Válka na Ukrajině

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
pjaro77
podporučík
podporučík
Příspěvky: 661
Registrován: 13/11/2019, 17:19

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od pjaro77 »

Ale v podstate je to fakt. Iné armády keby takto dostali do čune ako rusi, už dávno prestanú bojovať. O to by sa postarali domáce protesty.
A navyše dobre vieš , v akom stave sú sklady munície v Europe aj USA. A aká je ochota poskytovať pomoc ukrajine po dvoch rokoch.
Rus sa snaží teraz práve o tieto veci - zlomiť ochotu pomáhať a vyprázdniť europe sklady.
Preto aspoň prispievajme ukrajine na drony, nech majú ako prekonať blbú dobu, než sa rozbehne výroba munície.
Naposledy upravil(a) pjaro77 dne 6/12/2023, 17:31, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
palo satko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2538
Registrován: 16/9/2013, 17:59
Bydliště: Pezinok, Slovensko

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od palo satko »

Standard.sk příznačně neuvádí originální zdroj/odkaz - asi abychom se nedivili, co bylo ve skutečnosti řečeno. Už jednou jsem takto odhalil jednoho "komentátora" - ten sice odkaz uvedl, ale falešný. Ruská dezinformační ofenzíva pokračuje - i za přispění některých slovenských médií a jejich agitpropů.
Seabee Štandard uvadza originalny zdroj - Bild aj s linkom, len si ho treba rokliknut a zaplatit paywall. Smelo do toho.
https://www.bild.de/bild-plus/politik/a ... 0lWYii_rB0
Obrázek
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 547
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Středa. Rusové včera informovali, že jejich protivzdušná obrana nad Krymem a u jeho břehů sestřelila více než třicet ukrajinských dronů. Ukrajinci ale tvrdí, že některé z dronů byly zničeny ruskou technikou až při vzájemné kolizi. Konkrétně má jít o dvě nebo tři výkonné radarové stanice (Nebo-M, Terek P-18), velitelský post Bajkal-1M, který ruskou PVO v oblasti koordinoval, a také předsunuté stanoviště helikoptér. Místní obyvatelé hlásili nejméně třináct explozí v blízkosti Kerče. Nejspíš šlo o základnu v obci Bagerovo. Zasažena měla být také základna ve Strilkovém na severu poloostrova. Pokud skutečně ke zničení výkonných radarů došlo, mohlo jít o oslabení ruské PVO v přípravě na větší útok. Nejbližší dny tedy ukážou.
Zajímavá videa:
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13572
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Nedaleko stadionu Avangard v Luhansku vyletělo do vzduchu auto se zástupcem tzv. Luhanské lidové republiky Olegem Popovem. Jeho smrt potvrdily též ruské zdroje. Aby to nebylo všechno, tak pošel ještě jeden kolaborant.

https://twitter.com/bayraktar_1love/sta ... 2074159579

FdGIt-nXwAEavsO.jpg

Bývalý poslanec Rady a zrádce ukrajinského lidu Ilja Kiva byl 6. prosince 2023 nalezen mrtvý v Moskvě. Po začátku ruské invaze Kiva změnil strany a plival svou nenávist vůči Ukrajině v ruských televizních pořadech. Předběžné informace uvádějí, že se jedná o operaci SBU. Smrt Ilji Kivy potvrdil mluvčí ukrajinské rozvědky Andrij Jusov. "Můžeme potvrdit, že Kiva je mrtvý a takový osud potká i další zrádce Ukrajiny, stejně jako celý Putinův režim."

Pokud vám vrtá hlavou, kdo to vlastně je ten Ilja Volodymyrovyč Kiva, tak jednodušeně řečeno by šel nazvat ukrajinským Vasilem Biľakem. Tedy jedním z autorů zvacího dopisu v roce 1968. Narodil se 2. června 1977 v Poltavě na Ukrajině a jeho dědeček byl hrdinou Sovětského svazu. Studoval na Poltavské národní technické univerzitě a v roce 2008 pracoval několik měsíců jako inženýr na Doněcké železnici. V roce 2009 ukončil studium práv v Charkově. V roce 2011 pracoval asi dva měsíce jako zástupce vedoucího odboru ochrany spotřebitele v Poltavské oblasti. Později obdržel hodnost majora domobrany a byl jmenován velitelem praporu speciální hlídkové služby "Poltava", který zde byl vytvořen Ministerstvem vnitra Ukrajiny. Dne 10. prosince 2014 byl na příkaz ministra vnitra Arsena Avakova jmenován zástupcem vedoucího ministerstva vnitra Ukrajiny v Doněcké oblasti. Od 1. do 5. února 2015 vedl operaci, během níž bylo z Debalceva evakuováno přes tisíc obyvatel. K 1. červenci 2015 byl převeden na pozici zástupce vedoucího regionální pobočky Ministerstva vnitra v Chersonské oblasti. Od srpna 2015 zastává hodnost podplukovníka. Nějakou dobu vedl poltavskou pobočku Pravého sektoru. Od října 2016 do června 2017 byl poradcem ministra vnitra Ukrajiny. Dne 8. července 2017 byl zvolen předsedou Socialistické strany Ukrajiny. Dne 3. listopadu 2018 byl za tuto stranu oznámen jako kandidát na úřad prezidenta Ukrajiny. Dne 25. ledna 2019 Ústřední volební komise oficiálně zaregistrovala jeho kandidaturu. 6. července 2019 rezignoval na funkci lídra SPU. V prezidentských volbách v roce 2019 získal pouze 5 869 hlasů (0,03 %). V témže roce kandidoval v parlamentních volbách za Opoziční platformu - Pro život a získal mandát poslance do Nejvyšší rady Ukrajiny. V noci na 24. února 2022 Ilja Kiva prohlásil, že "ukrajinský lid potřebuje osvobození" a že "Ukrajinci, Bělorusové a Rusové jsou jeden národ". Na základě tohoto a podobných vyjádření byl 15. března 2022 zbaven poslaneckého mandátu za vlastizradu ve prospěch Ruska.

https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 4794245285

Výstřižektrrzz.JPG
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4103
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od jarl »

Pročištěno.
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 547
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Čtvrtek. Fronta poslední dobou zažívá skutečně vysokou intenzitu bojů, ale na druhou stranu se téměř nehýbe ani jedním směrem. Ukrajincům se podařilo získat některé pozice na severu Avdijivky, Rusové naopak mírně postoupili na jihovýchodě. Zároveň se Rusové pokusili vytlačit Ukrajince z pozic u Andrijivky a Kliščijivky, což se jim nepodařilo a utrpěli u toho velké ztráty. Ukrajinci postupně rozšiřují svou přítomnost na levém břehu Dněpru, a to i přes velké ruské protiútoky. Kde se naopak už delší dobu nic neděje, je – bohužel – záporožská část fronty, od které jsme si nejspíš všichni slibovali větší výpad ve směru na Tokmak. Jenže to by Ukrajina musela mít k dispozici všechny zbraně, se kterými ve svých plánech počítala. A v tomhle ohledu Západ selhal a zdá se, že se nedaří nahodit řetěz zpátky. I když pár vlaštovek se objevilo – například iniciativa skandinávských zemí. Je to ale mnohem méně, než by si Ukrajina zasloužila. Každopádně pojďme na novinky:
Zajímavá videa:
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1482
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

Vojáci RF si prohlížejí Leopard 2 údajně někde v Záporoží. Některé zdroje zmiňují Avdějevku.
https://vk.com/wall-123538639_3948578
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13572
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Hlavní asistent amerického poradce pro národní bezpečnost Jona Feinera o strategii Bílého domu pro válku na Ukrajině pro rok 2024. "Chceme, aby Rusko čelilo rozhodnutí do konce roku 2024: buď musí zasednout k jednacímu stolu na za podmínek přijatelných pro Ukrajinu, což znamená autonomii a územní celistvost pro celou Ukrajinu, nebo budou čelit silnější Ukrajině, která je podporována obrannou průmyslovou základnou USA a Evropy. Pro Rusko to bude obtížná strategická volba."

https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 3571344385
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
pjaro77
podporučík
podporučík
Příspěvky: 661
Registrován: 13/11/2019, 17:19

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od pjaro77 »

Minister zahraničia Blanár schválil 750-tisíc eur na nákup dvoch odmínovacích systémov Božena 4+ pre Ukrajinu. Zmluvu so Slovenskou agentúrou pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu podpísal veľvyslanec Ukrajiny Myroslav Kastran.
https://www.teraz.sk/slovensko/briefj-b ... lanok.html

Ani náboj na ukrajinu.
pjaro77
podporučík
podporučík
Příspěvky: 661
Registrován: 13/11/2019, 17:19

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od pjaro77 »

Ukrajina vypravila první vlak naložený kamiony přes ukrajinsko-polskou hranici, informovala ukrajinská státní železniční společnost Ukrzaliznycja. Chystá se posílat vlaky i v opačném směru, tedy z Polska na Ukrajinu. Klíčové hraniční polsko-ukrajinské přechody už měsíc blokují polští autodopravci, kteří protestují proti ukrajinské konkurenci.

Vlak podle Ukrzaliznycje tvořilo 23 plošin, na které naložili 13 tahačů s návěsy. Spoj vyjel ze Sknyliva na předměstí Lvova a cílovou stanicí byl Slawków na východě Slezského vojvodství, řidiči cestovali autobusem. Ze Slawkowa kamiony mají pokračovat po silnici. Hranici souprava překročila na přechodu Izov-Hrubieszów. Ukrajinská strana pracuje na urychlení celého procesu. „Podobné cesty budou organizovány i v opačném směru,“ uvedla Ukrzaliznycja.

Ukrajinské úřady daly najevo, že pokud se tento systém osvědčí, chtějí ho používat ve velkém, píše agentura Reuters.
https://www.e15.cz/ukrajina-vs-rusko-ko ... a-aktualne
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 547
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Pátek. Finsko nevydá zadrženého člena ruské neonacistické jednotky Rusič Jana Petrovského Ukrajině. Důvodem je obava o to, jak by s ním bylo zacházeno v ukrajinském vězení. To se dá pochopit. Co se dá pochopit méně je, že vzhledem k tomu, že Finsko nevyhoví ukrajinské žádosti, bude Petrovský propuštěn na svobodu. Pro Ukrajinu je Petrovský válečný zločinec, navíc člen skupiny, kterou řada zemí označila za extremistickou nebo dokonce teroristickou organizaci. Na Ukrajině navíc nejsou hlášeny případy, kdy by se s válečnými zajatci a zločinci zacházelo jakkoliv nepatřičně. Zajatci mají poměrně dobré životní podmínky, váleční zločinci jsou pak souzeni podle platných zákonů, a ne v zinscenovaných procesech jako v Rusku nebo „lidových republikách“ na Donbasu. Bohužel žijeme ve světě, kde spravedlnost je až na třetím místě za byznysem a diplomacií. Jestli vůbec. A teď pár novinek:
Zajímavá videa:
Crossbreed28
vojín
vojín
Příspěvky: 14
Registrován: 15/1/2023, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Crossbreed28 »

pjaro77 píše: 8/12/2023, 14:55 Minister zahraničia Blanár schválil 750-tisíc eur na nákup dvoch odmínovacích systémov Božena 4+ pre Ukrajinu. Zmluvu so Slovenskou agentúrou pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu podpísal veľvyslanec Ukrajiny Myroslav Kastran.
https://www.teraz.sk/slovensko/briefj-b ... lanok.html

Ani náboj na ukrajinu.
Odkedy sú odmínovacie vozidlá vražedné nástroje???
Crossbreed28
vojín
vojín
Příspěvky: 14
Registrován: 15/1/2023, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Crossbreed28 »

Shakal píše: 7/12/2023, 15:29 Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Čtvrtek. Fronta poslední dobou zažívá skutečně vysokou intenzitu bojů, ale na druhou stranu se téměř nehýbe ani jedním směrem. Ukrajincům se podařilo získat některé pozice na severu Avdijivky, Rusové naopak mírně postoupili na jihovýchodě. Zároveň se Rusové pokusili vytlačit Ukrajince z pozic u Andrijivky a Kliščijivky, což se jim nepodařilo a utrpěli u toho velké ztráty. Ukrajinci postupně rozšiřují svou přítomnost na levém břehu Dněpru, a to i přes velké ruské protiútoky. Kde se naopak už delší dobu nic neděje, je – bohužel – záporožská část fronty, od které jsme si nejspíš všichni slibovali větší výpad ve směru na Tokmak. Jenže to by Ukrajina musela mít k dispozici všechny zbraně, se kterými ve svých plánech počítala. A v tomhle ohledu Západ selhal a zdá se, že se nedaří nahodit řetěz zpátky. I když pár vlaštovek se objevilo – například iniciativa skandinávských zemí. Je to ale mnohem méně, než by si Ukrajina zasloužila. Každopádně pojďme na novinky:
Zajímavá videa:
Propaganda a velmi blba ide..ešte aj podla isw v krynky ua ustupuje..vid ISW mapa
flegko
svobodník
svobodník
Příspěvky: 26
Registrován: 23/7/2023, 20:36

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od flegko »

Crossbreed28 píše: 8/12/2023, 21:53

Propaganda a velmi blba ide..ešte aj podla isw v krynky ua ustupuje..vid ISW mapa
Ustupuje je samozrejme blbost, stiahli sa z casti lesa V od Krynky, odkial pred par dnami vyhnali rusakov. Staci si pozriet aj ine mapy a uz len podla miest, ktore bombarduju UA a ktore RU dokazes odhadnut, kde sa ktore jednotky nachadzaju a ktore uzemie je koho.
Dovod preco sa stiahli je jasny...toto uzemie bolo silno bombardovane FABmi, takze nevidim ziaden strategicky dovod pobyvat na mieste, ktore masivne bombarduje nepriatel zo vzduchu.
Dokonca aj ruska hlasna truba MS hlasi len "dobytie lesa", respketive ho oznacuje neustale cervenou farbou.
https://www.youtube.com/watch?v=KAZB6-UTIpc

Btw farizejstvo SK vlady spociva v tom, ze vlada brblala, ze vojensky nebudeme podporovat UA, maximalne humanitarne. Bohuzial pre nasu vladu su odminovacie vozidla, ci nase hufnice jednoznacne vojenskym materialom, takze nevidim dovod preco nespochybnovat tie zbytocne vyhlasenia zo strany SK vlady. Len blby politicky marketing.
Crossbreed28
vojín
vojín
Příspěvky: 14
Registrován: 15/1/2023, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Crossbreed28 »

flegko píše: 8/12/2023, 23:44
Crossbreed28 píše: 8/12/2023, 21:53

Propaganda a velmi blba ide..ešte aj podla isw v krynky ua ustupuje..vid ISW mapa
Ustupuje je samozrejme blbost, stiahli sa z casti lesa V od Krynky, odkial pred par dnami vyhnali rusakov. Staci si pozriet aj ine mapy a uz len podla miest, ktore bombarduju UA a ktore RU dokazes odhadnut, kde sa ktore jednotky nachadzaju a ktore uzemie je koho.
Dovod preco sa stiahli je jasny...toto uzemie bolo silno bombardovane FABmi, takze nevidim ziaden strategicky dovod pobyvat na mieste, ktore masivne bombarduje nepriatel zo vzduchu.
Dokonca aj ruska hlasna truba MS hlasi len "dobytie lesa", respketive ho oznacuje neustale cervenou farbou.
https://www.youtube.com/watch?v=KAZB6-UTIpc

Btw farizejstvo SK vlady spociva v tom, ze vlada brblala, ze vojensky nebudeme podporovat UA, maximalne humanitarne. Bohuzial pre nasu vladu su odminovacie vozidla, ci nase hufnice jednoznacne vojenskym materialom, takze nevidim dovod preco nespochybnovat tie zbytocne vyhlasenia zo strany SK vlady. Len blby politicky marketing.
Odminovacie vozidlá sú síce vojenské,ale nevraždia,zachraňujú pred zabíjaním,nie?Alebo sa tu budeme hrat na slovíčka,lebo je to vojenský prostriedok?A húfnice boli už zaplatené a asi by boli nejaké pokuty za nedodaný tovar,nie..ako priznám sa,neviem ako to chodí vo vojenských objednávkach..btw Krynky..takže ustupuje UA armáda..btw tá vaša hlasná trúba isw hlási ústup z krynky..inak kebyže takto to robí Ruská armáda,tak to formuluješ inak,že?..kedže pre teba sme jednoduchý ludia ako si raz napísal v jednom zo svojich príspevkov.a pozdravujem človeka čo ma vyhodil z hospody neprávom,lebo jarl mi napísal,že to bolo neprávom,ale nechce robit nezhody..
bheid
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 410
Registrován: 7/12/2008, 19:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od bheid »

Půjčeno z Discordu nick emsy:

Kvalita munice NK 152mm. Ked davnejsie NK robila testy na ostrove Yongpeong tak 25% nabojov zlyhalo. Tie dodane moskalom asi nebudu lepsie.
Kvôli systematickému šíreniu dostrelu pri streľbe kórejskými granátmi som vykonal kontrolu.
Na základe výsledkov kontroly 5 náhodných kórejských nábojov NDT-3 s rovnakým označením sa ukázalo:
medený riediaci drôt nie je vždy prítomný v objímkach
zjavné rozdiely vo farbe pušného prachu, čo nepriamo naznačuje rozdiel v kvalite jeho spaľovania.
na niektorých rukávoch sú stopy po otvorení tesniacich uzáverov
sú narušené rovnovážne väzy pušného prachu v mnohých nábojoch.
Z vyššie uvedeného pripúšťam, že rozdiel v dosahu strely pri rovnakých nastaveniach môžu ovplyvniť nasledujúce faktory:
Striedavá prítomnosť/neprítomnosť odpojovača, čo má za následok rozdiel v odporovej sile strely prechádzajúcej hlavňou.
Nerovnaká kvalita strelného prachu v dôsledku porušenia tesniacich uzáverov a ďalšieho nesprávneho skladovania.
V náložiach môže byť nerovnomerné množstvo strelného prachu.

https://t.me/vperedtolko/84
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4103
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od jarl »

Držte se ve faktografické rovině, jinak to tady zaříznu. Veřejná Palba nemá sloužit k vykecávání se nebo nekonečným dohadováním.
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2600
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

Špekulácie o pripravovanej Zaluzneho rezignacii

https://twitter.com/officejjsmart/statu ... kczmw&s=19
Crossbreed28
vojín
vojín
Příspěvky: 14
Registrován: 15/1/2023, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Crossbreed28 »

jarl píše: 9/12/2023, 10:28 Držte se ve faktografické rovině, jinak to tady zaříznu. Veřejná Palba nemá sloužit k vykecávání se nebo nekonečným dohadováním.
jarl píše: 9/12/2023, 10:28 Držte se ve faktografické rovině, jinak to tady zaříznu. Veřejná Palba nemá sloužit k vykecávání se nebo nekonečným dohadováním.
Ospravedlňujem sa,ale mám nezmyselný zákaz ísť do hospody..a sám si to uznal
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4103
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od jarl »

Prostě jsi byl z hospody vyřazen a už to nehodlám dál řešit. Tady platí jiná pravidla tak se podle nich chovej.
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“