří nadávají na válku a činy úřadů, občany opačných názorů lze jen stěží považovat za „své“. V ruské společnosti je empatie tradičně nízká, dodává: lidé nejsou připraveni hájit zájmy kohokoli jiného než svého nejbližšího okruhu, rodiny a přátel a ani se nesnaží těmto „nepřátelům“ porozumět.
Zaměstnanec Memorialu Alexej Makarov vidí zjevné podobnosti mezi třemi epochami: 30. léty, koncem sovětských let a dneškem. Tehdy i dnes se ve společnosti vyvinula situace příznivá pro lidi, kteří si rádi stěžují úřadům na své sousedy.
"Je to prostě typ člověka, kterému na všem záleží, který tak ukazuje svou společenskou aktivitu", domnívá se. - Další otázkou je, jak se k tomu postaví státní orgány. Hodí to do koše nebo zahájí "případ.“

Archipovová se na druhou stranu domnívá, že kořen problému není ve zvláštním typu lidí, ale v atmosféře ve společnosti: „Lidé jsou dotvářeni tímto chováním. Členové jdou příkladem
jak si můžete na všechno stěžovat a lidé je začnou sledovat. Společnost to lidi učí, takové chování se setkává se společenským souhlasem. Úřady stanovily normu mluvit o vnitřních nepřátelích – lidé tedy začínají tyto nepřátele vyhledávat.

"Bohužel, nevyžaduje to roky úsilí, abychom z lidí dostali to nejhorší.
Stačí vytvořit situaci beztrestnosti a povzbuzení a tato fáze přijde dostatečně rychle,“ uzavírá Alexej Makarov.

d98aa4f0-4b6b-11ee-affe-956067f895d8.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Úterý. Šéf nezávislé mezinárodní vyšetřovací komise pro Ukrajinu při OSN Erik Møse prohlásil na tiskové konferenci, že „v tuto chvíli komise zatím nedospěla k závěru, že by na Ukrajině Rusové páchali genocidu“, nicméně prý má komise důkazy o četných válečných zločinech. Popravdě nevím ani, jak na to reagovat. Rusko ve všech patrech armády i politiky neustále otevřeně říká, že nepovažuje Ukrajince za samostatný národ, že plánuje Ukrajince „rusifikovat“, zbavit je jejich vlastní kultury, „převychovat“ je… k tomu Rusko vstupovalo na ukrajinská území se seznamy osob k likvidaci, které zahrnovali nejen válečné veterány z Donbasu, ale také politiky, pedagogy, různé členy neziskovek a jiné aktivisty nebo příslušníky místní inteligence. Rusko unáší ukrajinské děti, a to i přesto, že jejich biologičtí rodiči jsou často stále naživu, nuceně je nabízí k adopci. O ukrajinštině se Rusové vyjadřují jako o ruském dialektu a většina ruské populace zastává názor, že Ukrajina jako stát neexistuje, ale že je přirozenou součástí Ruska (tzv. „Malorusko“). O desítkách tisíc obětí zbytečné války jsme ani nezačali mluvit. A v téhle situaci přichází pan Møse prohlásit, že zatím „nedospěl k závěru, že by probíhala genocida“? Genocida je přitom podle OSN definována jako „kterýkoli z níže uvedených činů, spáchaných v úmyslu zničit úplně nebo částečně některou národní, etnickou, rasovou nebo náboženskou skupinu jako takovou: a) usmrcení příslušníků takové skupiny; b) způsobení těžkých tělesných ublížení nebo duševních poruch členům takové skupiny; c) úmyslné uvedení kterékoli skupiny do takových životních podmínek, které mají přivodit její úplné nebo částečné fyzické zničení; d) opatření směřující k tomu, aby se v takové skupině bránilo rození dětí; e) násilné převádění dětí z jedné skupiny do jiné. Autor této rezoluce sám uváděl, že „úmyslem takového plánu je dezintegrace politických a sociálních institucí, kultury, jazyka, národního cítění, náboženství, a dokonce individuálních životů osob patřících k takové skupině“. Rusko tedy naprosto otevřeně rok a půl v kuse veřejně oznamuje, že jeho plán s Ukrajinou je genocida, přesto komise OSN „nedospěla k takovému závěru“. Skutečně nemám slov. Pojďme radši na zprávy:
Zajímavá videa:
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1482
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

Velitel roty "elitní" 47. brigády AFU byl zlikvidován u Rabotina po cíleném dělostřeleckém ostřelování.

Soudě podle rádiového vysílání se jim nedaří dobře, evakuace se obtížně provádí.

Jednotky ruských ozbrojených sil zahájily protiútok v oblasti Rabotina ze západu a východu, nepřítel je stále v severní části, takže je předčasné hovořit o úplném osvobození.
https://t.me/rusich_army/10720
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
Pressburger
podporučík
podporučík
Příspěvky: 675
Registrován: 16/5/2023, 11:30

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Pressburger »

Arthur
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1482
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

Devět z deseti nás zemře, kéž byste to tu viděli, líčí voják řež u Robotyne

Dodávaná technika není samospásná. Přes minová pole u Robotyne se ukrajinští vojáci musejí prodírat i po vlastních, než nasadí tanky a obrněné vozy. Člen praporu Skala popisuje, že devadesát procent jeho spolubojovníků na frontě nejspíš zemře. Ukrajinskou protiofenzivu nevidí tak optimisticky jako velení armády napadené země.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... anicni_kha
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17909
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od skelet »

vypadá to, že Rusko začíná odstavovat L-410 z důvodu nedostatku náhradních dílů
https://www.kommersant.ru/doc/6198458
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Středa. Novinář konfrontoval Putina s jeho tvrzeními, že na Ukrajině vládnou nacisti, zatímco prezident Zelenský je etnický Žid. Putin reagoval tak, že Zelenského podle něj dosadily do úřadu prezidenta západní vlády, aby poskytly glorifikaci nacismu na Ukrajině krytí. Podle Putina se také „rusofobie“ a nacismus staly standardem nejen na Ukrajině, ale i v baltských státech, kde se prý „překrucuje historie, aby vyhovovala evropským politikům“. Pojďme si opět připomenout, že v Rusku je zakázáno učit studenty o paktu Molotov-Ribbentrop a spojenectví Sovětského svazu s nacisty a nedávno z iniciativy Putinova kabinetu vydala Federace nové učebnice, kde se zásadním způsobem překrucují události 20. století, aby se Rusko zbavilo viny za své vojenské intervence a okupace. Zatímco ve střední a východní Evropě se konečně zbavujeme vylhaných sovětských narativů zakořeněných ve veřejném prostoru, Rusko se rozhodlo svoje lži ještě více prohloubit. Je tedy tou poslední zemí, která by někoho měla školit o překrucování historie. A teď pár aktualit:
Zajímavá videa:
Wolfhound
podporučík
podporučík
Příspěvky: 603
Registrován: 28/1/2022, 21:03

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Wolfhound »

Nález trosek “zřejmě” dronu na území Rumunska:
Ruský dron vybuchl na území NATO. Rumunsko po zapírání oznámilo nález trosek
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicn ... k-40442794
NevimJiste
Příspěvky: 0
Registrován: 4/4/2022, 20:04

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od NevimJiste »

FPV dron (UA) vs Ka-52

https://t.me/supernova_plus/23506
flegko
svobodník
svobodník
Příspěvky: 33
Registrován: 23/7/2023, 20:36

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od flegko »

https://www.nbcnews.com/news/world/russ ... rcna103609
Raketovy utok na Kostiantynivku.
RU tvrdia, ze slo o UA utok a uvadzaju nasledovne argumenty, no niektore skor "argumenty".
1. Utok sa udial pocas navstevy Blinken na UA. To je sice fakt, ale nevidim ziadnu pridanu hodnotu spachat takyto utok pocas navstevy US predstavitela, navyse tak daleko od miesta jeho posobenia. Myslim, ze je jedno, ci sa Blinken o niecom takomto dozvie doma v USA alebo v Kyjeve.
2. Rusky telegramovy ucet hlasi 14:01 odpalenie Storm Shadow rakety z Druskovky, co je10 km severozapadne od miesta dopadu. Nasledne 14:04 hlasili odpalenie dalsej. Tu mame trosku casovy problem. pretoze BBC urcila casu utoku okolo 14:00, takze ak by sme verili RU telegramovemu uctu je dost podstatne, kedy sa ten utok stal. Ak by RU naozaj vedeli o kazdom odpade SS, isty cas trva kym sa to zverejni, raketa zvladne vzdialenost medzi Konstiantyvke a Druskovkou za par desiatok sekund, takze ak sa utok stal po 14:00 tak urcite nesiel z UA strany a je to dokaz, ze ho odpalili RU, pretoze o nom informovali skor ako mohol byt odpaleny z UA strany. Cas utoku je teda velmi dolezity.
3. Najvacsim ruskym dokazom je video z kamery na ulici, kde sa dvaja ludia obzru smerom na Druskovke nieco malo vyse 2s pred vybuchom (meral som to na hodinkach). Bohuzial tento RU argument sa tazko rozbit, pretoze zo zaznamu je patrne, ze rakete letela podzvukovou rychlostou a cas 2s oneskorenia vzhladom na vzdialenost Duskoveho odpoved cca cestovenj rychlosti SS.
4. Na kapote auta sa mihne tien smerom od Druskovky, co potvrdzuje teoriu, ze raketa priletela zo SZ smeru.

Takze argument c.3 a 4 sa mi zatial nedari rozbit, ta raketa bezpochyby priletela zo severovychodu a bola podzvukova, co vylucuje ruske Iskandre a ine nadzvukove rakety.


Edit: Takze som nasiel cas utoku: 14:04, co naopak usvedcuje RU, ze o rakete vedeli skor ako mohla byt odpalena z Druskovky. Kedze o prvej rakete informovali o 14:01 ta to byt nemohla, pretoze by sa musela par minut niekde flakat vo vzduchu, a naopak druha, o ktorej informovali o 14:04 to byt tiez nemohla, lebo by to proste nestihla.

Povodne som uvazoval, ze to mohla byt navadza FAB 500 z SU-34, ale ten SZ smer to vylucuje. Keby slo o UA SS, ktorej napriklad zlyhal motor, ci navigacia zase nesedia casy RU telegramoveho kanala, ktory informoval o ich odpale, pretoze to nemoze byt ani jedna z tych 2 rakiet, takze moje dedukcia zlyhava pri tychto protichodnych faktoch.

Edit: Vlastne, ked tak premyslam tak ta by to ta 2 teoreticky mohla byt...ak bola odpalena napriklad o 14:03 a 14:04 to RU hned buchli na Telegram (ak su taki rychli) tak dopad o 1min neskor by casovo aj sedel.
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Čtvrtek. Ruská raketa včera odpoledne zasáhla tržnici v centru Kosťantynivky u Doněcku a usmrtila nejméně 16 lidí včetně jednoho dítěte a dalších 34 zranila. Zničeno bylo také dvacet přilehlých obchodů, budova úřadu, obytné domy a další objekty a parkující automobily. Z dostupných informací není jasné, co měl být cíl útoku, nicméně vzhledem k tomu, že byla použita raketa ze systému Smerč, která není primárně určená pro precizní palbu a má tak potenciálně i několik set metrů odchylku, muselo Rusko počítat s tím, že vzhledem k času a místu s velkou pravděpodobností zasáhne civilisty. Ruská propaganda okamžitě po zveřejnění prvních informací o útoku začala pracovat na „alternativní“ verzi incidentu (podobně jako loni u zásahu Kramatorsku), která tvrdí, že tržiště zasáhla americká protiradarová střela HARM, která se sama navedla na místní obchod s mobilními telefony. A ano, tušíte správně, je to nehorázná pitomost, protože vojenské radary, které má taková střela ničit, pracují v úplně jiných frekvenčních pásmech než mobilní telefony. Pitomost, která by sama o sobě mohla být přiznáním. Navíc ale existují záběry z CCTV kamer, které dokazují, že střela přiletěla z jihovýchodu, kde se podle vojenských analytiků „čirou náhodou“ nachází jednotka ruského raketového dělostřelectva operující se zmíněným systémem Smerč. Současné Rusko je teroristický stát. Tady máte další důvody:
Zajímavá videa:
flegko
svobodník
svobodník
Příspěvky: 33
Registrován: 23/7/2023, 20:36

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od flegko »

Sorry za moju velku chybu pri uvahe, co som odprezentoval vyssie. Nechapem ako som si nemohol nevsimnut smer parkovania aut, kedze som video porovnaval s mapami na Google a je jasne vidiet, ze raketa naozaj priletela z JV.
Holt dnes som skocil na RU mlzenie a trosku im naletel.
Crossbreed28
vojín
vojín
Příspěvky: 14
Registrován: 15/1/2023, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Crossbreed28 »

No neviem,ale aj ten najvačší rusofób Julian Röpcke píše,že to prišlo zo severozápadu https://x.com/julianroepcke/status/1699 ... J63z7LzZsQ

https://x.com/julianroepcke/status/1699 ... J63z7LzZsQ
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“