Taky muzu potvrdit z vlastni skusenosti. Hodne dilu dodanych ze statu maji temer 50% zmetkovost. Kdyz se jim obcas podari vejit do tolerance 0.0001" ( 2.5µm ) tak nechaji 7-9µm otrepy.Kutuzov píše:Tebou citovaná pasáž je z knihy od Johna Barrona - Poslední let pilota Migu 25 - současně je tam i odpověď proč bylo inkriminované místo "špatně" dílensky opracováno - bylo to kvůli ceně - aerodynamicky to nemělo žádný negativní efekt (spíše naopak) a tak se na opracování použila levnější technologie. Pasáž zdůrazňuje rozdílný postup a filozofii při výrobě jako takové (oproti Západu), kdy je snaha dosáhnout stejný výsledek co nejlevnějším postupem. Tato filozofie vznikla za druhé světové války během odsunu válečného průmyslu za Ural. Velmi zajimavé bylo čtení monografie English Electric (BAC) Canberra v L+K zvláště pasáž o spuštění její licenční výroby v USA, kdy britští odborníci byli šokovaní faktem, že díly na toto letadlo vyrobené v USA byly v tolerancích jednotek mm (zatímco přesnost dílů vyrobených v GB byly setiny mm) - docela mě tato informace překvapila. Pak už jsem ani nebyl překvapen faktem, který jsem se dočetl v monografii asi nejlepší bitevní lodi (třída Iowa), kdy vyrobené díly barbet a dalších komponent dělových věží měly rozměry odlišné od projektovaných v řádech metrů a napasování těchto věží se dělalo až při vlastní stavbě lodi (různí dodavatelé komponent a dílů). No a nakonec výroba nejdražšího (a nejznámějšího) zmetku na světě Hubbleova teleskopu je dostatečně známá ... Holt amíci mají taky svoje, ale zatím to vždycky zvládli s docela bravurní improvizací ...
Ale nejvetsi problem je v imperialnim mereni ktereho se Staty porad drzi.

Kdyz jsme u nas delali vyvoj pro Dreamliner787, tak veskera dokumentace, kalibry, programy ... byli metricke. Po dokonceni vyvoje se vyroba presunula na Filipiny, a jelikoz je tato pobocka pod patronatem Spojenych Statu tak pouzivaji imperialni system.
Dodnes nejsou vsechny problemy se zahajenim vyroby vyreseny. I lidi, ktere jsme skolili preferovali 1µm nez 0.00004".