Krajinotvorba - ekologie
Moderátor: Pátrač
Re: Krajinotvorba - ekologie
U Ralska to byla přímo chemická těžba - kyselina se napumpuje do země a roztok se vysaje a dál zpracovává. To je něco jinýho, než loužení vytěžený rudy v uzavřených technologiích.
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Zajímavá "ekologicko/vojenská" souvislost: v důsledku nárůstu globální teploty hrozí snížení nákladní kapacity flotily letounů C-17 Globemaster III o 8,5% (díly zvýšené teplotě vzduchu klesá výkon motorů a může se naložit méně) do roku 2039 a až o 29,3% do roku 2099. Reálně by to třeba znamenalo, že v afrických podmínkách už C-17 nepřepraví UH-60 Blackhawk. Už teď zaznamenaly USAF vliv teplot na kapacitu přeprav při humanitárních misích na středním východě.
- Moskevskaja
- podporučík
Vliv teplot zaznamenal také Il-62 ČSA na lince Praha-Havana. Kvůli zpoždění startovali až v poledním vedru a zvedli to až na konci dráhy, museli upouštět palivo a přidávat mezipřistání a stejně to bylo jen tak tak (z přednášky Jacek Kerum-Meteorologie nejen letecká).
Tak jestli to je jen o startu, proč nemá C-17 startovací rakety? na netu jsem je nenašel. Ale to nemusí znamenat, že je nemá, abych se zas neztrapnil jak s tou separací lithia:)
Tak jestli to je jen o startu, proč nemá C-17 startovací rakety? na netu jsem je nenašel. Ale to nemusí znamenat, že je nemá, abych se zas neztrapnil jak s tou separací lithia:)
"Nevěšte hlavu; co se nepodaří dnes, může se podařit zítra"
Alexander Dubček
Alexander Dubček
Startovací rakety jsem naposledy viděl na C-130, ale tak před třiceti lety. Od té doby nevím, že by se používaly. Budou muset něco vymyslet.
Starostové čekali na Fialu: „Řekneme mu, že tu lithium zpracovávat nechceme“
...Ve stručnosti: lithiová ruda projde magnetickou separací a flotací, čímž vznikne cinvalditový koncentrát a ten se pak procesem pyrometalurgie a hydrometalurgie promění v lithium karbonát (vypadá jako čistě bílá hladká mouka)...
Přesně, jak od začátku vytýkám: Přísně se tají, jaké chemikálie se použijí na flotaci, na pyrometalurgii a na hydrometalurgii a jaké plynné a kapalné odpady vzniknou
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/doma ... eli-237121
...Ve stručnosti: lithiová ruda projde magnetickou separací a flotací, čímž vznikne cinvalditový koncentrát a ten se pak procesem pyrometalurgie a hydrometalurgie promění v lithium karbonát (vypadá jako čistě bílá hladká mouka)...
Přesně, jak od začátku vytýkám: Přísně se tají, jaké chemikálie se použijí na flotaci, na pyrometalurgii a na hydrometalurgii a jaké plynné a kapalné odpady vzniknou
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/doma ... eli-237121
- Moskevskaja
- podporučík
Strejda gůgl říká, že se těží především ze solných pánví vyschlých jezer, kde to vyjde o půlku levněji než z rudy.
Ale když to je z rudy, tak na rozpouštění tento web tipuje kyselinu sírovou.
Pro vytvoření uhličitanu lithia (uhličitan lithný???), co se asi dává do baterek, se používá na konci procesu uhličitan sodný.
https://samcotech.com/what-is-lithium-e ... s-it-work/
V tom článku na seznamu je také novinka, že se do dolu bude vracet jen 50% hlušiny. Tady někdo bude asi zasypávat Zemaktova jezera..
Ale když to je z rudy, tak na rozpouštění tento web tipuje kyselinu sírovou.
Pro vytvoření uhličitanu lithia (uhličitan lithný???), co se asi dává do baterek, se používá na konci procesu uhličitan sodný.
https://samcotech.com/what-is-lithium-e ... s-it-work/
V tom článku na seznamu je také novinka, že se do dolu bude vracet jen 50% hlušiny. Tady někdo bude asi zasypávat Zemaktova jezera..
Alexander Dubček
Alexander Dubček
Peníze v první řadě, prý eko ha ha. Ještě že mi není patnáct.

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
- Moskevskaja
- podporučík
Tak v Německu už maj tolik větrníků, že to začalo clonit radary:D Začali to řešit u civilní sféry, kde by to mohlo začít narušovat letecký provoz, ale přidali se k tomu i vojáci.
"Nové vyloučené zóny kolem radarových zařízení německého letectva by mohly vést k tomu, že třetina území Německa by mohla přijít o větrnou energii, varovala Německá asociace pro větrnou energii BWE v souvislosti s návrhem zákona ministra dopravy Volkera Wissinga. To by podle BWE vedlo k tomu, že by se energetický cíl spolkové vlády, poskytnout dvě procenta území Německa pro větrnou energii, stal nesmyslným."
https://ekonomickydenik.cz/smele-plany- ... tiny-zeme/
"Nové vyloučené zóny kolem radarových zařízení německého letectva by mohly vést k tomu, že třetina území Německa by mohla přijít o větrnou energii, varovala Německá asociace pro větrnou energii BWE v souvislosti s návrhem zákona ministra dopravy Volkera Wissinga. To by podle BWE vedlo k tomu, že by se energetický cíl spolkové vlády, poskytnout dvě procenta území Německa pro větrnou energii, stal nesmyslným."
Alexander Dubček
Alexander Dubček
Tak ano, důležité je plnit plán bez ohledu na důsledky.Moskevskaja píše: ↑24/9/2023, 14:36 že by se energetický cíl spolkové vlády, poskytnout dvě procenta území Německa pro větrnou energii, stal nesmyslným."
Toto je klasicky problem hlavne u vas v Cechach. U vas je doslova vojna medzi radaristami a veternymi elektrarnami. A trva to uz par rokov. Skoncili kraje so ZURkami, zacali radary. Predpokladam, ze aj tento clanok bol urceny hlavne ceskemu publiku. V Europe sa problemy medzi radaristami a veternymi elektrarnami riesia celkom bezne. V pripade velkych problemov sa dokonca kupuju nove radary, software, alebo ine navigacne zariadenia prevadzkovatelom veternych elektrarni. Takze aj v Nemecku to vyriesia rychlo. O tom nepochybujem.
Inak pozrel som si ten nemecky navrh zakona. Takze zatial, co nad 50km od vojenskeho radaru sa vojaci nevyjadruju k stavbe, do 50 km sa uz musia vyjadrit. Len pre info v Cechach a na Slovensku sa vyjadruju vzdy. Cize burka v pohari vody.
Krásně vidět na případu referenda Josefov, kde z místních média udělaly víceméně pitomce. Co jsem si pak pročítal komentáře na novinkách, v podstatě dva názory. Z toho jeden naprosto nevybíravej, plus ta mediální podpora. Hnus. Stavět větrníky v Čechách je naprostá zrůdnost. Toť názor krajinného estéta.

Zrudnost su silne slova. Krajinna estetika je cisto subjektivna zalezitost. Kto chce, nech si stavia, kto nie, nech nie.
Ano subjektivní, jinou ji mám Pražák z Jižního města a jinou Chebák ze Země krále Miroslava. To jistě. Proto píši, že je to můj osobní názor. Větrné elektrárny u Lipska, před Berlínem či u Rostoku mne fakt nechávají klidným. Jsou to všechno obrovské roviny s nulovou estetickou hodnotou. Ale Větrníky na hřebenech hor, z valné části horizontech, to fakt nedávám. Navíc ještě, když jejich přidaná hodnota je nula nula prd, a to ani neřeším dotace. Ale to je můj názor, prauda. Zaplať Pán Bůh, že má v některých případech místní samospráva takové koule, že o tom nechá rozhodovat lidi, které v té krajině/obci žijí a žít budou. Radio Jerevan končí, pěkný pracovní týden. Jen čtyřdenní 

Pokial viem, teda aspon u nas su veterne elektrarne na hrebenoch hor zakazane. Taktiez uz nedostavaju ziadne dotacie. Tato doba uz skoncila. No a ich vykon sa vyrazne zvysil. Dnes, co viem sa stavaju 7 MW stroje, chysta sa trieda 15 MW. Prve elektrarne mali asi 200 kW. Takze uplne ina liga.
Já bych to podmínil tím, že kdo nechce u sebe větrníky, tak si tam naopak musí nechat zahrabat ten odpad. Nasr.., tedy pardon spokojení
, budou všichni a ještě to nebude třeba vozit přes půl světa někam do Indonésie nebo kam, kde to budou sypat do moře...a budeme tudíž ještě více eko 

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)
“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming
Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs

Aky odpad ? Pri veternych elektrarnach odpad ? Urcite ? Dufam, ze sa zase nezacneme bavit o fotke buldozeru zahrabavajuceho rotorove listy na skladke vo Wyomingu, ktoru tlacia dezolatne weby. Tuto na fore sme uz dufam, ze dalej.Polarfox píše: ↑25/9/2023, 09:34 Já bych to podmínil tím, že kdo nechce u sebe větrníky, tak si tam naopak musí nechat zahrabat ten odpad. Nasr.., tedy pardon spokojení, budou všichni a ještě to nebude třeba vozit přes půl světa někam do Indonésie nebo kam, kde to budou sypat do moře...a budeme tudíž ještě více eko
![]()
Jaké dezolátní weby? Recyklace konstrukcí větrníků a solárů není ani zdaleka pořešena už teď a spolu s jejich rozšířením a poskokem v technologiích (=starší méně výkonné modely budou měněny dávno před vypršením vypočítané životnosti a to kontinuálně a masově s každým poskokem ve výkonu/technologii) se ta mezera bude naprosto brutálně rozšiřovat více a více. A nerecyklace = jde to na smeťák. Pak už se bavíme jen o tom, jestli to bude na očích (tj. bude to ležet někde na hromadě) a nebo se to někam zahrabe nebo vyklopí do moře a sejde z očí, sejde z mysli. Na tohle jsou seriózní studie, ne dezolátní weby. Naopak tohle plutí na obláčku a neregistrování naprosto základních problémů (stejně jako jsou přenosové sítě, dostatek surovin/výrobní kapacity na některá dnes vzývaná řešení atd. atd.) je rovno zjednodušení poplatnému uživatelům dezolátních webů. Sorry, not sorry.

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)
“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming
Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Jedna věc je estetika, ale druhá jsou problémy s tím spojené a těch není zřejmě málo.
Co jsem slyšel je hluk resp. vibrace, které se šíří do okolí. Někteří jedinci jsou na to citlivější a může to tedy výrazně snížit kvalitu života v takové oblasti. Já jsem nikde blízko nebyl, ale třeba některé malé domácí větrné elektrárny hlučí a to je průměr vrtule pár metrů. Bude záležet na mnoha faktorech, ale setkal se někdo s tímto problémem nebo je to ptákovina?
Úplně si to nemyslím, protože kdysi dávno jsem malinko zjšťoval jak je země výborný přenašeč vibrací na velké vzdálenosti. Mimochodem existují i větrné elektrárny (zatím menší experimenty) bez rotujících částí, které využívají právě vibrace.
Co jsem slyšel je hluk resp. vibrace, které se šíří do okolí. Někteří jedinci jsou na to citlivější a může to tedy výrazně snížit kvalitu života v takové oblasti. Já jsem nikde blízko nebyl, ale třeba některé malé domácí větrné elektrárny hlučí a to je průměr vrtule pár metrů. Bude záležet na mnoha faktorech, ale setkal se někdo s tímto problémem nebo je to ptákovina?
Úplně si to nemyslím, protože kdysi dávno jsem malinko zjšťoval jak je země výborný přenašeč vibrací na velké vzdálenosti. Mimochodem existují i větrné elektrárny (zatím menší experimenty) bez rotujících částí, které využívají právě vibrace.