Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
sahidko
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 593
Registrován: 26/7/2010, 20:07

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od sahidko »

Aspoň pár:
BARS (z ruského: Боевой Армейский Резерв Страны): Bojová záloha armády krajiny
ZSU (poangličtené na AFU): Ozbrojené sily Ukrajiny
VSFR (Vooružjonnyje Síly Rossíjskoj Federácii): Ozbrojené sily Ruskej federácie
ATGM (z anglického: Anti-tank guided missile): Protitanková riadená strela
PMC (z anglického: Private military company): Súkromná vojenská spoločnosť
PSU (Povitriyani syly Zbroiynyh syl Ukraiyini): Ukrajinské vzdušné sily/letectvo
UMPK (Unifitsirovannogo nabora Modulei Planirovanie i Korrekcii): Súprava na kĺzanie / predĺženie dosahu pre letecké bomby (ruská obdoba JDAM, súpravy na premenu "hlúpej" munície na navádzanú)
flegko
svobodník
svobodník
Příspěvky: 33
Registrován: 23/7/2023, 20:36

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od flegko »

NeCZum píše: 13/9/2023, 12:52
Dzin píše: 13/9/2023, 07:08 Na první stránce v prvním příspěvku.
Jo díky. Jen že se to od prvního příspěvku nabobtnalo o mnoho dalších. Jen na poslední stránce jsem našel :
BARS, NIB, ZSU, VSFR, MRR, ATGM, MPK/UMPK, PMC, PSU, LPGM, PMC, HUR ..
Jako nevoják se v tom ztrácím. :rotuj:
Dále bych měl prosbu na uvedení nějakého přibližného počtu lidí v ruských složkách, které se zde uvádějí jako je divize, brigáda, pluk, atd... ?
Díky za Váš čas a odpověď!
Toho poctu sa naozaj nedrz. Uz ked ja som bol na vojne tak nas prapor mal asi 10% z tabulkovych poctov ludi. Strazna rota, ktora bola pod nami mala asi 30 ludi.
Rusky papier znesie ovela viac ako ine papiere a kopec jednotiek je papierovych (v reale neexistuju) alebo nebojaschopnych (nemaju ani min mnozstvo zivej sil a techniky).
A este bud dost skepticky k oznaceniu elitna jednotka a pod.
Napr https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/67 ... iofenzivy/
Je to dost zavadzajuci clanok, pretoze o elitne jednotky prisli RU uz na zaciatku vojny, kedy nasadili to najlepsie co mali. Spominana 76. gardová výsadková divízia je sice najstarsia v RU armade a radi sa medzi najvycvicenejsie v RU armade, zucastnila sa obsadenia Krymu...atd, ale...zucastnila sa utoku na Kyjev, Popasne, ci Izjum, kde bola silne zdecimovana.
Ano nebola tam cela divizia, ale len niektore jej regimenty/bataliony, ale vo vseobecnosti sa da povedat, ze uz VSETKY ruske elitne jednotky prestali existovat a tvoria len torzo toho, co mali na zaciatku vojny. Kazda jednotka ma imho 60-70% novacikov, ktori doplnili chybajuce stavy.
Je zname, ze niektore mensie RU jednotky boli opakovane cele znicene a znovu papierovo obnovene a stale sa im hovori elitne, aj ked su tvorene so 100% novymi rekrutmi, ktori tam predtym neposobili.

Bohuzial podobne na tom su aj UA, otazka kvality je teraz podla mna v tom ako vedia velitelia skombinovat skusenych vojakov s novacikmi v jednotkach a tak zvysit ich celkovu bojaschopnost.
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4276
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Alfik »

Dzin píše: 13/9/2023, 15:38
NeCZum píše: 13/9/2023, 12:52 Jo díky. Jen že se to od prvního příspěvku nabobtnalo o mnoho dalších. Jen na poslední stránce jsem našel
To máš pravdu, koukám, že je toho už zase o poznání víc. Zemakt bude mít co dělat. :wink:

Co se týká počtů, je to jak píše KOLT, nedá se to přesně určit. Ale obecně, když to vezmu od nejmenší jednotky a v rámci trojkové soustavy

družstvo - kolem 10ti vojáků
četa - 3 družstva - kolem 30 - 50ti vojáků
rota - 3 čety - kolem 100 - 200 vojáků
prapor - 3 roty - kolem 500 - 700 vojáků
pluk/brigáda - 3 prapory - kolem 1500 - 2500 vojáků
divize - 3 pluky/brigády - kolem 5000 - 10 000 vojáků

Počty vojáků je lépe brát spíše jen řádově, je to ovlivněno různými organizacemi a posilovými/podpůrnými jednotkami. Pro příklad AČR. 43. výsadkový pluk má 4 roty (pátou aktivní zálohy), které jsou větší, než běžné roty AČR. 13. dělostřelecký pluk má 2 oddíly, což jsou dělostřelecké ekvivalenty praporů.
Řádově? Fakt?
Takže četa 10-99, rota 100-999, prapor 100-999, pluk 1000-9999, a divize 1000-9999?
Dzine, už párkrát jsem ti psal, že bys neměl používat slova kterým nerozumíš. Vypadáš pak jako blbec. Nebo jako novinář, či politik. Tzn. jako blbec.
Když tak se zeptej, proboha.
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11736
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Dzin »

Řádově tedy rota v desítkách vojáků, prapor ve stovkách, brigáda v tisících a divize zasahuje do deseti tisíců. Užívám to naprosto adekvátně, pro hrubou orientaci ve velikostech jednotek to stačí.

Někdy Alfiku si domýšlíš věci, které tam nejsou a mineš se s tím, co tam je. Ale pohoda, chápu že dochází k běžným nedorozuměním a když se zeptáš, vysvětlím. Jen potom vypadáš jako blbec, že se nezeptáš a rovnou děláš neadekvátní závěry.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den566 #aktuvalka

Analýza pětistéhošedesátéhošestého dne invaze na Ukrajinu 12.09.2023

Celá analýza na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 2-09-2023/

Ráno byla hlášena exploze v Záporoží, jednalo se pravděpodobně o dopad střely S-300. Od noci byl hlášen vzdušný poplach, ale byl jinak relativní klid. Nejčastěji se v hlášeních objevovaly Doněcká, Záporožská, Chersonská, Oděská, Mykolajivská a Kirivohradská oblast. Asi před dvěma hodinami bylo hlášeno varování před možnými dopady balistických střel, Ukrajinci tedy očekávají Iskandery nebo Kinžaly.

Severovýchodní fronta: Mezi Lymanem Peršym a Synkivkou okupanti opět donutili ukrajinské obránce stáhnout se z předsunutých pozic u Synkivky. Vzdálenost mezi těmito dvěma vesnicemi je necelé dva kilometry, přičemž boje probíhají zhruba o kilometrový úsek uprostřed. Ruské jednotky útočí nejen přímo že severu, ale opět i ze severovýchodu od Vilšany. Okolo Novojehorivky probíhají tvrdé boje na severním okraji vesnice,kde vedou ruské jednotky ofenzívu. V Serebrjanském lese se podle některých zdrojů podařilo Ukrajincům postoupit k Dibrové, ale nejsme schopni najít žádné přesvědčivé důkazy.

Bachmutská fronta: Ukrajinci pokračují ve snaze prorazit ruskou obranu jižně od Zalizňanského a postoupit směrem k silnici M-03. Okupanti se snaží posunout frontu jižně od Dubovo-Vasylivky směrem k Bohdanivce, což se jim kvůli ukrajinskému ostřelování však příliš nedaří. Ukrajinci zveřejnili záběry ze středu Kliščijivky. Zdá se, že tato část je vyčištěná od okupantů, protože vojáci se procházejí podíl hlavní ulice severovýchodním směrem dále do vesnice. Podle některých informací se u Kliščijivky povedlo 3. útočné brigádě dosáhnout železničního náspu. Některé informace naznačují, že tato brigáda započala rotaci její místo převezmou mechanizované brigády, ale konkrétní čísla k dispozici nemáme. Některé ruské kanály tvrdí, že se Ukrajincům povedlo vstoupit do Andrijivky, ale chybí k tomu důkazy. Podél trati se pak ukrajinské jednotky pomalu přibližují ke Kurďumivce, ale ruský odpor je zde kvůli exponovanému terénu velmi silný. Rusové jsou podle dostupných informací nuceni stahovat se z pozic na březích Donbaského kanálu nad Majorskem. Jedním z důvodů by mělo být i silné ukrajinské ostřelování těchto míst.

Doněcká fronta: Ukrajinci pokračují v bojových operací u Opytného, a podle zpráv z ruských telegramových kanálů zde sice probíhají silné boje, ale situace se výrazněji nemění. Ukrajinci se nejspíš nikam neženou, protože vesnice leží na řece, jejíž překročení by pro ně bylo smrtící. Logičtější se proto jeví snaha útočit v prostoru mezi Pervomajským a Pisky a u Nevelského, kde mohou získat výrazně více manévrovacího prostoru. U Krasnohorivky a Marjinky je situace beze změny.

Jihovýchodní fronta: Geolokalizovaná videa ukazují ostřelované ukrajinské jednotky na v severní části Novomajorského, z čehož lze usuzovat, že se tu ukrajinským mariňákům podařilo překročit Šajtanku a postoupit na kraj vesnice. Další videa však ukazují, jak složitá zde pro ně situace je, když čelí prakticky neustálému ostřelování a útokům dronů. Ukrajinští dronaři také pokračují v likvidaci ruské obrněné techniky kolem Kermenčuku. Na jihovýchodě Urožajného se Ukrajincům pravděpodobně podařilo vytlačit okupanty o několik stovek metrů od vesnice, což otevírá manévrovací prostor kolem Zavitného Bažani.

Záporožská fronta: V oblasti Verbového se Ukrajincům podařilo rozšířit předmostí a téměř dosáhnout silnice mezi ním a Novoprokopivkou. Tuto silnici lze v současné době považovat za frontovou linii, protože Ukrajinci je ještě nedokázali pořádně překročit. Sociálními sítěmi se šíří nepotvrzené informace, že Ukrajinci zlikvidovali 1430. motostřelecký prapor na právě na východě Novoprokopivky. Těžké jednotky tohoto pluku byly vybaveny tanky T-64M a T-55. Opět však neexistuje žádný důkaz, takže varujeme před přílišnou radostí. Rusové staví další obranné linie pod již existujícími.

Chersonská fronta: Kromě udržování ruské armády ve stresu u Kozačich Laherů a Olešek se teď Ukrajinci soutředí také na likvidaci prostředků radioelektronického boje protivníka podél břehu Dněpru a jeho ramene, Konky. Daří se jim také narušovat ruské hlídkové operace na řece a pomocí salvových raketometů narušovat logistiku a likvidovat dělostřelecké pozice v pobřežních oblastech. Okupanti jsou však i přesto schopni pálit na druhou stranu řeky a zasahovat Cherson, Kizomys a Stanislav.

Prezident Zelenskyj vetoval zákon, který po dobu jednoho roku utajoval majetková přiznání ukrajinských činitelů. Podle něj mají být přiznání veřejná již nyní. To je teď, v době, kdy se Ukrajina i přes válečné úsilí snaží bojovat s korupcí, velmi důležité rozhodnutí. Na tento zákon také tlačí Evropská Unie, která ho vidí jako jednu z mnoha podmínek, které musí Ukrajina splnit.

Ukrajinská společnost Antonov rozšiřuje výrobu dronů, a v reakci na ruskou invazi tak diverzifikuje svou dosud dominantní produkci dopravních letadel. Informovala o tom agentura Reuters, která se odvolává na prezentaci ukrajinského holdingu zastřešujícího zbrojního průmysl. Od zkušeností Antonova s dálkovou leteckou přepravou si zbrojaři slibují schopnost vyvíjet drony s dlouhým doletem, které budou moci útočit hluboko v ruském zázemí.

Dánská vláda oznámila, že Ukrajině věnuje zbrojní techniku v hodnotě 5,8 miliardy dánských korun (19 miliard korun). Dodávka zahrnuje tanky, bojová vozidla pěchoty, tankovou munici a protitankové zbraně. Doručení proběhne ve třech vlnách rozložených do roku 2025.

Švédská vláda požádá ozbrojené síly, aby prověřily možnost dodání letounů Gripen Ukrajině, která čelí ruské agresi. Uvedl to švédský rozhlas s odvoláním na nejmenované zdroje. Vláda chce mimo jiné vědět, jak by tato zásilka ovlivnila švédské obranné kapacity a jak rychle by mohlo Švédsko získat nové gripeny.

Ruský diktátor Putin dnes na Východním ekonomickém fóru ve Vladivostoku oznámil, že se za uplynulý rok nastoupilo do služby v armádě 570.000 nových odvedenců. V návaznosti na to oznámil, že během mobilizace loni v září se přihlásilo více než 300.000 rekrutů a dalších 270.000 se do služby v armádě přihlásilo dobrovolně. Tato čísla však nelze nezávisle ověřit. Ukrajina bude podle něj také bude jednat o míru teprve tehdy, až jí dojdou zdroje. Rusko nemůže přestat bojovat, dokud Kyjev vede protiofenzivu, řekl také Putin.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un poprvé po čtyřech letech opustil území svého státu a přijel svým obrněným vlakem do Ruska. Podle agentury AFP to dnes uvedli jihokorejští činitelé a následně i ruská agentura RIA. Kreml před očekávanou schůzkou Kima s prezidentem Vladimirem Putinem vzkázal do Spojených států, že jej nezajímají hrozby Washingtonu, aby Rusko nekupovalo severokorejské zbraně.

Rheinmetall předal na Ukrajinu polní nemocnici ROLE-2. Ta má 24 klasických lůžek, 8 lůžek intenzivní péče, operační sál se sterilizačním příslušenstvím, rentgen a počítačovou tomografii, laboratoř, lékárnu a administrativní zázemí.

Dnešní Třešnička™ bude o konci éry jedné slavné legendy. Klid, král bramborových lidí Luka I. Rudý, stále štípe dřevo, abychom nezmrzli. O dědičného diktátora Nejlepší Koreje, Kim Čong-una, také nemějte obavy, nadále nás házením balistických střel do moře chrání před Godzillou. A i velmistr bullshida, Steven Seagal je také v pohodě, protože se ho stále nepodařilo prostrčit oknem – zatím se nenašlo tak velké. O co tedy jde? Dochází totiž k ukončení výroby legendárního tanku T-14 Atrapa! Tank, který se proslavil těžkými ztrátami na Rudém náměstí, ale zároveň díky superpokročilé stealth technologii beze ztrát bojoval na Ukrajině a měl tak vyspělý motor, že Rusové ještě neobjevili technologii pro jeho zprovoznění, odchází do důchodu. UralVagonZavod začne na příkaz ministerstva obrany totiž vyrábět “osvědčený dizajn, který na západní tanky stačí”. Ale nebude to T-90M, ale rovnou T-80BVM. Protože nikdo neví, co přesně znamenají zkratky u ruských tanků, můžeme se jen domnívat, jestli BVM znamená něco jako Božský Vláďa Mírotvůrce, Berlín V Máji nebo Bolšoj Vehikl Moskalskij. Musíme uznat, že výhodou tohoto typu je jeho bezpečnostní kapsle, která v případě přímého zásahu samonabíjecího karuselu vyšle posádku na oběžnou dráhu, kde ji může bezpečně nabrat budoucí vesmírná stanice, která dle Rusů bude ve vesmíru hned, co zvládnou přistát na měsíci. PPP!

A pozor! Zítra, ve středu 13.09.2023 od 20:00, budeme mít opět náš tradiční video podcast, ve kterém navážeme na historii Ukrajiny s historikem z Univerzity obrany Mgr. Bc. Tomášem Řepou Ph.D. Jako obvykle probereme vývoj na frontě za poslední dobu, nicméně hlavním předmětem bude Ukrajina po rozpadu SSSR a její cesta do války. Budeme dostupní na našem partnerském projektu; Twitch kanále Brotherhood Of Terra. Následný záznam bude opět na Youtube. Budeme rádi, když si nás přijdete poslechnout!

Archiv předchozích podcastů

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-559-5.9-222- 1.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den567 #aktuvalka

Analýza pětistéhošedesátéhosedmého dne invaze na Ukrajinu 13.09.2023

Celá analýza na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 3-09-2023/

Ukrajinské úřady oznámily, že v noci došlo k náletu sebevražedných dronů Šahed 131/136 na říční přístavy Reni a Izmail na Dněpru. Na obou místech došlo k poškození přístavní infrastruktury a varování před dopadem trosek bylo prostřednictvím rumunského krizového systému rozesláno i na rumunské straně hranice. Další exploze byly zaznamenány v Záporoží, kde došlo nejméně k jednomu úmrtí. Mluvčí ukrajinského letectva tvrdí, že se ukrajinské protivzdušné obraně podařilo sestřelit 32 ze 44 vyslaných dronů.

Severovýchodní fronta: V prostoru mezi Lymanem Peršym a Synkivkou dochází k tvrdým bojům, ale podle posledních zpráv zde prozatím nedošlo k žádnému postupu ani jedné strany. Situace je napjatá také u Novojehorivky, kde se museli Ukrajinci podle některých zpráv stáhnout z předních pozic. Rusům se v předchozích týdnech podařilo zachytit na výšinách na západním břehu Žerebce a snaží se toho maximálně využívat. Na jižní části fronty v oblasti kolem Torského, Dibrové a Bilohorivky hlásí ukrajinský generální štáb nálety ruského letectva na obranné pozice.

Bachmutská fronta: Vojáci ukrajinské 56. samostatné mechanizované brigády podporovaní 241. brigádou teritoriální obrany pokračují ve snaze postoupit u Zalizňanského, ale části ruského 9. motostřeleckého pluku se zde tvrdě brání. Podél silnice M-003 pak vedou příslušníci ruského 200. samostatné motostřelecké brigády protiútoky do ukrajinských pozic. U Kliščijivky kontrolují příslušníci ukrajinské 22. samostatné mechanizované brigády východní přístupy k vesnici za pomoci minometů a granátometů, čímž jsou schopni limitovat možné ruské posily do zbytku vesnice, který je ještě v ruských rukou. Okupanti k vesnici údajně poslali zálohy. V Andrijivce se stále bojuje i přesto, že došlo ke stažení části ruských sil a Ukrajinci se snaž do ní vstoupit ze severozápadu a jihu. Některé ruské zdroje tvrdí, že byla vesnice znovu dobyta ruskými vojáky, což ale přímo odporuje ukrajinským informacím, podle kterých ještě nebyla ani osvobozena. Ukrajinský postup u Kurďumivky zaznamenán nebyl.

Doněcká fronta: Situace na východním perimetru Avdijivky zůstává beze změn. Opytné je stále v ruských rukou, ale na ruských telegramových kanálech lze stále číst zprávy o ukrajinských útocích na vesnici. Úsek Krasnohorivka – Marjinka je beze změn. Okupanti pokračují ve snaze probýt se do Krasnohorivky od Marjinky, ve které Ukrajinci provedli několik protiútoků ve snaze získat trochu manévrovacího prostoru, ale vše naznačuje tomu, že byli odraženi a museli se stáhnout do výchozích pozic.

Jihovýchodní fronta: Ukrajinci pokračují v bojových operacích u Novomajorského, kde mají po překročení Šajtanky velmi složitou situaci kvůli ruským dronům, dělostřelectvu a minám na přístupových cestách. Na silný odpor narážejí také mezi Novodoněckým a Kermenčukem. Momentálně nemáme informace o případném jejich postupu zde, nebo u Mokrého Jalu.

Záporožská fronta: Rusové se pokusili o protiútoky na křídla ukrajinských ozbrojených sil u Verbového, ale Ukrajinci pokusy odrazili. Situace zde pro okupanty zůstává velice obtížnou. Mezi Verbovým a Novoprokopivkou se ukrajinským ozbrojeným silám podařilo dosáhnout silnice, která tyto dvě vesnice spojuje, což Rusům ještě více zkomplikuje obranu. Spojovací komunikace obecně nebývají zaminované, aby umožňovaly přepravu posil a materiálu, takže ztráta kontroly je pro okupanty problémem. Za posledních 24 hodin ukrajinské jednotky rozšířily předmostí na hlavní obranné linii Rusů mezi vesnicemi Robotyné a Verbové na více než 10 kilometrů.

Chersonská fronta: Některé zdroje tvrdí, že okupanti nemají v současné době v oblasti od Kozačich Laherů až k Oleškám pořádně přístup k Dněpru, protože Ukrajinci vedou z ostrůvků na řece bojové operace za pomoci speciálních sil.

Krym: V nočních hodinách se Ukrajincům povedlo zatím neznámou střelou zasáhnout suchý dok v sevastopolských loděnicích 13. lodního opravárenského závodu. Podle dostupných videozáběrů a jejich porovnání se satelitními snímky ze včerejšího dne se zdá, že byla vážně poškozena jedna výsadková loď třídy Ropucha (nesoucí jméno Minsk) a také ponorka třídy Kilo nesoucí jméno Rostov-na-Donu (patřící do ruské baltské flotily), která patří mezi nosiče střel Kalibr, které ruské válečné loďstvo využívá k úderům na ukrajinském území. Pozdější informace z ruských kanálů pak hovoří o zničení obou plavidel. Telegramový kanál Krymskyj Veter pak píše, že k úderu byly použity pravděpodobně střely Storm Shadow (což lze odvodit i z poděkování velitele letectva pilotům, kteří se podle něj úderu účastnili). Lze se domnívat, že nedávné zničení ruského PVO systému S-400 na Tarkanchutu a osvobození těžebních věží v Černém moři na přelomu týdne bylo přípravou na úder na Sevastopol. Asi v 19 hodin místního času bylo oznámeno uzavření Kerčského mostu.Napjatě očekáváme ruské výhružky jadernou válkou.

Včera se na Ukrajinu vrátilo dalších 13 dětí, které byly uneseny okupačními jednotkami v Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti. Další tři děti byly se vrátily během dnešního dne, uvádí server Hromadske.

Izraelský velvyslanec na Ukrajinu Michael Brodsky uvedl, že se 20. září šéf izraelské vlády Benjamin Netanjahu setká na Valném shromáždění OSN s ukrajinským prezidentem Zelenským. Půjde o první setkání izraelského premiéra a Zelenského.

Trosky patrně bezpilotního letounu byly nalezeny na rumunském území, oznámilo dnes rumunské ministerstvo obrany podle agentury Reuters. Ta současně připomněla, že nálet ruských dronů během noci na dnešek poškodil přístavní infrastrukturu v ukrajinském městě Izmajil, které leží hned u hranic s Rumunskem. Ukrajinské úřady ohlásily po ruském náletu sedm raněných, z nichž dva jsou zraněni těžce. Úřady v rumunském městě Galati před náletem varovaly obyvatele a vybízely je, aby se odebrali do sklepů či krytů. Rumunsko také začalo na jednom místě u hranic s Ukrajinou stavět protiletecké kryty.

První ukrajinští piloti by mohli zakončit výcvik na amerických stíhačkách F-16 v USA před koncem letošního roku. Na bojových misích ale budou moci létat až za delší dobu. Podle agentury AP to v úterý řekl ředitel americké letecké národní gardy Michael Loh. Výcvik bude podle něj probíhat v Tusconu v Arizoně a ukrajinští piloti by tam měli dorazit v říjnu.

Estonsko zakázalo vjezd aut s ruskými poznávacími značkami do pobaltské země. Zákaz platí od deseti hodin místního času (09:00 SELČ), uvedl server Delfi s odvoláním na ministerstvo vnitra. Tallinn tak následuje příklad Litvy a Lotyšska, které zákaz přijaly o den dříve. Děje se tak poté, co Evropská komise v uplynulých dnech vyjasnila pravidla ohledně zákazu dovozu automobilů a osobních věcí. Podle EK při uplatňování pravidel týkajících se sankcí zavedených proti Rusku kvůli jeho invazi na Ukrajinu nezáleží na tom, zda jde o auta určená pro soukromé, nebo služební účely; restrikce se vztahují na všechny automobily s ruskou poznávací značkou.

Německo dodalo ukrajinské armádě k boji proti ruským invazním silám další zbrojní pomoc, mimo jiné 20 bojových vozů pěchoty Marder, dva odminovávací tanky Wisent 1 a 3000 kusů dělostřelecké munice. Vyplývá to z dnes aktualizovaného vládního seznamu poskytnuté vojenské pomoci. Německo rovněž předalo Ukrajině 20 hlídkovacích dronů RQ-35 Heidrun, senzory pro bezpilotní letouny, dva mobilní anténní systémy, pyrotechnický materiál pro likvidaci munice, několik nákladních vozů, tři sanitky a 1,5 milionu kusů munice pro ruční střelné zbraně.

Budeme stát na straně Ukrajiny na každém kroku, tak dlouho, jak to bude potřeba, řekla ve svém projevu v europarlamentu o stavu Evropské unie šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. V EU podle ní od začátku války našly útočiště čtyři miliony Ukrajinců. „Chci jim říct, že jsou teď stejně vítáni jako v těch osudných prvních týdnech,“ dodala von der Leyenová s tím, že Evropská komise navrhne prodloužení dočasné ochrany Ukrajinců v unii. „Naše podpora Ukrajiny bude i nadále trvat,“ doplnila.

Dnešní Třešnička™ bude o rektálním uralismu Kdysimocnosti. Tak na nás totiž působí vysvětlování severokorejské vyspělosti ruskými propagandisty, na pozadí Putinova setkání s Kim Čong-Unem, které je též známé jako “Škemrando grando”. Nikolaj Starikov, pořadatel “Goebbelsovy ceny” udělované “lidem, kteří lžou a špiní Rusko”, se pokoušel v TV show kremelské propagandistky Olgy Skabajevy vysvětlit, proč je Nejlepší Korea skutečně nejlepší. Že nevíte proč? Protože severokorejší vůdcové prokoukli Západ! Ano, KLDR si třeba všimla, že v Hollywoodu natočili komedii o tom, jak dojde k útoku na vedení země a proto má obrněný vlak Kima pancéřovou podlahu. “Představte si tu bžundu”, vysvětloval Starikov “oni se smějí ze smrti vůdce jiné země!”. Severokorejská ekonomika podle něj šlape (jak vietnamské digitálky), země má arzenál (z 50. let) a je celkově v pohodě (asi jako teenager v sobotu ráno). Prostě si z Američanů nedělat hlavu je zárukou pokroku, jídla a … eee… No i Skabajeva byla trochu v rozpacích, co si budeme povídat.

A pozor! Už dnes, 13.09.2023 od 20:00, budeme mít opět náš tradiční video podcast, ve kterém navážeme na historii Ukrajiny s historikem z Univerzity obrany Mgr. Bc. Tomášem Řepou Ph.D. Jako obvykle probereme vývoj na frontě za poslední dobu, nicméně hlavním předmětem bude Ukrajina po rozpadu SSSR a její cesta do války. Budeme dostupní na našem partnerském projektu; Twitch kanále Brotherhood Of Terra. Následný záznam bude opět na Youtube. Budeme rádi, když si nás přijdete poslechnout!

Archiv předchozích podcastů

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-559-5.9-222- 1.jpg
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11902
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Zemakt »

Válka na Ukrajině, 13. září 2023

Omlouváme se za další "přestávku": mezitím přišel život a práce. Navíc musím přiznat, že jsem tuto zprávu 'úmyslně zdržel' nejméně o 24 hodin v očekávání možných zpráv 'z jihu', které se pak neobjevily. Každopádně zde je shrnutí za posledních několik dní.

LETECKÁ/RAKETOVÁ VÁLKA

Dne 9. září byly ruské vojenské sklady u Starého Krymu a Fedosje zasaženy 'něčím'...

Dne 10. září Rusové vypustili na Ukrajinu 33 letounů Šahed: 26 jich bylo údajně sestřeleno.

Dne 11. září Rusové vypustili proud 11 Šahedů LPGM: všech 11 bylo prohlášeno za sestřelené PSU. Je rovněž známo, že ze svých letounů Su-34 vyslali jednu střelu Kh-31P a jednu Kh-59. Odhaduji, že právě jedna z posledních dvou jmenovaných vyřadila ukrajinský radar včasné výstrahy ST-68U u Kryvorože v Doněcké oblasti - asi 70 km od nejbližšího bodu na frontové linii.

Před nějakými 5-6 dny (i když oficiálně: "11. září") ukrajinské speciální jednotky vyzvedly v Černém moři, východně od ostrova Zmiyni, podmořské ropné plošiny Boyko. Ty byly obsazeny Rusy již v roce 2014 a pomáhaly jim kontrolovat velký kus vzdušného prostoru nad severozápadním Černým mořem.

Obrázek

V noci z 11. na 12. září několik ukrajinských bezpilotních letounů zřejmě zasáhlo cíle v Kurské a Rylské oblasti. Nicméně právě způsob, jakým 12. září skončilo, byl "velkolepý" - přinejmenším pro Ukrajinu, její letectvo a pro velkou část obyvatel Sevastopolu (méně už pro námořníky ruské Černomořské flotily). Pomocí raket Storm Shadow nebo SCALP-EG zasáhly PSU oblast dvou suchých doků v přístavu a zničily obojživelnou výsadkovou loď Minsk (třídy Ropucha) a ponorku třídy Kilo B-237 Rostov-na-Donu ("zničily" proto, že pochybuji, že by Rusové dokázali obě opravit místně dostupnými prostředky). O použité zbrani existují rozporuplné zprávy, některé uvádějí protilodní střely Neptun upravené pro pozemní útoky, jiné Storm Shadows. Já se přikláním k druhé verzi už jen kvůli doletu: myslím, že dotyčné zbraně byly odpalovány ze vzduchu. Storm Shadow/SCALP-EG jsou odpalovány ze vzduchu, Neptun nikoli. Klíčoví policisté v Moskvě potvrdili "škody", "dva mrtvé a 26 zraněných", ale nic víc.

Obrázek

Obrázek

Přibližně ve stejnou dobu Rusové vypustili proud 44 Šahedů: 32 jich bylo údajně sestřeleno, ale zbytek proletěl. Většina z nich dopadla na sklady obilí v okolí Izmailu. V Kyjevské oblasti jeden zasáhl muniční sklad v Rokytné.

BITVA O DONBAS

Kupjansk-Svatove... ten velký ruský nápor mezi Serhivkou a Novoprokopivkou možná získal VSRF nějakých 100-500 metrů, ale ne o moc víc. V podstatě dvě jejich brigády a dva tankové pluky narazily na ukrajinský 43. Mech a 68. Jäger a byly rozbity na kusy. Škoda jen, že většina zničených ruských T-80 a BMP je za jejich linií, a tak existuje příliš málo fotografií a videí jejich vraků. Hádám, že tímto se věci na nějakou dobu uklidní, protože VSRF se mezitím zabývá obnovou jednotek 41. CAA zmrzačených v posledních dvou měsících a jejich nahrazením nově vzniklou 25. CAA.

Kremina.... V podstatě od stažení a opětovného nasazení jednotek VDV z této oblasti Ukrajinci postupují Serebrijským lesem pomalu a po malých krůčcích. Jednou je to 100 m, podruhé 50 m. Rusové omezili svou aktivitu na zapalování zbytků lesa zápalnými bombami.

Bakhmut....south....netuším, proč se stále objevují zprávy o "ruských útocích" v této oblasti (alespoň na sociálních sítích), protože ruská strana fronty se od neúspěchu svých protiútoků, asi před týdnem, velmi odmlčela. Tedy 3. a 5. útok ZSU dokázaly v posledních dnech zcela zajistit, vyčistit a silně opevnit jak Klišivku, tak Andriivku, a poté pracovat na dalším rozšiřování svých předmostí východně od železničního valu. V Kurdyumivce... není přesně jisté, kdo ji ovládá, jen to, že ruská 11. VDV a (to, co zbylo z) 72. MRB tam v posledních dnech utrpěly ztráty.

To znamená, že čerstvé jednotky VDV nepomohly ruské posádce v Novodoněcku: ta utrpěla těžké ztráty při trojnásobném ukrajinském útoku a je mezitím zahnána do jižní části této vesnice - navíc pod tlakem ze západu a dokonce jihozápadu (tj. téměř odříznuta). Dále na východě Ukrajinci (35. námořní pěší brigáda) rozšířili své předmostí přes řeku Šajtanku v oblasti Novomajorske a zatlačili 131. a 1466. mpr do střední a jižní části této obce.

Robotyne-Verbove... Ve dnech 8. a 9. září provedli Rusové protiútok do jihozápadní části Robotyne: ten však byl odražen. V dalším protiútoku si nárokovali "velký úspěch" severně od Verbove, když kontrovali 118. mechem a ohlásili tam získání asi 2,5 pole. Zda skutečně něco získali zpět, však není jasné.

Přesto tyto dva protiútoky stačily na to, aby Ukrajince zpomalily, a tak toho z hlediska 'záloh' z této oblasti moc hlásit nelze. Naposledy jsem o tom slyšel,

- 47. mech se tlačil do Kopani;

- 46. výsadková byla v prvních několika domech severní Novoprokopivky; možná v prvních několika domech východní Novoprokopivky, také....a pokračovala v protlačování od 1. protitankového příkopu jižním směrem, směrem k pahorkům 162, 166 a 169, východně od Novorprokopivky.

- 82. výsadkový pluk se tlačí do Verbova (možná však byl nucen ustoupit z jeho středu), proti 247. VDV a 417. průzkumnému pluku.

To je pro dnešek vše: doufám, že v nadcházejících dvou dnech budu mít čas na "mnohem víc".

www.deepl.com
https://xxtomcooperxx.substack.com/p/uk ... ember-2023
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den568 #aktuvalka

Analýza pětistéhošedesátéhoosmého dne invaze na Ukrajinu 14.09.2023

Celá analýza na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 4-09-2023/

Rusko během noci na dnešek zaútočilo na Ukrajinu 22 drony, z nichž 17 sestřelila protivzdušná obrana, uvedl ukrajinský generální štáb. Ruské nálety a ostřelování si vyžádaly oběti a raněné, dodalo ukrajinské velení bez dalšího upřesnění. Ukrajinská média hlásila výbuchy ve městě Dnipro, které se nachází asi 400 kilometrů jihovýchodně od Kyjeva.

Severovýchodní fronta: Rusové útočí směrem na Synkivku a jižně od Vilšany. Ukrajinská obrana je zde poměrně připravená a zatím drží. Těžké boje se odehrávají západně od Novoselivského. U Novojehorivky dochází k sériím útoků a protiútoků obou stran. Rusové se zde snaží rozšířit své územní zisky a Ukrajinci se jim v tom brání. Boje jsou hlášeny tvrdé a zatím je těžké odhadnout, kdo zde bude úspěšnější. Poziční boje probíhají i v Serebrjanském lese. Více na jih u Bilohorivky se v poslední době ukrajinským obráncům daří a zdá se, že zde tlak Rusů slábne.

Bachmutská fronta: Na sever od města pracuje ukrajinské dělostřelectvo na ruských obranných pozicích, jinak je zde situace stejná, jako v předchozích dnech. Ukrajinské jednotky posilují své pozice v Kliščijivce a v Andrijivce. Rusové se zde stále snaží o protiútoky, ale z Kliščijivky se je podařilo vystrnadit a v Andrijivce zůstává země nikoho na východě vesnice. Ukrajincům se daří pomalu postupovat směrem na Kurďumivku a Ozarjanivku.

Doněcká fronta: V sektoru Avdijivky pokračují boje zejména u Opytného nedaleko Doněckého letiště. Ukrajinské ozbrojené složky jsou v severní části vesnice a Rusové se zde snaží o protiútoky. Tyto ukrajinské úspěchy nejsou důležité ani tak kvůli samotnému Opytnému, ale spíše kvůli tomu, že zmírňují tlak na Avdijivku. V okolí Pervomajského a Marjinky probíhají boje bez viditelných zisků pro obě strany.

Jihovýchodní fronta: Ukrajinci pokračují v tlaku na okupanty u Novodoněckého a Novomajorského. U Novomajorského jsou Ukrajinci potvrzeni na západním okraji vesnice.

Záporožská fronta: Ukrajinští vojáci odrazili ruské protiútoky na Urožajného. Rusové se stále snaží o protiútoky v okolí Robotyného a severně od Verbového, ale zatím jsou bez úspěchu. Ukrajinský tlak ve směru na Novoprokopivku a Kopani se zvyšuje.

Chersonská fronta: Dnes bez relevantních informací.

Krym: Podle Ukrajinské Pravdy v noci provedla vojenská kontrarozvědka SBU a ukrajinské námořnictvo speciální operaci u Jevpatorie, při níž zničila komplex protivzdušné obrany okupantů. Je známo, že společné akce vedly ke zničení ruského komplexu protivzdušné obrany S-400 „Triumf“. Zatím neexistují žádná oficiální prohlášení SBU, ale zdroj novinářů tvrdí, že speciální operace zahrnovala útok dronů a řízených střel Neptun. Ruská protivzdušná obrana podle ruského ministerstva obrany dnes ráno sestřelila nad Krymem 11 ukrajinských bezpilotních letounů.

Podle šéfa ukrajinského energetického podniku Ukrenergo se podařilo stabilizovat přenosovou soustavu a neměly by nadále hrozit žádné výpadky. Ovšem pouze za předpokladu, že nedojde k masivním útokům na energetickou infrastrukturu, což lze od ruských teroristů s blížící se zimou očekávat.

Evropský parlament uznal režim běloruského diktátora Aleksandra Lukašenka za spoluviníka na ruských zločinech na Ukrajině a vyzval k vytvoření zvláštního tribunálu pro souzení jeho zločinů. Poslanci také připomněli, že Lukašenkův režim se podílí na násilné deportaci ukrajinských dětí do Běloruska, kde jsou vystaveny rusifikaci a ideologickému zpracování. Evropský parlament podpořil ukrajinské vyšetřování role Běloruska při deportacích dětí a domnívá se, že jednání samotného Lukašenka a jeho režimu může být podle Římského statutu Mezinárodního trestního soudu zločinem proti lidskosti.

Tisíce poutníků z řad chasidských Židů přicestovaly do ukrajinského města Umaň, aby zde navzdory válce oslavily židovský Nový rok, Roš hašana. Oznámily to oblastní úřady, které dříve poutníky nabádaly, aby do Umaně, kde je pochován jeden z význačných představitelů chasidského judaismu, kvůli riziku ostřelování a náletů raději nejezdili. Ale i loni v září do města v centrální části Ukrajiny přijely desítky tisíc poutníků. Ukrajinským strážcům zákona nyní pomáhají i izraelští policisté.

Americké ministerstvo obrany vytvoří nový tým, který bude monitorovat americkou pomoc Ukrajině. Podle CNN, je to způsobeno tím, že stále více republikánů volá po zvýšeném dohledu nad nakládání s americkými penězi. Pentagon uvedl, že jeden vysoký úředník z USA začal na Ukrajině pracovat na konci srpna a očekává se, že do konce září dorazí další zaměstnanci. Od začátku působení Joea Bidena ve funkci prezidenta USA dosáhla pomoc Ukrajině více než 43,7 miliardy dolarů. V srpnu Biden požádal Kongres, aby schválil dodatečné výdaje ve výši asi 40 miliard dolarů, včetně 24 miliard dolarů pro Ukrajinu. Očekává se, že někteří republikáni budou proti.

Dnešní Třešnička™ bude odkazem na včerejší velmi povedený podcast, kde jsme navázali na náš dřívější rozhovor s historikem z Univerzity obrany Mgr. Bc. Tomášem Řepou Ph.D. Jako obvykle jsme na začátku probrali vývoj na frontě za poslední dobu, nicméně hlavním předmětem byla Ukrajina po rozpadu SSSR a její cesta do války. Jelikož mnoho lidí si přeje vidět záznam i jinde, než na Twitchi, tak již je dostupný i na Youtube našeho partnerského projektu Twitch kanálu Brotherhood of Terra.

Archiv předchozích podcastů

Jsme moc rádi za Váš zájem!

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-559-5.9-222- 1.jpg
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11902
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Zemakt »

Válka na Ukrajině, 15. září 2023

Další, "krátký" - ale dnes s několika mapami, abychom se seznámili s posledním nasazením ruských jednotek.

LETECKÁ/RAKETOVÁ VÁLKA

Začátkem 14. září Rusové vypustili proud 22 Šahedů; 17 bylo prohlášeno za sestřelené PSU, ale zbytek zaznamenal několik zásahů opět v oblasti Izmailu.

Další nálet byl vypuštěn včera večer a dnes ráno a v Dněpropetrovské, Kirovohradské, Žytomyrské, Ternopilské a Rivenské oblasti zazněl poplach před náletem. Údajně bylo sestřeleno všech 17 Šachet, které PSU zjistila.

Ukrajinci ze své strany v posledních dvou dnech ostřelovali několik cílů v Doněcku (město), včetně místního nádraží, a poté nasadili - podle Rusů - pět námořních bezpilotních letounů k útoku na dvě hlídková plavidla ruského námořnictva kdesi u západního pobřeží Krymu. Nejméně jedno z plavidel třídy Vasilij Bikov bylo poškozeno (věnujte pozornost detonaci viditelné přibližně v 17-18 sekundě). Další ukrajinský dron údajně zaútočil na korvetu ruského námořnictva Samum (snímek níže), ale byl zničen. Ruské kontakty skutečně hovoří o třech poškozených plavidlech Černomořské flotily a šesti zabitých námořnících za posledních 36 hodin - a to navíc ke 14 zabitým a více než 30 zraněným při ukrajinském raketovém útoku na loděnice v Sevastopolu o den dříve.

Obrázek

BITVA O DONBAS

Bakhmut...jih... zdá se, že ruská 8. CAA je v hlubokých problémech, protože uplynul další den bez zpráv o jejích protiútocích v oblasti od Klišivky na severu po Kurdyumivku na jihu. Kdykoli se něco takového stane, znamená to, že Rusům došly rezervy. ZSU tedy pokračovala v práci na osvobozování toho, co z ní zbylo - a sbírání roztroušených přeživších ze 72. MRB, která byla zřejmě za posledních 7-10 dní zcela zničena (dokonce i velitel byl údajně zabit v akci).
Nelze než poznamenat, že je trochu ironické, že GenStab-U a 3. útoku trvalo něco jako "dva týdny", než včera oficiálně oznámily to, co je zřejmé: Andriivka - nebo to, co z ní zbylo - je osvobozena.

EDIT: není pochyb o tom, že závěrečné boje o Andriivku byly EXTRÉMNĚ urputné (pokud by někdo pochyboval, podívejte se na tuto oficiální zprávu o 3. útoku). Jen pro příklad: Rusové vrhli do bojů "o Andriivku" nejen všechny zbytky 72. MRB, ale také 57. MRB, 1307. MRR a 102. MRR (150. MRD). Na obranu pozic tam byli vysláni všichni a každý, včetně velitelů rot, praporů a pluků. Výsledkem bylo zabití vedoucího zpravodajského oddělení 72. MRB a tří ruských velitelů praporů, dva velitelé praporů byli zajati a téměř všichni velitelé rot byli zabiti a v zajetí jsou desítky osob. Mám-li se zeptat, 72. MRB přestal existovat - dokonce i na ruské poměry.

Avdijivka... bohužel, jak se očekávalo a hlásilo, Rusové vrhli do oblasti Optyně tolik posil, že ukrajinský postup přes tuto obec byl zastaven. Přitom všechny ruské protiútoky v této oblasti byly odraženy, tj. ukrajinské pozice jsou stabilní.

UKRAJINSKÁ PROTIOFENZÍVA

Staromlynivka... jak jsem se zmínil v minulých zprávách, nedošlo k velkým změnám s výjimkou oblasti Pryjutne, kde Rusové získali zpět celou vesnici a zatlačili ZSU na sever. Z Novodoněcka nejsou téměř žádné zprávy (kromě toho, že vesnice je "pod útokem ze tří směrů"), zatímco Ukrajinci hlásí, že zatlačili 131. MRR a 1466. MRR do jižních okrajů Novomaiorska.

Obrázek

Robotyne....V posledních dvou týdnech Rusové v této oblasti masivně posílili své síly. Jejich obranná linie se nyní v podstatě skládá ze dvou linií, přičemž v první jsou čerstvé jednotky (především VDV) a ve druhé vyčerpané/vyřazené jednotky. Jejich hustota je dosti podobná hustotě jednotek ZSU v oblasti Bachmut z minulé zimy. Navíc Rusové neustále vedou protiútoky do ukrajinského předvoje mezi Novoprokopivkou - a to z jihozápadu a východu. Není překvapením, že zálohy ZSU z posledních dnů byly minimální: v podstatě se Ukrajinci v posledních dnech soustředili na stabilizaci svých pozic v severní Novoprokopivce a severním Verbove a poté na to, aby dostali pod palebnou kontrolu silnici spojující tyto dvě obce. Bohužel se jim však nepodařilo dobýt kopce 162, 166 a 167 dříve, než dorazily ruské posily.

Jinými slovy: přítomnost 7. a 76. divize VDV je citelná, a to silně. Nyní jsme opět v situaci, kdy bude zapotřebí obrovského množství trpělivosti, průzkumu a ostřelování, abychom vyřadili ruské protiútoky a současně zasáhli ruská polní opevnění podél ukrajinských směrů útoku a zároveň posunuli vlastní pěchotu vpřed. Pokaždé, když je obsazena jedna ruská pozice, nastane naprostý "závod": kdo bude rychlejší v příchodu posil na místo. Kdykoli se to Ukrajincům podaří, "postupují", když ne, dochází ke zvratům a jejich útočné skupiny se musí stáhnout (jako se to stalo u Verbova). Proto se mapa určitě bude jevit jako 'nepříliš odlišná' od té z 31. srpna - a hádám, že to tak nějakou dobu zůstane.

Obrázek

EDIT: Mimochodem, podle zpráv o nedávno ukořistěném ruském vybavení se zdá, že 76. VDV přivezla na toto bojiště nejnovější verzi ruského ATMS (automatizovaný taktický systém řízení). Ten je podporován satelitem a používá systémy SNARK-100P. Ukrajinci jej přirovnávají k systému StarLink

www.deepl.com
https://xxtomcooperxx.substack.com/p/uk ... ember-2023
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den569 #aktuvalka

Analýza pětistéhošedesátéhodevátého dne invaze na Ukrajinu 15.09.2023

Celá analýza na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 5-09-2023/

Rusové podle ukrajinského generálního štábu podnikly nejméně dva raketové údery, 59 leteckých a 22 dronových útoků, z čehož bylo 17 dronů sestřeleno. Bohužel i dnes došlo k zabití a zranění mnoha civilistů. Protivzdušná výstraha zůstává na vysokém stupni zejména v regionech sousedících s Ruskem.

Severovýchodní fronta: Rusové pokračují v útocích u Synkivky, Novohojerivky, v Serebrjanském lese a u Bilohorivky. Celkově se zdá, že na této frontě intenzita bojů lehce klesá. Ukrajinské dělostřelectvo zde okupanty drží v jejich pozicích a dává jim velice málo prostoru k ofenzivním operacím.

Bachmutská fronta: Poziční bitvy pokračují na severním křídle Bachmutu jižně a jihovýchodně od nádrže Berchivka. Ukrajinské ozbrojené síly zde odrazily několik ruských útoků. Na jih od Bachmutu dnes oznámil ukrajinský běloruský dobrovolnický pluk Kastuś Kalinoŭski, že je Kliščijivka celá v rukou ukrajinských ozbrojených sil. Potvrzení ještě není oficiální, ale dá se předpokládat, že naprostá většina vesnice je zajištěná. Oficiálně je potvrzené osvobození Andrijivky, o kterou bojovali vojáci 3. samostatné útočné brigády “AZOV”. Ruská 72. samostatná motostřelecká brigáda, která Andrijivku bránila podle reportů utrpěla těžké ztráty, které ji prakticky vyřazují z dalších bojů; bylo ukořistěno množství vojenského materiálu a nemalá skupina jejích vojáků, včetně důstojníků, skončila v zajetí, když jim bojovníci “AZOVu” odřízli ústupovou cestu. Ukrajinské jednotky z 28. samostatné mechanizované brigády nadále postupují směrem na Kurďumivku, která je důležitým logistickým uzlem.

Doněcká fronta: Rusové se od včerejšího dne pokusili o několik útoků na ukrajinské pozice u vesnice Lastočkini, žádný z těchto pokusů se však nesetkal s úspěchem. Boje probíhají i v okolí Avdijivky a u Pervomajského. Rusové se snaží vytlačit Ukrajince z posledních pozic v Marjince, ale Ukrajincům se zde podařilo pomocí dělostřelectva způsobit Rusům poměrně těžké ztráty a tak se stále pohybují v “katastru” toho, co kdysi bylo desetitisícové město.

Jihovýchodní fronta: Ukrajinské ozbrojené složky postupují ve směru na Novomajorské a některé zdroje hlásí boje na hranicích vesnice, zatím to však nedokážeme potvrdit. Jižně od Opytného proběhl ruský útok, který se Ukrajincům podařilo odrazit. Z toho se dá usoudit, že je jižně od Opytného země nikoho, kterou neovládá ani jedna ze stran.

Záporožská fronta: Zdá se, že poslední videa od Robotyného ukazují pomalý postup ukrajinských ozbrojených sil, ale veskrze lze říci, že se zde situace oproti předchozím přibližně deseti dnům prakticky nezměnila. Rusové sem poslali značné množství posil, které sice nedokázaly změnit, nebo zničit ukrajinský průlom, ale zatím zastavily jeho rozšiřování.

Chersonská fronta: Na této frontě se toho ani dnes příliš nemění. Ukrajinské dělostřelectvo ostřeluje ruské zásobovací trasy a zásobovací konvoje. V okolí Nové Kachovky vzrostla aktivita ukrajinských speciálních sil. Sporadické boje probíhají směrem na vesnici Olešky.

Podle ukrajinské rozvědky HUR je loutkový vůdce Čečenska, Ramzan Kadyrov, v kritickém stavu. Zdroje čečenské diaspory dokonce tvrdí, že je v komatu. Podle některých zdrojů byl převezen do Moskvy, kde si však lékaři s jeho blíže nespecifikovaným stavem nevěděli rady a proto se plánuje jeho převoz do Spojených arabských emirátů. Věřme nebo ne.

Zvláštní zpravodajka OSN pro mučení a jiné kruté, ponižující nebo nelidské zacházení, Alice Jill Edwards, začala přijímat svědectví od vojáků a civilistů, kteří prošli ruským zajetím. Výsledky vyšetřování budou zveřejněny na zasedání Rady pro lidská práva OSN v Ženevě v březnu příští rok.

Německá vláda jedná o poskytnutí řízených střel s plochou dráhou letu vzduch-země Taurus KEPD 350 Ukrajině. Podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse musí Německo zvážit všechna pro a proti, neboť se podle něj jedná o velice sofistikovanou zbraň s dlouhým doletem. Střely také musely být “přeprogramovány” a “vylepšeny”. Místopředseda německé Strany zelených, Omid Nouripour, uvedl, že si je jistý, že Ukrajina tyto zbraně dostane a to velmi brzy. Mělo by také dojít předání dalších systému PVO Iris-T, kdy a kolik však neřekl.

Finsko se připojilo k baltským zemím a zakázalo vjezd vozidlům s ruskými registračními značkami. Ruská vozidla na území Finska musí opustit zemi do 16. března příštího roku jinak hrozí konfiskace. Výjimku budou zřejmě tvořit vozidla občanů EU s trvalým pobytem v Rusku, diplomaté a vozidla s “humanitárními důvody”.

Dnešní Třešnička™ bude o duševním i fyzickém zdraví. Být v pohodě je nesmírně důležité a pokud chceme vést války, je dobré věnovat těmto faktorům u vlastních vojáků věnovat zvláštní pozornost. Všichni jsme slyšeli o shellshocku, bojové stresové reakci nebo obecně o post-traumatické stresové poruše, kterou způsobují extrémní podmínky válečných operací. Ale v poli lidé nepřicházejí jen o rozum, ale i o končetiny a podobně! Ruské ministerstvo obrany na to jde od lesa a proto od nynějška ruší nemoci jako je hluchota, žloutenka B a C, cukrovka, HIV, tubera, narkománie, psychické poruchy (včetně mentálních postižení) nebo absenci vybraných orgánů či končetin. Podle nových pravidel by tedy nemělo nikoho překvapit, pokud se na ukrajinské frontě objeví hluchý, jednoruký, retardovaný (Galatským 4:16) feťak s AIDS, schizofrenií a jednou ledvinou. Podle kritiků Kremlu jde o to najít co nejvíce “dobrovolníků” v ruských věznicích, včetně těch vážně nemocných. Kreml také doporučil svým propagandistům, aby se nevěnovali nové vlně mobilizace a zdůrazňovali nábory profesionálních vojáků a dobrovolníků. Opakujte s námi: Všechno jde přesně podle plánu. Všechno jde přesně podle plánu…

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-559-5.9-222- 1.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den570 #aktuvalka

Analýza pětistéhosedmdesátého dne invaze na Ukrajinu 16.09.2023

Celá analýza na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 6-09-2023/

Ukrajinský generální štáb k dnešnímu dni hlásil větší množství vzdušných útoků. Rusové odpálili 8 raket a podnikli více než 50 leteckých úderů. V důsledku ruských útoků bohužel došlo k úmrtí a zranění mezi civilním obyvatelstvem, zejména v Charkovské oblasti. Bylo zničeno a poškozeno mnoho obytných budov, škola a další civilní infrastruktura.

Severovýchodní fronta: Rusové zde stále tlačí, ale už několik dní je zřejmé, že jim chybí síly, které odtud byly staženy k Bachmutu a na záporožskou frontu. Ruský postup je navíc komplikován ukrajinskými minovými poli, bažinatým terénem i samotnou říčkou Oskil, která i přes to, že je poměrně malá představuje přírodní překážku, která se dá dobře bránit. Ruské předmostí na západním břehu říčky Žerebec se už delší dobu nikterak nerozšiřuje a zdá se, že Ukrajincům zatím stačí ke štěstí působit Rusům západně od Rajhorodky škody na předsunutých jednotkách pomocí dělostřelectva. Těžké boje probíhají i v Serebrjanském lese, který už dnes les na mnohých místech vůbec nepřipomíná. Rusové také stále zkouší ukrajinskou obranu u Bilohorivky, ale situace je zde podstatně lepší pro obránce, než byla minulý měsíc.

Bachmutská fronta: Ukrajinské ozbrojené síly postoupily jihovýchodně od obce Rozdolivka ve směru na Jakovlevku. Na severu Bachmutu probíhají poziční boje a dělostřelecké výměny, ale fronta zde stojí na místě. Na jih od města se Rusové snaží o protiútoky směrem ke Kliščijivce. Z videí je zřejmé, že byly protiútoky s těžkými ztrátami odraženy a nic neukazuje na to, že by Rusové měli ve vesnici své vojáky. Přesto jižní část Kliščijivky považujeme za zemi nikoho. Andrijivka, nebo to, co z ní zbylo je z větší části zemí nikoho, ale okupanti ze 72. samostatné motostřelecké brigády, kteří ji bránili proti 3. samostatné útočné brigádě “AZOV” byli vytlačeni za železniční násep východně od vesnice a kvůli značným ztrátám, které utrpěli nebudou mít bez dalších posil sílu se do Andrijivky vrátit.

Doněcká fronta: Východně od Avdijivky se Ukrajincům podařilo zasáhnout ruský sklad munice u Kamjanky. Ukrajinci odrazili několik ruských útoků v Marjince a jejím okolí. Jinak na této frontě pokračují dělostřelecké duely.

Jihovýchodní fronta: Dnes bez žádných relevantních informací.

Záporožská fronta: Východně od Robotyného postupují Ukrajinci podél Surovikinovy linie směrem k Verbovému. Boje probíhají také západně od Robotyného směrem k vesnici Kopani a videa z oblasti potvrzují dílčí úspěchy u silnice T0408. Jihozápadně odtud se bojuje u Novoprokopivky a ukrajinské síly se pomalu, ale jistě dostávají také k východní straně této vesnice.

Chersonská fronta: Na této frontě neproběhly žádné výrazné změny oproti předchozím dnům. Ukrajinské předmostí na východním břehu Dněpru je pro Rusy, kteří přesunuli všechny schopnější jednotky z Chersonské oblasti do Záporožské trnem v patě, kterého se evidentně nedokáží zbavit. Mobíci a záložní jednotky okupantů postrádají prostředky a nejspíš i odhodlání na to, aby vytlačily Ukrajince zpět na druhý břeh Dněpru.

Výbor pro ozbrojené složky amerického Senátu vyšetřuje počínání podnikatele Elona Muska, předsedy SpaceX, který loni omezil funkce Starlinku poblíž Ruskem okupovaného Krymu, aby údajně zmařil ukrajinský útok na ruské válečné lodě v Sevastopolském zálivu. Předseda výboru Jack Reed řekl, že zprávy o používání Starlinku „odhalily vážné problémy s odpovědností za národní bezpečnost“. Úředníci podle něj prostudují satelitní trh, státní zakázky a roli, kterou Musk a jeho společnost na tomto poli hrají. Dříve někteří demokratičtí senátoři, zejména Elizabeth Warrenová, požadovali od Pentagonu odpověď na otázku, proč Musk rozhoduje, kdy Ukrajina může používat síť Starlink. Bloomberg upřesňuje, že v době žádosti Kyjeva o zařazení Starlinku přes Krym, Musk nedostal peníze od americké vlády na provoz sítě na Ukrajině. Nyní síť podporuje Pentagon.

Ukrajina získala ze Spojených států amerických průmyslové 3D tiskárny, na kterých lze tisknout kovové náhradní díly pro vojenskou techniku. Ukrajinští specialisté, podle Williama LaPlanta, náměstka ministra obrany pro nákup a údržbu, již toto zařízení ovládají a dokážou vytisknout potřebné díly – LaPlante zmínil například úderníky pro houfnice M777.

“Dočasným” obilným koridorem v Černém moři proplouvají dvě nákladní lodě Resilient Africa a Aroyat. Obě plavidla míři do přístavu v Čornomorsku, kde na ně čeká přes 20 000 tun obilí, které zamíří do Afriky a Asie. Připomínáme, že tato náhradní trasa musela vzniknout kvůli Rusku, které začalo blokovat plavbu civilních lodí po odstoupení od takzvané “obilné dohody”. Ukrajina pokračuje ve vývozu svých zemědělských produktů navzdory ruským útokům na přístavní infrastrukturu.

Velká Británie oficiálně uznala takzvanou soukromou vojenskou společnost „Wagner“ jako teroristickou organizaci. Její bojovníci, dárci a obchodní partneři se tím automaticky stávají porušovateli zákonů Velké Británie, což například umožní klasifikaci majetku skupiny jako “teroristický majetek” a jeho následnou konfiskaci.

Objem soukromých převodů peněz na Ukrajinu, legálními i neoficiálními kanály, dosáhl v lednu až červnu 5,7 miliardy dolarů. Prostřednictvím platebních systémů přicházelo na Ukrajinu nejvíce peněz z Itálie (20,9 %), USA (17,7 %), Izraele (15,6 %), Německa (8,6 %) a Irska (5,2 %). Průměrná částka jednoho přeshraničního převodu na Ukrajinu byla 228 USD (~5200 Kč).

Dnešní Třešnička™ bude opět o prostém srovnání mezi lidmi, kteří nás vidí na Západě a lidmi, kteří, rozhodně nejsou proruští. Stejně jako vloni vyšly Dny NATO a Rajchlova demonstrace bůhvíprotičemu na stejný víkend. Vloni to na plné čáře vyhrál Západ, ale prý jsme tehdá nebyli objektivní a situace ČR se měla progresivně zhoršovat. Pokud si dobře vzpomínáme, tak měl chleba stát stovku stejně jako litr benzínu, Dukovany měly být odstavené kvůli zpřetrhání dodavatelských řetězců z Ruska a většina z nás už neměla být naživu, protože měla umrznout bez ruského plynu. Predikce naštěstí nevyšly, láhev Taliskeru předána nebyla a v ideálním světě by si každý, kdo tomu věřil řekl sám sobě “to jsem byl ale trouba”. Nicméně my nežijeme v ideálním světě a pokud bychom měli citovat klasika “třetina národa českého jsou debilové”. Čili, i když Rajchl tvrdí, že na náměstí s kapacitou 70 000 lidí dostal navzdory iluminátské šikaně 101 tisíc nespokojenců, pořád mu tam podle Zemana chybí více než tři miliony našich spoluobčanů. Policejní odhady navíc hovoří o “tisícovkách” lidí na Václaváků s velkými rozestupy a množstvím ruských vlajek a triček s logem vagnerovců… heh. Nicméně je vhodné se ptát: jak se u nás daří EU, USA, Šorošovi, Gatesovi a ještěrkám z Dutozemě? Dny NATO v Mošnově u Ostravy podle té samé policie první den navštívilo přes 100 000 návštěvníků. Samozřejmě, víme, že se jedná “jen” o vojenskou přehlídku, ale musíme uznat, že to je hodně, protože jedno by mělo být počátkem revoluce a druhé je rodinný výlet na letadla.

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-559-5.9-222- 1.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den571 #aktuvalka

Analýza pětistéhosedmdesátéhoprvního dne invaze na Ukrajinu 17.09.2023

Celá analýza na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 7-09-2023/

Dnes je to 84 let od chvíle, kdy se Sovětský svaz připojil k nacistickému Německu a bez vyhlášení války zaútočil na Polsko. Oficiálně deklarovaným důvodem bylo osvobození a ochrana ukrajinských a běloruských menšin na východě země od “oligarchického kapitalismu”. Součástí tohoto tažení byla i represivní kampaň proti veškeré reálné i domnělé opozici sestávající z vyhledávání, zatýkání a masových poprav polských důstojníků, policistů, kněží a dalších členů elity, která do léta 1941 postihla více než půl milionu Poláků. Přímá sovětská nadvláda (1939-1941 a 1944-1946) nad naším severním sousedem si podle některých odhadů vyžádala 150 000 zavražděných, 100 000 znásilněných žen, 1,7 milionu deportovaných na Sibiř a byla v některých ohledech zřejmě surovější než ta nacistická. Vladimir Putin ve svých rozumnějších letech prohlašoval Pakt Molotov-Ribbentrop za nemorální, avšak po rozpoutání bojů na Ukrajině, od roku 2015 tvrdí, že se jednalo o nutnost pro bezpečnost SSSR. Poukazování na spolupráci Sovětů s Německem je v současném Rusku považována za “rehabilitaci nacismu” a Lavrov prohlašuje, že sovětské jednotky tehdy přišly jako osvoboditelé a byly tak ve východním Polsku i přijímány.

Rusové dnes proti Ukrajině podle ukrajinského generálního štábu vyslali 15 střel s plochou dráhou letu a sebevražedných dronů. 6 střel a 6 dronů mělo být úspěšně sestřeleno.

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila ukrajinské drony u anektovaného poloostrova Krym, uvedlo ruské ministerstvo obrany. Další ukrajinský bezpilotní letoun byl zničen v Moskevské oblasti, došlo ke zdržení odletů z moskevských letišť. Úřad to sdělil na komunikační síti Telegram. Dopad dronu ohlásila i správa v západoruské Orelské oblasti, na telegramu se objevily záběry hořícího skladu paliva.

Severovýchodní fronta: Ruské ozbrojené složky postoupily přibližně o 1 kilometr směrem na Novojehorivku. Směrem na Lyman se Ukrajinci neúspěšně pokusili získat zpět ztracené pozice v Serebrjanském lese. Boje jsou zde těžké a některé pozice mění majitele i několikrát za den. Směrem na Rozdolivku se dnes ukrajinským ozbrojeným silám podařilo postoupit o pár stovek metrů.

Bachmutská fronta: Na sever od Bachmutu Rusové stále blokují Ukrajincům přístup do koridoru oddělujícího nádrže Berchivka a Jahidne směrem k silnici M-03. Tuto cestu Rusové blokují i v ose na Zaližňanské. Většina Kliščijivky jižně od města je pod kontrolou ukrajinských ozbrojených sil, ale severovýchodní část vesnice nejspíše zůstává zemí nikoho. Rusové jsou mimo vesnici, provádí však protiútoky a udržují několik pozic západně od železničního náspu. Ruské zdroje mluví o vlastních těžkých ztrátách. Rusové se pokusili o protiútok i u Andrijivky, ale jejich síly v tomto směru po utrpěných ztrátách nemají bez dalších posil příliš možností se situací něco udělat.

Doněcká fronta: Z této fronty v posledních dnech není příliš informací, dnes jsme zaznamenali pouze odražené ruské útoky u a v Marjince.

Jihovýchodní fronta: Boje pokračují severně od vesnice Staromlynivka a Ukrajinci si zde připravují pozice pro další postup směrem na jih. Bojovníkům ukrajinské 37. samostatné brigády námořní pěchoty se podařilo osvobodit severní část vesnice Novomajorské.

Záporožská fronta: Jak už jsme naznačovali v předchozích dnech, v okolí Robotyného se postup ukrajinských ozbrojených sil téměř zastavil. Důvodem jsou zřejmě ruské posily, kterým se podařilo prozatím stabilizovat frontu. Zároveň může za zpomalení postupu potřeba Ukrajinců konsolidovat osvobozené území a rozšířit předmostí, které si zde vytvořili. Ruské zdroje hlásí pokračování pokusů o zatlačení Ukrajinců zpět. Ruské protiútoky přichází z Kopani a Novopokrovky, ale prozatím nebyly úspěšné. Zajímavostí na této frontě je i to, že byl včera odvolán ukrajinský podplukovník Oleksandr Sak, velitel 47. samostatné mechanizované brigády “Magura”, a to po konfliktu se štábním rotmistrem brigády Valerijem Markusem.

Chersonská fronta: Zdá se, že ukrajinské ozbrojené složky ovládly naprostou většinu ostrovů a ostrůvků na dolním toku Dněpru, což umožní vést akce na východním břehu Dněpru s větší intenzitou.

Britská rozvědka uvedla, že Rusové v současnosti budují novou obrannou linii kolem města Tokmak – předpokládaného operačního cíle ukrajinské ofenzivy v Záporožské oblasti. Nová obrana vzniká asi 16 km od současné kontaktní linie a Tokmak má být jejím hlavním pilířem.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil, že Ukrajina nakonec bude členem aliance a my, její spojenci, bychom se měli připravit na dlouhou válku. Podle Stoltenberga většina konfliktů trvá déle než se očekávalo v prvních fázích, ale i když si všichni přejí mír, Ukrajina nemůže přestat bojovat.

Kanada se bude podílet na financování ukrajinské protivzdušné obrany. Na nákup raket pro systémy PVO bude přiděleno 24 milionů dolarů. Dříve se hovořilo o tom., že z těchto peněz bude poskytnuto asi 300 střel AIM-7 Sparrow. Kanada přispěje do většího balíčku s Velkou Británií, Dánskem a dalšími zeměmi.

Do ukrajinských černomořských přístavů dopluly pro obilí dvě nákladní lodě, napsal dnes server Interfax-Ukrajina. Jsou to první plavidla, která do přístavů v Oděské oblasti vplula od začátku ruské invaze na Ukrajinu, aniž při tom využila koridor ustanovený takzvanými obilnými dohodami.

V Polsku dnes začal platit zákaz vjezdu pro všechny osobní automobily s ruskou poznávací značkou. Krok, který Varšava oznámila v sobotu, je v souladu s posledními sankcemi Evropské unie uvalenými na Rusko v souvislosti s jeho invazí na Ukrajinu. Podobná opatření v posledních dnech zavedlo i Finsko a pobaltské státy.

Rusko a Ukrajina od pondělí stanou před Mezinárodním soudním dvorem (ICJ) kvůli případu, který se točí kolem tvrzení Moskvy, že její vojenská invaze na Ukrajinu měla zabránit genocidě tamního ruskojazyčného obyvatelstva. Kyjev kvůli tomu k nejvyššímu soudu OSN pro spory mezi státy podal žalobu – Rusko podle něj svou argumentací zneužívá mezinárodní právo. Moskva naopak požaduje, aby byl požadavek Ukrajiny zamítnut, a argumentuje, že soud nemá v daném případě potřebné pravomoci. Strany sporu mají u ICJ v takovém případě možnost podat předběžné námitky.

Dnešní Třešnička™ bude o trojpolním systému hospodaření. V posledních dnech jsme sklízeli jednu lahodnou třešeň za druhou, ale dnes budeme muset nechat naše pole ladem. Jediné co nás trklo jsou spory o to, kolik lidí vlastně včera bylo na tom Václaváku během demonstrace proti vládě (dříve proti bídě, ale ta nás asi nakonec nezasáhla). 101 tisíc to nebylo, nižší tisícovky nejspíš také ne. Náš odhad je tak 20 tisíc. Stojí to za nerespektování výsledků demokratických voleb, svrhnutí vlády a instalaci nesmírně špatného prognostika? Mimochodem v Mošnově na dnech NATO to spočítali za dva dny na 185 tisíc návštěvníků.

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-559-5.9-222- 1.jpg
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11902
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Zemakt »

Tom Cooper

Ahoj všichni!

V této válce se toho děje hodně, každý den, a já často nemohu "pokrýt" (a komentovat) všechno. Nebo jsem "zaneprázdněn jinde", a tak mi unikají důležité detaily a události.

Donald Hill je australský historik, který od jisté doby připravuje 'týdenní shrnutí' pro svůj facebookový účet. V poslední době začal FB jeho příspěvky omezovat 'kvůli závadnému obsahu', a tak přestal. Nabídl mu svůj blog jako 'novou platformu' a tady máte: první 'Donův týdeník' je nyní na Sarcastosaurovi!


Donův týdeník, 18. září 2023, část 1

Přehled

Stejně jako se zvýšila výroba a používání bezpilotních letounů v Urkainu, zvýšila se i výroba a používání ruských bezpilotních letounů, které si vybírají svou daň. V brigádách, které se účastní ofenziv, je 50 % jejich vozidel poškozeno nebo zničeno. Většinu obrněných vozidel lze opravit, ale vozidla s měkkým povrchem, nákladní automobily, sanitky a terénní vozy, které zajišťují velkou část logistické podpory každé jednotky, opravit nelze. Chybí jim také zdravotnické vybavení, protože je spotřebováváno rychleji, než může být nahrazeno.

Je extrémní nedostatek minometných granátů, jak vysvětluje velitel dělostřelectva v níže uvedeném článku, ale dělostřeleckých granátů je dost, "jinak by nebyla ofenziva". Za první dva týdny září Ukrajina spotřebovala více dělostřeleckých granátů než za celý červen.

A ofenziva pokračuje. Ukrajina postupuje severně i jižně od Bachmutu, v sektoru údolí Mokri Jaly je malý územní zisk a Ukrajina se blíží k Novoprokopivce. S tím, jak Ukrajina snižuje situační povědomí Ruska v Černém moři, zvyšuje svou vlastní schopnost pozorovat, a tedy i kontrolovat tuto vodní plochu.

Jeho slovy (dělostřelectvo)

Chtěl jsem upozornit na tento rozhovor s vysoce postaveným velitelem ukrajinského dělostřelectva. Věnujte pozornost tomu, kolikrát se zmiňuje o detekci. "Když je odhalíme, zničíme je". Říká také, že nejlepší obranou proti dronům je maskování. V rozhovoru se to opakovaně objevuje a na jednom místě říká, že by raději měl tažený M777 než vynikající samohybný Panzerhaubitze 2000, protože M777 se lépe maskuje.

Když ho uvidíte a máte zbraň na dostřel, můžete ho zabít.

Říká i další věci, například že přesnost je spíše funkcí akceschopnosti jednotky než použité zbraně, a úroveň jejich akceschopnosti se značně liší. Obecně mají spoustu munice, jinak by nemohli vést ofenzívu, ale minometných granátů mají málo, a to o několik řádů.

Do roku 2014 většina ukrajinských dělostřeleckých dovedností zmizela. Do roku 2022 se výrazně zlepšily. Po úplné invazi nastoupilo do dělostřeleckého oddílu mnoho mladých rekrutů z IT a manažerských oborů, kteří ho jako poddůstojníci a mladší velitelé posunuli na vyšší úroveň. Nabíjení a střelba ze zbraně prostě vyžaduje výcvik, ale řízení palby a kontrola řízení jsou klíčem ke zlepšení efektivity. Tento velitel říká, že díky jejich inovativním systémům řízení bojové činnosti a řízení týlového prostoru používaným v blízkosti frontové linie by se schopnostmi svých vojáků vyrovnal kterékoli armádě na světě. Inovace pokračují na nejnižší úrovni a úspěchy jsou pak předávány na vyšší úroveň velení, aby mohly být využity v celé armádě.

Obrázek

Mapa ISW ukazuje ruský postup od června. Rusové nasadili do útoků v této oblasti asi tucet brigád a boje byly občas tvrdé, ale: jen velmi málo území změnilo majitele.

Minulý týden byly k dispozici další podrobnosti o vpádu do Ruska: Ruský dobrovolnický sbor společně s dalšími jednotkami "Formátu 18" provedl další úspěšný nájezd v pohraničním pásmu. Nejméně jeden důstojník FSB byl zabit a asi 10 zraněno. Lokalita: Rusko, Rusko, Rusko, Rusko, Rusko, Rusko, Rusko, Rusko, Rusko, Rusko: Podyvot'e (Подывотье), Brjanská lidová republika, 52.04608, 34.14764

https://twitter.com/GloOouD/status/1699395675845263545

Ruské vozidlo bylo zničeno dronem poblíž Kreminny.

https://twitter.com/UAWeapons/status/17 ... 7398718525

9M22S je 122mm raketa, která vypouští 180 kusů hořčíkové slitiny, jež hoří dvě minuty při teplotě 3800F/2100C. Zde se používají na ukrajinské pozice v lese Kreminna.

https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 1860928566

Obrázek termitových prvků:

https://armamentresearch.com/soviet-or- ... aine-2022/

Jihozápadně od Kreminny, zpomalené video úlomku pohybujícího se kolem francouzských vojáků Mezinárodní legie ZSU:

https://twitter.com/KyivIndependent/sta ... 7402610991

13 km jihozápadně od Svatova a asi 2 km od frontové linie je DPICM zničen ruský BTR. 49.369640, 37.959621

https://twitter.com/bayraktar_1love/sta ... 0279220245

Bakhmut

Ukrajina se blíží k Soledaru, a to na poměrně široké frontě:

Obrázek

11 km severně od Bachmutu odstraňuje 30. brigáda ruské miny v rámci útoku na vesnici Sacco a Vanzetti. 48.74722, 38.02543

https://twitter.com/bayraktar_1love/sta ... 2044239155

Tank útočí na ruské pozice předtím, než 30. brigáda vyčistí stromořadí. Ukrajinská pěchota přijíždí na palubě IFV, které poskytuje palebnou podporu. Kláda na zádi vozidla má pomoci zajistit trakci, pokud vozidlo uvízne v blátě nebo měkkém terénu. V čase 0:20 se Ukrajinec zvedá na kolena, aby hodil granát, a před ním dopadá na zem střela. V čase 0:25 se v levém horním rohu videa objeví dva ruští vojáci a potlačovací palba IFV jim zabrání v boji s ukrajinskou pěchotou. Dron obtěžuje ruské pěšáky a jednoho z nich přesvědčí, aby se vzdal:

https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 6634871289

Obrázek

Minulý týden Ukrajinci ovládli obranné pozice na železnici severně a jižně od Andriivky. Ruský pohyb a zásobování do a ze zbývajících pozic bylo přerušeno dělostřelectvem. Tento týden Ukrajina postoupila východně od železnice, aby obklíčila ruské pozice, které se stále drží ve vesnici a na železnici. Před provedením útoku Ukrajinci přeletěli s dronem s reproduktorem nad pozicemi 72. motostřelecké brigády (MRB) a oznámili, že jsou obklíčeny a měly by se vzdát v příštích deseti minutách, než začne útok. Mnoho Rusů se vzdalo a zbytek byl poté zlikvidován.

Tento útok dovršil zničení ruské 72. MRB. Mezi mrtvými byl zpravodajský důstojník a tři velitelé praporu, dva velitelé praporu byli zraněni. O osudu velitelů brigády a pluku nejsou žádné zprávy, ale byly mezi nimi desítky zajatců. Za posledních několik měsíců utrpěli více než 4 000 ztrát (padlých, zraněných a zajatých): Zde je video, na kterém je vidět, jak přeživší ustupují a jsou ostřelováni na 48.502853, 37.974230:

https://twitter.com/DefenceU/status/1702719594064970181

V Andriivce Rusové stříleli dělostřeleckou palbou na vzdávající se Rusy a Ukrajince, kteří je brali do zajetí. Střela byla pozoruhodně přesná. Kdo odešel a kdo byl vyhlazen, bylo dílem náhody:

https://twitter.com/bayraktar_1love/sta ... 3382960300

3. Útočná ZSU provádí časně ráno útok směrem k železnici jižně od Andriivky. Ruské pozice příliš nepodporují své sousední pozice a 3. ZSU je schopna zaútočit na každou z nich s převahou palebné síly. Je sestřelen ruský dron a největší hrozbou, které Ukrajinci čelí, jsou minomety. 48.4904301654, 37.9669103023

https://twitter.com/DefMon3/status/1700831521928519886

2 km východně od Andriivky se DPICM spojuje s předsunutým skladištěm.

https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 1722830004

3,5 km východně od Andriivky se DPICM spojuje s dalším depem. A dozvěděl jsem se, že rázové vlny jsou viditelné podle kondenzace vodní páry v nízkotlaké zóně, která rázovou vlnu sleduje.

https://twitter.com/HamWa07/status/1701313608980853235

Po měsících bojů je to, co kdysi bývalo domy, zelenými poli a stromy, nyní šedá, zpustošená krajina. Dva ukrajinští vojáci se pohybují v sutinách Andriivky uprostřed střelby a minometných útoků:

https://twitter.com/DefenceU/status/1703023423662821652

Rusové ustupují pod palbou z Andriivky na 48.51852052029089, 37.97856225735643:

https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 6054268045

Ukrajina nemá dostatek zařízení pro noční vidění, ale má jich více než Rusko a to jim dává v noci výhodu. Ruská útočná skupina postupující v noci na Klischchiivku ze severu je zasažena DPICM. Posádka zásobovacího vozu utíká, když uslyší dron, než je zničen. Za chladnějšího počasí je snazší zachytit tepelné stopy. Střela dopadající přímo dolů je od dělostřelectva. Střela letící nad stromy byla vystřelena tankem. Ukrajinský voják, který na konci získává dron, nemá v noci sluneční brýle, ale balistické brýle, které ochránily dost očí před kulkami, střepinami a úlomky:

https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 4909402255

Toto video je plné mrtvých těl v tom, co zbylo ze stromořadí u Andriivky (pro ty, kteří chtějí tuto informaci, chápu, pokud nechcete):

https://twitter.com/GirkinGirkin/status ... x8v6DW-x2I

Ruská zpráva ze 14. září o vojácích, kteří visí v izolovaných domech v Kliščiivce.

https://twitter.com/Gerashchenko_en/sta ... 5796306241

Ukrajinské dělostřelectvo buší do izolovaných domů obsazených Rusy v Kliščiivce:

https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 8149818521

Výborné twitterové vlákno od Tartarigamiho, které popisuje tažení 28. brigády směrem na Kurdyumivku:

https://twitter.com/Tatarigami_UA/statu ... 8646607326

Ruské vozidlo je zasaženo dronem 3,5 km východně od Kurdyumivky. Po nárazu na 48.475306, 38.039389 nejsou žádné snímky:

https://twitter.com/blinzka/status/1702699241825571176

10 km východně od Kurdyumivky zasahuje raketa GMLRS ruský BM-21 MRLR (48.4685477, 38.0946623):

https://twitter.com/Osinttechnical/stat ... 6391602223

Ukrajinské vrtulníky podporují operace v okolí Kurdiumivky:

https://twitter.com/DefenceU/status/1702783541979779417

26 km jihovýchodně od Bachmutu byl zničen tým Lancet. 48.420616, 38.261837

https://twitter.com/Tendar/status/1701518094642913787

Ukrajina tvrdí, že po dvou zásazích dronem zničila tank.

https://twitter.com/DefenceU/status/1701139095030759926

35 km východně od Bachmutu byly zničeny dvě jednotky protivzdušné obrany Buk (na 48.615996, 38.472547):

https://twitter.com/bayraktar_1love

20 km jihovýchodně od Bachmutu dvě bomby JDAM jeho ruskou základnu v požární stanici (48.4373711531, 38.2252883456):

https://twitter.com/Osinttechnical/stat ... 9567044769

Na zemi:

https://twitter.com/markito0171/status/ ... 1777792347

Avdiivka

Náhlý ukrajinský útok jižně od města způsobil panický ústup ruských jednotek z oblasti Opytne, který se následně změnil v útěk. Ruští operátoři dronů viděli, jak přes pole proudí více než 200 vojáků, a povolali dělostřelectvo na vlastní jednotky, přičemž 61 z nich zabili. Rusko rychle vrhlo posily přes malou řeku do Opytného, aby ho udrželo, ale Ukrajina je uvnitř vesnice.

Ruští váleční zajatci z Opytného.

https://twitter.com/Azovsouth/status/17 ... 5696661526

9 km jihovýchodně od Avdijivky je zničeno 203mm dělo. 48.0905578, 37.8824228

https://twitter.com/bayraktar_1love/sta ... 5476757991

Mariinka

Přestřelka v místě, kde býval les.

https://twitter.com/GloOouD/status/1702053942065012892

Údolí Mokri Yaly

Rusové zcela vytlačili Ukrajinu z Pryiutne. Novodoněcko je stále pod ukrajinským tlakem ze tří stran a Rusové byli zatlačeni na jižní okraj Novomaiorska.

Rusko tvrdí, že Ukrajina je na okraji Novomaiorske a oni se stáhli do centra obce. Ukrajinské jednotky útočí pod dělostřeleckou palbou.
47.742417, 37.024617 až 47.738546, 37.029745

https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 1205017606

Severozápadně od Novomaiorska je zasaženo a poškozeno ukrajinské vozidlo. 47.750231067001, 37.01421147063333

https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 4912002350

Mezi údolím Mokri Yaly a Robotyne jsou ruské pozice zasaženy kazetovými střelami. 47.61427668924406, 36.35168166930417

https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 2809920843

Sedm kilometrů jižně od Novomaiorska zasahuje Shilka ukrajinský dron. Rusové tvrdí, že jej sestřelili. 47.667886, 37.045819

https://twitter.com/AndrewPerpetua/stat ... 5890324899

Dva ukrajinské tanky najely na miny dva kilometry západně od Novodoněcku. 47.74834772228125, 36.926203277956084

https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 5070960092

Objevují se vozidla MRAP, aby evakuovala zraněné posádky tanků, které se přesunuly k linii lesa. Evakuace se dostává pod silnou a přesnou dělostřeleckou palbu. Vozidla MRAP nejsou nezranitelná, ale jsou navržena tak, aby odolala výbuchům min a zakopaných bomb používaných jako IED (improvizovaná výbušná zařízení).

https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 2841860207

Robotyne

Obrázek

Nasazení čtyř ruských divizí VDV v posledních týdnech zpomalilo a dokonce zatlačilo ukrajinský postup, ale trpí stejným opotřebením jako jednotky před nimi. Ukrajina postoupila do východní Novoprokopivky a opět se tlačí na její severozápad. Kromě toho se Ukrajina tlačí západně od Robotyně.

V posledních několika týdnech ruské letectvo pravidelně nasazovalo klouzavé bomby MPK a UMPK, které mířily na silnici mezi Robotyněm a Orichivem. Od 14. do 16. září shazovaly ruské letouny Su-34 tytéž bomby nejen na tuto silnici, ale na všechny místní silnice a vesnice v okruhu 5 až 10 km od frontové linie. Zdá se, že mnohé z nich byly shozeny náhodně, zatímco jiné byly shozeny s určitým cílem. Většina bomb zasahuje prázdná pole, jiné dopadají blíže, záměrně nebo náhodně, a bomby ráže 250 kg (MPK) a 500 kg (UMPK) způsobují velké škody - pokud dopadají dostatečně blízko. Tato bombardovací kampaň přispívá k tomu, že se opravuje tolik obrněných vozidel a že je zničeno tolik nepancéřovaných vozidel.

https://twitter.com/solonko1648/status/ ... 0461934657

Tímto způsobem se Rusko snaží narušit ukrajinské zásobovací trasy, evakuaci a přesuny vojsk, stejně jako to dělá Ukrajina Rusku. Aby Ukrajina mohla udržet svou ofenzívu, musí udržet své lidi a vozidla.

Viděl jsem ukrajinské tanky útočit na izolované ruské pozice v okolí Bachmutu, ale nikdy předtím na jihu. Musíte si být dostatečně jisti, že cíl brání jen málo AT min a AT zbraní. Po zpozorování ruských pozic pomocí bezpilotních letounů se dva tanky ze 116. mechanizované brigády vřítily do stromořadí a střílely, point blanc, do ruských pozic. Jedinou jejich podporou je dron nad hlavou, který nahrál video. V čase 0:33 videa najede vedoucí tank na dvě AP miny, ale ty ho nedokázaly znehybnit. V čase 2:15 vystřelí ATGM na vedoucí tank zezadu ze vzdálenosti asi 20 metrů, ale mine. V čase 2:47 varuje operátor dronu před přilétajícím dronem Lancet. Ten o sedm sekund později minul, explodoval před vedoucím tankem a operátor dronu slavil. V čase 2:59 jsou v dálce vidět domy podél stromořadí. To je 1,5 km vzdálená Novoprokopiva. 47.421497, 35.865942

https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 5651964258

Ukrajina postupuje směrem k Novoprokopivce pod dělostřeleckou palbou, která způsobuje ztráty na životech. 47.4126885075, 35.8839721125

https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 1465360638

Rusové se procházejí severovýchodní Novoprokopivkou.
Začínáme na 47.4096538859, 35.853026669 a jdeme na 47.4086158264, 35.8492689011.

https://twitter.com/DefMon3/status/1700979249598063089

3 střely DPICM a 4 HE střely ničí ruské vozidlo protivzdušné obrany Strela:

https://twitter.com/UAWeapons/status/17 ... 3504496009

Ruský tank T-90 byl zasažen a znehybněn: nejméně jeden člen posádky je obětí. Ukrajinci toto vozidlo vyzvedli a odvezli do svého týlu k opravě:

https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 9297671465

Na tomto videu je zachycen tank T-55 1430. motostřeleckého pluku, který bojoval v oblasti Novoprokopivky, ještě v srpnu. Dotyčné tanky byly naposledy vyrobeny v roce 1962.

https://twitter.com/DefMon3/status/1700996350429868067

Na svazích východně od Novoprokopivky, jižně od hlavního ruského minového pole, mohou ukrajinské tanky operovat relativně volně: bez najetí na miny a další překážky. Právě zde ZSU zničila většinu T-55 1430. MRR. Ozbrojené síly pokračují v postupu.

https://twitter.com/FreudGreyskull/stat ... 5376179567

NEDATOVÁNO: Rusové ostřelují Ukrajince západně od Verbova. 47.4360466144, 35.9435442457

https://twitter.com/moklasen/status/1701625829980037376

Po dopadu granátu spolubojovník odtáhne zraněného nebo zabitého vojáka do bunkru.

https://twitter.com/moklasen/status/1701625832312033395

Ukrajinské vozidlo "odolné proti minám/ochraně proti přepadu" (MRAP) najelo na protitankovou minu a bylo zničeno. Posádka byla vážně zraněna, ale přežila.

https://twitter.com/GloOouD/status/1701727046236307470

Zbytky vozidla:

https://twitter.com/GloOouD/status/1701730326949621811

Ukrajinský voják v nouzi po útoku TOS-1A.

https://twitter.com/NO2221656181/status ... 1198692554

40 km severně od Berďansku byl zničen BM-30. Dokáže vystřelit 12 300mm raket na vzdálenost 120 km. 47.379915, 36.727414 ttps://twitter.com/UAWeapons/status/1702603096256319935

Ve vzdálenosti 9 km severovýchodně od Polohy přežil ukrajinský dron zásah raketou protivzdušné obrany. 47.546034, 36.335346

https://twitter.com/Osinttechnical/stat ... 2690184298

Před válkou byla učitelkou. Po masakru v jejím rodném městě Bucha vstoupila do armády.

https://twitter.com/GloOouD/status/1702778282024853829

Ruští výsadkáři si bombardování a ostřelování neužívají.

https://twitter.com/wartranslated/statu ... 0797687098

Zajatci z ruské 76. divize VDV uvedli, že utrpěli těžké ztráty kvůli nekompetentnímu velení, dělostřelectvu a bezpilotním letounům.

https://twitter.com/Tatarigami_UA/statu ... 2497199531

Jižně od Robotyně je Leopard používán jako dělostřelectvo a je vidět, jak střely létají na dostřel.

https://twitter.com/Osinttechnical/stat ... 3090735575

Muži 47. mechanizované brigády ZSU nabízejí své dojmy ze svých Leopardů (většinou bojují v noci a za svítání):

https://twitter.com/DefenceU/status/1701531957509882117

Kamianske

128. horská útočná brigáda bojuje v sektoru Kamianske. Toto je příběh vojáka, který řídil první ukrajinský tank kamikadze směrem k ruským liniím. Pozor, spoiler: Má novou přezdívku. https://www.kyivpost.com/post/21498.

Nedaleko od nich vyřazuje bomba JDAM ruské pozice. 47.495973, 35.454874

https://twitter.com/Osinttechnical/stat ... 2000192989

www.deepl.com
https://xxtomcooperxx.substack.com/p/do ... -2023-part


Bude-li zájem, mohu strojově překládat tak jak Coopera. ?
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
flegko
svobodník
svobodník
Příspěvky: 33
Registrován: 23/7/2023, 20:36

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od flegko »

Nie som si isty aktualnostou Donovych vlakien. Tom uz ma u seba 3 casti, ale vacsinou len rozobera a odkazuje uz stare a tu prebrate veci. Nenasiel som tam nic, co by som nevidel inde. Jedine zaujimave na tom pre mna bolo, ze sa tam daju dat povodne zdroje odkial je info.
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11902
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Zemakt »

Jo v pohodě, Toma nechám kvůli kontinuitě, ale Donalda nevím. Mne to moc nesedí, ale ty odkazy s komentářem svojí hodnotu maj. Tak se raději zeptám, ostatně, ten kdo to stabilně sleduje, ví kde co a jak.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
KOLT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1389
Registrován: 23/4/2017, 22:57

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od KOLT »

Přijde mi, že textu je tam pomálu, spíš jde o ty odkazy. A k nim člověk ani moc nepotřebuje překlad toho textu :)
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13662
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Rase »

Zemakt:
Mě se to líbí, jen bych to téma od Coopera oddělil. Třeba jako Ukrajinsko-ruská válka, analýzy Donalda Hilla. To množství odkazů je sice super, ale může být trochu rušivé. Zase je ale škoda je tady na Palbě nemít. Uvidíme jak dlouho ho to bude bavit, tak obě témata se dají vždycky sloučit.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11902
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Zemakt »

Necham to být Rase, třeba se toho někdo ujme. Nicméně pokračujem:

Válka na Ukrajině, 19. září 2023[/b

Mám mimořádně nabitý týden, takže "trochu" o vývoji na frontě "telegraficky":

- Dne 17. září Rusové vypustili 6 Šahedů a 6 řízených střel: všechny byly prohlášeny za sestřelené PSU.

- Dne 18. září Rusové vypustili 24 Šahedů a 17 řízených střel: 18 střel Shaheds a 17 řízených střel bylo prohlášeno za sestřelené PSU.

- Dne 19. září Rusové vypustili 30 střel Shaheds, 27 z nich bylo prohlášeno za sestřelené.

- Obecně se zdá, že v hlavních operacích nastává něco jako "přestávka"; hodně se mluví o "konsolidaci" pozic a reorganizaci jednotek. To je "přirozené" po všech těch intenzivních operacích v posledních dvou týdnech, nemluvě o posledních 3,5 měsících.

- Přesto ZSU pokračuje v některých útočných operacích, například v Novoselivské oblasti (západní Luhansk), východně od Andriivky (Bachmut), v jihozápadním Doněcku a jižním Záporoží (východní Novoprokopivka).

- Ukazuje se, že kromě 72. MRB ztratili Rusové také téměř všechny 31. a 83. brigádu VDV. Jisté je: velitel 31. byl v této bitvě zabit, zatímco jeden z bývalých velitelů 72. se objevil na sociálních sítích, aby si postěžoval, že jednotka zůstala během bojů bez munice a zásob a nyní neexistuje - "kromě papíru".
Pokud je to spolu se ztrátou tří brigád jen v oblasti Bachmutu pravda, mají tam Rusové velké problémy. Protože:

mít 1 _vycvičenou_ brigádu VSRF a 2 _vycvičené_ brigády VDV ve stejném sektoru = obranná linie, ale

nahradit 3 zničené jednotky 3 jednotkami sotva vycvičených mafiánů = recept na katastrofu.

Není tedy divu, že se podle RUMINTU Gerasimov uzavřel do "psaní knihy" a v poslední době ho v GenStabu v Moskvě vidíme jen zřídka: na jeho místě bych byl zoufalý.

Proč?

Protože ukrajinská ofenziva možná nepostupuje o "stovky kilometrů", ale je nesmírně účinná v maulingu toho, co zbylo z ruských ozbrojených sil. A to natolik, že Pudingovi a jeho Klíčovým policajtům v Moskvě mezitím nezbyly žádné strategické možnosti. Jejich jednotky jsou zdemolovány a vycvičené rezervy spotřebovány na úroveň, kdy už nemohou vést ani lokální útočnou operaci: mohou pouze doplňovat stavy a ty nechat opět houfně rozstřílet...

BTW, soudě podle videí zveřejněných v posledních dnech, počet zajatých ruských vojáků neustále roste. Ne, není (zatím) "masivní". Ale přesto: roste. Myslím, že jsem v posledních dnech viděl asi 7-8 různých skupin - ano: celých skupin - zajatců, které zpracovává ZSU. Jistě, mnozí jsou ze 72. MRB a někteří byli mobiky, ale: je tam spousta vojáků VDV - a ti byli zajati nejen v oblasti Andriivky (tj. v Bachmutském sektoru), ale také v oblasti Novoprokopivky-Verbove (jižní Záporoží).

Obrázek

"Na závěr" dnes koluje po sociálních sítích ještě jeden postřeh týkající se válečných map. Pokud jde o situaci v jižním Záporoží a jihozápadním Doněcku, zdá se, že většina kreslířů zůstává "posedlá" ruským dvojitým protitankovým příkopem.

Ten je stále (ne)deklarován do ruské "1. obranné linie", a tak se ukrajinský postup měří podle toho, jak moc tyto dva příkopy ZSU kontroluje....nebo ne.

Ještě jednou: to je úplně špatně. Ano, jsou tam ty dva velké protitankové příkopy. Jsou snadno k nalezení na satelitních mapách, a proto přitahují největší pozornost.

....nebo vlastně: odvádějící pozornost....

Co vlastně dělá ruskou obrannou linii, jsou.

- A) minová pole a

- B) desítky a stovky polních opevnění.

Za B viz: zákopy, okopy, zákopové komplexy, celé "pevnosti" zákopů, některé z nich podzemní. Většina z nich je "kombinována" (nebo "chráněna") dalšími minami.

Což znamená, že i když se ukrajinské jednotky dostanou "na jih" od obrovského ruského minového pole - jako například v oblasti mezi Robotynem a Verbovem - stále narážejí na další, menší minová pole, kdykoli se snaží dosáhnout ruských pozic.

A jen mezi Kopani a Verbove jsou jich desítky a stovky (dost na to, aby "pohřbily" asi tři ruské divize) a jejich masa je ukryta de facto v každém živém plotu. A mnohé z nich jsou chráněny dalšími, menšími minovými poli. To znamená: jakmile Ukrajinci zajistí jeden živý plot, musí postoupit podél dalšího, vyčistit miny, napadnout a zničit tam Rusy - a to proto, aby se dostali k dalšímu ruskému postavení v dalším živém plotu.

Zatímco masa takových pozic byla vybudována kolmo na ukrajinské osy postupu, ve stejném směru je jich vybudováno mnoho. To zase znamená, že Ukrajinci se často musí "zastavovat" a přesměrovávat své útoky do takových pozic na svých křídlech.

Ve skutečnosti tedy nejsou důležité tyto dva velké protitankové příkopy: byly vybudovány k zastavení nebo zpomalení mechanizovaného postupu. Pro pěchotu jsou však příliš široké: neposkytují jí dostatečnou ochranu. Proto na způsobu, jakým se tato bitva od poloviny června vede, vlastně nezáleží.

Na čem naopak záleží, vypadá nějak takto:

Obrázek

Právě všechny tyto "malé, nepravidelné zákopy/pozice" ve skutečnosti tvoří ruskou obrannou linii.

Mějte prosím na paměti, že mapa je velmi, velmi "hrubá". Omlouvám se, ale při nejlepší vůli: Nemám prostě dostatek údajů, abych mohl zakreslit každý jednotlivý ruský zákop.

(Ach ano a: 'cesty přes minová pole na severu' jsou přibližné pozice 'bezpečných pásů' vyčištěných ZSU. V tom případě nemám problém přiznat: nezabýval bych se 'podrobnějšími údaji', i kdybych je měl).

www.deepl.com
https://xxtomcooperxx.substack.com/p/uk ... ember-2023
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den572 #aktuvalka

Analýza pětistéhosedmdesátéhodruhého dne invaze na Ukrajinu 18.09.2023

Celá analýza na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 8-09-2023/

Ukrajinská protivzdušná obrana byla v noci aktivní v Poltavské, Kirivohradské a Mykolajivské oblasti. Podle velení ukrajinského letectva se povedlo sestřelit 18 z 24 dronů Šahed a všech 17 střel s plochou dráhou letu. Některé drony dopadly do Snihurivky v Chersonské oblasti a trosky několika dalších do Starokosťantynivu v Chmelnycké oblasti.

Ruská protivzdušná obrana byla aktivní u letecké základny Okťabrské uprostřed okupovaném Krymu a v Sevastopolu.

Severovýchodní fronta: Severní část úseku zůstává beze změn. Dochází sice k pokusům o ruské útoky v mezi Lymanem Peršym a Synkivkou, ale pozice se nemění. Včera se na proruském telegramovém kanále RV Voenkor objevily záběry ruských speciálních sil, které napadají ukrajinské týlové pozice u Krochmalného. Není jasné, jak jsou staré, ale je pravděpodobné, že nebudou starší, než pár dní. Zbytek fronty zůstává také relativně klidný, až na občasné vzájemné výpady v Serebrjanském lese.

Bachmutská fronta: Severozápadně od Bachmutu pokračují ukrajinská 56. samostatná mechanizovaná brigáda s podporou 14. mechanizované a 241. brigády teritoriální obrany ve snaze postoupit mezi Zalizňanským a Orichovo-Vasylivkou, což se jim ve velmi omezené míře u posledně jmenované daří s podporou elementů 5. tankové brigády a dělostřelců z 127. mechanizované brigády. To mělo za následek posun ukrajinských pozic asi o 500 metrů severovýchodním směrem k silnici M-03 zhruba na okraj údolí východně od Orichovo-Vasylivky. Pokračují také boje mezi Berchivskou nádrží a rybníkem Pyvnyčnyj, ale jakýkoliv postup Ukrajinců nebo okupantů zde znemožňuje dělostřelectvo. Na severním a východním kraji Kliščijivky pokračují Ukrajinci v čištění a zajišťování získaných pozic a ukrajinské speciální síly se vydávají i na druhou stranu železničního náspu, pravděpodobně z důvodu průzkumu bojem. Během posledních 24 hodin došlo k několika ruským úderům na vesnici pomocí termobarických raketometů TOS-1. Osvobození ruin v Andrijivce Ukrajincům pomohlo rozšířit manévovací prostor při případném útoku na Kurďumivku a Zelenopillju, u kterých by se v současnosti měly nacházet části ruského 106. gardového výsadkového pluku, 14. samostatné a 83. gardové výsadkové brigády, podle některých zdrojů doplněných o Kadyrovce ze 141. zvláštního motorizovaného pluku. Ruské úřady potvrdily smrt velitele elitní 31. gardové výsadkové brigády, plukovníka Andreje Kandraškina právě v prostoru jižně od Bachmutu.. Jedná se o třetí ztrátu velitele od počátku ruské invaze na Ukrajinu. Jednotka patřila mezi ty, které byly Ukrajinci zastaveny během bitvy o Antonovovo letiště v prvních dnech invaze.

Doněcká fronta: Podle dostupných informací pokračují boje na severu Opytného a u Vodjaného, a vzhledem k tomu, že pozorujeme do jisté míry pokles bojů u Pervomajského a Nevelského, je možné, že část sil z těchto míst byla přesunuta právě k jihozápadnímu okraji Avdijivky. Ruský generální štáb uvádí, že okupační jednotky odrazily v Marjince a jejím okolí několik ukrajinských útoků.

Jihovýchodní fronta: Boje v Novomajorském pokračují, ale nejsou žádné informace o postupu ukrajinské 37. brigády námořní pěchoty, ale podle záběrů z ruských dronů zde Ukrajince hodně zpomaluje ruské dělostřelectvo. Podobná situace je i u Novodoněckého a Kermenčuku o něco jižněji. Bojovníci ukrajinského 35. praporu námořní pěchoty odrazili mezi Zavitným Bažaním a Urožajným několik ruských útoků.

Záporožská fronta: Ukrajinci pokračují ve snaze rozšířit osvobozené území směrem k Verbovému, Očeretuvatému a Pšenyčnému, Novoprokopivce a Kopani. Ve všech směrech však v současné době visí na ruských obranných liniích. Ukrajinské jednotky se jich nacházejí prakticky po celé západní délce Verbového, ale prostor je hustě zaminovaný, takže pohyb těžké techniky je stále velmi složitý. Mezi Novoprokopivkou a Robotyným podnikají okupanti protiútoky ve snaze znovu se získat pozice mezi vesnicemi, ze kterých se museli v předchozích týdnech stáhnout a podobně vypadají boje mezi Robotyným o Kopani. Podle dostupných záběrů však tento ruský pokus skončil minimálně v jednom případě masakrem. Objevují se dokonce zprávy, že se Ukrajincům povedlo v návaznosti na tyto ruské protiútoky postoupit k Novoprokopivce, ale nejsou pro to v současné době jasné důkazy. Z Tokmaku je hlášena silná exploze.

Krym: Na sítích se objevily snímky ruské ponorky Rostov na Donu, která byla zasažena minulý týden v suchém doku v Sevastopolu. V jejím trupu je několik obřích děr, což jak jistě víte, může pro ponorku znamenat jisté potíže. Poškození je v každém případě rozsáhlé a ani odborníci se nemohou shodnout, zda má smysl je opravit. V noci na dnešek se pak v Sevastopolu ozvalo několik dalších explozí.

Rusko dnes vyzvalo Mezinárodní soudní dvůr (ICJ), aby zamítl ukrajinskou žalobu ve sporu, který se týká ruského zdůvodňování invaze údajnou genocidou. Informovala o tom agentura Reuters. Moskva a Kyjev se dnes u soudu začaly přít o pravomoce soudu. Podle Moskvy by se kauzou, kterou dnes označila za “beznadějně vadnou”, soudní dvůr neměl vůbec zabývat.

Bulharské ministerstvo obrany vysílá speciální tým, aby prozkoumal dron, který v neděli pozdě večer přistál ve městě Tyulenovo u Černého moře. Experti následně rozhodnou, jak dron nesoucí výbušniny deaktivovat.

Maďarsko si není jisté, zda musí ratifikovat přihlášku Švédska do Severoatlantické aliance, řekl předseda maďarského parlamentu László Kövér. Turecko a Maďarsko jsou poslední dvě země, které vstup Švédska do aliance ještě neratifikovaly. Maďarský parlament se souhlasem otálí od loňského července s ohledem na kritiku od některých švédských politiků na adresu Budapešti kvůli zhoršování stavu demokracie v Maďarsku.

Čínský ministr zahraničí Wang I se vydává na návštěvu Ruska, která potrvá ode dneška do čtvrtka. Informovala o tom čínská diplomacie, podle níž by se jednání měla týkat bezpečnostních zájmů obou zemí. Wangova cesta by také mohla být přípravou na možnou návštěvu ruského prezidenta Vladimira Putina v říjnu v Pekingu, napsala agentura Reuters.

Ukrajinská vláda se rozhodla odvolat z funkcí šest náměstků ministra obrany včetně Hanny Maljarové, která pravidelně poskytovala veřejnosti aktuální informace o vývoji bojů v zemi. Ta se už přes rok a půl brání ruské vojenské agresi. Důvod k odvolání činitelů kabinet nesdělil. Do čela resortu se nedávno postavil Rustem Umerov, jenž nahradil Oleksije Reznikova.

Dnešní Třešnička™ bude o videopropagandě. Znáte Leni Riefenstahlovou, Hitlerovu dvorní režisérku? Navzdory službě nacistické ideologii je obecně považována za průkopnici v audiovizuální tvorbě a pokud si odmyslíme všudypřítomné hákové kříže, tak jsou její díla dodnes stěží překonatelná. Zkuste si teď představit scénu, jak se dva vojáci v zákopu pod palbou nepřátel Třetí říše baví o tom, že si zařídí nový barák v Londýně. Druhý kontruje, že nemá rád déšť, takže spíše volí Paříž. Tam je přeci jen v létě hezky. Že to zní jako nebetyčná krávovina a ani jinak geniální Leni by takový Triumph des Kinematografie nedokázala na zadání propagandistů natočit? “Hold my vodka” řekli si v Rusku, protože tam se ví, že na to je potřeba svěžího přístupu dědiců Sovětského svazu. Nebo se o to, alespoň pohrobci kdysimocnosti pokoušejí v novém náborovém videu… Samozřejmě nejde o vojáky Waffen SS, nýbrž o hrdinné bohatýry matičky Rusi, a nejedná se o Londýn či Paříž, ale o Kyjev a Oděsu. rUsKo cHcE jEn oSvObOdIt uTlaČoVaNé mEnŠiNy nA vÝcHoDnÍ uKrAjInĚ.

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-559-5.9-222- 1.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den573 #aktuvalka

Analýza pětistéhosedmdesátéhotřetího dne invaze na Ukrajinu 19.09.2023

Celá analýza na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 9-09-2023/

Ukrajinská města byla podle místních úřadů v noci na dnešek opět pod palbou ruských střel a dronů. Ruský raketový útok zasáhl v pondělí večer průmyslovou zónu Charkova, výbuchy zněly v noci i ve Lvově na západě země. Jeden z dronů zasáhl také říční přístav Reni. Podle mluvčího ukrajinského letectva však PVO zlikvidovala 27 z 30 sebevražedných dronů. Objevily se záběry nového ruského dronu Lancet-M, který zasáhl jeden z Migů-29 na Letišti Dolhincevo u Kryvého Rihu. Zajímavostí je, že letiště je vzdáleno více než 70 km od frontové linie, což ukazuje na výrazné zvýšení doletu tohoto typu stroje.

Ruská strana uvedla, že protivzdušná obrana zneškodnila tři vzdušné cíle v Belgorodské oblasti.

Severovýchodní fronta: Snímky z několika posledních dnů ukazují množství zničené ruské techniky, kterou okupanti použili k ofenzivě u Synkivky. Mezi troskami tanků a BVP se však nachází i několik poměrně moderních strojů BMD-4M. Na většině fronty dochází především k dělostřeleckým duelům, ale linie se stejně jako v posledních dnech nehýbou. Ruské kanály ukazují videa z ostřelování jižního okraje Novoselivského, což by mohlo naznačovat přítomnost ukrajinských jednotek, které do prostoru zničené vesnice podnikly několik útoků, a boje pokračují také u Novojehorivky, kde se činí ukrajinská 68. samostatná mechanizovaná brigáda. U Torského je situace stále stejná, z okolí Dibrové hlásí ruské zdroje odražené ukrajinské útoky. Na Bilohorivku bylo podniknuto několik ruských náletů.

Bachmutská fronta: Ukrajinští vojáci v noci zaútočili do území nikoho na jihozápadním okraji Bachmutu, od Ivanivského. Pravděpodobně se zde snaží zkonsolidovat své pozice, aby bylo Ivanivské chráněno před případným útokem z města. Nejspíš nemůžeme očekávat žádné výraznější boje v zástavbě, protože taktická situace kolem tomu prozatím příliš nenahrává, ale Maksym Žorin, zástupce velitele 3. samostatné útočné brigády, tvrdí, že osvobození Kliščijivky a Andrijivky by mohlo být počátkem operací cílících na obklíčení zničeného Bachmutu. Mezi Kliščijivkou a Andrijivkou útočí ukrajinské jednotky až za železniční násep, potýkají se u toho však s ruskými protiútoky. Stále není jasné, zda se Ukrajinci pokusí postupovat dále na východ, protože za železniční tratí je soustava rybníků a potok, který se vlévá do Bachmutky, což na podobně exponovaném místě vytváří velkou překážku. Nesdílíme tedy optimistické dohady některých našich kolegů o tom, že Ukrajinci se budou snažit osvobodit Opytné. Místo toho se budou soustředit spíše na Kurďumivku, která svou vyvýšenou pozicí umožňuje kontrolovat okolní prostor a již zmíněnou silnici T-05-13.

Doněcká fronta: Okupační jednotky provedly u Opytného a Vodjaného protiútoky ve snaze převzít zpět pozice, které zde ztratily v minulých dnech, v noci pak ruské dělostřelectvo ostřelovalo obranné pozice zápalnou municí. Podle některých ukrajinských zdrojů se povedlo ruským silám postoupit u Krasnohorivky a Nevelského, ale nejsou k dispozici žádné důkazy. Včera a dnes byly hlášeny ukrajinské útoky v Marjince, ale podobně jako včera, byly odraženy.

Jihovýchodní fronta: Čerstvé satelitní snímky firmy Sentinel Hub naznačují, že Ukrajincům se uchytit na jižním břehu říčky Šajtanky, která protéká Novomajorským. Ruské zdroje tvrdí, že se ukrajinské jednotky byly nuceny stáhnout ze severovýchodu Novomajorského, což by znamenalo, že se zde Ukrajincům podařilo postoupit více, než jsme se v minulosti domnívali. Hlavní osa postupu totiž byla podél Šajtanky ze severozápadu. Podle map od ruského Rybara to vypadá, že se Ukrajincům dále daří pomalu zplošťovat frontu mezi Urožajným a Novodoněckým/Kermenčukem.

Záporožská fronta: Západně od Verbového se bojovníkům z 82. aeromobilní brigády podařilo zkonsolidovat další pozice v území nikoho a prodloužit tím tak linii, kterou zde ovládají. Hlavní osa útoku na vesnici teď vede podél jedné z ruských zákopových linií, která vede ve východo-západním směru, díky čemuž tato postrádá efektivitu a Ukrajinci mohou pomalu postupovat vpřed. Tlak v posledních dnech nese své ovoce i kolem Novoprokopivky, kde již vojáci 47. samostatné aeromobilní brigády a 73. námořního centra zvláštních operací vedou boje méně než 4 km severně od Pšenyčného. Jak jsme psali včera, Ukrajincům se také povedlo využít rozprášených ruských útoků v posledních dvou dnech a postoupit až na samý severovýchodní okraj Novoprokopivky. Místní zdroje z Tokmaku sdílely videa, na kterých jsou patrné vícenásobné exploze, možný zásah skladiště munice, místní mluví o ruském velitelském stanovišti.

Chersonská fronta: Telegramový kanál VČK-OGPU tvrdí, že bylo zasaženo velitelství 7. gardové výsadkové divize. To potvrzují i přímo zdroje z Ruska, ale není znám počet obětí. Několik silných požárů bylo zaznamenano mezi vesnicemi Kozači Laheri a Novy Laheri a v Oleškách. Mezi oběma “Lahery” vedou ruské příkopové linie, je tedy možné, že dochází k jejich ostřelování.

Česká republika se dohodla s Dánskem a Nizozemskem, že za jejich finanční podpory bude dodávat české zbraně Ukrajině. Příslušný dokument dnes na okraj jednání takzvané kontaktní skupiny pro Ukrajinu na americké letecké základně Ramstein v Německu podepsal se zástupci Dánska a Nizozemska náměstek české ministryně obrany Daniel Blažkovec. Podle českého ministerstva obrany bude ujednání velkou příležitostí pro české firmy. Prvním dílčím projektem bude dar 15 modernizovaných tanků T-72EA.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v úterý přicestoval do Teheránu. S íránským vedením bude jednat o dalším rozvoji vojenských vztahů mezi oběma zeměmi, informovalo podle agentury Interfax ministerstvo obrany v Moskvě. Íránská polooficiální agentura Tasním dříve uvedla, že Šojgu v Teheránu povede rozhovory o prohloubení vojenské spolupráce a také o situaci v regionu. Setkat se má mimo jiné se svým íránským protějškem Mohammadem Rezou Aštíaním.

Jižní Korea předá Ukrajině darem 2 bojové ženijní stroje K600 Rhino. Jde o multifunkční modulární stroj na podvozku korejského tanku K1A1. Může být osazen protiminovým pluhem, radlicemi různých typů a ramenem s nakladačem. Dánská vláda pak oznámila, že Ukrajině předá 30 tanků Leopard 1 a 15 strojů T-72. Norsko oznámilo záměr předat Ukrajině 50 pásových transportérů M548.

Situace na Kavkazu: Ministerstvo obrany Ázerbajdžánu dnes dopoledne oznámilo zahájení “protiteroristické akce” v Náhorním Karabachu, který je součástí jeho území, ale existuje v něm mezinárodně neuznaná separatistická republika Arcach, která je z 95 % obývaná Armény. Jedná se o výsledek několika týdnů eskalování a vzájemného obviňování z porušování příměří. To se podle všeho nepodařilo zmírnit ruským, ale ani západním představitelům, zejména EU, která utrpěla zjevnou diplomatickou a prestižní porážku, neboť hledala v Ázerbájdžánu alternativního dodavatele ropy. Azeři tvrdí, že v Karabachu dochází ke koncentraci arménských sil a vyzbrojování povstalců. Arméni prý také navíc podminovávají oblast, budují opevnění a ostřelují jejich pozice. Deklarovaným cílem azerské operace je “zastavení provokací, odzbrojení a vytlačení arménských sil z území Ázerbájdžánu, neutralizace nepřátelské vojenské infrastruktury a ochrana civilního obyvatelstva”. Ruské “mírové sbory” a Turci, kteří mají v tomto regionu od roku 2020 dohlížet na příměří byly podle prohlášení azerského ministerstva obrany o této operaci informováni. Arménie se k vypuknutí bojů vyjádřila až později slovy svého premiéra, který odpoledne uvedl, že se Arménie nehodlá nechat zatáhnout do konfliktu v Karabachu, ale vyzývá světové společenství k podniknutí kroků k ukončení azerské agrese. Nic jiného jí vlastně stejně nezbývá, ruští propagandisté již dostali noty a Arménie, navzdory členství v ruském paktu Smlouvy o kolektivní bezpečnosti, je Jidáš, který si svůj osud zaslouží.

Dnešní Třešnička™ bude o podobných přístupech ve zdánlivě stejných situacích. Čas od času nám někdo vykládá, jak Ukrajina nahání beznohé a řve na hluché, aby se okamžitě přihlásili k hrdinské smrti na frontě. I když armádní byrokracie nezná kripla a věříme, že odvodoví komisaři nakonec uznají, že se takoví rekruti ke *speciálním* jednotkám fakt nehodí, je třeba uznat, že Ukrajina je ve válečném stavu, vyhlásila stanné právo a čelí agresi mnohem většího nepřítele. Doktrína “vyškrabování ze dna sudu” je proto u ní naprosto ospravedlnitelná a rozhodně ne nelogická. Ale co druhá strana? Ta je přece v míru, žádné války nevede, jen pořádá nějakou policejní akci na svém nedávno získaném území… proč Rusko chystá už druhou tajnou mobilizaci, zintenzivňuje náborové kampaně až do absurdna a nově podle ruských zdrojů přikázalo policii pořádat hony na cizince, kteří získali ruské pasy, a odesílat je k odvodním komisím? Zřejmě jde o další část nepochopitelného plánu kremelské junty, kterému rozumí jen český chcimír. Máloco totiž řekne PPP!, jako povinnost stanout jako cizinec v době míru před odvodovou komisí země, která vás nalákala na normální svět, hetereosexuální stabilitu a křesťanský blahobyt.

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-559-5.9-222- 1.jpg
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“