Válka na Ukrajině

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
flegko
svobodník
svobodník
Příspěvky: 33
Registrován: 23/7/2023, 20:36

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od flegko »

Hm, bol som na dve piva a teraz akoby sa mi zase rozjasnilo, ked sa na to pozriem tak vidim tak, ze prisla zo SZ. Dnes mi to nemysli asi, ale vyzera to, ze ta moja prva uvaha bola spravna.
NevimJiste
Příspěvky: 0
Registrován: 4/4/2022, 20:04

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od NevimJiste »

Severozápad je když...
https://cs.wikipedia.org/wiki/Severoz%C3%A1pad
Videjko z CCTV /Konstantinovka/
https://t.me/WarDonbass/127498
O incidentu /Konstantinovka/ Geolokace v RJ
https://rutube.ru/video/48179db0ed94c51 ... 47f171bf92
O incidentu /Konstantinovka/ v RJ/překladač na YT postačuje/
https://www.youtube.com/watch?v=M4tFAsEqMbk
Edit: i na UA kanálu je vidět odlesk průletu na střeše modrého auta - https://t.me/supernova_plus/23502
Flader
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1455
Registrován: 25/4/2017, 13:58
Bydliště: Trnava

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Flader »

V Rusku je dnes opäť veselo:

V Brjansku po údere UAV horí najväčší závod na mikroelektroniku v Ruskej federácii https://t.me/vchkogpu/41635
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Pátek. Vzpomínáte si na loňský incident, kdy moře vyplavilo na břehy Krymu „neznámé“ námořní drony? Tak dnes už víme, co se tehdy stalo, a to díky citacím z nové biografické knihy o Elonu Muskovi. V ní se píše, že Musk nechal loni vypnout pokrytí Starlinkem u okupovaného Krymu v době, kdy na přístav v Sevastopolu mířilo několik ukrajinských námořních dronů s ambicemi potopit nebo poškodit většinu kotvících lodí ruské Černomořské flotily. Namísto toho ale drony ztratily po cestě spojení a nečinné je pak vyplavilo Černé moře na krymské pláže, což Rusům umožnilo je prozkoumat a připravit se na další útoky. Musk informace nijak nepopřel, ale vysvětlil, že ve skutečnosti internet nevypl, ale naopak ho odmítl zapnout v oblasti Sevastopolu na žádost americké a ukrajinské armády, protože využití Starlinku pro navádění dronů považoval za přímé zapojení společnosti do války, a protože se prý obával ruské jaderné odvety a „eskalace války“. V biografii se navíc píše, že Musk byl během loňského roku v kontaktu se zástupci ruské armády. Muskovy kroky vedly k tomu, že Rusko mohlo další měsíce bez obav pálit rakety z lodí v Černém moři na vojenské ale i civilní cíle. Jeho alibistický přístup a neochota umožnit Ukrajině zasáhnout ruskou vojenskou infrastrukturu stála životy stovek civilistů a možná tisíců vojáků. Není to navíc poprvé, kdy Musk Starlink na svůj povel nechal vypnout, aby nemohl být využitý Ukrajinci při útočných akcích. Během ofenzivy, která vedla k osvobození Chersonu, si ukrajinští vojáci stěžovali na vypadávající pokrytí Starlinku blízko fronty. Musk tehdy přiznal, že nechal Starlink podél fronty vypnout, aby ho Ukrajinci nemohli používat k pilotování vzdušných dronů. Po tlaku Pentagonu ho nechal zapnout s tím, že omezil příjem signálu u rychle se pohybujících objektů. K tomu se objevují nové a nové analýzy, které ukazují, že po převzetí Twitteru Muskem a zavedení nových pravidel se na platformě začala mnohem rychleji šířit ruská propaganda. V lepším případě je tedy Musk naivní, pomatený srab, v horším případě vědomě spolupracuje s nepřátelskou mocností. A tím bohužel dnešní zprávy zdaleka nevyčerpaly veškerou negativitu:
Zajímavá videa:
niko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4171
Registrován: 25/11/2016, 10:42

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od niko »

Chersonská oblast 53 %: taková je "volební účast" na okupovaných územích k 8. hodině ranni.To znamená, že polovina obyvatel hlasovala v první minutě.
Proste rusi. Tam uz sa tuposti nikto nesmeje.

https://twitter.com/Lazikkkk/status/170 ... _39Iw&s=19
sahidko
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 593
Registrován: 26/7/2010, 20:07

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od sahidko »

Ukrajinskí vojaci pri čistení ďalšieho ruského zákopu. Na výzvu, aby sa vzdal, jeden Rus odpovie granátom a zaplatí zato životom. Druhý mal trošku viacej rozumu.

https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 3682406879
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Sobota. Rusko si předvolalo arménského velvyslance a „ostře ho varovalo“ před dalšími nepřátelskými kroky. Mezitím se objevují zprávy, že na ruské základny v Arménii dorazily další ruské speciální jednotky a Írán údajně přesouvá jednotky k arménské jižní hranici. A ruská televizní propaganda? Ta už začala připravovat ruské publikum na potenciální konflikt na Kavkazu, když propagandisti v televizi nahlas přemýšleli, že pokud Západ provede jakousi provokaci na jižním Kavzkazu, bude Rusko muset okupovat Gruzii a Arménii, aby vytvořilo pevninský most až do Íránu. Arménie se teď musí tetelit blahem, jak skvělého a spolehlivého bezpečnostního partnera si zvolila. A já se marně snažím pochopit, jak může ve světle takových pokusů o destabilizaci všech koutů světa a neustálé agrese vůči sousedním zemím někdo vnímat Rusko jako mírotvůrce a potenciálního garanta bezpečnosti a stability. Rusko je země, které ujel i poslední vlak, a tak kope kolem sebe, aby všechny (včetně sebe) přesvědčila, že se s ní musí na světové scéně počítat. A každý západní politik, který je ochotný na tuhle hru přistoupit, by se měl hluboce stydět. Ale teď pár aktualit:
Zajímavá videa:
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4106
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od jarl »

Pročištěno.
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2620
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

Pre mňa veľmi hodnoverný názor - opis situácie vojakov 46.brigafy UA na aktuálny stav ofenzívy na juhu

https://twitter.com/DenesTorteli/status ... NvzRQ&s=19
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13660
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Vědci předpověděli kolik tanků může rusům zůstat do roku 2024

Francouzský výzkumný institut IAR (Institute Action Resilience) publikoval studii s vlastním hodnocením současného stavu flotily obrněných tanků ruské armády a schopnosti Rusů vyrábět nové, opravovat staré a modernizovat stávající tanky pro své jednotky. Hlavním bodem této studie je prohlášení, že do začátku roku 2024 se v rámci tří různých scénářů odhaduje 1500 až 600-400 nebo dokonce 250 tanků všech typů, od T-62 po T-90M, což na oplátku učiní odpovídající přechod k průběhu totální války proti Ukrajině. Takové hodnocení vypadá přehnaně a nečekaně optimisticky, proto zde stojí za to podrobněji rozebrat celou studii. Ve svých předpokladech odborníci IAR vycházejí z následujícího: Satelitní snímky podle jejich názoru naznačují, že v současnosti může být ve skladech ruské armády pouze přibližně 3100 tanků všech typů, včetně více než 1000 kusů T-72, více než 700 T-62, více než 600 T-80, asi 250 tanků T-55 a asi 330 dalších vozidel, jejichž typ nedokázali Francouzi na satelitních snímcích identifikovat. Výzkumníci IAR také vzali v úvahu prohlášení Rusů, že během totální války proti Ukrajině zvýšili výrobu nových tanků a opravy a modernizace stávajících tanků na 700-800 vozidel ročně. Ale udělali pozměňovací návrh, že se zde Rusové mohli jednoduše uchýlit k poznámkám a zapsat do kategorie "opravy" veškerou práci, kterou lze vykonávat i v polních podmínkách. Reálné schopnosti Rusů proto podle Francouzů vypadají takto: 10 nových tanků, 205 modernizovaných a 90-180 zrestaurovaných za rok. Na takových základech se experti Francouzského institutu udržitelnosti pustili do modelování tří scénářů pro flotilu obrněných tanků ruské armády v závislosti na míře ztrát a "opotřebování" a "na konci" představili tři scénáře.

První je optimistický. Díky úspěšnosti protiofenzivy ukrajinských ozbrojených sil je možné zvýšit ztrátovost tanků na průměrných 12 vozidel za den proti současným 2,62 vozidel za den. K tomu se také přikládá úroveň přirozeného opotřebení ruských tanků. A právě v rámci tohoto scénáře může do začátku roku 2024 v ruské armádě zůstat jen 250 tanků a půjde o "sběratelský mišmaš" archaických T-62M a nových T-90M. Za takových podmínek přestávají být obrněné jednotky ruské armády významným faktorem nepřátelských akcí proti Ukrajině.

Druhý scénář je zhruba průměr. Ozbrojené síly Ruské federace očekávají v průměru o něco nižší míry likvidace ruských tanků za den, a tak by do začátku roku 2024 měla mít ruská armáda od 400 do 600 tanků všech typů, od T-62M až po T-90M. To však bude stačit jen na to, aby měli jednu bojeschopnou tankovou brigádu ve všech důležitých směrech fronty.

Třetí je pesimistický neboli "stagnující", v jehož rámci se Rusům daří udržovat přijatelnou míru obnovy tankové flotily a ukrajinským silám se nedaří překonat průměrnou hranici 2,62 vyřazených tanků denně. V takových podmínkách bude ruská armáda dokonce schopna udržet jednu bojeschopnou tankovou armádu, která bude schopna vést koordinované útočné akce.

Výše popsané optimistické a vážené scénáře stále vypadají jako nepřiměřená nadsázka ohledně míry oslabování obrněného potenciálu ruské armády. Výše popsaný pesimistický či "stagnující" scénář v současných podmínkách vypadá z naší strany stejně mírně optimisticky, protože zde hovoříme o možném "vyčerpání" potenciálu ruských jednotek v tancích minimálně o 25 %. Zdá se ale, že skutečný motiv výzkumníků francouzského institutu Action Resilience zde byl poněkud jiný, než objektivně hodnotit záležitosti tanků v ruské armádě. A tento motiv popsal francouzský konzervativní týdeník Le Point takto - "Moskva spoléhá na koncept své obří armády, aby oslabila podporu Ukrajiny ze strany Západu, ale realita je zcela opačná."

https://defence-ua.com/army_and_war/fra ... 12740.html

Výstřižektrtzzzz.JPG
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1482
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

Dánové na zaškolení ukrajinských vojáků využívají tanky z vojenských muzeí, po opravě jim je darují

Dánští instruktoři ve spolupráci s německou armádou začali s výcvikem ukrajinských tankistů v Německu. Na jejich zaškolení si Dánsko vyžádalo šest tanků Leopard 1A5, které před lety po vyřazení z armády odeslalo do vojenských muzeí. S odkazem na dánské ministerstva obrany o tom informovala ruskojazyčná verze BBC News.
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/dan ... 100836_har
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
sahidko
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 593
Registrován: 26/7/2010, 20:07

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od sahidko »

danny1691 píše: 10/9/2023, 11:30 Dánové na zaškolení ukrajinských vojáků využívají tanky z vojenských muzeí, po opravě jim je darují

Dánští instruktoři ve spolupráci s německou armádou začali s výcvikem ukrajinských tankistů v Německu. Na jejich zaškolení si Dánsko vyžádalo šest tanků Leopard 1A5, které před lety po vyřazení z armády odeslalo do vojenských muzeí. S odkazem na dánské ministerstva obrany o tom informovala ruskojazyčná verze BBC News.
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/dan ... 100836_har
Dôvod mal byť ten, že tanky zo skladov sa najprv museli dať do prevádzkovateľného stavu, a tak aby výcvik nemusel čakať, prišlo na 6 tankov z múzeí, ktoré boli v lepšom technickom stave ako skladovky.
https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2 ... e-museums/
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Neděle. Ruská propaganda aktuálně šíří část projevu generálního tajemníka Jense Stoltenberga, která má dokázat, že Rusko chtělo v únoru 2022 mír a že NATO odmítlo. V šířeném odstavci se píše, že Putin byl ochotný odvolat útok na Ukrajinu, pokud by NATO zaručilo, že nebude expandovat dál na východ. To ale není celá citace. Stoltenberg ve skutečnosti pokračoval: Putin nejenže chtěl zaručit, že se NATO nebude rozšiřovat, ale zároveň chtěl, aby se NATO vrátilo do situace z roku 1997 a stáhlo veškerou vojenskou infrastrukturu z území členských států, které se připojily po roce 1997 – tedy například i z Česka. Putin tedy předložil nesplnitelnou podmínku, která, pokud by mu Západ vyhověl, by znamenala, že celá střední a východní Evropa by zůstala nechráněná a Putin mohl ve své dobyvačné válce pokračovat až k hranicím někdejšího východního bloku za cenu miliónů životů a tisícovek zničených měst. NATO navíc neexpanduje z vlastní vůle. Státy se k alianci připojují dobrovolně, a to nejčastěji právě z obavy před Ruskem. Z Putinovi strany tedy nešlo o žádnou nabídku míru, ale o jasnou deklaraci, že žádný mír nenabízí, jenom destrukci a zmar. A teď jsme toho denně svědkem. Přesvědčte se sami:
Zajímavá videa:
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13660
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Ukrajina oznámila osvobození těžebních věží u Krymu.

Ukrajina dobyla zpět čtyři těžební plošiny v Černém moři u Krymu, které Rusko okupovalo od roku 2015. V pátek to podle agentury Reuters na internetové komunikační síti Telegram uvedla ukrajinská vojenská rozvědka (GUR). Podle ČTK zprávu s odkazem na GUR převzala i další média.

https://www.novinky.cz/clanek/valka-na- ... u-40443250

20230911_130204.jpg
20230911_130207.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Pondělí. O zinscenované volby Rusy na okupovaných území není velký zájem. Okupační správa proto jezdí s volebními urnami po vesnicích přímo k lidem domů za doprovodu vojáků. Řada lidí ale ani na takové výzvy nereaguje a z domu nevychází. Ruské statistiky o vysoké volební účasti v prvních několika hodinách od otevření volebních místností, jsou tedy zcela jistě vycucané s prostředníčku. Pořádání voleb na cizím území navíc odporuje mezinárodnímu právu a jediný skutečný účel tohoto divadla je vytvořit dojem legitimity ruských struktur a pomocí zfalšovaných výsledků „dokázat“ ruská tvrzení o touze obyvatel východní Ukrajiny připojit se k Rusku tím, že ve volbách jasně „zvítězí“ Putinova strana Jednotné Rusko (sic!), která čirou náhodou volby na okupovaném území organizuje, případně strany místních kolaborantů z řad údajných separatistů.
Zajímavá videa:
Uživatelský avatar
mikhail
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1704
Registrován: 19/4/2006, 20:09

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od mikhail »

Ukrajina je jen odrazový můstek pro konflikt s Evropou, tvrdí ruský generál

Bude potrebné sa baviť aj o Východnej Európe...

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... anicni_dtt

Miestni Kremrofilovia z toho budú isto nadšení...
Dezoláti všech zemí, vyližte si prdel!
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13660
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Zemřel kolaborant a válečný zpravodaj Dubovoj

V Doněcku záhadně zemřel kolaborant a propagandista Gennadij Dubovoj. Srazilo ho auto. Kolaborant bojoval proti ukrajinské armádě od roku 2014, kdy se přidal k proruským separatistům. Je nazýván jedním z ideologů "Novoruska". Gennadij Dubovoj se narodil 7. února 1967 ve městě Pavlograd v Dněpropetrovské oblasti na Ukrajině. Vysokoškolské vzdělání získal na Doněcké národní univerzitě na Ekonomické fakultě, kterou absolvoval v roce 2012. Od roku 2014 podporoval bojové operace separatistů na území Doněcké a Luhanské oblasti. Zde si vysloužil volací znak "Korespondent" díky propagandistickým zprávám o stavu ruských jednotek ve válce proti Ukrajině. Gennadij Dubovoj se na svém telegramovém kanálu "Dubovoykorr" pokoušel ospravedlnit a poskytnout logické vysvětlení potřeby "zvláštní vojenské operace" na Ukrajině. Zajímavostí je, že publikoval poměrně velké množství fotografií zabitých ruských vojáků, čímž přímo uváděl, že ztráty ve válce jsou poměrně vysoké. Spekuluje se, že tento válečný zpravodaj chtěl, aby válka skončila co nejdříve, aby se všichni vojáci mohli vrátit domů. Podle nepotvrzených informací od jeho blízkého přítele pomáhá zveřejnění takovýchto fotografií zasévat mezi obyvatelstvo paniku, což je pro Dubovoje prioritou. Navíc jsou v jeho archivech fotografie, které potvrzují ničení civilních domů ruskou technikou. Dubovoj často publikoval fotografie, které kazily image ruské armády. Například existuje mnoho obrázků, na kterých vojáci označují domy se jmény jejich jednotek. Gennadij Dubovoj opakovaně zmiňoval, že reportéři lžou o vojenských úspěších ruské armády a přehnaně přikrášlují aktuální stav. Jde o další potvrzení nezvratného faktu, že hlavním nástrojem ruských válečných zpravodajů není pravda, ale lež. Nezbývá než dodat, že možná svou aktivitou již někoho naštval a ten jej nechal zmizet.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1701286904317022593
https://evocation.info/en/dubovoy/

Výstřiretrtžek.JPG
Výstrertttřižek.JPG
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11900
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Zemakt »

Ukrajinská protiofenzíva na jihu fronty na směru Tokmak zaznamenává průlomy proti ruské obraně u Kopani a Novoprokopivky, přičemž tankové nájezdy hrají klíčovou roli při vyklízení území pro pěchotní útoky.
https://twitter.com/EuromaidanPress/sta ... 25030?s=20
Obrázek
V obraně Novoprokopivky se rovněž angažuje rusácký 1430. motorizovaný pluk s tanky T-55A.
https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2 ... 550ebb6ffe

Podle toho to také vypadá.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Moskevskaja
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 544
Registrován: 3/1/2008, 19:53
Bydliště: Brdy über alles!

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Moskevskaja »

Ruské útoky na přístavní zařízení, sklady a další infrastrukturu podle ní zničily tolik obilí, kolik by po jeden rok uživilo více než milion lidí.
Rusko svůj krok /obilná dohoda/ zdůvodnilo tím, že nebyla dodržována ustanovení týkající se vývozu ruských potravin a hnojiv.
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpr ... -o-tretinu

Náhorní Karabach, blokáda Lačinského koridoru posunuje region směrem k hladomoru.
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/nah ... 280721_mst
"Nevěšte hlavu; co se nepodaří dnes, může se podařit zítra"
Alexander Dubček
Uživatelský avatar
Pressburger
podporučík
podporučík
Příspěvky: 675
Registrován: 16/5/2023, 11:30

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Pressburger »

Švédsko uvažuje, že na Ukrajinu dodá letouny Gripen
zdroj: https://www.forum24.cz/svedsko-uvazuje- ... uny-gripen

P.S. tam kde iní simulujú "hviezdne vojny" na F-35 brániť Evropu před Rusy po 2035 tak to vypadá, že Gripeny pôjdu do akcie.
Arthur
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“