Válka na Ukrajině

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Středa. Deník The Guardian odhalil, že jeden z předních německých novinářů a dokumentaristů Hubert Seipel v minulosti obdržel celkem 600 000 eur od ruského oligarchy Alexeje Mordašova s blízkými vazbami na Putina. Platby byly realizovány z různých offshorových společností, aby nešly snadno vysledovat. Seipel nepopřel, že by peníze dostal, a dokonce přiznal, od koho. Nevidí na tom ale nic špatného. Podle Seipelovy verze byly peníze sponzorským darem na jeho knihu a dar nijak neovlivnil to, jak psal svoje články. Problém je, že údajný sponzorský dar obdržel Seipel dávno poté, co kniha vyšla a byla na pultech knihkupectví. A co se týče psaní na objednávku, Seipel sice tvrdí, že k ničemu takovému nedocházelo, nicméně zároveň je autorem dvou knih o Putinovi, kde ho vykresluje velmi pochvalně a jedna dokonce nese podtitul „Proč Evropa potřebuje Rusko“, a také v roce 2012 natočil snímek „Já, Putin“. Sám o sobě pak tvrdí, že se s Putinem více než stokrát setkal osobně. Německé deníky oznámily, že Seipela prověří, nicméně Seipel je pravděpodobně jen malinká špička ledovce toho, jak si Putin kupuje vliv a mínění po celém světě. Každopádně ještě se stalo tohle:
Zajímavá videa:
flegko
svobodník
svobodník
Příspěvky: 33
Registrován: 23/7/2023, 20:36

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od flegko »

https://www.youtube.com/watch?v=tfVlg_kW1lA
Uz ma ani moc nebavi sledovat tie ruske kecy, ale moji oblubeni nezavisli ruski warblogeri z MS kanala zase raz perlili.
Najprv kecali o tom, ze F-16 su super zbran, pretoze budu zostrelovat ruske rakety na rozdiel od Patriotov a roznych NASAMSov, ktore su staticke a rusaci ich lahko nicia..uz toto sa da povazovat za perlo, ale vydrzte to hlavne este len pride.
Prislo mi to divne preco tak chvalia F-16 a potom prisla bomba.
RU dokoncilo vyvoj SU-75 Check Mate, co je stihacka 5.gen a v roku 2024 ich vraj uvidime v boji a vsetky F-16 pojdu do prdele.
Takze po neviditelnej SU-57 (pretoze na bojisku je totalne neviditelne) pride asi este neviditelnejsia SU-75 a potom ti amici este len uvidia...

Len tak nad tym premyslam ako chcu v roku 2024 dostat tu drevenne maketu SU-75 do vzduchu....
Dano10
rotný
rotný
Příspěvky: 82
Registrován: 22/9/2010, 20:10
Bydliště: Trnava

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Dano10 »

Predstavte si, že už nemusí byť žiadna pomoc: čo povedal osobitný predstaviteľ USA na Ukrajine
Penny sa na stretnutiach snažila primäť ľudí k zamysleniu, predstavme si, že neexistuje žiadna americká pomoc: čo treba urobiť v budúcom roku, aby vaša ekonomika prežila aj v takejto situácii A všetkých to poriadne vystresovalo.“

Práve táto téza sa po Pritzkerovom odchode z Kyjeva „prenášala z úst do úst s úzkosťou na okraji ukrajinskej politiky“. Takáto výzva znela obzvlášť hrozivo na pozadí blokovania pomoci Ukrajine zo strany republikánov v Kongrese.

Banková však radí tento príbeh nedramatizovať.
https://www.pravda.com.ua/news/2023/11/16/7429012/
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Čtvrtek. Vláda České republiky na návrh pirátského ministra zahraničí Lipavského s okamžitou platností zmrazila veškerý majetek Ruské federace na území Česka s výjimkou ruské ambasády a budov ruské diplomacie. Zmrazení se týká i desítek bytů, které Rusko v Česku pronajímá. Nájemci budou platit nájemné na speciální účet, ke kterému Rusové nebudou mít přístup. Lipavský doufá, že jeho krok bude motivovat další země k podobným opatřením. Poptávka po nich ostatně zaznívá od národních elit v mnoha státech. Aby ne. Umožňovat Rusku, aby bohatlo z obchodu na Západě, reálně znamená umožňovat Rusku financovat svou imperiální válku. Pokud to Západ myslí s podporou Ukrajiny vážně, je namístě se spíš ptát, proč se o takovém kroku bavíme teprve teď, v druhém roce probíhající invaze. První vlaštovka sice jaro nedělá, ale doufejme, že těch vlaštovek bude čím dál víc. A teď pár aktualit:
Zajímavá videa:
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Pátek. Nebudete tomu věřit, ale mladý Adam Kadyrov získal i dnes státní vyznamenání. Co jedno, dokonce hned dvě! První je Řád práce Ruské federace, druhé je medaile „za přínos pro rozvoj ruské univerzity speciálních sil“. Co si z toho vzít, kromě toho, že z Čečenska se stal jeden velký absurdní cirkus na kolečkách? Tak například nám to pomáhá pochopit, proč určité části populace imponují totalitní režimy. Takové režimy totiž odměňují lidi čistě podle jejich servilnosti nebo blízkosti k vládnoucím představitelům, nikoliv na základě schopností a dovedností. Proto může i oplácaný Adam, který nikdy nepracoval, dostat Řád práce nebo ocenění od univerzity, která cvičí armádní elitu. Určitá část společnosti je připravená servilně sloužit jakémukoliv zlu, které jim na oplátku poskytne sociální statut, na který by kvůli svým schopnostem nikdy nedosáhli. Na takových lidech totalitní režimy stojí, a zároveň jsou to právě takoví lidé, kvůli kterým totalitní státy nevyhnutelně, po sérii neustálého přitvrzování vůči kritikům, kolabují. Protože ve chvíli, kdy jsou všechny funkce obsazeny neschopnými, ale zato servilními pochlebovači, stát se nemůže nikam vyvíjet. Nemůže se ani udržet v chodu. A zatímco obyčejní lidé v takovém státě čím dál víc trpí, my zvenku se smějeme rostoucí komičnosti režimu a arogantně se chlácholíme, že „tohle se může stát jen tam a tam“. Jenže ono se to může stát i tady. Ono se to tady i stalo. Tak si dnes, při příležitosti 17. listopadu, zkusme připomenout, že se to klidně může stát znovu. A teď novinky:
Zajímavá videa:
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13663
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Rusko prakticky zmrazilo proces výměny válečných zajatců mezi Kyjevem a Moskvou. Podle ukrajinské agentury Unian to uvedl mluvčí koordinačního štábu pro otázky zacházení s válečnými zajatci Petro Jacenko. Poslední výměna se uskutečnila v srpnu. V ruském zajetí je stále 3 574 vojenských a 763 civilních občanů Ukrajiny, uvedlo Ministerstvo pro reintegraci.

https://twitter.com/pstyle0ne1/status/1 ... 5041929466

IMG_0376.jpeg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4106
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od jarl »

Přesunuto do hospody.
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Sobota. V Helsinkách se sešlo několik set lidí, převážně Rusů, aby protestovali proti zavření hraničních přechodů s Ruskem. Rusko se pak nechalo slyšet, že krok Finska byl „velkou chybou“ a že Finsko ničí vzájemné vztahy obou zemí. Nicméně finští pohraničníci to nejspíš vidí jinak. Na jednom z přechodů totiž museli v minulých dnech nasadit techniku s vodními děly, aby zabránili ilegálním migrantům v násilném překročení hranic. Migrantům, které Rusko uměle navezlo do severozápadního cípu země, kde jim ukradlo osobní věci, posadilo je na kola a vyslalo k finským hranicím. Však víte – jako to země, které chtějí mít skvělé vztahy se sousedy, obvykle dělají. „Drzost“ Finů tedy spočívá v tom, že se postavili vůči ruské šikaně. Stejně jako Česko je na seznamu nepřátel Ruska, protože si dovolilo vyhostit ruské agenty, kteří nám tu vyhazují do povětří muniční sklady. A Ukrajinci, ti jsou vůbec nejdrzejší, protože nechtějí žít s Ruskem v jednom státě! Z podobných reakcí ruské diplomacie zkrátka dokonale prosvítá ruská imperiální mentalita: „Nechte si od nás všechno líbit, nebo budeme zlí! Koukejte nás milovat, vždyť jsme jako bratři! Jak to že nás nemilujete?! Tak mi už vás naučíme, nás milovat!“ Každopádně u Ruska ještě zůstaneme:
Zajímavá videa:
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3813
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od seabee »

Holandsko vyčlenilo rozpočet 2,2 mld. USD na vojenskou pomoc Ukrajině v roce 2024, oznámilo holandské MO včera. Největší částky budou věnované na pořízení munice, servis a opravy dříve dodaných systémů a prostředků a posílení protivzdušné obrany.

Německý MO Pistorius potvrdil pro rok 2024 záměr vojenské podpory Ukrajiny ve výši 8,0 mld. USD.
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
flegko
svobodník
svobodník
Příspěvky: 33
Registrován: 23/7/2023, 20:36

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od flegko »

Aaaa MO zase raz perlili....neviem, co chalani uzivaju, ale chcel by som tiez take nieco. Asi im napisem.
https://www.youtube.com/watch?v=6TAfyxDhxdg
V tomto videu sa chalosi s nami hned na uvod podelili a bombasticku informaciu o zbehnutom UA pilotovi spolu s S-27. Zatial sa o tom zjavili len spravy na Redite, samozrejme vsetko v style jedna babka povedala...
Ale to by som este bral...klasicka propaganda, kedze sa to podarilo UA preco nie aj RU vsakano...je to blbost, ale teoreticky to mozne je.
Ale to co chalosi vypotili potom ma rozosmialo.
Vdaka tomuto zbehnutiu podla ich teorie UA zahaja velke vysetrovanie vsetkych pilotov, co zdrzi nasadenie F-16 na UA o 3 az 6 mesiacov!!!
Pretoze by sa mohlo stat, ze s F-16 zbehne dalsi pilot co by znamenalo koniec F-16.
Wau, normalne ma dostali, fakt premyslam kto pise tieto noticky, ci je to priamo od nadriadenych, alebo si to vymyslaju kreativne chalani sami.

Dalej uz neboo nic extra zaujimave, opat spominali ako RU zieraju tych 1000 rakiet na obrovsky uder na UA, ale to spominaju skoro v kazdom videu. Na tom je zajimave to, ze som 1x zachytil tuto spravu z UA strany, ze hrozi, ze RU by mohli nazbierat az 1000 rakiet a pokusit sa o hromadny utok a od tej doby sa toho chytila RU propaganda a stale spominaju ako zbieraju 1000 rakiet.
Na Krymky namiesto bomb zacali zhadzovat letaky nech sa UA vzdaju, papier je mocnejsi ako zelezo podla nich.
Samozrejme o nocnej prepadovej akcii v style komanda zo strany UA necekli ani slovo. Ten zase (trosku nudne) opisoval UA kanal v tomto videu.
https://www.youtube.com/watch?v=-v0v1H-qJx8
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1482
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

Leopard 1A5 zachycen poblíž fronty
https://t.me/milinfolive/111041
leo1a5_19_11_23.jpg
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3813
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od seabee »

Evropští výrobci střeliva odmítají vinu na neplnění závazků vůči Ukrajině:
ŘÍM - Výrobci munice nenesou vinu za to, že Evropa nedodala Ukrajině milion nábojů, prohlásilo průmyslové sdružení kontinentu v reakci na obvinění evropských představitelů obrany.

Evropští výrobci munice byli v úterý označeni za odpovědné, když představitelé Evropské unie a ministři obrany členských států odhalili, že blok nesplní slib z letošního jara, že do Kyjeva do roka pošle jeden milion tolik potřebných dělostřeleckých granátů.....
...Tato obvinění však podrobně vyvrátila Asociace evropského leteckého, bezpečnostního a obranného průmyslu, obchodní skupina zastupující odvětví napříč kontinentem. v odpovědi na žádost o komentář Defense News skupina uvedla, že neměla dostatek času připravit se na plnění objednávek pro Ukrajinu a v každém případě byla zaneprázdněna doplňováním zásob svých domácích zákazníků.

"Dvojí výzvou pro průmysl je dnes - po desetiletích nedostatečných investic a následném snižování výrobních kapacit - náběh výroby jak na podporu Ukrajiny, tak na doplnění a posílení zásob ozbrojených sil v Evropě (munice je jen jedním z prvků)," uvedlo sdružení v prohlášení. "To však potřebuje čas - více času, než původně předpokládali političtí představitelé EU -, neboť se jedná o složitý proces, který vyžaduje pečlivé dlouhodobé plánování a zohlednění různých faktorů, aby byl zajištěn jeho úspěch, účinnost a životaschopnost," dodalo. Co chybí, jsou dlouhodobé kontrakty. Sdružení tvrdí, že provedlo řadu opatření pro zvýšení produkce, ale už vyčerpalo všechna dostupná krátkodobé možnosti.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Dal bych jim za pravdu. Myslím, že pořád ještě nebylo zrušené usnesení Evropského Parlamentu nedoporučující bankám, aby investovaly do "společensky škodlivých" odvětví - tabákového průmyslu, výroby alkoholu a zbraní a střeliva a fosilní energetiky

https://www.defensenews.com/global/euro ... gn=dfn-dnr
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4277
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Alfik »

seabee píše: 19/11/2023, 22:02 Dal bych jim za pravdu. Myslím, že pořád ještě nebylo zrušené usnesení Evropského Parlamentu nedoporučující bankám, aby investovaly do "společensky škodlivých" odvětví - tabákového průmyslu, výroby alkoholu a zbraní a střeliva a fosilní energetiky
Ani zrušeno nebude. Při výrobě vzniká CO2... :mrgreen:
Napsal bych učte se rusky. Ale asi ani čínština nebude echt. Učte se rovnou arabsky :rotuj:
Holt, co císař činí, dobře činí. Akorát za toho císaře si dejte EU.
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Neděle. O krásný moment v ruském vysílání se postaral americko-ruský novinář žijící v Moskvě Michael Bohm. V dalších z televizních debat, kde figuroval jako host, diskutovali propagandisté o údajném americkém ovlivňování ruských voleb. Potom, co se navzájem ujistili, že k vměšování každý volební rok dochází, zeptali se Bohma, na to, co si o tom myslí on a jestli vidí paralely v USA, načež jim Bohm sdělil, že nechápe, proč se údajného ovlivňování zvenčí tak děsí, když je výsledek voleb stejně předem daný. Moderátor pak rychle změnil téma a Bohmovu poznámku zahrál do autu. Byla to ale nezvyklá chvíle upřímnosti, jakých se jinak v ruské televizi poskrovnu. Pojďme se proto raději podívat, co říkají jiná než ruská média a nezávislé kanály:
Zajímavá videa:
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2625
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

Zadržali 2 UA vojakov,ktorí predávali zbrane bez povolenia

https://twitter.com/war_noir/status/172 ... 3zY3g&s=19
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3813
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od seabee »

Německo jako poslední ze států G7 zahájilo 17.11. rozhovory s Ukrajinou o pravidlech dlouhodobých bilaterálních bezpečnostních záruk. Rozhodnutí o poskytnutí těchto záruk ze strany států G7 Ukrajině padlo v červenci na sumitu států NATO ve Vilniusu. Má za cíl stanovit dlouhodobé záruky bezpečnosti a územní celistvosti Ukrajiny. Jak řekl šéf vyjednávacího týmu Ukrajiny, Ihor Žovka, "Bez Německa si nelze představit účinné bezpečnostní záruky, stejně jako budoucí začlenění Ukrajiny do Euro-Atlantické komunity".
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Pondělí. V nové knize polského novináře Parafianowicze „Polsko ve válce“ je popsána jedna z klíčových událostí minulého roku s doposud neznámými detaily. Polsko v květnu minulého roku prakticky bez povšimnutí poskytlo Ukrajině jako první země svoje stíhačky. Parafianowicz nyní tvrdí, že ví, jak vše proběhlo. Polská vláda byla údajně frustrovaná nerozhodností Západu a odmítla čekat, až se jeho představitelé dohodnou na dalším postupu, proto nechala rozebrat zhruba desítku stíhaček MiG-29 a hromádky dílů poté navezla na několik míst v lesích u hranic s Ukrajinou. Ukrajincům pak jednoduše předala informaci, že u hranic se nachází „ztracené“ součástky určené k vyzvednutí, Ukrajinci pro součástky okamžitě vyrazili a na svých základnách stroje zase obratem složili. Pokud jednou o téhle válce vzniknou filmy, doufám, že na podobné husarské kousky tvůrci nezapomenou. Není jich totiž málo a některé jsou až bizarní. Ale teď zpátky do současnosti:
Zajímavá videa:
Dano10
rotný
rotný
Příspěvky: 82
Registrován: 22/9/2010, 20:10
Bydliště: Trnava

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Dano10 »

Zelenskyj po stretnutí s Austinom: "Bude viac delostrelectva - granáty"
"Je tu nový obranný balík pre náš štát zo Spojených štátov. Som vďačný. Najmä bude viac delostrelectva - projektilov, ktoré sú práve teraz potrebné," povedala hlava štátu.
Zelenskyj nespresnil, kedy presne by mal byť nový balík vojenskej pomoci oznámený.
https://www.pravda.com.ua/news/2023/11/20/7429602/
Dano10
rotný
rotný
Příspěvky: 82
Registrován: 22/9/2010, 20:10
Bydliště: Trnava

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Dano10 »

Ozbrojené sily držia nové pozície na ľavom brehu Chersonskej oblasti a porážajú nepriateľa – generálny štáb
Obranné sily Ukrajiny držia nové pozície na ľavom brehu Dnepra v Chersonskej oblasti a odrážajú útoky ruských útočníkov v mnohých smeroch na východe a juhu krajiny.
...V oblasti zodpovednosti vojenskej obrannej jednotky "Tavria" v smere Avdiivka sa útočníci neprestávajú pokúšať obkľúčiť Avdiivku. Ukrajinskí vojaci vytrvalo držia obranu a spôsobujú nepriateľovi značné straty. Útočné akcie nepriateľa východne od Novobachmutivky, Stepovoja, Avdiivky a Pervomajského z Doneckej oblasti boli neúspešné, kde obranné sily odrazili 10 útokov.
https://www.pravda.com.ua/news/2023/11/21/7429647/



Hrozí tretia svetová vojna, pripravuje sa Rusko – Zelenskij
Prezident Volodymyr Zelenskyj varuje, že vojna na Ukrajine by sa mohla zmeniť na tretiu svetovú vojnu, pretože Rusko podnecuje konflikty po celom svete a bude naďalej tlačiť, kým ho USA a Čína nedonútia zastaviť.
https://www.pravda.com.ua/news/2023/11/21/7429657/


8-)
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2625
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

Situácia pri Chersone ,na ľavom brehu je pre RU mimoriadne nebezpečná,tak nebezpečná,že sa o tom radšej ani nepíše, z oboch strán...

https://twitter.com/NOELreports/status/ ... sMFtw&s=19
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“