Ty mně trápíš, je to takhle: one of the most common howitzers that EU members have supplied to Ukraine (Bundeswehr) = jedna z nejobvyklejších atd.
Rychločtení, no

Moderátor: jarl
Ty mně trápíš, je to takhle: one of the most common howitzers that EU members have supplied to Ukraine (Bundeswehr) = jedna z nejobvyklejších atd.
Podle expertů má ukrajinská armáda 17 různých dělostřeleckých systémů. Logicky doporučují soustředění na několik nejefektivnějších (včetně možností údržby a oprav), ale hlavně na dodání prostředků na jejich obranu především proti vyčkávající munici a sebevražedným dronům. Jako protiopatření pak dodat Ukrajině prostředky pro likvidaci dělostřelecké síly nepřítele. Tak mi něco říká, že těchto prostředků nemají dost ani samy státy NATO - že začly s vývojem a výrobou až na základě zkušeností z Náhorního Karabachu a počátku ruské invaze.
Musíme si uvědomit, že u NATO je to primárně založeno na letectvu, což bohužel Ukrajina nemůže v současné chvíli efektivně používat. Ale i na úrovni dělostřelckých systémů disponuje NATo v součanosti asi největší schopností na světě a to hlavně díky zavedené naváděné munici. Ostatně stačí se podívat na efektivitu nasazení HIMARS.
Řekl bych pouhý překlep, přidej si za tu číslovku k a budeš to mít správně.
OPRAVA! Podle odhadů vyrobí evropské zbrojovky v příštím roce 400 000 nábojů 155 mm a Spojené státy dalších 450 000. Cena se vyšplhala na 3 000 € za kus.