Válka na Ukrajině

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
821
praporčík
praporčík
Příspěvky: 396
Registrován: 4/8/2010, 12:25

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od 821 »

Az take horuce to nie je.

https://polskieradio24.pl/5/1222/Artyku ... -interesow
Chceme a budeme v prvej línii podpory Ukrajiny. Ale v žiadnom prípade táto implicitná dohoda medzi nami neobsahovala bod, že by sme kvôli tejto obrane zlikvidovali poľské poľnohospodárstvo, povedal na zjazde vo Vroclave prezident PiS Jarosław Kaczyński.

...

Táto smutná situácia (s ukrajinským obilím – redaktor) nič nemení na našom postoji k samostatnej Ukrajine. Budeme ju podporovať až do víťazstva.
Naposledy upravil(a) 821 dne 21/9/2023, 07:27, celkem upraveno 1 x.
CETERUM AUTEM CENSEO MOSCOVIAM ESSE DELENDAM
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2625
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

https://twitter.com/visegrad24/status/1 ... z2xkw&s=19

Zelenskyj žiada pre DE miesto v rade bezpečnosti

Zelensky calls for Germany to have a permanent seat in the UN Security Council.

Zaujímavé
oliver99
četař
četař
Příspěvky: 63
Registrován: 28/2/2022, 16:53

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od oliver99 »

Po začiatku ruskej vojny proti Ukrajine vznikla na Slovensku, v Maďarsku a v Poľsku paradoxná situácia. Zasekli sa tu stovky ruských širokorozchodných nákladných železničných vagónov, ktorými z Ruska do strednej Európy prúdil tovar. Všetky tri krajiny hľadali alternatívne cesty, ako časť vagónov vrátiť Rusom. Kým v Maďarsku väčšina z nich naďalej blokuje a komplikuje transport, na Slovensku sa príjemcovia tovaru rozhodli stovky z nich jednoducho odovzdať Ukrajincom a po urgenciách tak nakoniec urobili aj Poliaci

https://icjk.sk/261/Slovensko-potichu-o ... com-nedalo
Uživatelský avatar
Moskevskaja
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 544
Registrován: 3/1/2008, 19:53
Bydliště: Brdy über alles!

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Moskevskaja »

Pěkný příklad ekonomické války.
OPEC snižuje objem těžby ropy, zatímco se Amíci dostali na minima stavu svých zásob (cca 350 mb, nejníž od roku 1983). Ty si budou teď doplňovat. Zdražování PHM bude teda trvat asi docela dlouho.
(Hledal jsem jejich celkový zásoby, ale nějak mi tam podezřele lítaly miliony a miliardy, tak jsem to raději odpískal, bože to je strašný, jaký jsou na tom intenetu nesmysly občas..gůgl už je pěkně na nic!).
Tak kecám, irozhlasu budu věřit a tedy zásobníky mají celkem na 727 mb. Takže jsou zhruba na polovině. https://www.irozhlas.cz/ekonomika/rezer ... 311823_voj
https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranic ... anicni_jla
(upozorňuji, že v tom článku na idnes je chyba, jelikož zásoby USA byly pochopitelně pěkně vysoko když propukla pandemie, to se to skupovalo!)
https://oenergetice.cz/ropa/zasoby-ropy ... ssi-uroven

Jo a ještě jsem zachytil zprávu, že těžba v USA bude pravděpodobně trhat rekordy.
Já se o tom bavil s kamarádem a přitom jsme našli nějaký pěkný link, kde se psalo, že USA nemá moc velká naleziště, respektive, že ta si chrání a moc je netěží, ale že má obří zásobníky a s těmi manipuluje cenou na trhu. Pochopitelně to tak budou dělat i další státy.
"Nevěšte hlavu; co se nepodaří dnes, může se podařit zítra"
Alexander Dubček
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Daver »

https://x.com/geoconfirmed/status/17047 ... Bl9Kif0Rqw

GeoConfirmed UKR [CO] - Ukrajinská VOZIDLA PORUŠILA také 1. SUROVIKIN LINE.

Na základě záběrů GeoLocated (podle @moklasen , @Tatarigami_UA a @DefMon3 )

Podle očekávání se objevily první záběry ukrajinských vozidel za linií Surovikin. (Za zákopovým systémem chránícím 1. Surovikinovu linii)

Na záběrech v tweetu 2/X (po @moklasen ) vidíte vozidla (z 82. Air Assault Brigade) překračující zákopový systém.

Porušení je velmi složitá operace.

Tato ruská obranná linie sestávala z protitankového příkopu, dračích zubů a zákopového systému s přímou palbou na předchozí dva. Vše kryté dělostřelectvem.

První průzkumné prvky vstoupily dovnitř, prolomily se a vytvořily oporu v zákopovém systému. Následovány pěšími jednotkami, aby vyčistily zákopy a rozšířily mezeru nepřátelské přímé palby na průlom. (Viditelné v timelapse na nebo na mapě, viz šipky pěchoty)

Linie stromů jsou plné zákopů a obranných pozic, které je třeba vyčistit, než se vozidla přiblíží.

Je to obtížná rovnováha mezi přímou palebnou podporou obrněných vozidel a dostatečným odstupem od nepřátelských protitankových zbraní, to vše v dostřelu dělostřelectva.

Zdá se, že ukrajinská armáda uspěla v jedné z nejsložitějších operací v novodobé historii konvenčního válčení prolomením třívrstvého obranného systému bez vzdušné převahy a na dostřel dělostřelectva.

Další zdroje:
https://x.com/tatarigami_ua/status/1704 ... Bl9Kif0Rqw

https://x.com/defmon3/status/1704769815 ... Bl9Kif0Rqw
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2625
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

Palec hore pre SK zahraničnú politiku

https://twitter.com/dennikN/status/1704 ... zYRUg&s=19

Ukrajina pozastaví žalobu proti Slovensku na WTO a nebude hovoriť o zákaze dovozu slovenských agrokomodít. Slovensko a Ukrajina sa dohodli na vytvorení systému obchodovania s obilím na základe licencií, dodalo ministerstvo.
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11903
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Zemakt »

Pročištěno
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
palo satko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2541
Registrován: 16/9/2013, 17:59
Bydliště: Pezinok, Slovensko

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od palo satko »

Ukrajinska telka chcela ukazat ako vela učastnikov počuva zelenskeho prejav v OSN. vydarilo sa. dokonca Zelensky počuva sam seba. https://twitter.com/Sprinter99800/statu ... 7789834500
Obrázek
flegko
svobodník
svobodník
Příspěvky: 33
Registrován: 23/7/2023, 20:36

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od flegko »

UA sa pochvalili aj novymi zasahmi v jednom z poslednych videi (su tam aj starsie trosku) a zaroven az divno pravdovrane priznali aj svoje zlyhania.
Telegraficky pre lenivcov.
- zasiahli zasobnik a poskodili druhy v blizkosti Soci, vraj dronmi, co je zaujimave lebo je to fest daleko od UA uzemia. Navyse dovody preco tam drony prenikli su len 2...bud tam nie je ziadna RU PVO, alebo RU PVO fatalne zlyhala. Jedno lepsie ako druhe.
- na Kryme zasiahli zeleznciny uzol v Dzankoi, jedno z najvacsich logistickych uzlov na Kryme, dalej letisko pri Sevastopole, aj ked tam skromne tvrdia, ze to vyzera, ze vsetky drony boli zostrelene (co je nezvycajne). Rusi zadymili cely pristav, vraj tam skladuju miliony ton paliva, to by bola sranda, keb to zacalo horiet. Okrem dronov letelo na Sevastopol aj niekolko Storm Shadow rakiet a navnda v podobe ADM-160 (vo videu nespravne uvadzane ako AGM-160), ktore asi ciel zasiahli...co vsak nebolo potvrdene okrem riadiaceho centra ciernomorskej flotily. RU mlzili, ze dym co ide odtial je len z horiacej travy. Ach tie nedopalky.
- RU vraj zacalo zo Sevastopolu posielat lode dalej na vychod )Novorosijks), ponorky tam vraj uz nie su pre istotu ziadne, ale podobne spravy sa sirili aj pred 3/4 rokom. Tentoraz je tych utokov na Sevastpol vsak uz privela a myslim, ze su uz naozaj pravdive.
- Dalej tu mame utok na letisko v Novofedorivke, kde drony nieco zasiahli podla videa.
- Paradoxne UA priznavaju aj ten utok na ich MIG-29 na letisku za frontou a zdovodnuju to, ze doteraz RU nemali ako ich lietadla zasiahnut, ale ze si upgradli drony, takze lietadla stahuju dalej za frontu.
- Na oplatku UA saboteri nedalo Moskvy zlikvidovali na zemi jeden Mi-8, IL-20 a 2 kusy An-148.
- Na zaver je tam nehoda ruskeho Su-34 pri Voronezi, ale o tej sa tu uz pisalo.

https://www.youtube.com/watch?v=jt6fiR33bHw
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Čtvrtek. Rusové v noci na dnešek po několikaměsíční pauze zasáhli ukrajinskou energetickou infrastrukturu při masivním raketovém útoku. Cílem byly instalace u Kyjeva, Chersonu nebo Čerkas. Několik oblastí se ocitlo částečně bez dodávek elektřiny. Ukrajinská PVO hlásí sestřelených 36 ze 43 naváděných raket, nicméně i trosky zneškodněných raket dokázaly po dopadu působit škody a zranit několik lidí. Ve stejnou dobu Ukrajinci podnikli velký útok pomocí dronů na ruské základny na okupovaném Krymu. Zkrátka, když dva dělají totéž, není to totéž. Jedna země útočí na okupující armádu a vojenské cíle, druhá terorizuje civilní obyvatele. Ale zpátky k aktualitám:
Zajímavá videa:
Uživatelský avatar
mikhail
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1704
Registrován: 19/4/2006, 20:09

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od mikhail »

Propagandistické video Severnej Kórey zo stretnutia Kima a Putlera, na ktorom sa pravdepodobne okrem iného preberala aj vojenská pomoc S.Kórey Rusku (dodávky granátov a rakiet), kvôli ich nedostatku pre pretrvajúcu vojnu na Ukrajine.

Video v štýle ťažkých 70-tych rokov. Pre našich Kremmrofilov to bude radosť pozerať.

https://tv.idnes.cz/zahranicni/korea-pu ... nestv_anka
Dezoláti všech zemí, vyližte si prdel!
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11903
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Zemakt »

Od narkobarona a žebráka očištěno do koše
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
mikhail
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1704
Registrován: 19/4/2006, 20:09

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od mikhail »

Hmm kde asi boli "TRIUMF-álne" S 400 a vlastne celá slávna ruská AA obrana (žeby bola vyradená v predchádzajúcich týždňoch)?

Ukrajinské rakety zasypaly sídlo ruské flotily na Krymu, sčítají se škody
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... anicni_jhr
Dezoláti všech zemí, vyližte si prdel!
flegko
svobodník
svobodník
Příspěvky: 33
Registrován: 23/7/2023, 20:36

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od flegko »

Zaujimave boje v okoli Bachmutu...Trosku nechapem boje o Klisijevku, respektive preco sa RU snazi o jej opatovne obsadenie, kedze ide o ruiny a este zaujimavejsie je Andrijivka juznejsie, co je par domov/rozvalin a RU tam stratili naposledy cely prapor pri neuspesnom protiutoku.
Cele je to o tom, ze obsadite par rozvalin a potom vas par dni bombarduje nepriatelske delestrolectvo a drony a odrazat utoky pechoty a obrnencov....a tak stale dokolecka.
https://www.youtube.com/watch?v=gTc8q_zmAiI
flegko
svobodník
svobodník
Příspěvky: 33
Registrován: 23/7/2023, 20:36

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od flegko »

RU sa vcera pochvalili zaujimavym zasahom v Charkove, kde znicili Iskanderom asi fuel depo (RU tvrdia, ze to bola opravovna tankov), co by nebolo nic zvlastne, ale cele si to natocili dronom. Fakt, ze seria utokov v poslednych dnoch, mnoho desiatok kilometrov od fronty je natocene RU dronmi svedci o tom, ze UA PVO je asi silne poddimenzovana, respektive mozno stiahnute hlbsie na uzemie UA, kde chrani energeticke uzly a pod.
RU sa samozrejme teraz nafukuju, ze dokazu znicit cokolvek, kdekolvek na uzemi UA.
https://www.youtube.com/watch?v=gyANDobg5zk od 1:30min cca.
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3813
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od seabee »

Před 45 minutami:
Biden tells Zelenskyy that U.S. will send Ukraine ATACMS long-range missiles

Biden řekl Zelenskému, že Spojené Státy zašlou na Ukrajinu střely s dlouhým doletem ATACMS
Střely MGM-140 ATACMS byly vyvinuté koncem osmdesátých let společností Ling-Temco-Vought a do výzbroje byly zařazené v roce 1991 a od té doby několikrát modernizovány. Mají dolet 300 km, cílení podle verze inerciální nebo GPS, případně obojí. Původně nesly hlavice s kazetovou municí, při modernizaci byly nahrazené vysoce explozivní fragmentální hlavicí a nebo hlavicí s přibližovacím zapalovačem se šrapnelovým efektem. Odpalovací zařízení je alternativně M270 Multiple Launch Rocket System (MLRS) nebo M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS).

https://www.nbcnews.com/news/world/russ ... rcna116876

Biden zároveň uvolnil sedmý balíček vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 325 mil. USD. Obsahem je především 155 munice, střely Z-V AIM-9M, munice pro High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS), PVO system Avenger, .50 kulomety určené pro ochranu proti dronům, 105 mm munice, pancéřovky TOW a PT systémy Javelin a AT-4.
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
NevimJiste
Příspěvky: 0
Registrován: 4/4/2022, 20:04

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od NevimJiste »

Sídlo štábu Černomořského loďstva(Sevastopol) dostal zásah(2x)

https://t.me/warhistoryalconafter/122933
Flader
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1455
Registrován: 25/4/2017, 13:58
Bydliště: Trnava

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Flader »

Zatiaľ nepotvrdené, ale úder na veliteľstvo čiernomorskej flotily by mal mať výrazný výsledok v personálnej oblasti:

https://twitter.com/GloOouD/status/1705263970263667161
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Pátek. Podle nových videí se Ukrajincům podařilo přesunout těžkou techniku za ruskou „Surovikinovu linii“ u Verbového. Naoko se tu postup téměř na dva týdny zastavil, nicméně důvodem bylo primárně to, že Ukrajinci po úvodním proražení hlavní obranné linii v režii pěchoty, zvolili pohyb do stran podél linie, namísto postupu dál za ní, aby vyčistili větší úsek, zneškodnili rozsáhlá minová pole, rozšířili průlom a opevnili pozice pro případné ruské protiútoky. A ty skutečně přišly. Rusko stáhlo k Verbovému doslova všechno, co mělo k dispozici, a to nejen rezervisty z týlu, ale také mobilní jednotky parašutistů, které i tady využívá jako pouhou pěchotu s cílem zalepit vznikající díry v obraně. Klíčové teď bude, zda dokáží Ukrajinci efektivně využít těžkou techniku v dalším postupu za obranné linie. Rusko každopádně nemá v týle prakticky žádnou „ulitou“ techniku ani živou sílu. Vše je aktuálně na frontě a skrytá mobilizace nedokáže nahrazovat ztráty na bojišti. Ukrajinci proto stále věří, že ještě letos dojdou ke Krymu. A nám nezbývá než věřit jim. Ale zpátky k novinkám:
Zajímavá videa:
bat
poručík
poručík
Příspěvky: 701
Registrován: 30/10/2011, 17:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od bat »

Poměrně dlouhý rozhovor s Budanovem, který je na návštěvě v US .
https://www.thedrive.com/the-war-zone/e ... hotel-room
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“